DĚTSKÁ LETNÍ REKREACE: Hygienici kraje na kontrole dodržování daných pravidel

DĚTSKÁ LETNÍ REKREACE: Hygienici kraje na kontrole dodržování daných pravidel

 

Začíná sezóna dětských rekreací: V Jihočeském kraji už je nahlášeno na prázdniny téměř třicet tisíc dětí, další budou přibývat

Jižní Čechy jsou tradičně regionem, kde se každoročně rekreuje nejvíce dětí ze všech krajů ČR. Letos se zatím přihlásilo 29 351 dětí z celé České republiky, další tisíce jich budou přibývat v průběhu prázdnin. Hygienici vyřizují i řadu dotazů na podmínky rekreace dětí z ukrajinských rodin, žádnou akci pro ukrajinské děti ale zatím nemají nahlášenou.

„Jako každé prázdniny i letos začíná pro kolegyně z odboru hygieny dětí a mladistvých, odboru protiepidemického a hygieny výživy a předmětů běžného užívání maraton intenzivní poradenské činnosti a desítek kontrol v terénu, každé léto jich uskutečníme kolem sto třiceti. Provoz zotavovacích akcí a jiných podobných akcí v přírodních podmínkách a s koncentrací velkého počtu dětí na jednom místě prostě patří k prostředím s vyšším rizikem především alimentárních a dalších infekcí a úrazů. A v posledních dvou letech jsme sledovali tábory samozřejmě i v souvislosti s prevencí SARS-CoV-2,“ uvedla ředitelka KHS Kvetoslava Kotrbová.

K dnešnímu dni mají hygienici v Jihočeském kraji nahlášeno konání celkem 198 zotavovacích akcí (ZA), na nichž by se v 357 bězích mělo rekreovat 28 559 dětí, a dále 26 jiných podobných akcí (JPA), kterých se v 36 bězích zúčastní 792 dětí. Celkově tak mají hygienici nahlášeno zatím 29 351 dětí. Realita ale bude jistě vyšší a dětí i nahlášených akcí ještě bude přibývat i v průběhu prázdnin.

„Počet rekreovaných dětí v našem kraji se v posledních letech celkem pravidelně blíží ke čtyřiceti tisícům. Vloni to bylo celkem 38 197 nahlášených dětí, rok předtím 38 150 dětí. Vloni se v kraji rekreovalo 36 014 dětí na zotavovacích akcích, to jsou obvykle velké tábory, kde mají organizátoři ohlašovací povinnost, a dále jsme měli nahlášeno i 2 183 dětí na jiných podobných akcí. To jsou malé nebo putovní tábory do třiceti dětí, kde organizátoři ohlašovací povinnost nemají, ale jednoznačně jim doporučujeme, abychom o konání akce a místě pobytu my, a tím i další složky integrovaného záchranného systému, věděli. Už jen pro možnost rychlého zásahu v případě nouze, jakým může být lokální průtrž mračen a další živelné události. Nesmírně důležitý je pro tábory i zdroj kvalitní pitné vody,“ vysvětluje ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Marie Nosková.

Dá se říci, že hygienická zázemí táborů a táborových kuchyní se postupně zlepšují, přesto vloni hygienici řešili několik větších výskytů především alimentárních infekcí, tedy těch, způsobených závadným jídlem, případně kontaminovanou vodou. K dalším opakujícím se zdravotním problémům patří úpal a úžeh, přisátí klíštěte či úrazy ze sportu. Několik zotavovacích akcí bylo vloni ukončeno i kvůli výskytu COVID-19. Mezi nejčastější závady patří v oblasti stravování špatné uskladnění nebo opětovné zamrazování surovin či pokrmů. Velký důraz kladou hygienici na nezávadnost zdrojů pitné vody. Další nedostatky obvykle zjišťují v oblasti zdravotnické dokumentace, zdravotním zabezpečení akci či nezpůsobilosti zdravotníka. Co se týče podnětů veřejnosti, ty nejčastěji směřují k podmínkám ubytování, osobní hygieny a úrovni zdravotní péče a stravování.

(tz-khs)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře