PRŮZKUM CVVM: Názory občanů na členství České republiky v NATO – jaro´22

PRŮZKUM CVVM: Názory občanů na členství České republiky v NATO – jaro´22

 

S faktem, že je ČR členem Severoatlantické aliance, jsou aktuálně spokojeny téměř tři čtvrtiny (73 %) českých občanů, necelá pětina je nespokojená (19 %). V aktuálním výzkumu statisticky významně převážil názor, že NATO je zárukou nezávislosti České republiky (50 %) a nikoliv formou podřízenosti se cizím mocnostem (42 %).

Čeští občané se většinově kloní k názoru, že členství v NATO zajišťuje mír a bezpečnost ČR a zvyšuje mír a stabilitu v Evropě. Názory české veřejnosti na členství naší země v NATO jsou pravděpodobně v souvislosti s válkou na Ukrajině pozitivnější než v minulých letech.

Téměř čtyři pětiny (79 %) českých občanů jsou přesvědčeny o potřebnosti Severoatlantické aliance v současné době. Asi sedmina občanů (15 %) míní, že organizace je nepotřebná. Evropské unii (EU) v současnosti důvěřují skoro tři pětiny občanů (58 %), téměř dvoutřetinová (63 %) je v české společnosti důvěra k Organizaci spojených národů (OSN). Severoatlantické alianci (NATO) důvěřují více než dvě třetiny (67 %) českých občanů.

(tz-cvvm)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře