NEBE NAD HLAVOU: Letní slunovrat – okamžik, kdy se mísí astronomie a...

NEBE NAD HLAVOU: Letní slunovrat – okamžik, kdy se mísí astronomie a erotika. Nevěříte? Dočtěte až do konce

 

Dnes, 21. června v 11 hodin a 14 minut našeho (středoevropského letního) času, nastane letní slunovrat a začne astronomické léto. Při letním slunovratu Slunce dosáhne nejsevernějšího bodu své dráhy, dnes tak na severní polokouli zažijeme nejdelší den. Dny se pak ale už začnou zkracovat a to až do zimního slunovratu 21. prosince.

A pro jistotu: léto na severní polokouli nemáme proto, že je Země nejblíže ke Slunci. Je to dokonce přesně naopak. Země je v tomto ročním období od Slunce nejdále – letos to nastane 4. července v 9 hodin a 10 minut, kdy nás od Slunce bude dělit 152 098 455 kilometrů. Na střídání ročních období má totiž vzdálenost Země od Slunce velmi malý vliv. Klíčovou roli hraje to, jak je naše planeta slunečním paprskům vystavena. To je dobře vidět na obrázku. Ta místa zemského povrchu, kde je léto, jsou ke Slunci přikloněna a sluneční paprsky na ně dopadají více zpříma, zatímco oblasti, které jsou od Slunce odkloněny a sluneční paprsky do těchto míst dopadají šikmo pod malými úhly, zažívají zimu. Na severní polokouli přikloněné ke Slunci proto nyní prožíváme teplé období, zatímco na odkloněné jižní polokouli mají v této době naopak zimu.

Letní slunovrat nastává obvykle 20. či 21. června. Vzácně může být 22. června – naposledy se tak stalo roku 1975 a příště to bude v roce 2203. Nebo i 19. června, na takové datum si musíme počkat až do roku 2487. Proč tomu tak je? Kalendářní rok trvá 365 nebo 366 dní, ale Země oběhne kolem Slunce za 365 dní 5 hodin 49 minut. Proto se okamžik letního slunovratu opožďuje každý následující rok o přebývajících 5h 49min. Zařazením přestupného roku se okamžik letního slunovratu „předběhne“ o 24h – 5h 49min = 18h 11min. Přitom může dojít ke změně data letního slunovratu. Současný (řehořský neboli gregoriánský) kalendář „pracuje“ ve 400letých cyklech. Rokem 2000 jsme vstoupili do nového cyklu a na jeho začátku vzniknou největší rozdíly. Proto ve 21. století připadne letní slunovrat 62krát na 21. 6. a 38krát na 20. 6. (pokud vycházíme ze středoevropského letního času). Na 20. 6. připadl letní slunovrat v roce 2020 (poprvé od roku 1796) a dále nastane v letech 2024, 2028, 2032, atd. K pomalým změnám dochází i změnami zemské dráhy. Dnes je z ročních dob nejdelší léto a velmi zvolna se ještě prodlužuje (o 6h 29min do roku 3000).

Pojmenování slunovrat vzniklo na základě pozorování východů a západů Slunce. V měsících před červnovým slunovratem se pozice východu a západu pozvolna posouvají k severu, v den slunovratu dosáhnou nejsevernějšího bodu a poté se opět vydají směrem k jihu.

A máme ještě neastronomický dodatek, čtěte dál . Letní slunovrat byl pro Slovany příležitostí oslavit svátek v komunitě, účastnily se ho především mladší generace a měl i erotický nádech, říká Mgr. Jiří Dynda, Ph.D. ze Slovanského ústavu AV ČR. Lidé se podle něj během slunovratu snažili podpořit unavené slunce v nejdelší den v roce. Rituálními prvky bylo také sbírání bylin nebo noční koupání.

Více v rozhovoru
https://app3.ssc.avcr.cz/uloziste/download.php?id=283….

 

FB – Astronomický ústav AV ČR


 

 

 

5 1 vote
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

Něco v tomto duchu jsem hledal. Dík