ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: 30. června

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: 30. června

 

Aktualizace – 11,45 hodin:

Informace Konvektivní skupiny k dnešním a zítřejším bouřkám

Dnes si od konečně trochu odpočineme – vyskytovat se sice budou, ale mělo by jich být plošně relativně dost málo. Může za to totiž absence výraznějšího spouštěcího faktoru – tím hlavním budou patrně hory a pohoří, kde se dnes bouřky vyskytnou nejčastěji.

Lokálně by se mohly vyskytnout problémy s ohledem na přívalové srážky, nárazy větru a menší kroupy, ale jelikož bude bouřek plošně málo, rozhodli jsme se dnes výstrahu nevydat. Nevylučujeme ale lokální problémy v horských a podhorských oblastech – měla by to být ale spíš výjimka.

Zítřejší den bude na druhou stranu výrazně zajímavější. Dobrá zpráva je, že srážky a následné ochlazení se konečně dostane i na Moravu a do Slezska a také to, že se bude jednat minimálně na několik dní o poslední bouřkovou situaci.

V průběhu zítřka bude přecházet poměrně rychle k východu výrazná studená fronta. Nejmenší až téměř nulová šance na nebezpečné bouřkové jevy bude v Karlovarském kraji a částečně také v Plzeňském. Zde se vyskytnou bouřky jen výjimečně. Dále na východ se bude množství bouří a nebezpečnost jevů postupně zvyšovat.

První bouřky by se v Čechách měly objevit už někdy kolem oběda, a jelikož bude v atmosféře hodně energie, počítáme s relativně rychlým až explozivním vývojem. Hlavním rizikem budou zejména přívalové srážky (bouřky nebudou příliš rychle postupovat a bude hodně vlhkosti) a kroupy kolem 2 cm. S ohledem na lokálně zesílený střih větru je pravděpodobný i výskyt supercel. V nich nejsou vyloučeny ani velké kroupy mezi 3 až 5 cm.

Během odpoledne začnou bouřky vznikat i dále na východě a postupně se patrně začnou slévat ve větší celky, shluky, případně linie. Právě na východě bude také navíc zvýšené riziko nárazů větru , protože zde bude při zemi sušší vzduch.

Bouřková činnost by měla hlavně na Moravě a ve Slezsku probíhat i ve večerních hodinách, později bude ale riziko nebezpečných jevů slábnout.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Včerejší bouřky, které se aktivovaly zhruba na pomezí Čech a Moravy, přinesly velké kroupy o průměru až kolem 5 cm. Později se k nám začal z Rakouska přesouvat bouřkový systém, který z jižních Čech postupoval k severovýchodu a přinášel přívalové srážky a nárazy větru kolem 80 km/h.

Kvůli výrazným srážkám v předchozích dnech byly nejvíce problémové oblasti na jihu Čech a jihovýchodně od Prahy, kde také docházelo k vzestupům hladin menších toků až na úroveň 3. SPA.

Dnes se bude situace už uklidňovat vzhledem k tomu, že očekáváme jen ojediněle přeháňky nebo bouřky. Bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Večer ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty v Čechách 26 až 30 °C, na Moravě a ve Slezsku 31 až 35 °C, v 1000 m na horách kolem 23 °C, v Beskydech kolem 28 °C.

Další možnost velmi silných bouřek ale je v předpovědi na pátek, kdy nás bude od západu přecházet další studená fronta.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

V mapě je úhrn srážek za 24 hodin do dnešního rána. V opakovaných bouřkách napršelo v extrému až 90 mm srážek.

 

 

Aktuální výstraha pro regiony a města je ZDE


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře