Z PRVNÍ RUKY: 4. července – 10. července 2022. Tiskové zprávy úřadů...

Z PRVNÍ RUKY: 4. července – 10. července 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje, radnice ve Vimperku i další aktuality dne a tohoto týdne

Vimperk – náměstí Svobody / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

9. července – Výběr z médií: divočáci v Ústní nad Labem, doprava do Bruselu nebo změna daní pro lidi s vyšším příjmem

V sobotním tisku se dočtete, že v Ústí nad Labem bojují s divočáky, píše Deník. S dopravou politiků do Bruselu během českého předsednictví pomůže státní podnik LOM Praha, informuje Mf Dnes. Podle Práva chce ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), aby lidé s vyššími příjmy odváděli vyšší daně. A v Ostravě začala fungovat veřejná plnicí stanice pro tankování vodíku, upozorňují Lidové noviny. Více ve výběru z médií Radiožurnálu.

CELÝ ČLÁNEK


 

ČOI zakazuje na trhu hračku ve tvaru lokomotivy kvůli nadměrnému množství olova

(Praha, 8. červenec 2022) Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu je v nabídce výrobek, který kvůli možnému znečištění životního prostředí představuje vážné riziko. Jedná se o hračku na baterie ve tvaru lokomotivy.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

Text a foto: (tz-čoi)


 

První transplantace srdce v ČSSR proběhla před víc než půlstoletím, dnes jsou jich provedeny desítky ročně. Česko se tak řadí k nejlepším v Evropě

Vloni podstoupilo transplantaci srdce celkem 45 pojištěnců VZP, náklady na jejich péči činily 107 milionů Kč. Nejstaršímu klientovi VZP, který v loňském roce prodělal transplantaci srdce, bylo 67 let, nejmladšímu pacientovi 5 roků. VZP čísla vydává k 54. výročí první transplantace srdce na území někdejšího Československa.

Dne 9. července 1968 provedli lékaři v Bratislavě na území ČSSR vůbec první transplantaci srdce, pacientka ale po operaci žila pouhých 5 hodin. „Tehdy chirurgové ještě neměli dokonale zvládnutou techniku výkonu a chyběla účinná imunosupresiva, tedy léky, díky kterým tělo neodmítá darovaný orgán. Teprve po mnoha letech, když se objevil cyklosporin A, začaly být transplantace úspěšné,“ popisuje emeritní přednosta Kardiocentra IKEM prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc. Od první již úspěšné transplantace srdce letos v lednu uplynulo 38 let, provedli ji tenkrát právě průkopníci v oboru, lékaři z pražského IKEM. V současné době mají transplantace srdce své pevné místo mezi prováděnými operačními výkony, díky stále lepším metodám se také zvyšuje komfort pacientů po transplantaci a prodlužuje délka života. Náklady VZP na tyto operace se za posledních 10 let zdvojnásobily na loňských více než 107 milionů korun.

Česko je na špičce v Evropě

Celkem bylo v roce 2021 v tuzemsku provedeno 74 transplantací srdce. Průměrná čekací doba na operaci je zhruba jeden rok. Zásadním milníkem v léčbě je proto i tzv. umělá srdeční podpora, která je dnes již plnohodnotnou součástí medicíny. Pumpa může lidem pomoci překonat dobu, kdy čekají na vhodný orgán od zemřelého dárce. Transplantace srdce u dospělých pacientů se v České republice provádí pouze v Praze v IKEM a v Brně v Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie, u dětských pacientů ve FN Motol.

Česko patří k zemím s nejvyšším počtem transplantací srdce v Evropě. S počtem sedmi transplantací na milion obyvatel ročně se řadí do čela žebříčku. Data z roku 2020 navíc potvrzují, že tyto výsledky dokázali lékaři obhájit i v době epidemie COVID-19, která byla z hlediska plánované operativy mimořádně náročná. Pokud data porovnáme s předcovidovou praxí, například s rokem 2018, pak Česko stálo v čele peletonu po boku Francie či Španělska. Sousední Německo či Polsko vykazují (2018) na milion obyvatel shodně 3,9 provedených transplantací za rok.

Transport orgánu

V Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) mají k dispozici i celou řadu moderních technologií, které lidem se selháním srdce zvyšují šanci na život. Třeba přístroj, který umožňuje transport bijícího srdce. Začátkem roku tak bylo možné přepravit ze Slovenska orgán, na který čekala v pražské nemocnici v Motole malá dívka. Převoz orgánu klasickou pozemní cestou v sanitce by byl příliš dlouhý a kvalita orgánu by velmi poklesla. S pomocí záchranných složek a Armády ČR se tlukoucí srdce podařilo dopravit do Česka včas.

(tz-vzp)


 

8. července – Výběr z médií: recyklovaná suť, nedostatek zubních lékařů a bydlení u rodičů

V tisku se v pátek dočtete, že stavební firmy začínají recyklovat suť, píše deník E15. Tisícovky Čechů mají podle Mf Dnes problém sehnat zubního lékaře. A bydlení u rodičů zvažuje stále víc mladých dospělých, informuje Deník. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Konec EET na dohled. Budou restaurace hlásit návrat k hotovosti?

Praha 7. července 2022 (PROTEXT) – Poslanci v prvním kole podpořili konec EET. A s ním dle expertů přichází i další možný nepříjemný efekt konce systému, a to menší ochotu podnikatelů přijímat platební karty a návrat zpět k hotovosti. Bankomatů je ale především v malých obcích stále minimum. To potvrzuje i aktuální výzkum společnosti STEM/MARK pro poskytovatele bankomatu Euronet. Podle něj by až polovina osob uvítala více bankomatů v místech, kde se pohybují.

Jedním z důvodů, proč drobní prodejci a restaurace v malých obcích vůbec zvažovali bezhotovostní platby, bylo povinné zavedení EET, a tím i vynucený krok nějaké úrovně digitalizace. Obraty v těchto podnicích nebývají velké a poplatky za platební terminály a jednorázové zařízení EET pokladen mohlo být až devastační.

„Vždy bude existovat část podnikatelů především v pohostinství, kteří placení kartou či převodem odmítají. Přeci jen samotné poplatky za platbu přes terminál se mohou vyšplhat až na několik procent. Takže i když že současná vláda EET definitivně zruší, tyto podniky se bez širší sítě bankomatů v jejich okolí neobejdou. A právě to se týká především menších obcí, kterým se snažíme pomoci,“ komentuje situaci Ondřej Kozák, výkonný ředitel společnosti Euronet ČR.

Podle nedávného výzkumu společnosti STEM/MARK pro poskytovatele bankomatu Euronet vyplývá, že pro 60 % lidí je hlavním důvodem platby v hotovosti to, že obchodník nebere platební karty. Denně právě hotovostí platí 1 ze 4 lidí a čtvrtina Čechů ji také preferuje před platbou kartou. Přitom polovina osob by uvítala více bankomatů v místech, kde se pohybují. 31 % z oslovených ale uvedlo, že má bankomat velmi daleko od svého bydliště.

Už v současnosti mnoho podniků v menších obcích nepřijímá hotovost. S povinností zavedení EET to pro ně znamenalo značné náklady a pořízení platebního terminálů. Když ale zákonná povinnost odpadne, část z nich se k hotovosti zase vrátí či lze také předpokládat, že se současným zrušením EET se menší podnikatelé sami od sebe pro zavedení platebního terminálu nerozhodnou.

„Jsme restaurace na malé obci a platba za terminál se nám nevyplatí. Většina návštěvníků je stejně zvyklá platit hotovostí, takže pro ně se nic nezmění. Velká vzdálenost bankomatů je ale větší problém,“ komentuje Jana Gocieková, servírka z Šenku u splavu v Třanovicích.

V současné době je elektronická evidence tržeb (EET) kvůli pandemii přerušená a de facto dobrovolná. Pokud se návrh schválí ve všech hlasováních, její úplný konec byl měl nastat k poslednímu prosinci. Přechod zpátky k hotovosti může znamenat jak odliv turistů, tak snížení komfortu pro obyvatele.


 

Vývoz rostl pomalejším tempem než dovoz; Průmysl se v květnu mírně nadechl; Stavební produkce si nadále udržela růst

Podle předběžných údajů skončila v květnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách schodkem 23,3 mld. Kč, což byl meziročně o 26,4 mld. Kč horší výsledek.

„Solidní dvouciferný růst vývozu zboží nestačil k tomu, aby se květnová obchodní bilance vymanila z červených čísel. K zápornému výsledku přispěla zejména meziročně výrazně dražší fosilní paliva, na jejichž dovozu je Česká republika silně závislá,“ říká Stanislav Konvička, vedoucí oddělení obchodní bilance.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zahranicni-obchod-se-zbozim-kveten-2022

Průmyslová produkce v květnu meziročně reálně vzrostla o 3,3 %. Meziměsíčně byla vyšší o 2,4 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 9,0 %.

„V květnu produkce průmyslu po několika měsících meziročně vzrostla. Významný podíl na výsledku měla výroba automobilů, kde došlo oproti loňskému roku k dílčímu zlepšení v dodávkách dílů,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

Průmyslová produkce v květnu 2022 byla reálně meziměsíčně vyšší o 2,4 %. Meziročně vzrostla o 3,3 %. „Meziroční růst vykázala většina průmyslových odvětví. Tento růst však prozatím nedokázal zvrátit stagnační trend patrný v celém dosavadním průběhu letošního roku,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumysl-kveten-2022

Stavební produkce v květnu reálně meziročně vzrostla o 3,3 %. Meziměsíčně byla vyšší o 0,4 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 8,4 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 33,1. Meziročně bylo zahájeno o 24,1 % bytů více. Dokončeno bylo o 3,1 % bytů více.

„Stavební produkce v květnu meziročně vzrostla v obou segmentech podobným tempem a také meziměsíčně jsme po dvou měsících zaznamenali růst,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

„Počet zahájených bytů v květnu meziročně vzrostl o 24,1 % a dosáhl hodnoty 5 309 bytů. Jedná se o nejvyšší číslo od roku 2006, kdy jsme začali s měsíčním sledováním, a růst jde plně za bytovými domy,“ vysvětluje Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/stavebnictvi-kveten-2022

(tz-čsú)


 

7. července – Výběr z médií: odchod do předčasného důchodu, pád cen grafických karet a firemní benefity

V tisku se ve čtvrtek dočtete, že stále víc lidí odchází do předčasného důchodu, píše E15. Lékařská komora chce kontrolu soudních znalců, píší Lidové noviny. Právo napsalo, že většina firem už nabízí výhody nějaké zaměstnanecké výhody. Hospodářské noviny informují o pádu cen grafických karet. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Na sídlišti ve Vimperku hořel panelák, dva lidi se popálili a nadýchali zplodin

Rušno bylo v úterý v podvečer na sídlišti v Mírové ulici ve Vimperku. V panelovém domě nedaleko mateřské školy vzplála kuchyně.

CELÝ ČLÁNEK


 

V květnu nevyhověl jeden kontrolovaný vzorek LPG

(Praha, 4. červen 2022) Česká obchodní inspekce pokračovala v měsíci květnu 2022 v monitoringu jakosti pohonných hmot. Celkem zkontrolovala 239 vzorků pohonných hmot a stanoveným jakostním požadavkům nevyhověl 1 odebraný vzorek LPG.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čsú)


 

Očekává se průměrná úroda obilovin

Ma základě prvních letošních odhadů sklizní k 10. červnu se očekává úroda základních obilovin 7 161 tis. tun a řepky 1 065 tis. tun. V porovnání s loňskou sklizní je předpokládaná úroda základních obilovin o 64 tis. tun nižší (−0,9 %), naopak řepky se sklidí o 40 tis. tun více (+3,9 %).

„Podle prvních odhadů je úroda základních obilovin zatím příznivá a převyšuje 7 miliónů tun. Díky rozšíření osevní plochy je očekávaná sklizeň téměř srovnatelná s loňskou skutečností a je o tři procenta vyšší než pětiletý průměr. Hektarový výnos je ale meziročně slabší. Konečná výše sklizně bude nakonec záviset na dalším průběhu počasí,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

„Ve srovnání s loňským rokem se výrazněji rozšířily osevní plochy pšenice ozimé a ječmene ozimého. I při slabších hektarových výnosech je tak odhad jejich sklizně meziročně vyšší. Naopak plochy jarních druhů obilovin jsou v meziročním srovnání menší a tomu odpovídá také meziročně nižší sklizeň,“ uvedla Dagmar Lhotská z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/odhady-sklizni-cerven-2022

(tz-čsú)


 

4. července – Výběr z médií: tisíce výjimek pro upravené samopaly, oprava D1 se odkládá a Hyundai odstavuje nová auta

V tisku se v pondělí dočtete, že policie dala tisíce výjimek držitelům upravených vojenských samopalů, píše Deník N. Poslední velká oprava na D1 se podle Lidových novin odloží. A Hyundai odstavuje hotová auta, informuje deník E15. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

dTest: Nastane definitivní konec telešmejdů?

1. červenec 2022 – od tohoto data by už telešmejdi neměli spotřebitelům volat. V plnou účinnost vstoupí zákaz marketingové reklamy nebo jiných obdobných nabídek prostřednictvím sítí nebo služeb elektronických komunikací účastníkům z veřejných seznamů účastníků. dTest se podíval na další okolnosti tohoto zákazu.

Zazvoní telefon a po přihlášení se ozve: „Dobrý den, slyšíme se dobře?“ Tak se stále ještě začíná většina nevyžádaných hovorů telešmejdů. Očekávají, že volaný odpoví ANO, což psychologicky podpoří jeho ochotu naslouchat nabídce, kterou jinak nečeká. Pokud se volaný zeptá na to, kde volající vzal jeho telefonní číslo, následuje obvykle odpověď: „Vaše telefonní číslo bylo náhodně vygenerováno.“ Tento postup už po 1. červenci 2022 nebude dovolený v případě marketingové reklamy nebo jiných obdobných nabídek a může za něj být udělena pokuta ve výši až 50 milionů korun. Ke konci června 2022 totiž skončí přechodné období, během kterého telemarketingové společnosti ještě mohly kontaktovat účastníky za účelem marketingu bez jejich předchozího souhlasu.

Zákaz stanovený zákonem má ale jasné hranice a netýká se všech volání.

Zakázaná jsou volání:

  • – na čísla z veřejného seznamu, pokud daný účastník nedal předem souhlas s možností marketingových volání,
  • – na náhodně vygenerovaná čísla, protože zákon za vytvoření účastnického seznamu považuje i náhodné vygenerování telefonních čísel,
  • – na čísla ze seznamu telefonních čísel bez jiných identifikačních údajů nebo ze seznamu, ve kterém se uvádí telefonní čísla či osobní nebo identifikační údaje účastníků, kteří neuvedli, že si přejí být kontaktováni za účelem marketingu.

Je důležité vědět, že na náhodně vygenerované číslo bude i po 1. 7. 2022 moci volat například osoba provádějící výzkum veřejného mínění. Takové volání zákon nezakazuje. Výzkumné volání však musí být čisté a transparentní. Pokud by byla marketingová nabídka maskována výzkumem trhu, jednalo by se o zákonem zakázané jednání. Také stávajícím zákazníkům, klientům, pacientům, kamarádům, známým apod., bude možné po 1. 7. 2022 zavolat, pokud důvod takových volání bude jiný než marketingová nabídka účastníkovi z veřejného seznamu. Zakázáno však bude volání za účelem získání souhlasu s marketingovou reklamou.

„Doufáme, že nevyžádaná marketingová volání po 1. 7. 2022 zcela ustanou,“ uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest, a doplňuje: „Hrozba pokuty je značná, i když by ji Český telekomunikační úřad zřejmě ukládal nejdříve v nižších úrovních.“

Pokud budou telešmejdi volat i po 1. 7. 2022 na čísla ze svých speciálních seznamů, boudou muset účastníkům sdělit informace o zpracování jejich osobních údajů, včetně rozsahu, doby a způsobu zpracování, účelu a právním důvodu tohoto zpracování. Neposkytnou-li subjektu údajů (dotčená fyzická osoba dle GDPR) tuto informaci ve zřetelné, jednoznačné a srozumitelné formě, může si subjekt údajů na takové zpracování osobních údajů stěžovat Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). A ÚOOÚ má k dispozici dostatečné nástroje k vynucení práva, včetně možnosti ukládat velké pokuty až do maximální výše 20.000.000 EUR nebo 4 % z celkového ročního obratu společnosti.

Podrobné vysvětlení a odpovědi na nejčastější otázky ve vztahu k marketingovým voláním je možné najít ve výkladovém stanovisku ČTÚ a ÚOOÚ.

Pokud potřebujete poradit ohledně vašich spotřebitelských práv ve vztahu k volání telešmejdů, můžete se obrátit na bezplatnou spotřebitelskou poradnu dTestu, a to elektronicky na www.dtest.cz/spotrebitelska-poradna nebo telefonicky na číslo 299 149 009.

dTest


 

VZP ČR navyšuje vybrané příspěvky pro své klienty

Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR od 1. července navyšuje v reakci na rostoucí inflaci příspěvky pro bezlepkovou a nízkobílkovinnou dietu a příspěvek na pomůcky a služby pro diabetiky. 

Vzhledem k rostoucím cenám zboží způsobeným vysokou inflací navrhujeme navýšení příspěvků u programů, kde je růst cen nejvíce patrný. To je mj. právě u speciálních dietních potravin. Chceme tím podpořit naše klienty, aby mohli i při současné inflaci nadále dodržovat doporučení lékařů a dietní omezení,“ říká Ivan Duškov, náměstek ředitele VZP ČR pro služby klientům.

Dietní program

Doposud VZP nabízela svým klientům, celiakům, příspěvek na bezlepkovou dietu v hodnotě maximálně 6 000 Kč. Nově bude navýšen o 2 000 Kč a bude činit 8 000 Kč. Pro klienty s diagnózou vybraného dědičného metabolického onemocnění, kteří musí dodržovat přísnou nízkobílkovinnou dietu, VZP zvyšuje příspěvek z 10 000 Kč na 12 000 Kč.

Oba příspěvky na speciální dietní potraviny či obědy jsou určeny dětem do 18 let a studentům do 26 let. Budou vypláceny ve dvou termínech, a to od 1. 7. do 31. 8. a od 1. 11. do 31. 12.

Prevence diabetu mellitu

Další příspěvek, který se s příchodem července bude navyšovat, je určen diabetikům na zdravotní pomůcky pro prevenci zhoršení nemoci. Nově budou moci čerpat tento benefit v hodnotě 3 000 Kč oproti současné tisícovce. Příspěvek je určen dětem i dospělým. Lze ho využít na jednu či více pomůcek či služeb, jako jsou např. desinfekční potřeby, jehly k inzulinovým perům, testovací proužky či pedikérské ošetření.

(tz-vzp)


 

Živý koncert Ondřeje Rumla nad vrcholky stromů na Lipně

Stezka korunami stromů přináší další sezónu letních koncertů. Ve výšce 24 metrů nad zemí ji 5. července zahájí zpěvák a hudebník Ondřej Ruml svou One Man Show s názvem Nahubu. Koncert ve výjimečném prostředí Stezky korunami stromů začíná ve 20 hodin.

Stezka korunami stromů je jedinečným zážitkem sama o sobě. Když si ale s neobvyklým a působivým prostředím spojíte ještě živé hudební vystoupení, není nad čím váhat. Musíte to zažít, vidět a slyšet. Dřevěná Stezka má překvapivě dobrou akustiku, takže hudební vystoupení tu fungují skvěle. Výška více než dvacet metrů nad zemí dodává události unikátní atmosféru, kterou jinde těžko zažijete.

Koncert ve vrcholcích stromů jinde nezažijete

Ondřej Ruml se předvede se svou One Man Show s trochu provokativním názvem Nahubu. Celé vystoupení totiž zajišťuje jenom on sám s malým elektronickým pomocníkem – looprem. Jinak pracuje pouze se svým hlasem a zvuky, které je schopen sám vytvořit. Žádné hudební nástroje ani hudební kolegy tedy nečekejte. Světové i české hity v Ondřejově podání naopak očekávat můžete zcela určitě.

„Naše koncerty na Stezce jsou skutečně unikátní. Sama jsem jich zažila už dost, ale ta atmosféra mě vždycky znova úplně pohltí a nedá se přesně popsat. Spojení skvělé hudby, atraktivního prostředí Stezky a zapadajícího letního slunce je prostě silný zážitek a v člověku dlouho zůstává. Potvrzují to nejen návštěvníci, kteří se za letními koncerty vracejí, ale i samotní interpreti,“ říká tisková mluvčí Rodinného areálu Lipno Olga Kneiflová.

Pro návštěvníky koncertů na Stezce je zajištěný veškerý servis. Otevírací doba je v den koncertu prodloužena až do 23 hodin. Po jeho skončení se můžete zpátky na centrální parkoviště vrátit Stezkabusem nebo lanovkou. Ta jede naposled ve 23.15 a pohled na osvícenou marinu a večerní jezero krásně umocní předešlý hudební zážitek.

Šiška jako zákusek a tanková plzeň

Abyste se příjemně naladili na skvěle strávený večer, poseďte před večerním koncertem v restauraci Stodola poblíž dolní stanice lanovky. Tanková plzeň nebo vynikající večeře připravená šéfkuchařem Michalem Hrudou může být skvělým startem večera a zážitek z koncertu pak bude dokonalý. Pro milovníky sladkého je připravená cukrárna Povidloň. Neměli byste vynechat letošní novinku mezi zákusky – šišku z mléčné čokolády plněnou vanilkovým moussem a lískooříškovým krémem s griliášem.

Rodinný areál Lipno se dokáže postarat jak o nezapomenutelné gastro zážitky, tak o výjimečné zážitky kulturní. Nestačí o nich pouze číst, přijeďte je vyzkoušet! Koncerty na Stezce korunami stromů pořádáme každé prázdninové úterý od 20 hodin.

(tz-ok)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře