ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: 29. června

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: 29. června

 

Aktualizace – 21 hodin:

Mezoměřítkový konvektivní systém se zformoval do typického radarového znaku bow echa (luk) a rychle postoupil nad naše území. Provází ho nárazy větru a intenzivní srážky.

Na stanici Ktiš v jižních Čechách jsme zaznamenali za dvě hodiny 75 mm srážek a v oblasti jižních a jihozápadních Čech stále prší (jedná se o trvalejší déšť). Lokálně se tedy díky vysokému nasycení budou objevovat komplikace s přívalovými srážkami. Menší toky v této oblasti tedy budou patrně ještě dál stoupat, hlavně na Prachaticku, kde nemůžeme vyloučit ani dosažení 3.SPA.

Čelo bow echa mezitím propaguje k severovýchodu a zasáhne postupně Vysočinu, částečně střední Čechy a posléze Pardubický kraj. I zde se budou lokálně vyskytovat intenzivní srážky a nárazy větru. Během pozdního večera by měl systém ale slábnout a stejně tak jeho projevy.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 


 

Aktualizace – 18 hodin:

Do Jihočeského kraje postupuje z Rakouska mezoměřítkový konvektivní systém. Je možné, že se tento systém lehce stočí směrem na východ a zasáhne tak rovněž západní části Vysočiny. Právě před tímto bouřkovým systémem varuje naše výstraha na extrémně silné bouřky.

Na čele tohoto systému lze očekávat silné nárazy větru přesahující rychlost 25 m/s, přívalové srážky, kroupy o velikosti kolem 2 cm a silnou bleskovou aktivitu.

V jižních Čechách rovněž pozorujeme train-effect, bouřky opakovaně zasahují stejná místa a tak bude docházet k vysokým úhrnům srážek a možnosti lokálního zatopení a zvyšování hladin vodních toků.
A aby toho nebylo málo, mezi Mohelnicí a Moravskou Třebovou dochází opět ke slučování dvou bouřkových jader. Mohou se vyskytnout silné přívalové srážky a kroupy o velikosti až 4 cm.

 

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

 


 

Aktualizace – 14 hodin:

Dnešní den bude opět ve znamení silných bouřek. Nad Českem se totiž vlní studená fronta, která odděluje teplý a vlhčí vzduch na východě od chladnějšího na krajním západě.

V Pardubickém kraji již vznikají první bouřky s postupem na sever. Odpoledne a večer dojde k opětovnému vzniku bouřek zhruba na pomezí Jihočeského kraje a Vysočiny, ojediněle i více na východ. Díky dynamickým podmínkám v troposféře, především střihu větru (změna rychlosti a směru větru s výškou) mohou ojediněle vznikat supercelární bouře. Vyskytnout se v nich mohou přívalové srážky, kroupy až kolem 4 cm a silnější nárazy větru dosahující rychlosti kolem 25 m/s.

Vzhledem k vlhkosti v přízemních vrstvách a příznivému stáčení větru s výškou bohužel nelze vyloučit ojedinělý výskyt tornáda, které by mohlo být spojeno s jednou z výrazných supercel.

Bouřky by se posléze měly spojovat do většího celku, tedy mezoměřítkového konvektivního systému, postupovat směrem na sever až severovýchod a jako celek se velmi pomalu posouvat směrem na východ. U bouřek rovněž existuje riziko opakovaného zasažení stejného místa, tzv. train-effectu (jednotlivé bouřky na radarových snímcích vypadají jako vagóny vlakové soupravy), některé výstupy numerických modelů předpovídají dokonce až úhrny srážek přes 100 mm za celou srážkovou epizodu.
Tam, kde bude docházet k opakované tvorbě bouřek hrozí lokální záplavy a vzestupy vodních toků.
Bouřky budou pokračovat do nočních hodin a následně očekáváme, že postupně dojde k jejich útlumu.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

Obrázek: Radarový snímek vznikajících bouřek s postupem na sever.

 

 


 

Aktualizace výstrahy ČHMÚ

Tato výstraha upravuje předchozí, rozšiřuje oblast s možným výskytem silných a velmi silných bouřek a přidává varování před extrémně silnými bouřkami. Upravuje se také oblast platnosti varování před vysokými teplotami a přidává se varování před velmi vysokými teplotami. Upravena je také oblast s varováním před rizikem vzniku a šíření požárů. Přidává se varování před povodňovými jevy.
Dnes (29. 6.) odpoledne, večer a v noci na čtvrtek (30 .6.) očekáváme možnost výskytu silných, velmi silných i extrémně silných bouřek.

Nejnebezpečnější bouřky s červeným (extrémním) stupněm nebezpečí jsou pravděpodobné dnes večer a v noci na čtvrtek v pásu od jižních Čech, přes východ Středočeského kraje a západ Vysočiny až do části Pardubického a Královéhradeckého kraje. Srážkové úhrny zde mohou dosáhnout ojediněle kolem 90 mm, v extrému i více. V menší míře se zde mohou objevit kroupy a nárazy větru kolem 90 km/h.
Velmi silné bouřky s vysokým (oranžovým) stupněm nebezpečí jsou možné ve výše popsané oblasti během odpoledne, na ostatním území s výjimkou západu Čech, Slezska a části Moravy i během noci na čtvrtek. Lze v nich očekávat srážkové úhrny až kolem 60 mm, zejména na Moravě i kroupy nad 2 cm a nárazy větru kolem 90 km/h.

Pro západ území, Slezsko a část Moravy platí varování před silnými bouřkami s nízkým (žlutým) stupněm nebezpečí, vyskytnout se zde mohou přívalové srážky kolem 30 mm, zejména na Moravě a ve Slezsku i kroupy a nárazy větru kolem 70 km/h.

Vzhledem k nasycení území vodou po předchozích srážkách a dalším předpokládaným intenzivním srážkám očekáváme rychlé vzestupy hladin zejména menších vodních toků na úroveň 1. SPA, případně 2. SPA. Z důvodu ještě významnějšího nasycení území očekáváme na menších tocích, které odvodňují Šumavu a Novohradské hory, i dosažení 3. SPA, zejména v povodí Blanice. Při intenzivnějších krátkodobých srážkách zejména v oblastech s vyšším nasycením lze předpokládat rychlý odtok vody z povrchu.

Teploty na jižní a východní Moravě budou dnes překračovat 31 °C, zítra a v pátek (1. 7.) očekáváme v nižších a středních polohách většiny území Moravy a Slezska teploty nad 31 °C, na jižní a východní Moravě i teploty nad 34 °C.

Riziko vzniku a šíření požárů přetrvává na Moravě, výstraha je nadále v platnosti do odvolání.

 

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Dnes nás čekají v Čechách výrazné projevy zvlněné studené fronty (viz mapa srážek za 24h) ve formě velmi silných bouřek, velké rozdíly budou mezi Čechami a Moravou a Slezskem a to jak v oblačnosti, tak ve srážkách a teplotách. Vše je dáno zvlněnou studenou frontou nad našim územím.

V Čechách oblačno až zataženo, přechodně až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky, odpoledne a večer i velmi silné.

Na Moravě a ve Slezsku většinou polojasno a srážky a bouřky při zvětšené oblačnosti jen ojediněle. Nejvyšší teploty v Čechách 25 až 30 °C, v západní polovině Čech jen kolem 23 °C, na Moravě a ve Slezsku 29 až 34 °C, v 1000 m na horách kolem 21 °C, v Jeseníkách a Beskydech kolem 26 °C.

Zejména později odpoledne a večer se v Čechách místy vyskytnou bouřky, které mohou být i velmi silné s přívalovými srážkami kolem 60 mm, kroupami a nárazy větru kolem 90 km/h.

 

Aktuální výstraha pro regiony a města je ZDE

 

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře