KLÍŠŤATA ÚTOČÍ: Aktuální informace jihočeských hygieniků –24. června 2022

KLÍŠŤATA ÚTOČÍ: Aktuální informace jihočeských hygieniků –24. června 2022

 

V kraji je 135 potvrzených případů lymeské boreliózy a 22 klíšťové encefalitidy, aktivita klíšťat je stále vysoká

Jihočeští hygienici ve 25. týdnu registrují 135 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy, v týdnu přibylo výrazných 25 případů. Potvrzeno již bylo i 22 případů klíšťové encefalitidy, v týdnu přibylo 5 nových potvrzených případů.

Český hydrometeorologický ústav pro víkendové dny stále předpovídá vysokou až mimořádnou aktivitu klíšťat. Na pětistupňové škále je to pro sobotu nejvyšší stupeň 5 pro část území Jihočeského kraje s výjimkou horských oblastí Šumavy, kde je predikován stupeň 4 – vysoká aktivita.

„V končícím 25. týdnu přibylo výrazných 25 nových potvrzených případů lymeské boreliózy a 5 případů klíšťové encefalitidy. Ve srovnání s loňskou sezonou vidíme významně vyšší výskyt lymeské boreliózy na Českobudějovicku, Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a Táborsku, západní okresy regionu jsou co do výskytu tohoto onemocnění klidnější. V relativním porovnání je vzhledem k počtu obyvatel nejvyšší výskyt na Českokrumlovsku, kde je 21 potvrzených případů, vloni to bylo v tomto období 8 případů. V absolutních číslech je nejvyšší výskyt na Českobudějovicku, kde bylo potvrzeno již 44 případů, vloni 14. U lymeské boreliózy tak v této sezóně evidujeme již 135 potvrzených případů, o 73 více než vloni v tomto období, kdy jsme jich měli 62. Oproti dvacátému pátému týdnu loňského roku je výskyt více než dvojnásobný. Letos vidíme největší nárůst na Českobudějovicku, kde je 44 případů, o 30 více než vloni. Okresy s dlouhodobě vysokým výskytem jsou tradičně Táborsko a Jindřichohradecko. Jindřichohradecko má letos 36 potvrzených případů, vloni mělo 22, Táborsko má 20 případů, vloni mělo v tuto dobu pouze 3. Českokrumlovsko má 21 případů, vloni mělo 8. V dalších okresech je výskyt lymeské boreliózy nižší: Prachaticko má 6 případů, Písecko a Strakonicko po 4 potvrzených případech.
U klíšťové encefalitidy registrujeme celkem 25 potvrzených případů v kraji, po 6 je na Jindřichohradecku a Českobudějovicku, 4 na Českokrumlovsku, 3 na Prachaticku, okres Strakonice má 2 a okres Tábor 1 potvrzený případ. Na Písecku zatím potvrzené případy nemáme, Písecko je v souvislosti s klíšťaty přenášenými nemocemi tradičně nejklidnějším okresem. Vloni jsme v tomto období měli v kraji 9 potvrzených případů, aktuální výskyt klíšťové encefalitidy je více než dvojnásobný oproti stejnému období loňského roku. Sezóna bude ještě dlouhá, proti klíšťové encefalitidě má stále smysl očkování, které doporučujeme především seniorům,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Co se týče výskytu alimentární infekcí, typických pro letní sezónu, ve srovnání s loňským rokem je jich zatím poněkud méně. U salmonelózy hygienici evidují 214 (vloni 265) případů, u kampylobakteriózy je k pátku evidováno 431 případů, vloni v tomto období bylo potvrzeno 444 případů.

(tz-khs)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře