VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA: Brigáda v zahraničí a zdravotní pojištění

VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA: Brigáda v zahraničí a zdravotní pojištění

OTÁZKA TÝDNE:
Chci odjet na letní brigádu do zahraničí. Co musím zařídit před odjezdem z hlediska zdravotního pojištění?
ODPOVĚĎ:

Ať už pojedete do státu Evropské unie, Norska, Lichtenštejnska, Islandu, Švýcarska nebo Spojeného království Velké Británie a Severního Irska (dále jen „státy aplikující pravidla EU“) nebo jiného zahraničního státu, měli byste si zjistit co nejpřesnější informace o práci, kterou tam budete vykonávat. Nejen tedy jaký druh práce budete vykonávat, ale také jak je na tuto práci pohlíženo místní právní úpravou a v neposlední řadě, jak je to s účastí v sociálním systému daného státu, tedy mj. i s účastí v systému veřejného zdravotního pojištění.

Jestliže se jedná o jedinou výdělečnou činnost vykonávanou v některém ze států aplikujících pravidla EU nebo v některém ze států, se kterými má Česká republika (ČR) uzavřenou mezinárodní smlouvu (např. Makedonie, Srbsko, Albánie, Tunisko) obecně platí, že je třeba se odhlásit z účasti ve veřejném systému zdravotního pojištění v ČR.

V případě souběhu výdělečných činností v ČR a v některém ze států aplikujících pravidla EU je nutné doložit formulář A1 – Osvědčení týkající se právních předpisů v oblasti sociálního zabezpečení, které se vztahují na držitele. V ČR tento formulář vystavuje Česká správa sociálního zabezpečení.

Pokud je výdělečná činnost vykonávaná v ostatních státech světa (mimo státy aplikující pravidla EU a mimo smluvní státy) lze se odhlásit z českého systému veřejného zdravotního pojištění dle § 8 odst. 4 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Musí být tedy dodrženo, že odhlášení se provede předem, pobyt v cizině trvá nepřetržitě po dobu šesti měsíců nebo déle a musíte být v cizině zdravotně pojištěni po celou dobu pobytu.

Zaměstnavatel nebo instituce provádějící zdravotní pojištění ve státě, kde budete pracovat, vám musí vydat doklad o tom, že jste v dané zemi zdravotně pojištěni. Tímto dokladem se v případě potřeby prokazujete ve zdravotnickém zařízení, a může vám posloužit také pro prokázání existence pojištění pro českou zdravotní pojišťovnu po dobu odhlášení v ČR v případě opětovného přihlášení do systému veřejného zdravotního pojištění v ČR.

Výše uvedené skutečnosti lze shrnout do základních pravidel:

1.     Při výkonu výdělečné činnosti ve státech aplikujících pravidla EU nebo v některém ze smluvních států je třeba oznámit své zdravotní pojišťovně tuto skutečnost a odhlásit se z účasti v systému veřejného zdravotního pojištění v ČR. Po dobu práce v zahraničí a příslušnosti do tamějšího systému sociálního zabezpečení nebudete v ČR platit pojistné na zdravotní pojištění.

2.     V případě souběhu výdělečných činností je nutné doložit formulář A1 (blíže viz výše).

3.     Pokud se jedná o výdělečnou činnost v některém ze států aplikujících pravidla EU nebo v některém ze smluvních států, která nezakládá účast v některém ze sociálních systémů daného státu, zůstáváte po dobu práce v zahraničí nadále pojištěni v ČR. S evropským průkazem zdravotního pojištění (EHIC) máte ve státech aplikujících pravidla EU stejné podmínky pro čerpání zdravotní péče jako místní občan v rámci povinného zdravotního pojištění.

4.     Pokud se jedná o výdělečnou činnost v ostatních státech světa, odhlášení z českého systému veřejného zdravotního pojištění lze provést za podmínek stanovených zákonem č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Musí být tedy dodrženo, že odhlášení se provede předem, pobyt v cizině trvá nepřetržitě po dobu šest měsíců nebo déle a musíte být v cizině zdravotně pojištěni po dobu celého pobytu.

Pokud si nejste jisti, jak přesně postupovat, můžete se obrátit před odjezdem na nejbližší pobočku VZP, kde vám poskytnou veškeré potřebné informace.

(tz-vzp)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře