Z PRVNÍ RUKY: 27. června – 3. července 2022. Tiskové zprávy úřadů...

Z PRVNÍ RUKY: 27. června – 3. července 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje, radnice ve Vimperku i další aktuality dne a tohoto týdne

Vimperk – pohled od gymnázia / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Výběr z médií: opravy techniky pro Ukrajinu nezačaly, německé konopí v Česku a rady k odletu na dovolenou

V tisku se v sobotu dočtete, že Česko na jaře nabídlo Ukrajině opravy válečné techniky, které ale zatím neběží. Píšou o tom Lidové noviny. Léčebné konopí se do Česka musí podle Práva dovážet z Německa. A Deník přichází s radami před odletem na dovolenou. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Nárůst pozitivních na covid-19 v ČR odpovídá celoevropským datům. Zdravotní dopad je aktuálně mírný

Opětovný nárůst onemocnění covid-19 je patrný ve většině zemí EU. Souvisí s šířením nových subvariant Omikronu. Zdravotní dopad šíření nákazy v České republice je zatím mírný, nedochází k nárůstu počtu těžkých případů v nemocnicích. Systém řídícího týmu ministerstva zdravotnictví je na zvyšující se čísla připraven.

V České republice se zvyšuje pravděpodobnost rizikových kontaktů v populaci, a to i pro potenciálně zranitelné skupiny. Populační zdravotní dopad onemocnění covid-19 zásadně snižuje zejména očkování, které drží významný ochranný efekt proti těžkému průběhu nákazy. Nové varianty viru mají velkou schopnost prolomit imunitní ochranu a nakazit člověka po prodělané nákaze nebo po očkování. Očkovaní však mají stále násobně menší riziko vážných komplikací.

„Ministerstvo zdravotnictví je v neustálém kontaktu s Národním institutem pro zvládání pandemie i Centrálním řídícím týmem, které se pravidelně scházejí. Ti celou situaci důkladně mapují na základě dostupných dat,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. Zdůraznil, že ministerstvo zdravotnictví v tuto chvíli nevnímá potřebu pro restrikce a stav pandemické pohotovosti. „Všechna naše doporučení jsou na bázi osobní odpovědnosti a apelu. Nejsme v situaci před dvěma lety, teď o viru víme více, jsme připraveni a naše systémy běží. Chceme se řídit fakty a statistikami z nemocnic.“

Aktuálně je denně prováděno průměrně 4 – 6 tisíc testů. Z toho více než 75 % tvoří testy indikované z klinických nebo epidemiologických důvodů.

V souvislosti s letními prázdninami a zahájením koupací sezóny přináší Ministerstvo zdravotnictví informace také o kvalitě vody v jednotlivých lokalitách České republiky. Krajské hygienické stanice monitorují celkem 123 oblastí po celé ČR. Díky teplému počasí aktuálně některá místa vykazují zhoršenou kvalitu.

„V ČR máme nejvíce potíže s výskytem sinic. Ty obsahují látky, které mohou u citlivějších osob způsobovat problémy. Doporučuji proto zjistit si aktuální informace o kvalitě vody, ve které se koupete,“ říká hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová. Všechny informace o kvalitě vody jsou přehledně zveřejňovány na stránkách www.koupacivody.cz.

(tz-mz)


 

Již žáci šesté třídy zvládají programovat a řešit technické úkoly, potvrdila soutěž T-PROFI

Technická soutěž T-PROFI, kterou Jihočeská hospodářská komora uspořádala 22. června v rámci výstavy Dobrodružství s technikou, potvrdila, že již žáci druhého stupně základní školy zvládají programování či technické úkoly. Soutěžní klání totiž žáky motivovalo k nacházení nových řešení i kreativních výtvorů. Novinkou 7. ročníku soutěže bylo programování robota Maqueena, který byl inspirací do vyučování i pro pedagogy. V soutěži 12 týmů z jižních Čech, Rakouska a Německa zvítězil tým společnosti EGE, spol. s r. o.

Firmy hledají technické talenty. Dlouhodobě se totiž potýkají s nedostatkem pracovníků, mimo jiné například chybí programátoři, softwaroví inženýři či vývojáři. Přiblížit dětem IT obory zábavnou formou se proto Jihočeská hospodářská komora snaží technickou soutěží T-PROFI, kterou letos uspořádala v rámci interaktivní výstavy Dobrodružství s technikou.

„Mile nás překvapilo, že již děti na prvním stupni základní školy zvládají řešit složité pracovní úkoly nebo i základy programování. Právě takovéto dovednosti potřebujeme v dětech podpořit a rozvíjet pak během studia na střední škole. I proto jsme kromě stavění zařízení z polytechnické stavebnice Merkur v posledních dvou letech zařadili do soutěžních úkolů programování pomocí mikropočítače Micro:bit,“ říká Miroslav Dvořák, předseda představenstva Jihočeské hospodářské komory (Jhk) a generální ředitel společnosti MOTOR JIKOV Group a.s.

Jako každý rok, i letos zadání pro 12 soutěžních týmů přineslo inovaci v podobě programování robotického autíčka Maqueena. „Většina ze zúčastněných týmů neměla s programováním robota zkušenost. Věříme, že tato novinka byla i pro pedagogy inspirací, jak obohatit své vyučovací hodiny. Stejně tak Micro:bit někteří před soutěží nevyužívali, ale během soutěže je zaujal natolik, že by jej chtěli do hodin informatiky zařadit,“ říká Barbora Sejková, organizátorka soutěže T-PROFI, která dodává: „Moc bych chtěla pochválit všechny soutěžící, kteří během soutěžního klání předvedli nejen své znalosti z oblasti techniky a IT, ale i kreativitu při stavění soutěžních rekvizit recyklačního střediska a týmovou spolupráci mezi žáky základních a středních škol.“ Právě tyto faktory, prezentace před odbornou porotou nebo čas, po který naprogramované auto projelo soutěžní dráhou, hrály roli na finální umístění soutěžních týmů.

I letos bylo podmínkou, že tým musí mít tři žáky základních a tři žáky středních škol a minimálně jednu dívku. Pod vedením kapitána některé z firem, který měl spíše koordinační, poradní a motivační roli, pak museli postavit rekvizitu městečka Profíkov, jehož součástí bylo recyklační středisko. Do tohoto střediska bylo nutné postavit z polytechnické stavebnice Merkur vjezd a pomocí naprogramovaného autíčka Maqueen do něj dovézt tříděný odpad.

„Do soutěže jsem se zapojila proto, že v Nových Hradech chodím na výtvarku a hodně mě to baví. Tak jsem si řekla, že by soutěž mohla být zábavná. Naučila jsem se hodně spolupracovat s ostatními členy týmu a dostávat během časového limitu různé nápady a improvizovat s výtvory,“ sdělila bezprostředně po soutěži žákyně Zdenka Horelicová ze ZŠ Nové Hrady. Možnost přicházet během soutěže s originálním řešením oceňuje i Jan Srbený z vítězného týmu společnosti EGE, spol. s r. o.: „Líbil se mi formát soutěže: rámcové zadání, příprava a samotná soutěž. V soutěžním dni bylo nutné řešit nějaký problém, který vyvstal až s přesným zadáním. Například bylo nutné upravit program robota tak, aby se nechytal jiných čar soutěžní dráhy. To starší kluci vyřešili testováním na místě a čerpáním z vlastní přípravy, to je velmi bavilo. I mladší děti ze základky přicházely s různými nápady a zlepšováky během soutěžního času. Na konci bylo vidět 12 různých výsledků, žáci měli možnost se s ostatními porovnávat v nápadech a dále se inspirovat. Děkuji, že vámi organizované kolo soutěže bylo pojato moderním způsobem, který dává důraz na komplexní kvality týmu,“ zhodnotil Jan Srbený. Právě přicházet s novým řešením a vytvořit odlišný model dával žákům možnost přetavit svou kreativitu do originálních výstupů, které porota s nadšením hodnotila.

Se soutěžním zadáním se zdárně poprali jak žáci z jižních Čech, tak i Horního Rakouska a Dolního Bavorska. Nejlepším výsledkem se však blýskl tým zmíněné firmy EGE, spol. s r. o. Druhé místo obsadil tým společnosti Jihostroj a.s., třetí příčku získal tým firmy MOTOR JIKOV Group a.s. Vítězný tým EGE pak postoupil do národního kola soutěže v Praze, kde s dalšími 11 týmy z Česka a Polska museli sestavit model jaderného reaktoru.

(tz-jhk)


 

Podnikatelům i obyvatelům venkova pomůže druhá výzva programu Obchůdek 2021+ 

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo druhou výzvu programu Obchůdek 2021+, který pomůže malým koloniálům na venkově. Provozovatelé prodejen s potravinami a smíšeným zbožím v obcích do 1 000 obyvatel (resp. do 3 000 obyvatel, kdy v jednotlivých částech obce nežije víc než 1 000 lidí) v něm budou moci dostat finanční podporu na provoz až 130 tisíc korun. Příjem žádostí začíná 1. září 2022. 

I v této obtížné době se nám podařilo navýšit rozpočet na podporu malých venkovských prodejen. Věřím, že se kraje do programu zapojí a podpoří tak zachování základní obslužnosti v malých obcích, říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Žádost o dotaci podávají kraje, které vyhlásí vlastní dotační program pro prodejny na svém území. Z důvodu vysoké inflace, cen energií a pohonných hmot navýšilo Ministerstvo průmyslu a obchodu celkovou dotaci programu z 39 na 52 milionů korun, což umožní jednotlivým krajům (mimo území Hl. města Prahy) dosáhnout na dotaci až 4 miliony korun. Prodejnám pak může kraj vyplatit podporu na provozní financování až do výše 130 tisíc korun. Platí, že v dané obci smí být maximálně jedna prodejna se smíšeným zbožím.

Pomoc z programu bude sloužit na provozní náklady malých koloniálů, například z ní bude možné hradit mzdy zaměstnanců, nájem, vytápění, osvětlení či internet.

„V rámci první výzvy se podařilo podpořit více než 400 prodejen částkou přesahující 28 milionů korun,“ říká ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání Ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vinkler.

Provozování obchodů v malých obcích je často spíše veřejnou službou než výnosným podnikáním a je proto dobře, že stát pokračuje v jejich podpoře prostřednictvím programu Obchůdek 2021+. S ohledem na ceny energií a další rostoucí náklady je podpora nyní skutečně životně důležitá. Význam obchodů v malých obcích se naplno ukázal třeba během pandemie. Program nastartoval také větší zájem části krajů tyto obchody podporovat,“ dodává předseda Asociace českého tradičního obchodu, která sdružuje tradiční české maloobchodní sítě, Pavel Březina.

Podávat žádosti bude možné od 1. září do 15. října 2022. Informace jsou k dispozici také na webových stránkách www.obchudek2021plus.cz.

(tz-mpo)


 

Na šumavské Paště novou turistickou stezkou

Správa NP Šumava odstraní v průměru téměř 3000 suchých a nebezpečných stromů podél turistických tras ročně. Jsou však lokality, na kterých by pokácení všech nebezpečných souší způsobilo vznik velkých holin a tím by došlo ke zhoršení stavu ekosystému. Přesně taková situace nastala podél turistické trasy vedoucí z Paštěckého mostu od Otavy k zaniklé osadě Přední Paště.

„V okolí zeleně značené turistické trasy od řeky Otavy vzhůru, která vede přírodní zónou národního parku, dochází k zásadní změně lesního porostu na ploše několika hektarů. Odumírají zde dospělé smrky, a pod nimi, doslova před očima rostou nové stromy. Přitom skladba nového lesa je druhově bohatší než doposud – je zde velké množství buků, jedlí a javorů,“ představuje dění na lokalitě u Paštěckého mostu náměstek ředitele Správy NP Šumava Jan Kozel.

Odumírající smrky, z nichž mnohé dosahují výšky přes 40 metrů, jsou už v takové fázi rozkladu, že se budou v nadcházejících letech lámat. To znamená vysoké riziko pro turisty, kteří by se po trase pohybovali.

„Značená turistická trasa, která má od břehu řeky Otavy převýšení přes 100 metrů na jednom kilometru trasy, vede serpentinami vzhůru. Na tomto úseku dlouhém 1,4 km se přitom v prudkém svahu vyskytuje více než 700 souší, které jsou pro návštěvníky velkým bezpečnostním rizikem. Kácení tak velkého počtu vysokých souší v komplikovaném profilu turistické stezky, by však znamenalo vytvořit holinu větší než tři hektary. Zásah by tak vedl k podstatné změně ekosystému a zničení přirozené obnovy. Trasu proto musíme pro veřejnost uzavřít,“ vysvětluje mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák. „Po odeznění rizika bude cesta prořezána a opět zpřístupněna,“ dodává.

Zákaz vstupu na tuto část turistické trasy bude po dobu hrozícího rizika označen jak ze směru od Otavy, tak ze směru od Paští. Zároveň zde budou umístěny informace o nové trase, kterou, jako náhradu za tuto dočasně uzavřenou, proznačil Klub českých turistů.

Nově je možné k Paštím dojít z města Rejštejn po modré turistické značce, tzv. Klostermannově cestě kolem Klášterského mlýna na Malý Radkov. Odtud pak dále po zelené turistické trase na Velký Babylon, kde navazuje nově proznačená žlutá turistická trasa až na Prostřední Paště a dále pak na Přední nebo Zadní Paště. Tyto lokality jsou přitom stále přístupné z Dobré Vody přes Malý Babylon a Stodůlky.

(tz-npš)


 

O příspěvek na bydlení je možné požádat online v novém přívětivém prostředí

Ministerstvo práce a sociálních věcí spouští zásadní novinku: zjednodušení administrace příspěvku na bydlení. Od 1. července si lidé mohou o tuto formu pomoci požádat pohodlně online a odpadne jim tak nutnost vyplňovat rozsáhlé formuláře na pobočkách Úřadu práce.

Na webu MPSV je možné vyplnit nový digitální formulář, a to jak na počítači, tak na chytrém telefonu či tabletu. Příspěvek je určen domácnostem, které nemají dostatečné příjmy na to, aby pokryly stávající náklady za bydlení.

(tz-mpsv)


 

Schodek hospodaření vládních institucí se snížil

Saldo hospodaření sektoru vládních institucí dosáhlo v prvním čtvrtletí roku 2022 schodku ve výši 6,1 % HDP. Míra zadlužení sektoru vládních institucí klesla meziročně o 1,1 p. b. na 42,8 % HDP.

„Hospodaření vládních institucí v prvním čtvrtletí roku 2022 skončilo ve schodku, který dosáhl výše 94,1 mld. Kč, což ve vztahu k HDP představuje 6,1 %. Meziroční míra zadlužení sektoru vládních institucí poklesla o 1,1 procentních bodů a dosáhla výše 42,8 % HDP. Na výsledku hospodaření se výraznou měrou podepsalo zvýšení příjmů z daní z výroby a dovozu a pokles vyplacených dotací,“ uvedla Helena Houžvičková, ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/deficit-a-dluh-vladnich-instituci-1-ctvrtleti-2022

(tz-čsú)


 

Posuny výplatních termínů důchodů během letních prázdnin

Státní a ostatní zákonem stanovené svátky pravidelně posouvají výplatní termíny důchodů. Změny výplatních termínů mohou důchodci očekávat nyní na začátku července
a to pouze v jediném případě.

Důchod s výplatním termínem:                               

  • 6. července 2022

Bude vyplacen:

  • 7. července 2022

Důchody vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení buď bezhotovostním převodem na bankovní účet klienta, nebo v hotovosti prostřednictvím České pošty na adresu jeho bydliště. Klient si volí způsob výplaty důchodu při podání žádosti o dávku důchodového pojištění s tím, že kdykoliv později může požádat ČSSZ o změnu.

Důchody se vyplácejí vždy dopředu, a to v pravidelných měsíčních lhůtách. Výplatní termíny důchodů vyplácených ČSSZ jsou sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci. ČSSZ zajišťuje výplaty důchodů také do zařízení sociálních služeb s celoročním pobytem, kam se důchody vyplácejí 15. den v měsíci.

(tz-čssz)


 

Šestnáctiletí v polovině případů zakoupili na jihu Čech alkohol

(Praha, 1. červenec 2022) Česká obchodní inspekce Jihočeského kraje a Vysočiny provedla na konci školního roku mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na prodej alkoholu a tabáku mladistvým. Celkem uskutečnila 10 kontrol a v 5 případech zjistila porušení zákona.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čsú)


 

1. července – Výběr z médií: Neefektivní věznictví, tisíce tkání dárců v zahraničí i zmanipulovaná veřejná zakázka

V tisku se ve čtvrtek dočtete, že vězeňský systém v Česku není efektivní, ministerstvo spravedlnosti proto pracuje na změně zákona. Informují o tom Hospodářské noviny. Obchodní řetězce dle regionálního deníku více nabízí mobilní aplikace. Tisíce tkání mrtvých dárců podle Deníku N míří do zahraničí. Obyvatelé Žďáru nad Sázavou sestavili petici proti novému obchvatu, píše Mf Dnes. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vimperský cyklobus bude jezdit o prázdninách sedm dní v týdnu

Se začátkem prázdnin odstartuje třetí ročník úspěšného projektu ŠUMAVOU NA KOLE vimperským cyklobusem. Možnost vyrazit na výlet s kolem i bez kola do vzdálenějších míst Šumavy budou mít Vimperští a návštěvníci Šumavy po celé prázdniny, tedy od 1. 7. do 31. 8. 2022.

Cyklobus pojede dvakrát denně, sedm dní v týdnu i o státních svátcích po trase Vimperk – Zdíkov – Stachy – Zadov – Churáňov – Kvilda – Borová Lada – Horní Vltavice – Strážný a zpět stejnou trasou. Na Kvildě na něj navazují cyklobusy na Bučinu nebo Modravu a Železnou Rudu.

I přes nárůst cen pohonných hmot, zůstávají ceny jízdného stejné jako v předešlých letech. V cyklobusu platí celodenní Jihočeská krajská jízdenka JIKORD plus. Letos poprvé bude cyklobus zapojen do dopravního systému www.dopravanajihu.cz. Zde je po zadání čísla linky 370704 možné sledovat, kde se právě nachází a jestli jede na čas nebo má zpoždění. Kapacita cyklobusu je 20 míst k sezení a 20 kol. Větší skupiny osob je potřeba nahlásit den předem na tel. +420 605 200 002.

Město Vimperk v letošním roce připravilo pro cestující cyklobusem propagační video se zajímavostmi v obcích na trase cyklobusu, možnostmi ubytování a stravování. Největším lákadlem ve Vimperku je opravená horní část Státního zámku Vimperk a Muzeum Vimperska, opevnění s Černou bránou, prohlídky městské zvonice na náměstí, okruh po vimperských památkách, hra na principu her únikových Steinbrenerova tiskárna ve sklepení staré radnice a Stezka lesních skřítků. Více o vimperských památkách se návštěvníci mohou dozvědět i díky audioprůvodci do mobilu SmartGuide.

Na provoz cyklobusu přispívá ze svého rozpočtu město Vimperk, obec Zdíkov, obec Stachy, Česká unie sportu na Zadově, obec Kvilda, obec Borová Lada, obec Horní Vltavice, městys Strážný, obec Nové Hutě a obec Modrava. Projekt je podpořen částkou 251.617 Kč z rozpočtu Jihočeského kraje. Provoz cyklobusu zajišťuje vimperská společnost Švarctrans.

(tz-vpk)


 

Na trať mezi Sudoměřice a Votice se vrací vlaky, modernizace úseku se blíží ke konci

V pátek 1. července se vrátí vlaky na železniční trať mezi Sudoměřice a Votice na pomezí Jihočeského a Středočeského kraje. Do konce srpna se po její nové přeložce bude jezdit po jedné koleji, plnohodnotný dvoukolejný provoz začne na počátku září. Projekt modernizace trati, která je součástí čtvrtého železničního koridoru z Českých Budějovic do Prahy, míří do finále.

Cílem jedné z nejvýznamnějších současných investic do železniční infrastruktury bylo především zvýšit rychlost, plynulost, komfort a bezpečnost dopravy. „Jedná se o výjimečnou stavbu nejen svým rozsahem, ale také technickou náročností. Díky přibližně 20 kilometrů dlouhé nové trati se zase o něco zkrátí cesta vlakem z Prahy do jižních Čech,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Upozornil tak na skutečnost, že se téměř v celém úseku mezi Sudoměřicemi a Voticemi postavila nová trať, která je přibližně o dva kilometry kratší než stávající trasa. Rychlost vlaků se postupně zvýší až na 200 km/h, už od poloviny prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, se zkrátí jízdní doba expresů mezi Prahou a Táborem na 59 minut. Další úsporu času totiž přinese zprovoznění modernizovaného úseku mezi Soběslaví a Doubím, na který první vlaky vyjedou září.

„Bude to významný příspěvek k tomu, aby se zlepšilo spojení mezi Prahou a Českými Budějovicemi po železnici“, říká ministr dopravy Martin Kupka a doplňuje: „Pro plynulou a rychlou jízdu na celé trase nyní potřebujeme připravit k výstavbě poslední část koridoru Nemanice – Ševětín.“ Jak ministr Kupka upozorňuje, půjde o finančně velmi náročnou stavbu, a proto ji jako jeden z prvních železničních projektů tohoto typu v ČR ministerstvo zvažuje stavět formou PPP, tedy ve spolupráci veřejného a soukromého sektoru. „Jsme v situaci, kdy se snažíme ve velmi krátkém čase dohnat historický dluh v dopravní infrastruktuře, a pokud chceme udržet tempo výstavby, nemůžeme se spoléhat jen na rozpočtové prostředky státu,“ uzavírá ministr Kupka.

Nová trať začíná v Sudoměřicích u Tábora, kde navazuje na již dokončenou modernizaci koridoru od Tábora. Vede v souběhu s dálnicí D3, hlubokým zářezem se třemi nadjezdy a 840 metrů dlouhým tunelem Mezno nedaleko nové stejnojmenné zastávky vede přes další novou zastávku Střezimíř do stanice Červený Újezd. Ta bude sloužit k předjíždění vlaků, osobní vlaky budou zastavovat na stejnojmenné zastávce v obvodu této stanice. Další dominantou trati je 660 metrů dlouhý ražený tunel Deboreč, za ním následuje zastávka Ješetice. V hlubokém údolí mezi Ješeticemi a Heřmaničkami vybudovali stavbaři celkem čtyři mostní estakády v délce 244, 180, 175 a 80 metrů. Mezi nimi leží zastávka Heřmaničky. Stavba končí před železniční stanicí Votice, kde navazuje na již dříve dokončenou modernizaci trati Votice – Benešov u Prahy.

Modernizace jednoho z posledních úzkých hrdel čtvrtého tranzitního železničního koridoru začala v květnu 2018. Definitivně hotovo bude v příštím roce. Celkové náklady dosáhnou částky 6,7 miliardy korun. Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Doprava 2014–2020. Příspěvek EU může dosáhnout až 3 966 814 703 Kč. Národní financování zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury. Zhotovitelem prací je firma OHLA ŽS.

(tz-sž)


 

Starostové obcí v národních parcích volají po rozumném přístupu

Modrava (Klatovsko) 30. června 2022 (PROTEXT) – Starostové obcí v národních parcích volají po rozumném přístupu a smysluplné ochraně životního prostředí

Na 23 starostů a starostek obcí se v druhé polovině června sešlo na šumavské Modravě, aby sdíleli zkušenosti s řízením obcí ležících v sousedství národních parků nebo jsou jeho součástí. Smyslem setkání bylo zahájit užší spolupráci a začít domlouvat společný postup směrem k úřadům. Problémem pro obce přitom není jen mediálně známý kůrovec, ale obecně obtížná komunikace mezi municipalitami, správou parků a ministerstvem životního prostředí. Setkání se kromě Šumavanů účastnili zástupci obcí z národních parků Podyjí, České Švýcarsko a plánovaného NP Křivoklátsko.

„Je to velice romantická představa, že v národním parku by mělo zůstat vše bez zásahu a že příroda si poradí, ale tady reálně existují obce, které jsou tu staletí a jejichž obyvatelé tu vždy žili v úzkém kontaktu s přírodou a uměli v sousedství divoké přírody hospodařit. V současnosti je to tak, že pokud má obec část katastru na území národního parku, má prakticky znemožněno nakládat se svým majetkem a zajistit svůj přiměřený rozvoj,“ říká Jiřina Kraliková, předsedkyně Svazu šumavských obcí a starostka městyse Strážný, která byla jednou z iniciátorek setkání.

Ochrana životního prostředí je podle Kralikové i dalších starostů prioritou a všichni ji na území svých obcí podporují. „Nemáme nic proti rozumným pravidlům, nikdo z nás tady nechce stavět obří resorty, pouštět sem těžaře nebo něco podobného. Potíž je v tom, že komunikace ze strany správy parku je direktivní, pomalá a často nepochopitelná,“ tvrdí Jana Hrazánková, starostka další šumavské obce Borová Lada. Své tvrzení dokládá čerstvou zkušeností, kdy správa parku neumožnila na rozdíl od předcházejících let vjezd účastníkům každoroční mše na starém německém hřbitově v katastru její obce. „Je to jeden den v roce, sbližuje to národy, jezdí sem Češi i Němci, většinou starší lidé. Z parkoviště v obci je to pět kilometrů. Vždycky v den mše byl pro její účastníky vjezd volný, najednou to z české strany nejde. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale působí to jako naschvál,“ říká Hrazánková.

Součástí setkání starostů byla i diskuze o aktuálních strategiích ochrany životního prostředí. Na přednášku o úloze vegetace v oběhu vody a lokálním klimatu přizvali organizátoři doc. RNDr. Jana Pokorného, CSc., rostlinného fyziologa, který se touto problematikou zabývá na mezinárodní úrovni dlouhodobě. Velké plochy zničené kůrovcem, u nichž se v bezzásahových zónách čeká na dorůstání křovin a další zeleně, se za slunného počasí přehřívají a mění se zde proudění vzduchu. „Dříve byly informace o roli stromů v koloběhu vody a ochlazování vzduchu součástí znalostní výbavy každého školáka, dnes se o nich téměř nemluví,” konstatoval docent Pokorný a doporučil nově vytvářené Metodiky výuky pro školy a státní správu volně dostupné na stránkách Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity, které jsou výsledkem grantu TACR, a upozornil na mezinárodní projekt Erasmus+ s názvem „Plant Literacy”.

Přednášku docenta Pokorného kvitovali mnozí ze starostů, kteří jsou nespokojeni s tím, jak správy parků zvládají kůrovcovou kalamitu. „U nás to došlo tak daleko, že máme kvůli přístupu správy parku zničených mnoho hektarů našeho hospodářského lesa. Došlo ke škodě na našem majetku, zvažujeme další kroky,“ říká František Moravec, starosta obce Staré Křečany, která leží v oblasti NP České Švýcarsko. „Správa NPČŠ neplní své původní přísliby. Nevytvořila tzv. pufrační zóny pro ochranu lesů sousedních vlastníků. Neprovádí slíbené bezpečnostní těžby kolem turistických tras. Naopak řadu z nich uzavírá, včetně cyklotras a hipotras. Desítky kilometrů nelze využívat. Obáváme se dopadu na cestovní ruch. Estetika a průchodnost krajiny dramaticky utrpěla,“ doplňuje Jan Kolář, starosta Krásné Lípy, kde sídlí Správa NP České Švýcarsko.

Také zúčastnění starostové z Podyjí přispěli do diskuze svými zkušenostmi. „Můžu jenom potvrdit, že komunikace se správou parku a ministerstvem je obtížná. Musíme plnit spoustu podmínek a povinností, děláme to poctivě, ale domluvit se s úředníky je často nad síly obce,“ tvrdí Libor Jurka, starosta obce Mašovice.

Setkání se účastnili i starostové a starostky některých obcí z Křivoklátska, kde má být národní park teprve vyhlášen. I oni si stěžují na obtížnou komunikaci s vládními a ministerskými úředníky. „Každý pokus o diskuzi zatím skončil jednostrannou deklarací, že park bude, protože je to v programovém prohlášení vlády. Území zamýšlené jako národní park se prezentuje jako původní neobydlená divočina, nicméně její části byly obydlené už ve středověku. Většina lesů je v důsledku historického vývoje hospodářská, s mnohasetletou tradicí citlivého lesního hospodářství, která zahrnuje aktivní prvky ochrany přírody. Od konce 70. let minulého století tu máme chráněnou krajinnou oblast. Dotčené obce nemají žádné podrobnější informace o plánech parku, komunikace je nedostatečná až neexistující. Jsme přesvědčeni, že stávající ochrana formou chráněné krajinné oblasti je vzhledem k situaci jediná vhodná,“ shrnuje v krátkosti Iveta Kohoutová, starostka obce Karlova Ves. Setkání se starosty obcí z již existujících národních parků ji dle jejích slov utvrdilo v tom, že dosavadní postoje mnohých starostů z Křivoklátska i petice Nesouhlas se zřízením Národního parku Křivoklátsko mají smysl.

Setkání na Modravě bylo dle vyjádření zúčastněných starostů důležitým prvním krokem spolupráce a vzájemné podpory mezi obcemi. „Dohodli jsme se, že se chceme propojovat dále, jak mezi sebou, tak s odborníky na životní prostředí. Je nás i s našimi obyvateli sice méně než lidí ve městech, ke kterým se zatím dostávaly jednostranné informace o tom, jak správně chránit životní prostředí, ale jsme to my, na jejichž životy mají nedomyšlené koncepce přímý dopad. A chceme být a budeme slyšet,“ uzavírá Jiřina Kraliková ze Svazu šumavských obcí.


 

Příjmy domácností mezičtvrtletně reálně klesly o 5,6 %

Podle sezónně očištěných údajů úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností proti předchozímu čtvrtletí reálně poklesl o 5,6 %. Reálná spotřeba na obyvatele se mezičtvrtletně snížila o 0,4 % a míra úspor poklesla o 4,0 procentního bodu. Míra investic nefinančních podniků stoupla proti předchozímu čtvrtletí o 1,4 procentního bodu.

„Úhrn reálných peněžních a nepeněžních příjmů domácností na obyvatele poklesl v 1. čtvrtletí proti předchozímu čtvrtletí o 5,6 %, meziročně o 4,4 %1, a to zejména kvůli vysokému růstu cen,“ sdělil Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Současně byl zpřesněn odhad hrubého domácího produktu (HDP). HDP v 1. čtvrtletí 2022 mezičtvrtletně stoupl o 0,9 % a meziročně o 4,9 %.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/ctvrtletni-sektorove-ucty-1-ctvrtleti-2022

(tz-čsú)


V květnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 2,5

Podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných, dosáhl v květnu letošního roku 2,5 %. Meziročně se snížil o 0,7 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 1,9 %, u žen 3,3 %.

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v květnu 75,3 %. Oproti květnu 2021 se zvýšil o 1,2 procentního bodu. Míra zaměstnanosti mužů činila 82,5 %, u žen 67,8 %. Míra zaměstnanosti osob ve věku 15–29 let činila 44,7 %, u 30–49 let 87,9 %, u 50–64letých 79,8 %.

„Nezaměstnanost se již celý jeden rok drží pod třemi procenty. Po stejnou dobu se také meziročně zvyšuje míra zaměstnanosti,“ komentuje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/miry-zamestnanosti-nezamestnanosti-a-ekonomicke-aktivity-kveten-2022

(tz-čsú)


 

Energetika prošla od roku 2010 výraznou proměnou

Těžba uhelných paliv v Česku se mezi lety 2010 až 2020 snížila o více než polovinu, z toho u černého uhlí zhruba o 81 procent a hnědého o téměř 33 procent. Ve stejném období celková výroba elektřiny poklesla o zhruba 5 procent. Produkce energie z obnovitelných zdrojů však narostla o více než 57 procent.

Další podrobnosti k aktuálním datům o bilanci jednotlivých druhů paliv a energie naleznete na webu ČSÚ: https://www.czso.cz/csu/czso/energetika-prosla-od-roku-2010-vyraznou-promenou

(tz-čsú)


 

30. června – ONLINE: Bouřky v Česku rozvodnily některé toky. Ktiš na Prachaticku odřízla voda od okolí

Bouřky a vydatné večerní deště v noci na čtvrtek rozvodnily v Česku některé toky, poničily střechy a komplikovaly dopravu na železnici. V jižních Čechách vystoupaly potoky Křemžský a Zlatý na třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení. Stejného stupně dosáhla i Blanice a říčka Polečnice. Obec Ktiš na Prachaticku voda odřízla od okolí. Třetího stupně dosáhl večer také potok Botič v Jesenici u Prahy. Situace se už ale postupně uklidňuje.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vláda zvýšila existenční a životní minimum. Od července dosáhne na pomoc státu více lidí

Vláda rozhodla o mimořádném navýšení životního a existenčního minima o 8,8 procenta. Životní minimum pro jednotlivce bude od července dosahovat 4620 korun a existenční minimum 2980 korun. Od nových částek se budou odvíjet i dávky vyplácené v rámci pomoci v hmotné nouzi a dávky státní sociální podpory. Zvýší se zároveň počet rodin, které dosáhnou například na přídavek na dítě nebo porodné. Významnou roli životní a existenční minimum, které se zvýší letos už podruhé, hraje i u dávek pro osoby se zdravotním postižením nebo u exekucí.

„Chceme pomáhat především těm, kteří to nejvíc potřebují. S navýšením životního a existenčního minima významně naroste výše některých dávek, navíc třeba na porodné bude mít nárok větší počet čerstvých maminek. Změna se projeví už v červencové výplatě dávek,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Je to jedno z mnoha opatření, jejichž prostřednictvím stát podává pomocnou ruku domácnostem, které se do složité životní situace dostávají ne vlastní vinou, ale dopadá na ně aktuální globální ekonomická krize,“ doplnil ještě.

Zvýšení dávek se bude týkat téměř 400 tisíc lidí, přičemž dopady na státní rozpočet jsou za druhé pololetí vyčísleny na zhruba 415 milionů korun.

Životní a existenční minimum hraje roli v rámci osmi sociálních dávek. K navýšení částky dojde díky navýšení životního minima u dvou dávek, a to příspěvku při pěstounské péči a příspěvku na živobytí. U dalších dvou dávek dojde k navýšení limitu pro čerpání. To se týká mimořádné okamžité pomoci a příspěvku na zvláštní pomůcku. V případě porodného, přídavku na dítě, příspěvku na péči a doplatku na bydlení dojde k rozšíření okruhu osob. „Je potřeba připomenout, že nejde jen o to, že se mnohé dávky zvýší, ale rozšíří se i okruh příjemců, kteří na ně budou mít nárok. Například na některé klíčové dávky, které se vyplácí v prvních letech po narození dítěte, dosáhne větší počet českých rodin,“ zdůraznil ministr Jurečka.

Uvedené instituty hrají významnou roli rovněž v případě exekucí pro určení nezabavitelné částky a také v soudní praxi pro stanovení alimentačních povinností. Jejich další využití je při podpoře azylantů a ochraně cizinců, osvobození od rozhlasových a televizních poplatků a podobně.

Nynější a nové částky životního a existenčního minima jsou uvedeny v následující tabulce:

 

Vláda v rámci balíčků opatření postupně pomáhá nejohroženějším skupinám. Životní a existenční minimum vláda už letos zvýšila jednou, a to v dubnu o 10 procent. Celkem třikrát (v lednu, v červnu a v září) zvyšuje letos důchody. Pro rodiny s dětmi jsou kromě jednorázového příspěvku ve výši 5000 korun přichystané ještě další opatření. Balíček na podporu osob se zdravotním znevýhodněním je rovněž připraven k projednání.

Životní ani existenční minimum nezahrnuje nezbytné náklady na bydlení. Ochrana a pomoc v oblasti bydlení pro jednotlivce i rodiny s nízkými příjmy se řeší samostatně v rámci systému státní sociální podpory formou příspěvku na bydlení a v systému pomoci v hmotné nouzi. Od začátku července se významně zjednoduší žádosti o příspěvek na bydlení, který bude možné navíc vyřídit online, rozšíří se ale například i pomoc v hmotné nouzi.

(tz-mpsv)


 

Sdělení Nemocnice Prachatice

PROVOZ LASEROVÉ A MAMOLOGICKÉ AMBULANCE O PRÁZDNINÁCH
Laserová a mamologická ambulance MUDr. Chromý a MUDr. Škáchová v ČERVENCI a SRPNU 2022 NEORDINUJE.
Nutné ošetření a kontroly poskytne Chirurgická ambulance.
Děkujeme za pochopení.

PROVOZ TRAUMATOLOGICKÉ AMBULANCE V ČERVENCI
Traumatologická ambulance Prim. MUDr. Tišler v ČERVENCI 2022 NEORDINUJE z důvodu dovolené.
Nutné ošetření a kontroly poskytne Chirurgická ambulance.
Děkujeme za pochopení.

OZNÁMENÍ O PROVOZU NEFROLOGICKÉ AMBULANCE V ČERVENCI A SRPNU
Po oba prázdninové měsíce bude NEFROLOGICKÁ ambulance z důvodu dovolených v provozu jen v tyto dny:
25. 7., 1. 8. a 22. 8. 2022.
Děkujeme za pochopení.

PROVOZ NEMOCNIČNÍ LÉKÁRNY NA PŘÍŠTÍ TÝDEN
Z důvodu státních svátků bude v úterý a ve středu, tedy 5. a 6. července nemocniční lékárna uzavřena.
Pro veřejnost bude otevřena lékárna v Kauflandu – po oba dny od 8:00 do 20:00 hodin.
Děkujeme za pochopení.

(fb-nem)


 

Covid-19 v roce 2021 usmrtil 25,5 tisíce obyvatel Česka

V roce 2021 zemřelo 139 891 obyvatel Česka, nejvíce od konce druhé světové války. Ve srovnání s rokem 2020 byl počet zemřelých vyšší o 10,6 tisíce, oproti roku 2019 pak o 27,5 tisíce. Více než jednu šestinu zemřelých v roce 2021 (18 %) měl na svědomí covid-19 a stal nejčastější příčinou smrti.

„Zatímco v prvním covidovém roce zůstala nejčastější příčinou smrti chronická ischemická choroba srdeční a covid-19 zaujmul druhé místo, v roce 2021 již smutnou první příčku převzal covid-19. V jeho důsledku zemřelo bezmála 25,5 tisíce osob, tedy 18 % všech zemřelých,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

„Za základní příčinu smrti byl covid-19 určen u 14,7 tisíce zemřelých mužů a u 10,8 tisíce zemřelých žen. Z hlediska věku byl nejčastější příčinou smrti v širokém rozpětí od 40 do 84 let,“ říká Terezie Štyglerová, vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ.

„Naprostá většina úmrtí, u kterých byl covid-19 základní příčinou, proběhla v nemocnicích. Hospitalizační mortalita v důsledku epidemie onemocnění covid-19 přitom narostla ve všech regionech a její hlavní příčinou byli jednoznačně pacienti hospitalizovaní pro těžký průběh onemocnění,“ uzavírá Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR.

Další podrobnosti včetně prezentací naleznete na webu ČSÚ: https://www.czso.cz/csu/czso/covid-19-v-roce-2021-usmrtil-255-tisice-obyvatel-ceska

(tz-čsú)


 

Spořitelna zvyšuje úrokové sazby u spořicích a vkladových účtů

Spořitelna od 1. července 2022 zvýší úrokovou sazbu u spořicích účtů o 0,75% bodu a u vkladových účtů (termínovaných vkladů) o 0,7% bodu. Nové sazby u spořicích účtů tak mohou dosáhnout až na 4,25 % a u vkladových účtů až na 4,5 %.

Na sazbu 4,25 % ročně u spořicích účtů dosáhnou klienti, kteří pravidelně investují (minimálně 300 Kč měsíčně), a současně mají Plus účet nebo jsou ze segmentu Erste Premier či Erste Private Banking.

Klienti, kteří pravidelně neinvestují (mají Plus účet nebo jsou ze segmentu Erste Premier či EPB), získají sazbu 3,25 % ročně. Úroková sazba u Spoření ČS/Premier/EPB se nyní skládá z těchto složek:

  • · Základní úroková sazba 1,5 %
  • · Bonusová sazba 1,75 % (do odvolání)
  • · Bonusová sazba 1 % za pravidelné investování (bez časového omezení)

U vkladových účtů Spořitelna zvyšuje sazby pro všechny doby uložení. U vkladového účtu s dobou uložení tři měsíce bude nově sazba 3,7 % ročně a u vkladových účtů s dobou uložení šest a dvanáct měsíců pak 4,5 % ročně.

Nové sazby se vztahují na vkladové účty založené od 1. července 2022. U již založených účtů se nová sazba nastavuje při obnovení pro další cyklus.

Spořicí účet (výhody Plus účtu) využívá již více než 1,85 milionu klientů, což je 90 % primárních bankovních klientů Spořitelny. Finanční rezervu alespoň ve výši tří měsíčních platů má však měně než polovina z nich. Pravidelně měsíčně investuje 320 tisíc klientů, přičemž průměrná výše částky, kterou klienti investují, se pohybuje okolo tří tisíc korun.

(tz-spoř)


 

Málo personálu na letišti? Co dělat při zrušení nebo zpoždění letu

(Praha, 29. červen 2022) Při odletech Čechů na dovolenou o prvním prázdninovém víkendu se některá evropská letiště budou nadále potýkat s postcovidovým nedostatkem personálu. Proto je dobré vědět, jaká mají cestující práva při případném zpoždění nebo rušení letů, a také v případě poškození nebo nedoručení zavazadel

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Investujeme do smysluplné péče o životní prostředí. 180 milionů posíláme na ekologickou výuku dětí  

Vzniknou další přírodní zahrady školek a škol, rozjedou se nové kurzy environmentální výchovy a děti zamíří do přírody pro zlepšení zdraví i porozumění tématům životního prostředí. Díky hned třem nově vyhlášeným dotačním výzvám z Národního programu Životní prostředí tak získá environmentální vzdělávání a osvěta  v oblasti změny klimatu další vzpruhu. Z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR a také z Národního plánu obnovy na ně Ministerstvo životního prostředí vyčlenilo téměř sto osmdesát milionů korun.

„Posilujeme třicetiletou tradici ekologické výchovy u nás, investujeme do zlepšení povědomí dětí o přírodě a oživujeme jejich vztah k životnímu prostředí kontaktem s přírodou, ať už na táboře nebo na školní zahradě. Poznávání světa okolo nás i všech změn, ke kterým dochází v souvislosti se změnou klimatu, je důležité pro naši budoucnost.  Díky dotačním výzvám mohou i školy zpestřit a doplnit výuku. Nezapomínáme ani na budoucí učitele, pro které je také jedna z výzev určena,“ vysvětluje ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Přírodní zahrady

Dotační výzva č. 5/2022 nabízí školám, školkám a dalším vzdělávacím institucím možnost získat peníze pro posílení výchovy u předškolních dětí a žáků základních a středních škol s vyšším využíváním kontaktu s přírodním prostředím. Žadatelé si mohou díky dotaci vybudovat přírodní zahrady, které následně slouží předškolním dětem. Ty mohou v přírodním prostředí pozorovat brouky, rostliny, vodní režim a další přírodní procesy, a zároveň se učí venku. Výzva z Národního programu Životní prostředí navazuje na předchozí výzvy stejného typu, díky kterým vznikly už stovky přírodních zahrad.

„Téma životního prostředí je u mladé generace stále více populárnější, a to i díky naší podpoře  ekovýchovných projektů, kam se nepochybně řadí i přírodní zahrady u školských zařízení, na kterých lze v praxi řadu přírodních procesů srozumitelně demonstrovat. Doposud jsme investovali do 1 088 takových projektů částku přes 400 milionů korun a po dotacích se vždy jen zaprášilo,“ informuje ministryně Anna Hubáčková.

Peníze z výzvy lze využít na zázemí pro subjekty inspirované konceptem lesní mateřské a základní školy, stejně tak i na vybudování i úpravy venkovních areálů a pozemků základních, středních škol a vyšších odborných škol pro podporu výuky ve venkovním prostředí.

Novinkou výzvy je rozšíření okruhu možných žadatelů oprávněných příjemců podpory o vyšší odborné školy, lesní základní školy a příspěvkové organizace zřízené územním samosprávným celkem, například Domy dětí a mládeže. Naopak žádat nemohou střediska Environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO), pro které nabízíme k využití jiné zdroje.

„Pro zájemce je připraveno 100 milionů korun, přičemž minimální výše podpory na jeden projekt je 100 tisíc korun a maximální 500 tisíc korun. Žádosti mohou elektronicky podávat letos od 3. října do 30. listopadu, nejpozději však do vyčerpání alokace,“
 upřesňuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Osvěta klimatické změny

Dotační výzva 6/2022 z Národního programu Životní prostředí podpoří denní a pobytové výukové programy, konkrétně se zaměřením na téma klimatické změny, které chce zprostředkovávat starším dětem a mládeži od 2. stupně základní školy až po studenty vysokých škol, myslí také na členy zájmových uskupení v té samé věkové kategorii. Dotace budou vypláceny ze zdrojů Národního plánu obnovy, připraveno je celkem 46,5 milionu korun.
Oprávněnými žadateli jsou všechny právnické osoby, které splní předepsané podmínky programu a výzvy s výjimkou obchodních korporací, politických stran a hnutí a organizačních složek státu. U denních a pobytových ekologických výukových programů pro děti a mládež může žadatel obdržet na projekt podporu ve výši 50 až 300 tisíc korun. Dotace na jednu osobohodinu činí 50 korun u denních programů a 80 korun u pobytových programů. Příjem žádostí začíná 1. července 2022 a trvá do konce října 2022.

Výukové programy pro děti i učitele
Dotace z výzvy č. 7/2022 z Národního programu Životní prostředí podobně jako u předchozí výzvy podpoří denní a pobytové vzdělávací programy. Ty jsou určeny nejen pro děti a mládež, ale také pro učitele všech stupňů škol, budoucí učitele, tedy zejména studenty pedagogických oborů a lektory vzdělávacích organizací.

„Oproti předchozí výzvě došlo k několika změnám, navýšili jsme podporu ze 70 na 80 korun za jednu osobohodinu v kategorii děti a mládež, a to u pobytových ekologických výukových programů. Zároveň došlo k navýšení maximální výše podpory na 300 tisíc korun v důsledku obecného zvýšení cen v posledním roce,“
 informuje Petr Valdman.

Pro výzvu je alokováno celkem 33 milionů korun. Příjem žádostí začíná 1. července a trvá do 31. října 2022, nejpozději však do vyčerpání alokace.

Nově nabídnuté finanční prostředky umožní vzniknout stovkám dalších ekologických programů, ať už dlouhodobých nebo jednorázových. Jsem přesvědčena, že si děti kontakt s přírodou užijí a že to posílí jejich vztah k životnímu prostředí,“ uzavírá ministryně Anna Hubáčková.

Dokumenty k výzvám
https://www.narodniprogramzp.cz/nabidka-dotaci/detail-vyzvy/?id=109

https://www.narodniprogramzp.cz/nabidka-dotaci/detail-vyzvy/?id=110

https://www.narodniprogramzp.cz/nabidka-dotaci/detail-vyzvy/?id=111

(tz-mžp)


 

29. červen – Výběr z médií: institut virologie a bakteriologie, dražší školní obědy i pojištění a oblíbené samosběry

V tisku se ve středu dočtete, že v Česku vzniká vědecké centrum, které má pomoct se zvládáním zdravotnických hrozeb. Informuje o tom deník E15. Školní jídelny podle Mf Dnes zdražují a mění i skladbu jídelníčku. Dovolenou letos podle Lidových novin prodraží pojištění. Zemědělci i zákazníci čím dál častěji využívají takzvané samosběry, píšou Hospodářské noviny. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Lesníci trhají třešně ptačí, do lesů je vrátí v podobě sazeni

Hradec Králové, 28. června 2022 – Obnova porostů po kalamitě je prioritou Lesů České republiky a k ní patří i sběr semen a plodů. Jednou z dříve opomíjených, nyní oblíbených dřevin v obnovovaných lesích, je třešeň ptačí zvaná ptáčnice či divoká. Dnes dorazila do Semenářského závodu Lesů ČR v Týništi nad Orlicí dodávka plodů z jižní Moravy. Stromky vypěstované z letošních pecek se dostanou do lesů už příští rok.

Podle ředitele závodu Miloše Pařízka mají o třešeň ptačí majitelé i správci lesů  v posledních letech obrovský zájem: „Ptáčnice zvyšuje biodiverzitu. Její drobné plody s mnoha minerálními látkami a vitamíny chutnají ptactvu a květy jsou medonosné pro včely. Kromě toho má velmi cenné a pevné červenohnědé dřevo se zajímavou kresbou využívané truhláři, řezbáři a výrobci hudebních nástrojů. A navíc krásně kvete,“ řekl. Právě v semenářském závodě, jediném svého druhu v republice, se nyní zpracovávají její plody. „Zbavujeme je dužniny, oddělíme pecky, ty máčíme, plavíme, sušíme a buď rovnou expedujeme lesním školkařům, nebo je uložíme a nabídneme v příštím roce. Stromky ptáčnic i sami pěstujeme,“ dodal Pařízek.

Dnešní dodávka červených a černých drobných plodů z jižní Moravy obsahuje bezmála 200 kilogramů sebraných 24. a 27. června lesníky z Lesní správy Buchlovice a Oblastního ředitelství jižní Morava Lesů České republiky včetně ředitele Libora Strakoše: “Třešně pochází ze sedmihektarového semenného sadu Vršava na Buchlovicku, kde se staráme o kvalitní plodonosné dřeviny. Z jejich plodů a semen se pak dají vypěstovat stejně hodnotné sazenice. Letos jsme sebrali už jilm, v říjnu a listopadu se vrátíme pro zralá semena lípy a javoru, v zimě modřínu,“ uvedl.

Lesy ČR obnovují lesy směsí dřevin, vždy podle podmínek konkrétního stanoviště. Podporují i přirozenou obnovu ze stojících stromů. Letos je v plánu zalesnění 19 tisíc hektarů a výsadba 85 milionů sazenic. Ve třicetileté historii podniku jde v posledních letech o nejrozsáhlejší obnovu lesů vůbec.

(tz-lčr)


 

Před dovolenou si ověřte platnost dálniční známky i na půjčeném autě. Vyplatí se to

Zakoupit si elektronickou dálniční známku nebo si zkontrolovat její platnost by měl být jeden z prvních kroků předtím, než vyrazíte autem na dovolenou. Přinášíme několik tipů, co všechno si pohlídat a na co si dát pozor, abyste si dovolenou nezkomplikovali zbytečnou pokutou.

Pokud elektronickou dálniční známku nemáte, nejrychleji a nejpohodlněji ji koupíte na e- shopu edalnice.cz. Ten je dostupný jak z počítače, tak z chytrého telefonu. V případě, že zaplatíte kartou, můžete vyrazit na cestu ihned, protože platba se připíše okamžitě. Pokud se rozhodnete pro bankovní převod, počítejte s tím, že na zpoplatněný úsek můžete vyjet za tři až pět dní – proces převodu peněz pár dní trvá. Proto se vyplatí myslet na dálniční známku v dostatečném předstihu, lze ji koupit až tři měsíce dopředu. Další možností je koupit ji na některé z poboček České pošty nebo u čerpacích stanic EuroOil, tam je možné platit hotově i kartou a po zaplacení hned vyrazit. V příhraničních oblastech a na počátcích zpoplatněných úseků můžete využít také samoobslužné kiosky.

Ověření platnosti dálniční známky je velmi snadné. Stačí na webu edalnice.cz v sekci Ověření platnosti zadat stát registrace vozidla a SPZ a systém hned ukáže, zda je e-známka platná a do kdy. „Ověřit platnost doporučuji zejména v případě, že si auto na dovolenou půjčujete. Vyplatí se to. Vyhnete se tak případné pokutě, která je na místě až pět tisíc korun, ve správním řízení až dvacet tisíc. Za jízdu bez dálniční známky odpovídá řidič, nikoliv majitel automobilu,“ upozorňuje Jan Paroubek, ředitel státního podniku CENDIS, který systém elektronických dálničních známek provozuje.

Nákup dálniční známky na jiném webu než edalnice.cz je rizikem. Neoficiální e-shopy si k prodeji účtují nemalé manipulační poplatky za zprostředkování prodeje, což jsou úplně zbytečné výdaje navíc. Často také nepředávají Potvrzení o úhradě s autorizačním kódem. Motoristé pak nemají například možnost upravit si platnost známky, případně změnit chybně zadané znaky v SPZ. „Pokud byste potřebovali s čímkoli poradit, obraťte se na naši zákaznickou podporu, kterou pro vás provozujeme 24 hodin denně sedm dní v týdnu – a to jak na telefonní lince, tak na emailu,“ dodává Paroubek.

Ceny e-známek se pro rok 2022 nezměnily. Roční stojí 1500 korun, třicetidenní 440 a desetidenní 310 korun. Eko cena, pro některé druhy vozidel, je poloviční.

(tz-cendis)


 

Noční bouřka v Jihočeském kraji

Od pondělní 22. hodiny do úterní 8. hodiny ranní zasahovaly profesionální a dobrovolné jednotky v Jihočeském kraji u více než 90 události, během kterých odklízely následky silného deště a bouřek. Více než polovinu zásahu tvořilo čerpání vody ze zatopených sklepů, kotelen a přízemních místností nebo z kanálů, které nestíhaly brát prudké přívaly vody. Přibližně 40 výjezdů bylo k popadaným stromům. 

Do půlnoci likvidovali hasiči následky nepříznivého počasí prakticky jen na Strakonicku. Nejvíce zásahů bylo přímo ve Strakonicích, dále pak v Katovicích, Drachkově nebo Dražejově. Do 24. hodiny hasiči na Strakonicku odklidili 10 popadaných stromů a v 25 případech čerpali vodu.
Ani po půlnoci se situace příliš nezměnila. Naprostá většina zásahů byla opět na strakonickém okrese, kdy do ranních hodin přibylo dalších 7 popadaných stromů a 23 čerpání.

POČET ZÁSAHŮ STROMY ČERPÁNÍ OSTATNÍ
Českobudějovicko 8 3 0
Českokrumlovsko 6 0 0
Jindřichohradecko 2 0 0
Písecko 1 0 0
Prachaticko 4 0 0
Strakonicko 17 48 2
Táborsko 0 0 0
CELKEM 38 51 2

(tz-vm)


 

Státní svátky 2022 v červenci: jak bude otevřeno v obchodech

Otevírací dobu obchodů s potravinami o svátcích upravuje zákon, červencových svátků, tedy 5. 7. Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje ani 6. 7. Dne upálení mistra Jana Husa, se to však netýká.

CELÝ ČLÁNEK


 

28. června – Výběr z médií: deportace ukrajinských dětí, chybějící turisté ve Varech a zdražení pro vodáky

V českém tisku se v úterý dočtete, že Rusko deportuje ukrajinské děti k náhradním rodinám, píše Deník N. V Karlových Varech chybí podle deníku E15 zahraniční turisté. A vodáci musí počítat s vyššími výdaji, informuje Deník. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Supercela na Strakonicku přinesla kroupy jako tenisáky. Auta jsou bez skel

Avizované rozmary počasí zasáhly v pondělí v podvečer části Prachaticka a Strakonicka plnou silou. Například ve Volyni padaly kroupy o průměru nejméně pěti centimetrů.

CELÝ ČLÁNEK


 

Blížící se zvlněná studená fronta přinese do Česka opět silné a velmi silné bouřky

Odpoledne od 16:00 očekáváme výskyt silných bouřek především na severozápadě Čech, od 20:00 se pak mohou vyskytnout velmi silné bouřky přibližně v jižní polovině Čech doprovázené velkými kroupami, nárazy větru a posléze i přívalovými srážkami. Zejména přívalové srážky se mohou vyskytovat i ve druhé půlce noci, kdy nelze vyloučit SPA na menších tocích.

První spíše izolované bouřky se budou odpoledne vytvářet v Karlovarském a Ústeckém kraji nejčastěji v okolí Krušných hor. Zde bude riziko především velkých krup a také nárazů větru.

Večer se v Bavorsku bude pravděpodobně vytvářet bouřkový systém, který bude postupovat k východu postupně až severovýchodu a ovlivní počasí především v jižní polovině Čech. Na tomto systému se mohou vyskytnout poměrně velké kroupy, silné nárazy větru až 90 km/h a také přívalové srážky (až kolem 50 mm), které mohou přetrvávat postupně ve formě vydatného deště až do úterních ranních hodin.
Sledujte srážkové radary a další informace od ČHMÚ. I další dny budou ve znamení výstrah na bouřky, protože zvlněné frontální rozhraní se bude nad českým územím udržovat po celý pracovní týden.

(fb-čhmú)

 

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Aktuální výstraha


 

Sdělení Nemocnice Prachatice

Vážení pacienti, návštěvníci nemocnice, od 1. 7. 2022 jsme v důsledku zdražování všech vstupů bohužel nuceni zvednout ceny parkovného na parkovišti Nemocnice Prachatice, a.s. následovně:
Parkování do 30 minut: ZDARMA
Parkování za každou započatou hodinu: 30 Kč/hod
Držitelé průkazky ZTP, hemodialyzovaní pacienti: ZDARMA
Hospitalizovaní pacienti: 60 Kč/den
Parkování na parkovišti před areálem nemocnice (u bytového domu) je zdarma.
Pro hemodialyzované pacienty, zásobování a servisní služby je možné vydat neomezenou čipovou parkovací kartu proti záloze 200 Kč.
Děkujeme za pochopení.

(fb-nem)


 

Úsporný tarif má motivovat ke snížení spotřeby energií. Jaké jsou možnosti?

Praha 27. června 2022 (PROTEXT) – V minulém týdnu byl po měsících příprav konečně schválen tzv. válečný balíček, který má pomoci zvládnout dopady energetické krize. Jeho součástí je i úsporný tarif. Co o něm víme a komu pomůže nejvíce?

Úsporný tarif je základním pilířem válečného balíčku, z celkových 66 miliard je v jeho rámci na podporu rodin vyhrazeno 27 miliard korun. Ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela ovšem uvedl, že tuto částku lze nadále upravovat na základě budoucího vývoje.

Výhodou tarifu je to, že o něj není potřeba nijak žádat a domácnosti ho využijí automaticky. Uplatňovat jej budou dodavatelé energií rovnou ve fakturách, rozdíl jim poté dorovná stát prostřednictvím Operátora trhu s elektřinou (OTE). Tarif se ovšem nevztahuje na pomoc odběratelským místům s „víkendovou sazbou“, jakými jsou chaty či chalupy. Nevztahuje se také na domácnosti, které jsou napojeny na centrální vytápění. „Domovy odebírající teplo z tepláren dostanou příspěvek jen na tu část energií, na jejichž dodávku mají uzavřenou smlouvu se soukromým dodavatelem. Zpravidla je to tedy svícení nebo vaření. I ti tedy mohou tarif využít, úspora ovšem bude menší,“ upřesňuje Jakub Tobiáš z LAMA energy.

Vláda zároveň několikrát opakovala, že úsporný tarif nejvíce pomůže těm, kteří se budou snažit spotřebu energií snížit. Dodavatelé nižší cenu za energie budou aplikovat pouze na část spotřeby, zbytek bude účtován dle standardních ceníků. Počítá se proto, že se odběratelé budou snažit vejít do limitu levnější energie. Zatím se předpokládá, že domácnosti získají slevu na 15-20 % celkové spotřeby elektřiny a plynu. Průměrnou spotřebu bude pravděpodobně definovat distributor. Na elektřině mohou domácnosti ušetřit až 2359 korun ročně, na plynu je to poté 1089 korun ročně. Výpočty ovšem vychází z aktuálních předpokladů. „Úplné podrobnosti ještě nevíme. Provozní detaily bychom ale měli znát nejdéle v půlce letních prázdnin, abychom stihli veškeré změny implementovat a abychom uměli zákazníkům vše s předstihem vysvětlit,“ dodává Jakub Tobiáš.

Ten také upozorňuje na to, že již teď mohou domácnosti podniknout určité kroky k tomu, aby v následujících měsících a v průběhu topné sezony svou spotřebu energie snížily. Účinných opatření je několik, některé vyžadují vyšší počáteční investici a některé jsou jen o vybudování nových návyků. „Nabízí se podniknout kroky, jako je výměna kotle, dodatečné zateplení nebo instalace termohlavic na radiátory, díky kterým je možné regulovat teplotu v každé místnosti. Účinně se může projevit ale i snížení teploty v domácnosti. Každý stupeň dolů přináší zhruba 5 % úsporu. Vhodné je také upravit rozmístění nábytku tak, aby například postel nebo komoda nezakrývala radiátor, a tepelné ztráty lze minimalizovat i správným větráním. V zimě je vhodnější větrat krátce a intenzivně. Tak se vymění vzduch, ale místnost nevymrzne,“ vysvětluje Jakub Tobiáš z LAMA energy.

Co se elektřiny týče, účinná je výměna starých spotřebičů za ty s nízkou energetickou náročností, pořízení úsporných žárovek nebo využívání nočního proudu. Samozřejmostí je i používání pračky či myčky až ve chvíli, kdy jsou plné. Jednotlivé kroky dosáhnou možná minimální úspory, jejich kombinace však dovede poměrně výrazně snížit spotřebu energií.

 


 

Na 6000 návštěvníků se bavilo vědeckými a technickými exponáty interaktivní výstavy Dobrodružství s technikou

Fakt, že zvyšovat zájem dětí o techniku, vědu a řemesla je důležité už od mateřských škol, potvrdila interaktivní výstava Dobrodružství s technikou, kterou Jihočeská hospodářská komora spolu s partnery uspořádala již pošesté na českobudějovickém výstavišti. Na akci, kterou letos navštívilo více než 6 000 návštěvníků, jihočeští zaměstnavatelé a školy přilákali různorodostí téměř 250 exponátů z oblasti vědy, techniky a řemesel.

„Probouzet v dětech zájem o techniku, logické myšlení a řemesla je důležité už od mateřských škol, které skrz různé spolupráce s naší firmou navštěvujeme. Velmi si proto vážím toho, že i v této složité době Dobrodružství s technikou naše komora pořádá a dětem hravou formou můžeme představit technologie a stroje, ale třeba i ukázat, jak některé výrobky vznikají,“ říká Miroslav Dvořák, předseda představenstva Jihočeské hospodářské komory (Jhk) a generální ředitel společnosti MOTOR JIKOV Group, a.s., který při slavnostním zahájení také vyslovil přání, aby tradice této výstavy pokračovala i v dalších letech. „Letošní návštěvnost více jak šesti tisíc návštěvníků předčila naše očekávání. Po dvou letech, kdy jsme kvůli covidu nemohli akci pořádat, jsme proto mile překvapeni, že zájem rodičů i dětí o techniku a řemesla neopadl. Naopak. Návštěvníci z mateřských a základních škol a odpoledne rodiče s dětmi přicházeli v průběhu celého dne až do pozdních odpoledních hodin,“ dodává Miroslav Dvořák. Jihočeská hospodářská komora Dobrodružství s technikou pořádala již pošesté, letos s rekordní návštěvností. Ostatně i mnozí návštěvníci byli na výstavě již po několikáté.

„Již jsem na Dobrodružství byla asi před šesti lety s nejmladším synem, dnes jsme přišli se všemi třemi dětmi ve věku osmi, tří a jednoho roku. Už minule se mi výstava moc líbila, dnes je dokonce o mnoho větší. Protože mám tři kluky, myslím si, že je tato výstava přesně pro ně. Každá věková kategorie dětí si tu něco našla,“ říká Kateřina Sojková, maminka tří synů, která na Dobrodružství s technikou zavítala. Právě různorodost exponátů přilákala i rodiče s menšími dětmi. „O akci jsme se dozvěděli od kamarádky, tak jsme se přijeli podívat a jsme mile překvapeni. Děti, i když jsou menší ve věku šesti a tří let, si vyzkoušely hlavně různé stroje a zařízení,“ zmínila Veronika Neužilová, další z příchozích rodičů.

Na téměř 250 interaktivních stanovištích jihočeských firem a škol si však zájemci také mohli vyzkoušet i různé fyzikální a chemické pokusy s tekutým dusíkem, zjistit, jak funguje elektrická energie, zasoutěžit si v laser game či únikové hře spojené s kyberbezpečností, upéct si sladké dobroty s pekaři nebo poznat virtuální realitu a 3D tisk. Ve venkovních prostorech své aktivity předvedli kováři a hasiči, zajímavé byly i stavební stroje používané u průmyslových staveb.

Velký lákadlem byly i modely bagrů a programovatelní roboti, které používali žáci v průběhu technické soutěže T-PROFI. Během ní museli soutěžící ze základních a středních škol spolu s kapitánem z firmy postavit městečko z polytechnické stavebnice či papíru a naprogramovat robotické autíčko tak, aby odvezlo svůj náklad po předem dané dráze. Svou kreativitu, týmovou práci a znalosti programování potvrdili žáci z jihočeských škol. První skončil tým EGE, druhý Jihostroj a třetí MOTOR JIKOV Group, ve vyšších příčkách se však umístili i soutěžící z Dolního Bavorska a Rakouska.

Na celodenní akci, kterou opět podpořil generální partner a významný zaměstnavatel z regionu, společnost Robert Bosch, se o zábavu postaralo téměř 60 vystavovatelů z firem a škol z jižních Čech. Nad akcí Dobrodružství s technikou převzal záštitu hejtman Jihočeského kraje a Rada města České Budějovice. Projekt Dobrodružství s technikou je spolufinancován Statutárním městem České Budějovice a Jihočeským krajem. Soutěž Talenty pro firmy proběhne v rámci projektu TechTalent_21 č. Cíl EÚS/DF/SU/11/05, který je spolufinancován Evropskou unií v rámci Dispozičního fondu.

(tz-jhk)


 

Letní požáry z nedbalosti jsou v lesích nejčastější

Hradec Králové, 27. června 2022 – Během posledních dnů zasahovali hasiči ve státních lesích třikrát – u západočeských Kraslic, jihomoravské Černé Hory a severomoravského Vítkova. Všechny případy řeší policie.

Podle hasičů bývá nejčastější příčinou letních zahoření v lesích lidská nedbalost. Nevzniká pak jen škoda materiální, tedy vyčíslitelná, ale i ekologická, protože oheň vážně poškodí půdu. „Proto chci vyzvat veřejnost – choďte do lesů, houbařte, sbírejte borůvky, sportujte, odpočívejte, jste vítaní. Ale buďte ohleduplní, pokud jde o kouření i respektování zákazu zakládání ohňů v lesích a jejich uhašení na veřejných ohništích. I skleněný střep může zapálit les,“ říká Jiří Groda pověřený vedením Lesů ČR.

Nejrozsáhlejší z posledních požárů zasáhl v pátek 24. června na Černé Hoře asi tři hektary. „Hořel klest a mladé porosty včetně loni vysazených stromů. Plochu musíme asanovat a znovu zalesnit,“ uvádí tamější lesní správce z Lesů ČR Štěpán Pospíšil. V oblasti letos hořelo už podruhé, také v březnu, jen na druhé straně kopce. Tehdy oheň poškodil 1,6 hektarů lesa a škoda přesáhla 350 tisíc korun. I v červnovém případu může jít o několik stovek tisíc korun.

Letošních 108 požárů v porostech spravovaných Lesy ČR, 33 z nich v květnu a červnu, zasáhlo více než 50 hektarů. Škoda dosáhla tří a půl milionu korun.

(tz-lčr)


 

Česká spořitelna jako první banka v ČR umožňuje bezdotykový výběr hotovosti z bankomatu pomocí QR kódu. Klient si vše na pár kliknutí nastaví v mobilním Georgi

K bezdotykovému výběru hotovosti z bankomatu České spořitelny klienti nemusí přikládat platební kartu či mobilní telefon. Jednoduše se přihlásí do mobilního bankovnictví George, zvolí částku, kterou chtějí vybrat a poté načtou během 15 minut QR kód z obrazovky kteréhokoliv bankomatu České spořitelny s funkcí výběru v hotovosti.

„Jednoduchý, rychlý a bezpečný výběr hotovosti pomocí QR kódu umožňujeme jako první banka v Česku. Vše probíhá bez jakéhokoli doteku bankomatu a lze ho snadno provést na všech našich 1438 strojích, které umožňují výběr hotovosti. Stačí mít na svém telefonu nainstalovanou mobilní aplikaci George a vše bezpečně potvrdit George klíči,” říká David Novotný, který má v České spořitelně bankomatovou síť na starost a doplňuje: „QR výběr mohou využívat všichni uživatelé mobilních telefonů s operačním systémem iOS, nyní postupně spouštíme výběr pomocí QR kódu i pro uživatele telefonů s operačním systémem Android.“

„QR kódy již několik let naši klienti využívají při zadávání platebních transakcí v mobilním bankovnictví George a jejich obliba postupně roste. V současnosti je již pětina ze všech transakcí zadaných z mobilu odeslána právě pomocí QR kódů. Věříme, že se tak klientům bude líbit i výběr hotovosti právě pomocí těchto kódů,” říká Jan Hailich, šéf platebních řešení v České spořitelně.

Výběr hotovosti pomocí QR kódu je dalším vylepšením, díky kterému se klienti nemusí vůbec dotýkat bankomatu, navíc celý proces výběru hotovosti oproti standardnímu vkládání platební karty do zařízení, ušetří významně čas, který klient u bankomatu stráví. Zároveň odpadá riziko, že klient zapomene kartu v bankomatu nebo PIN ke kartě.

Na téměř všech (97,5 %) bankomatech lze zároveň nadále vybírat i bezkontaktně pomocí technologie NFC. Pro výběr jakékoliv částky stačí jednoduše přiložit bezkontaktní kartu či jiný nosič s NFC technologií a zadat PIN na displeji bankomatu.

Česká spořitelna provozuje v České republice největší síť bankomatů (1769), které pravidelně využívá 30 % klientů ostatních bank. Celkového počtu strojů jich 1465 umožňuje výběry, 27 vklady a 262 vklady i výběry. Vedle bankomatů provozuje i tzv. Platbomaty, tedy stroje pro bezhotovostní služby, kterých má aktuálně 304. Více informací o QR výběru z bankomatu.

(tz-spoř)


 

ČOI zakázala na trhu hračku na baterie – žehličku „SPARKYS“

(Praha, 27. červen 2022) Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu v ČR byla nabízena k prodeji hračka, která představuje vážné environmentální riziko. Jedná se o hračku na baterie – žehličku, která byla spotřebitelům nabízena pod značkou SPARKYS. Hračka výrazně překročila limit olova.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Zprostředkovatelé už hledají cesty, jak obcházet nový zákon

Jen za uplynulý měsíc mířilo na zprostředkovatele několik set podání, se kterými se spotřebitelé obrátili na Energetický regulační úřad (ERÚ). Energošmejdi zneužívají nejen obavy z rostoucích cen energií, ale také toho, že řada z jejich zákazníků přešla pod dodavatele poslední instance, což pro zprostředkovatele znamenalo příležitost vybrat jim dodavatele nového. Někteří zprostředkovatelé se navíc přizpůsobují novým zákonným podmínkám, když sice upouštějí od vymáhání sankcí, místo nich ale požadují smluvní odměny.

Hitem mezi zprostředkovateli se aktuálně stala dvě tvrzení. Jednak odmítají přijmout výpovědi smlouvy s tím, že bez sankce mohou lidé vypovědět pouze smlouvy o zprostředkování, které byly uzavřeny po 1. lednu 2022. Ve druhém případě spotřebitelům tvrdí, že nové povinné náležitosti smlouvy platí až od 1. července 2022.

„Obě tato tvrzení jsou lživá. Opakujeme, že právo ukončit zprostředkovatelskou smlouvu bez jakékoliv sankce mají všichni spotřebitelé už od začátku tohoto roku. A nezáleží na tom, kdy byla smlouva podepsána, protože zákon toto ustanovení zcela jednoznačně vztahuje i na smlouvy o zprostředkování uzavřené před 1. lednem 2022, stačí že jejich obsahem je obstarání příležitosti k uzavření dodávkové smlouvy. Smlouvy podepisované po Novém roce také musí splňovat požadavky novelizovaného zákona,“ vysvětluje Markéta Zemanová, členka Rady ERÚ.

Že si označení energošmejdů zaslouží, dokazují zprostředkovatelé, kteří stále neupravili aktuálně nabízené přihlášky do aukcí. Ty jsou ve skutečnosti smlouvami, a proto musí splňovat pravidla.

„Narážíme na to, že ani nové přihlášky do aukcí stále neobsahují informace o podstatných smluvních náležitostech. Málokterá přihláška například zahrnuje kolonku, na jakou nejvyšší cenu za dodávku energií je spotřebitel ochotný přistoupit. Jestliže je vám taková nabídka předkládána, víte, s kým máte tu čest. Rozhodně mu nic nepodepisujte,“ varuje Markéta Zemanová.

Spotřebitelé mají často problémy také s tím, že zprostředkovatele, který za ně nadále jedná na základě udělené plné moci, nemohou sehnat. Nikdo jim nebere telefony, nereaguje na e-maily a dopisy nejsou přebírány, občas i protože společnost například změnila sídlo nebo jméno.

Novelu zákona zatím využívají zprostředkovatelé jen ku svému prospěchu, když se namísto smluvních pokut, kterými tlačili na klienty při nerespektování výběru dodavatele, nově ve smlouvách objevují nebo zvyšují odměny za „služby“, které účtují bez ohledu na to, zda klient výběr dodavatele akceptuje nebo odmítne.

„Registrace zprostředkovatelů se rychle blíží a společně s ní i naše nové dozorové pravomoci. Trh energetických zprostředkovatelů však prorůstal šmejdy několik dlouhých let a je v tak špatném stavu, že jeho vyčištění nebude otázkou několika týdnů či měsíců. Čas bude potřeba mj. na to, aby jim byla prokázána případná pochybení, kvůli kterým je budeme moct z registru vyškrtnout. Pokud se kdokoliv rozhodne přihlásit do energetické aukce nebo jakkoliv využít zprostředkovatele, měl by si dávat pozor. Vždy bude platit, že první krok v obraně před šmejdy je na spotřebiteli samotném. Smlouvy je potřeba číst, než je podepíšeme,“ doporučuje Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

ERÚ se připravuje nejen na samotné registrace, ale také na následné kontroly, na které již vyčlenil část pracovníků, kteří dosud kontrolovali jiné oblasti energetiky. Situaci může zlepšit, respektive vyčištění trhu může urychlit, pokud regulátor získá pro oblast dozoru nové kapacity, jak bylo opakovaně slibováno. Dosud se tak však nestalo.

(tz-erú)


 

27. června – Výběr z médií: nárůst krádeží aut, nedostatek surovin na výrobu munice a odvykání kouření pod dohledem

V českém tisku se v pondělí dočtete, že po několika letech začalo v republice znovu přibývat krádeží aut, informuje Mf Dnes. Chybí zde také suroviny pro výrobu munice dodávané na Ukrajinu, upozorňují Lidové noviny. Deník E15 si pak všímá, že Národní rozvojový fond, který vznikl za minulé vlády, už je rok a půl nečinný. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Do inovací distribuční sítě investuje EG.D přes pět miliard korun. Rekonstruuje linky vedení velmi vysokého napětí a instaluje chytré elektroměry

Rozvoj a ještě větší stabilita distribuční sítě, instalace dalších chytrých prvků, obnova sítí poničených tornádem i rekonstrukce plynovodů. Takové investice má letos v plánu společnost EG.D, člen skupiny E.ON v České republice. Vyčlenila na ně více než pět miliard korun. Snaží se zákazníkům zajistit ještě bezpečnější dodávky energií při běžném provozu i při nenadálých meteorologických jevech.

„Nároky na distribuční síť se každým rokem zvyšují. Výzvou jsou pro nás i živelné katastrofy, jako bylo loňské tornádo na jižní Moravě. Abychom obstáli, musíme síť nejen udržovat, ale také ji rozvíjet a připravovat na nová rizika. To se neobejde bez nemalých investic a bez důkladného plánování,“ vysvětluje Pavel Čada, místopředseda představenstva společnosti EG.D.

Každý rok proto společnost do rozvoje sítí investuje několikamiliardové částky. „Letos plánujeme několik tisíc staveb napříč celým distribučním územím. S realizací počítáme na všech napěťových hladinách, které spravujeme,“ upozorňuje vedoucí investic společnosti EG.D Ladislav Mikuláš. V dalších letech ale společnost počítá s ještě vyšším nárůstem investic. Čím dál tím více prostředků půjde také na chytré technologie.

Takovým příkladem je dokončení projektu SMARAGD, kdy společnost v rámci sítě finišuje instalaci 26 tisíc smart elektroměrů, nebo zavedení centrály pro chytré měření. Velmi významný je také přeshraniční projekt inteligentních distribučních soustav ACON, který zahrnuje mimo jiné výstavbu nové transformovny v Brně. A EG.D se na tomto projektu podílí dohromady se společností Západoslovenská distribučná.

Velmi vysoké napětí: nové rozvodny i kompletní výměny vedení

Zhruba 1,4 miliardy korun plánuje společnost v letošním roce investovat do zařízení na hladině velmi vysokého napětí (VVN). Investice se budou mimo jiné týkat staveb a rekonstrukcí vedení 110kV, většinou na území Moravy, kdy tři vedení budou vyměněna kompletně. Na výměnu těchto vedení vyčlenila firma přibližně 500 milionů korun. „Dále chceme například realizovat větší rekonstrukce rozvoden Kyjov, Konice nebo Tábor a pokračujeme v již běžících rekonstrukcích transformoven ČB Sever a Sokolnice. Ve druhé polovině roku plánujeme zahájit přestavbu spínací stanice České Budějovice Střed z R22kV na transformovnu 110/22kV, včetně 2,5 kilometru dlouhého přívodního kabelového vedení 2x110kV. Celou stavbu odhadujeme na cenu více než 300 milionů korun,“ popisuje Tomáš Žáček, vedoucí výstavby VVN. Další investice půjdou do rekonstrukcí budov energetického zařízení, na modernizace rozvoden nebo na zabezpečení kritické infrastruktury.

Regiony: miliony do sítí v obcích postižených tornádem a kabelové vedení

Společnost každoročně investuje do obnovy a rozvoje sítí vysokého a nízkého napětí také v regionech. Jen na pomoc obcím postiženým tornádem vyčlenila EG.D 200 milionů korun. „Tato částka přitom představuje roční objem investic pro jednu regionální správu, kterých máme jedenáct. Tentokrát budeme investovat podobné peníze do čtyř obcí na jižní Moravě poničených loňským tornádem. Stále ale musíme uspokojit i požadavky dalších obcí v regionu a nezapomínáme ani na ostatní regiony, kde investujeme podle připravených plánů obnovy distribuční sítě,“ říká Bohdan Důbrava, vedoucí Správy sítě vedení vysokého a nízkého napětí.

Důležitým tématem je také kabelizace vedení, která čeká řadu míst na Vysočině, Prostějovsku, Českobudějovicku nebo v Brně a okolí. V zastavěných územích nahradí venkovní vedení to kabelové, které je uloženo v zemi. Je tak odolnější a za nepříznivého počasí zajišťuje bezpečnější dodávky elektrické energie. Stejně tak společnost EG.D vytipovala i řadu problematických lesních průseků, kde má v plánu vedení kabelizovat.

Čtvrt miliardy na plynovody

Přibližně 250milionová investice je v letošním roce určena do plynovodní sítě v jižních Čechách a na Pelhřimovsku. „Mezi důležité stavby národního významu patří přeložky plynovodů před stavbou dálnice D3 na Kaplicku, které letos dokončíme tak, aby dostavba celé dálnice mohla probíhat podle plánovaného harmonogramu,“ vysvětluje Tomáš Vacek, vedoucí Správy a provozu zemního plynu.

Vedle toho podle něj společnost EG.D zahájí obnovu svého nejdůležitějšího páteřního plynovodu DN 600 z roku 1968 na Písecku a Strakonicku. Důležité práce bude mít i na Táborsku, kde plánuje zvětšit dimenzi vysokotlakého potrubí pro zajištění potřebné kapacity zemního plynu pro místní teplárnu.

(tz- egd)


 

„Záruky pro mladé“ podpořily už více než 14,5 tisíce lidí

Celkem 14 514 mladých lidí z celé ČR už vstoupilo do projektů „Záruky pro mladé“. Necelá polovina z nich (6 456) už podepsala pracovní smlouvu. Úřad práce ČR dosud poskytl zaměstnavatelům příspěvky v celkové výši přesahující 886 mil. Kč. Vzhledem k tomu, že jednání o nových dohodách stále probíhají, počet účastníků projektů pořád roste.

Dohromady 13 regionálních projektů s názvem „Záruky pro mladé v …. kraji“ realizuje Úřad práce ČR v jednotlivých regionech prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost. Celkem má k dispozici na podporu snížení nezaměstnanosti mladých lidí více než 1,4 mld. Kč. Projekty začal Úřad práce ČR realizovat postupně od prosince 2015. Na základě úspěchu v praxi a pozitivních výsledků prodloužil jejich trvání do května 2023. Kompletní přehled je uveden na https://www.uradprace.cz/zaruky-pro-mlade1.

„Projekty podporují mladé nezaměstnané do 29 let, bez rozdílu dosaženého vzdělání. Jsou určené zejména těm, kteří jsou ohroženi dlouhodobou nezaměstnaností, především kvůli absenci pracovních návyků, chybějící praxi, nedostatečnému vzdělání nebo nízkému věku. V evidenci ÚP ČR je momentálně 46,5 tis. mladých lidí do 29 let, z toho 3 927 mladistvých, kteří by neměli začínat svoji pracovní kariéru jako uchazeči o zaměstnání. Úřad práce ČR jim proto prostřednictvím „Záruk pro mladé“ nabízí šanci na pracovní uplatnění, a tím pádem i lepší start do dalšího života,“ shrnuje generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Úřad práce ČR spolupracuje se zaměstnavateli zejména při umisťování účastníků projektu na společensky účelná pracovní místa (SÚPM) – vyhrazená. Zaměstnavatelům tak umožňuje získat mladé lidi sice bez větších zkušeností, ale naopak s potenciálem a možností zaučit je přímo ve firmě pod dohledem zkušených mentorů. Šanci na nové pracovní místo dostávají klienti, kteří jsou v evidenci Úřadu práce ČR alespoň 3 měsíce a od doby, kdy ukončili studium, získali maximálně 3 roky praxe.

„V těžké době, kdy jsme měli nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců, se objevil tento projekt pro mladé začínající pracovníky a jsme velmi rádi, že jsme do něj vstoupili,“ popisuje svou zkušenost jednatelka Mateřské školy Trojská labuť Sabina Křížová. Díky projektu získalo předškolní zařízení absolventku pro práci s dětmi do 5 let. A vzájemná spolupráce pokračuje i po skončení podpůrčí doby v podobě trvalého pracovního poměru.

„Účast v projektu mi přinesla stálé zaměstnání, kterého si cením a vidím velkou budoucnost v tomto oboru. Úřad práce ČR mě s mým současným zaměstnavatelem dokázal vše naučit a odborně zaškolit. Jsem rozhodnutá v oblasti školství nadále pracovat,“ doplňuje 24letá absolventka Obchodní akademie v Kolíně Adéla Šimonová.

Už po čtvrté využil při hledání nových zaměstnanců možnosti spolupráce s ÚP ČR Vladimír Krátký, který převzal po svém otci firmu zaměřenou na výrobu z plastu a pryže a hostinskou činnost.

„Sám patřím do kategorie mladých. Snažím se, aby firma prosperovala a pomohly mi i příspěvky, jež jsem mohl na nováčky pobírat. Doufám, že jsem těmto mladým lidem, kteří byli na Úřadu práce ČR, pomohl také,“ uvádí zaměstnavatel, který dosud přijal v projektu už několik absolventů. Mezi nimi i 26letou Anetu Hospodkovou.

„Po studiu na vysoké škole se mi dařilo najít zaměstnání jenom na dohody. Teď mám konečně stabilnější práci, která mě baví a také pocit, že jsem se správně rozhodla, když jsem do projektu vstoupila,“ říká bývalá studentka Ekonomicko-správní fakulty Univerzity Pardubice.

Odborní poradci ÚP ČR se v maximální možné míře snaží spárovat vhodné účastníky a konkrétní nabízená místa. Pokud úřad uzavře dohodu se zaměstnavatelem, může mu poskytnout finanční podporu na mzdové náklady. Výše příspěvku, včetně výdajů zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, se odvíjí od kumulace hendikepů umisťovaného uchazeče (např. dlouhodobá evidence, nedostatek praxe, omezená mobilita, zdravotní postižení, neodpovídající vzdělání, …). Úřad práce ČR vyhledává pracovní příležitosti pro odborné praxe mladých lidí v regionech jak v nabídce volných pracovních míst, tak i prostřednictvím monitoringu zaměstnavatelů přímo ve firmách.

Mezi účastníky všech 13 projektů tvoří většinu bývalí studenti středních škol s maturitou a odborných učilišť. Vstupují do něj také mladí lidé se základním vzděláním. Největší počet uzavřených dohod podporujících zaměstnání mladých lidí do 29 let dosud uzavřela Krajská pobočka ÚP ČR v Brně (1 249). Zaměstnavatelé mají v rámci projektů největší zájem o pracovníky v administrativě, prodeji, ve službách, v technických oborech, řemeslech či ošetřovatelství.

Novou práci získal také Libor Šefranko. Z rodinných důvodů nedokončil střední školu a postupem času se ocitl v tíživé životní situaci. Pomohl mu vstup do projektu.

„Zúčastnil jsem se školení finanční gramotnosti a dozvěděl jsem se hodně užitečných informací. Skvělé byly praktické nácviky komunikace a pohovoru. Přínosné pro mě ale také bylo, že jsem byl ve skupině s lidmi, kteří na tom byli obdobně jako já. Absolvoval jsem dva rekvalifikační kurzy a mohl nastoupit na přislíbené pracovní místo. Najednou se můj život začal obracet k lepšímu,“ hodnotí přínos projektu dnes už zaměstnaný řidič a pomocník v oblasti úklidu.

„Pan Šefranko neměl potřebnou kvalifikaci pro práci v naší firmě. Využili jsme proto možnost rekvalifikace, kterou nám nabídl Úřad práce ČR. Získali jsme spolehlivého pracovníka, u kterého očekáváme další zdokonalování se v obsluze strojů,“ uzavírá jednatel AZP Chvojno Martin Petruška.

Kromě příspěvku na mzdy účastníků projektu může Úřad práce ČR poskytnout zaměstnavateli také příspěvek na mentora. Tím je zaměstnanec firmy, který dohlíží na plnění plánu odborné praxe a zároveň zaškoluje přijatého nového zaměstnance. Maximální výše příspěvku je 198 Kč/hod., přičemž nejvyšší týdenní rozsah může činit 15 hodin. Dosud eviduje Úřad práce ČR celkem 961 uzavřených dohod na poskytnutí těchto příspěvků. Nejvíce (408) v Moravskoslezském kraji. Firmy využívají mentory hlavně v odborných technických oborech, v účetnictví, obchodu, ve školství, stavebnictví, v neziskových organizacích, marketingu nebo ve výrobě a v provozu.

K 31. 5. 2022 bylo v evidenci Úřadu práce ČR celkem 10 674 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Z toho absolventů bylo 6 769. Zaměstnavatelé jim nabízeli prostřednictvím Úřadu práce ČR 66 033 volných pracovních míst. Nejčastěji se jednalo o pozice pro montážní dělníky výrobků a zařízení, obsluhu pojízdných zařízení, kováře a nástrojáře, pomocníky ve výrobě, řemeslníky a kvalifikované pracovníky ve stavební výrobě, pracovníky informačních služeb nebo pozice pro obsluhu strojů na výrobu a zpracování výrobků z pryže, plastu a papíru. V evidenci se objevují nejčastěji absolventi středních škol a učilišť, především pak škol zaměřených na ekonomiku a administrativu, gastronomii (kuchař, číšník), osobní a provozní služby (kadeřník) a podnikání. Naopak velkou šanci na získání práce v co nejkratší době po ukončení školy mají absolventi vysokých škol, především pak lékařských fakult, škol zaměřených na informační a komunikační technologie (ICT), dále absolventi technických, zejména strojírenských a elektro oborů, nebo třeba oborů zdravotnictví a farmaceutické vědy. Velká poptávka je také po absolventech řemeslných oborů.

Podrobné informace k nezaměstnanosti absolventů a mladistvých jsou k dispozici na https://www.mpsv.cz/web/cz/absolventi-skol-a-mladistvi.

(tz-úpčr)


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře