Z PRVNÍ RUKY: 13. června – 19. června 2022. Tiskové zprávy úřadů...

Z PRVNÍ RUKY: 13. června – 19. června 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje, radnice ve Vimperku i další aktuality dne a tohoto týdne

Vimperk – náměstí Svobody: dolní kašna se sochou Panny Marie / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

 

18. června – Výběr z médií: důvěra Fialy v Rakušana, šance vodáků na pivo a tresty za agresivitu za volantem

V českém tisku se v sobotu dočtete, že premiér Petr Fiala (ODS) se kvůli kauze ovlivňování zakázek nechystá odvolat ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), píše Mf Dnes. Z kauzy, ve které je obviněný člen STAN Petr Hlubuček, mohla část úplatků podle Lidových novin jít na financování volební kampaně hnutí. A podle Deníku poslanci zpřísní tresty za agresivní chování za volantem. Více v sobotním výběru z médií Radiožurnálu.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výrobky značky Tesco uspěly v hodnocení českých spotřebitelů

Praha, 17. června 2022 – Oblíbenost produktů vlastní značky Tesco mezi zákazníky v České republice roste. Řetězec letos opět uspěl v programu Volba spotřebitelů 2022 – zákazníci označili výrobky vlastní značky Tesco za vítěze v deseti kategoriích. O ocenění Volba spotřebitelů 2022 – nejlepší novinka se letos ucházelo 162 nových a inovovaných produktů. Ty se utkaly o přízeň ve 32 potravinářských a 18 nepotravinářských kategoriích.

„Jsme velmi rádi za pozitivní zpětnou vazbu od našich zákazníků. Prostřednictvím vlastních značek Tesco přinášíme na pulty našich obchodů každý rok nové atraktivní výrobky za dostupnou cenu, která je v současném ekonomicky náročném období pro mnohé domácnosti rozhodujícím faktorem při nakupování. Pozitivní hodnocení spotřebitelů potvrzuje, že výrobky značky Tesco se staly cenově i kvalitativně výhodnou alternativu značkových produktů,“ říká Katarína Navrátilová, generální ředitelka Tesco pro Českou republiku.

Tesco výrobky zvítězily v deseti kategoriích – Balené ovoce, Bezlaktózové potraviny, Čerstvé maso, Káva, Pečivo, Proteinové tyčinky, Speciální potraviny, Veganská hotová jídla, Veganské polotovary a Zmrzliny. Tesco ze všech zapojených společností posbíralo vůbec největší počet ocenění.

Tesco neustále zlepšuje a inovuje nabídku výrobků své vlastní značky s cílem přispět ke zdravějšímu a udržitelnějšímu stravování a zavázalo se zvýšit prodej rostlinných alternativ masa do roku 2025 až o 300 %. Významným krokem k naplnění tohoto závazku bylo uvedení zcela nové řady produktů na rostlinné bázi pod vlastní značkou Plant Chef. Na pultech řetězce tak přibylo přes 40 novinek již hotových jídel nebo jiných produktů na čistě rostlinné bázi.

Nezávislý program Volba spotřebitelů již 22 let oceňuje nové a inovované výrobky uvedené na český trh. Produkty získají ocenění na základě unikátního průzkumu, jejž realizovala společnost NielsenIQ. Dotazování proběhlo na reprezentativním vzorku čtyř tisíc českých respondentů.

Nejoblíbenější výrobky vlastní značky Tesco podle hlasování ve Volbě spotřebitelů 2022:

  • · Rustikální chléb a bagety Tesco Finest přímo z kamenné pece zajistily vítězství v kategorii Pečivo
  • · V kategorii Speciální potraviny označili spotřebitelé za vítěze slané a sladké pochoutky z řady výrobků určených pro speciální výživu Tesco Free From.
  • · V kategorii Bezlaktózové potraviny zvítězily Tesco Free From jogurtové nápoje.
  • · Texaský burger, vepřový bůček a plátky vepřové panenky ve středomořské marinádě z řady Grill Master pomohly k vítězství v kategorii Čerstvé maso.
  • · V nabité kategorii Káva spotřebitelé ocenili Tesco kávové kapsle v několika lahodných příchutích.
  • · V kategorii Veganských hotových jídel Tesco zvítězilo díky nové řadě veganských výrobků na rostlinné bázi vlastní značky Plant Chef, které před rokem řetězec uvedl poprvé na pulty svých prodejen.
  • · Bílé, červené a černé hrozny značky Tesco Finest jednoznačně zabodovaly v kategorii Balené ovoce.
  • · V kategorii Veganské polotovary označili hlasující za vítěze Tesco Grill Master Tofu gyros a Tesco Grill Master Tofu sweet chilli – kvalitní zdravé marinované výrobky z tofu na grilování.
  • · Tesco Plant Chef proteinové tyčinky s vysokým obsahem bílkovin ocenili spotřebitelé v kategorii Proteinové tyčinky.
  • · V kategorii Zmrzliny přinesly Tescu vítězství zmrzliny vlastní značky Tesco Finest s různými příchutěmi – čokoládové brownie, slaný karamel a lískový ořech.

(tz-tesco)


 

TISÍCE KILOMETRŮ NACHOZENÝCH ZAMĚSTNANCI PŘISPĚJÍ K PODPOŘE SPORTOVNÍCH TÝMŮ

Každý zaměstnanec PENNY na prodejně nachodí v průměru denně i 12 kilometrů. Znamená to, že dohromady by obešli za jeden jediný týden 11x zeměkouli okolo rovníku! A protože v současné době probíhá hlasování o finalistech projektu HÝBEME SE HEZKY ČESKY, rozhodlo se PENNY těmito kilometry podpořit týmy ve všech 154 regionech.

„Vážíme si toho, co naši lidé každý den nachodí. Kolik energie své práci, a tomu, aby naši zákazníci byli spokojení, věnují. Proto jsme si řekli, že těmito kilometry podpoříme týmy v našem projektu HÝBEME SE HEZKY ČESKY. Víme, že každý zaměstnanec nachodí průměrně i 12 kilometrů denně, což při přepočtu na počet zaměstnanců na prodejnách a počet mikroregionů, do nichž je celá země rozdělena, znamená, že spravedlivě v každém z nich připíšeme 2 800 kilometrů,“ popisuje Vít Vojtěch, vedoucí strategického marketingu PENNY.

V aktuální fázi projektu HÝBEME SE HEZKY ČESKY se rozhoduje hlasováním na stránkách www.hybemesehezkycesky.cz nejen o finalistech, ale i o výši podpory, o kterou se ve finálovém hlasování na podzim přímo v prodejnách utkají. „Každý finalista má zaručenu minimální finanční podporu ve výši 5 000 korun, vítězové pak 15 000 korun. Ovšem v mikroregionech, kde lidé v rámci této fáze hlasování nachodí nebo naběhají více než 10 000 kilometrů, přidáme každému z finalistů dalších 10 000 korun,“ popisuje Vít Vojtěch. Díky podpoře fanoušků tedy může vždy jeden tým v mikroregionu získat podporu až 25 000 korun a další dva 15 000 korun. A právě díky kilometrům nachozeným zaměstnanci PENNY jsou tak vyšší výhry pro sportovním týmy ještě blíže.

Projekt HÝBEME SE HEZKY ČESKY představilo PENNY na jaře roku 2021 s cílem podpořit dětský sport a návrat dětí k pohybu po pandemii a dlouhodobých omezeních. Jeho cílem je poskytnout finanční a materiální podporu sportovním klubům a týmům po celé zemi. Partnery projektu jsou stejně jako v loňském roce Česká obec sokolská a Asociace školních sportovních klubů, jejichž prostřednictvím byly osloveny tisíce týmů napříč Českou republikou. Do projektu se pak na jaře 2022 přihlásilo více než 1 000 týmů.

V prvním kole hlasování, které se koná od 2. 6. do 29. 6. 2022, veřejnost na internetové adrese www.hybemesehezkycesky.cz hlasuje o finalistech soutěže. V podzimním kole pak bude veřejnost přímo v prodejnách PENNY hlasovat o výši podpory pro jednotlivé finalisty. Vítězové budou známi v průběhu října letošního roku.

(tz-penny)


 

17. června – Výběr z médií: výjimka pro teplárny, odškodnění kvůli zrušeným letům a rekordní miliardy z daní z hazardu

V českém tisku se v pátek dočtete, že některé teplárny, které přecházejí na plyn, by mohly dál spalovat i uhlí. Informuje o tom deník E15. Někteří prodejci letenek a aerolinky stále podle Hospodářských novin neodškodnily své zákazníky kvůli zrušeným letům během pandemie. A na daních z hazardu stát loni vybral rekordních 12,5 miliardy korun, píše Mf Dnes. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Obavy z růstu cen ochlazovaly spotřebu

Česká ekonomika v 1. čtvrtletí 2022 rostla, ale ve srovnání s koncem roku 2021 oslabila domácí spotřeba. Důvodem byly především obavy domácností z růstu cen a ze zhoršení jejich ekonomické situace. Růst spotřebitelských cen dosahoval rekordních hodnot, přičemž nejvíce zdražovaly nezbytné položky.

Hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí meziročně vzrostl o 4,8 %. Oproti 4. čtvrtletí 2021 byl vyšší o 0,9 %. Mezičtvrtletní růst HDP podpořila investiční aktivita a bilance zahraničního obchodu. „Ve srovnání s koncem roku 2021 jsme v letošních prvních měsících pozorovali výrazné oživení investiční aktivity a pozitivně působila i zahraniční poptávka. Domácí spotřeba naopak klesla a domácnosti omezily zejména výdaje na předměty dlouhodobé spotřeby. Je to známka zhoršení spotřebitelských nálad,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Zrychlování cenového růstu v 1. čtvrtletí 2022 nabralo na síle. Spotřebitelské ceny se meziročně zvýšily o 11,2 %. Oproti 4. čtvrtletí 2021 vzrostly o 6,3 %, což bylo nejvíce od roku 1993. „Nejvíce k meziročnímu růstu spotřebitelských cen přispívalo bydlení a energie, ceny dopravy a potravin. To jsou položky, které tvoří většinu z rozpočtů nízkopříjmových domácností. Ceny ale silně rostou v téměř všech oddílech spotřebního koše a tento růst nadále zrychluje,“ upozorňuje Marek Rojíček. Dál sílil i růst cen průmyslových výrobců, cen stavebních prací i zemědělské výroby.

Více na webu ČSÚ:  https://www.czso.cz/csu/czso/obavy-z-rustu-cen-ochlazovaly-spotrebu

(tz-čsú)


 

Ceny výrobců opět významně rostly

Meziměsíčně se ceny zemědělských výrobců zvýšily o 5,9 % a meziročně o 39,2 %. Ceny průmyslových výrobců vzrostly meziměsíčně o 1,9 % a meziročně o 27,9 %. Ceny stavebních prací se zvýšily meziměsíčně o 1,1 % a meziročně o 13,5 %. Ceny tržních služeb pro podniky vzrostly meziměsíčně o 0,3 % a meziročně o 5,8 %.

„V květnu pokračoval růst cen všech výrobců. Ceny průmyslových výrobců se meziročně zvýšily téměř o 28 % a ceny v zemědělství o více než 39 %. Ceny stavebních prací meziročně vzrostly dle odhadů o 13,5 % a ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší téměř o 6 %,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyrobcu-kveten-2022

(tz-čsú)


 

Při kontrolách ČOI letos zatím vznikla dvě podezření na diskriminaci

(Praha, 16. červen 2022) Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly zaměřené na dodržování zákazu diskriminace spotřebitele. V 1. čtvrtletí tohoto roku uskutečnila 50 kontrol a podezření na diskriminaci spotřebitele zjistila ve 2 případech.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

16. června – Výběr z médií: korejská sekta v českých školách, menší zájem o letní dovolené a ekologičtější festivaly

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že několik organizací napojených na korejskou sektu jezdí do českých škol, informuje Deník N. Zájem o letní dovolené v Česku podle Lidových novin oproti předchozím rokům mírně opadl. A letní festivaly znovu vítají návštěvníky, ale loučí se s jednorázovými plasty, píše Deník. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Kraje dostanou pro sociální služby dodatečné finance

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá dodatečné zdroje určené na dofinancování provozních nákladů poskytovatelů sociálních služeb. Reaguje tak na rekordní inflaci a růst nákladů, s nimiž se zařízení sociálních služeb musí vypořádat.

„Velmi citlivě vnímáme, že poskytovatelům sociálních služeb rostou náklady a tíží je nejistota financování. Proto jim chceme vyjít vstříc navýšením příspěvků, které poskytneme krajům, aby mohly následně tyto finanční prostředky rozdělit v rámci regionální sítě sociálních služeb. O situaci intenzivně jednáme a připravujeme řešení, které představíme do konce června,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Cílem je dostat finanční prostředky k poskytovatelům co nejdříve. „Musíme brát zřetel i na stav veřejných financí, nicméně řešení najdeme a o finální částce budeme kraje a poskytovatele informovat nejpozději do poloviny kalendářního roku,“ doplnil ministr.

Kraje reagují na potřeby zařízení sociálních služeb a požadují navýšení prostředků zejména kvůli inflaci a vysokým účtům za energie. Dofinancování má sloužit také jako kompenzace objemu úhrad od uživatelů, které nemohou být vybrány v plné výši.

MPSV poskytne v nejbližších týdnech prostředky na dofinancování řádného provozu, další mimořádné prostředky mohou poskytovatelé sociálních služeb získat například z dotačního titulu Ukrajina. Na části zvýšených nákladů by se však měly podílet i jednotlivé kraje, které mají za síť sociálních služeb klíčovou zodpovědnost.

(tz-mpsv)


 

Úrokové sazby u úvěrů na bydlení do 15. června

Česká spořitelna a Stavební spořitelna České spořitelny upravují od 15. června 2022 úrokové sazby hypotečních úvěrů a Hypoúvěru od Buřinky a u nezajištěných úvěrů od Buřinky. Hlavním důvodem je pokračující růst ceny zdrojů. Úroková sazba hypotečního úvěru u nejrozšířenější fixace na 8 let bude nově začínat od 5,84 % ročně, u pětileté pak 5,94 % ročně. Základní sazba Úvěru od Buřinky s tříletou fixací je nastavena na 6,39 % ročně.

Zvýšení se týká všech fixací úrokových sazeb v rozmezí od 0,4 % až 0,6 %. Minimální sazba u hypoték bude nově začínat na 5,84 % u fixace na 8 a 10 let, u Hypoúvěru od Buřinky bude nově začínat na 5,94 % u fixace na 6 let. Základní sazba u Úvěru od Buřinky s fixací na 3 roky se zvyšuje o 0,4procentního bodu na 6,39 %, v případě pevné sazby na 6,89 %. Buřinka i nadále zvýhodňuje úvěry na pořízení družstevního bydlení, refinancování úvěrů z jiných bank a Úvěr od Buřinky pro budoucnost, určený pro financování udržitelného bydlení. V těchto případech bude mít klient slevu na úrokové sazbě 0,3 %.

(tz-spoř)


 

Průzkum: 9 z 10 Čechů platí pravidelně hotovostí, bankomatů je málo

Praha 15. června 2022 (PROTEXT) – Alespoň jednou týdně platí v hotovosti 89 procent Čechů. Čtvrtina Čechů stále nedá na hotovost dopustit a vyloženě ji preferuje před platbou kartou. Ve věkové kategorii 30 až 44 let je to třetina. Vyplývá to z květnového průzkumu agentury STEM/MARK pro provozovatele bankomatů Euronet mezi 506 respondenty.

Denně využívá platbu v hotovosti čtvrtina lidí, z nich 30 procent mužů, ale pouze 19 procent žen. V minimálně týdenní frekvenci jde o 89 procent lidí.

“Podle našim dat vidíme, že lidé využívají dennodenně ke svým platbám hotovost. Mimo Prahu dokonce dochází k výběrům hotovosti ještě ve větší frekvenci než před pandemií. Větší potřebu hotovosti značí i to, že průměrná částka, které lidé vybírají, roste. Letos se vyšplhala až na 5000 korun,” komentoval situaci výkonný ředitel Euronet ČR Ondřej Kozák.

Hlavní důvod, proč lidé platí hotově, je ten, že obchodníci platbu kartou nepřijímají. Pro 30 procent z nich bývá důvodem také potřeba rozměnit si. Každý pátý člověk platí ze zvyku nebo má rád větší kontrolu nad svými financemi. Nejčastěji spontánně uváděným důvodem je platba drobné částky, někdy spojovaná s poplatky za platbu kartou.

“V malých městech platba kartou stále není standardem. Restauracím ani službám se nevyplatí si platební terminály pořizovat a zákazníci musí disponovat hotovostí. Bankomatů je ale stále minimum a obyvatelé musí dojíždět do větších měst. To stojí jak čas, tak dodatečné náklady,” míní Kozák.

Na 88 procent Čechů si stále hotovost opatřuje výběrem z bankomatu. V menší míře poté dostávají výplatu na ruku nebo navštěvují poštu. Nejčastější frekvence výběru je jednou měsíčně. V hlavním městě lidé vybírají hotovost mnohem častěji. “V Praze je největší množství bankomatů v republice, takže dává smysl, že právě tam se hotovost vybírá nejčastěji. Ač řada podniků kartu už přijímá, spousta služeb požaduje stále hotovost,” dodal Kozák.

Celkově počet bankomatů v posledních letech stagnuje. Koncem roku jich bylo 5572, což bylo o 21 více méně než před rokem.

O průzkumu: Kvantitativní průzkum provedla agentura STEM/MARK v květnu 2022 mezi 506 respondenty. Cílem průzkumu bylo zjistit, jak lidé používají hotovost a zachytit změny ve využívání bankomatů v poslední době.

PROTEXT


 

Nedostupnost vlastního bydlení tlačí na růst nájmů. Zájem o investice do nemovitostí díky moderním technologiím roste

Praha 15. června 2022 (PROTEXT) – Cena bytů v České republice vzrostla od roku 2010 o více než 114 %. Z dat Eurostatu vyplývá, že u cen domů šlo o 5. nejrychlejší tempo růstu v rámci celé Evropské unie. Pomalejší byl růst nájmů, jejichž ceny ve stejném období vzrostly o více než 30 %. Podle odborníků ze společnosti Investown bude růst nájmů pokračovat i v dalších letech, a to zejména z důvodu sílící nedostupnosti vlastního bydlení. Díky novým technologickým možnostem tak ještě vzrostou investice do nemovitostí, které dlouhodobě přináší jen nepatrnou míru rizika a současně stabilní výnos, který postupně roste.

Od konce loňského roku vzrostly dle HB Indexu ceny bytů o více než 5 %. Jednalo se o nejrychlejší růst za poslední rok. Růst cen bytů je dlouhodobý, od roku 2010 vzrostly jejich ceny o 114 % . „Ceny nemovitostí stále rostou, a zvýšené úrokové sazby navíc v posledních měsících zásadně prodražují hypotéky. To jsou dva hlavní důvody, proč si může vlastní bydlení dovolit jen malé procento lidí a proč opět roste zájem o nájemní bydlení,” vysvětluje Alan Pock, CEO a spoluzakladatel společnosti Investown. Úrokové sazby hypoték vzrostly během posledního roku zhruba o dvojnásobek a zpřísnily se i podmínky pro posuzování žadatelů. Hypotéky se tak staly pro střední třídu v podstatě nedostupnými.

Nedostupné vlastní bydlení souběžně akceleruje růst cen nájmů. Jde o pozitivní zprávu pro ty, kteří do rezidenčních nemovitostí investují. „Díky moderním technologiím není potřeba mít pro investice do nemovitostí našetřené miliony, jak si lidé často mylně myslí. Prostřednictvím crowdfundingu je možné investovat pouze menšinovou část a i tak realizovat výnos z nemovitostí,” říká Alan Pock a doplňuje, že platforma Investown, v níž drží minoritní podíl také Seed Starter České spořitelny, umožňuje investice už od 500 korun a nabízí nemovitosti se zhodnocením až 7 %.

„Od začátku roku se klienti u našich bankéřů zajímají o možnosti investování, chtějí co nejvíce ochránit své úspory před inflací a často požadují co nejnižší riziko,” uvádí Jiří Skopový ze Seed Starteru České spořitelny s tím, že investice do nemovitostí jsou mezi Čechy obecně velice oblíbené, navíc jsou vhodné zejména pro konzervativní a méně zkušené investory. „Pozorujeme, že výnos nemovitostí postupně roste, riziko přitom zůstává na velice nízké úrovni. Zatímco úroky na spořících účtech budou banky snižovat, jakmile ČNB přistoupí ke snížení základních sazeb, výnos z nemovitostí bude stabilní,” uzavírá Alan Pock.

PROTEXT


 

15. června – Výběr z médií: zakázka Univerzity Karlovy v hledáčku policie, prodej rozestavěných domů a auta na LPG

V českém tisku se ve středu dočtete, že policisté se začali zabývat zakázkou Univerzity Karlovy na pronájem části Hlavova ústavu, informuje Deník N. Češi podle Mf Dnes více prodávají rozestavěné domy. A lidé mají větší zájem o auta na LPG, píše Právo. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

KORONAVIRUS: Aktuální informace jihočeských hygieniků – 14. června 2022

Od pátku do pondělka přibylo v Jihočeském kraji celkem 45 potvrzených případů COVID-19. V kraji je celkově 248 984 nahlášených a potvrzených onemocnění. Z toho je 246 200 osob vyléčených. Hlášeno nebylo žádné úmrtí v souvislosti s COVID-19. Dosud tak bylo v kraji potvrzeno 2 369 úmrtí pacientů s COVID-19. Aktivních případů je momentálně 415.

K pondělku mírně vzrostla sedmidenní incidence v kraji na 12 případů na sto tisíc obyvatel Jihočeského kraje. Mírně vyšší incidenci než je celorepublikový průměr má Praha se 42 případy na sto tisíc obyvatel, další kraje mají do 20 případů na sto tisíc. Celorepublikový průměr byl 18 případů na sto tisíc obyvatel ČR, incidence je trvale velmi nízká a rozdíly mezi kraji minimální.

K dnešku je 25 aktivních případů na Prachaticku, 36 na Českokrumlovsku, na Strakonicku je 47 případů, 78 je na Jindřichohradecku a Písecku, 54 na Táborsku a 97 na Českobudějovicku. V kraji bylo onemocnění dosud potvrzeno u 130 673 žen a 118 311 mužů. V průběhu celé pandemie bylo potvrzeno onemocnění celkem u 77 630 osob z Českobudějovicka, 38 535 z Táborska, 34 926 z Jindřichohradecka, 29 738 z Písecka, 28 442 ze Strakonicka, 20 709 z Českokrumlovska a 19 004 z Prachaticka.

Co se týče počtu případů podle věkových skupin občanů Jihočeského kraje, mezi kojenci bylo k dnešnímu odpoledni potvrzeno celkem 335 případů, v kategorii dětí 1-4 roky 5 376, v kategorii 5-9 let 13 719, ve skupině 10-14 let 19 448, v kategorii 15-19 let 16 755, v kategorii 20-24 let 13 062, v kategorii 25-34 let 34 393, v kategorii 35-44 let 43 811, v kategorii 45-54 let 43 278, v kategorii 55-64 let 28 696, v kategorii 65–74 let 17 519 a ve skupině seniorů nad 75 let to bylo 12 592 případů.

(tz-khs)


 

Nízkopříjmové domácnosti mohou i nadále podávat žádosti o kotlíkovou dotaci. K dispozici je stále 50 milionů korun

6. června 2022 byl v Jihočeském kraji zahájen příjem žádostí o kotlíkovou dotaci pro domácnosti s nižšími příjmy. V prvním týdnu bylo podáno 1 330 elektronických žádostí za 207 mil. Kč, k dispozici tak pro jihočeské žadatele stále zůstává 50 mil. Kč, které mohou využít na výměnu neekologického kotle na pevná paliva za moderní zdroj tepla.

Pokud Jihočeši žádost o dotaci v současné době podají a splní podmínky dotačního programu, mají získání finančních prostředků garantováno. Žádosti je možné podávat do 31. 8. 2022.

„Pokud patříte mezi nízkopříjmové jihočeské domácnosti a splňujete všechna kritéria programu pro kotlíkovou dotaci, pak ji neváhejte využít. V tuto chvíli je pořád ještě k dispozici 50 milionů korun. Tím bychom mohli uspokojit dalších minimálně 300 žadatelů. V případě většího zájmu si může Jihočeský kraj požádat i o navýšení finančních prostředků. I když máte v podstatě čas až do konce srpna, doporučuji poslat žádost co nejdříve. Není třeba se ničeho obávat. Šance na úspěch je v této chvíli téměř jistá,“ upozornil náměstek pro krajské dotace Pavel Hroch a dodal, že pracovníci odboru evropských záležitostí Krajského úřadu Jihočeského kraje jsou připraveni každému případnému zájemci pomoci a poradit. Úřad totiž pro případ dotazů zřídil speciální mailbox kotliky@kraj-jihocesky.cz a také informační linku s číslem 386 720 323.

Více informací ZDE

(tz-jč)


 

V  boji proti suchu pomůže dohoda o spolupráci v péči o krajinu

Zástupci Ministerstva zemědělství a Ministerstva životního prostředí dnes podepsali dohodu o spolupráci Státního pozemkového úřadu a Ministerstva životního prostředí o výměně informací a koordinaci při plánování a realizaci opatření v přírodě. Cílem je zvýšit ekologickou stabilitu, adaptovat krajinu na změnu klimatu a zajistit protierozní ochranu zemědělské půdy.

Předmětem spolupráce je i převod pozemků Státního pozemkového úřadu, které se nacházejí ve zvláště chráněných územích a jejich ochranných pásmech, pod Agenturu ochrany přírody a krajiny České republiky a správy národních parků.

„Jsem velmi rád, že dokážeme s paní ministryní Hubáčkovou rychle reagovat a najít cestu, jak ještě zintenzivnit dosavadní spolupráci. Podepsáním dohody uvádíme do praxe naše úsilí v boji proti suchu a nedostatku vody způsobenému změnou klimatu,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).
Převody pozemků budou bezúplatné a počet pracovních míst bude zachován. Veškerý majetek nadále zůstane ve vlastnictví České republiky. Dohoda dále ustanovuje tři pracovní skupiny, které budou pověřeny plněním společných závazků a dodržením jejich harmonogramu. Pracovní skupina pro řešení pozemků je složena ze tří zástupců MŽP a čtyř zástupců SPÚ, pracovní skupina pro adaptační opatření v zemědělské krajině a pracovní skupina pro implementaci protierozní vyhlášky jsou složeny vždy ze tří zástupců MŽP a tří zástupců SPÚ.

„Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo zemědělství tímto krokem jasně deklarují, že jim není lhostejná budoucnost naší krajiny. Vzhledem k postupující změně klimatu můžeme očekávat, že nás v následujících letech čekají delší suchá období. Naším cílem tak musí být pestrá krajina, která dokáže vodu zadržet,“ uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Dohoda dále stanovuje pravidla pro výměnu informací a pravidla společného postupu při plánování a realizaci opatření v přírodě.

„Věřím, že máme s Ministerstvem životního prostředí nejen dobrý základ, ale také silný potenciál posílit krajinné prvky a nadále především zvelebovat přírodu s cílem navýšení biodiverzity. Jsem velmi rád za tuto dohodu, protože usnadní spolupráci mezi státními organizacemi,“ řekl Martin Vrba, ústřední ředitel SPÚ.

(tz-mžp)


 

Světový svátek hudby v Českých Budějovicích

Přes 40 kapel i sólistů nejrůznějších žánrů se představí na Světovém svátku hudby v Českých Budějovicích od 17. do 21. června 2022. Umělci z blízka i z dáli rozezní historické centrum města. Vstupné je zdarma.

Akce je součástí události, která má své kořeny ve Francii a od roku 1982 se slaví 21. června pod názvem Fête de la Musique ve více než 120 zemích světa. Program začíná v pátek 17. června v odpoledních hodinách. „Vystoupí zejména jihočeští muzikanti. Těšme se na známé tváře z minulých ročníků, ale přihlásilo se i mnoho nových hudebníků, kteří zahrají na festivalu poprvé.,“ řekl organizátor Josef Korda.

Koncerty se uskuteční na náměstí Přemysla Otakara II., na letní scéně u kulturního domu Slavie, na Sokolském ostrově, na Piaristickém náměstí nebo v Dominikánském klášteře. V historických skvostech Budějovic zazní hudba všemožného ražení, na své si přijdou milovníci populárních hitů, ale i hudby ryze autorské, rocku či folku. Vystoupí například kapely Oulala Jazz band, Líný kvartet, Láďa Latka s triem. Milovníci vážné hudby se mohou těšit na Cantus Firmus zaměřený na evropskou renesanční, raně barokní i středověkou hudbu, který vystoupí v prostorách křížové chodby Dominikánského kláštera. Kdo má rád hudbu, zábavu a netradiční zážitek, ať neváhá a připojí se ke společným oslavám svátku hudby.

Akci pořádá agentura Josefa Kordy společně s Francouzskou aliancí. Ta připraví na sobotu 18. června a neděli 19. června trh s francouzskými výrobky na Piaristickém náměstí. „Fête de la musique je jednou z nejvýraznějších akcí francouzské kultury a jsme rádi, že je v České republice tak úspěšná. Muzikanti při Fête de la Musique přibližují hudbu lidem, hrají v parcích, na ulicích či náměstích a my jsme moc rádi, že jsme součástí této oslavy hudby a svobody v Českých Budějovicích,” dodává ředitelka Alliance Française Jižní Čechy paní Margot Roulland.

Oslavy Světového svátku hudby mají v Českých Budějovicích už tradici. “Zájem o vystoupení byl daleko větší než v předchozích ročnících, některé kapely jsme bohužel museli i odmítnout”, popisuje letošní enormní zájem pořadatel Josef Korda.

(tz-jk)


 

V roce 2021 se u nás prostavělo 579 miliard

Stavební společnosti provedly v roce 2021 stavební práce v hodnotě 579 miliard Kč, což je meziročně o 8,1 % více. Nejvíce stavebních prací proběhlo na území hlavního města Prahy a s větším odstupem následoval kraj Jihomoravský. Tři čtvrtiny z celkového objemu připadaly na novou výstavbu, rekonstrukci a modernizaci.

„Stavební společnosti provedly v roce 2021 stavební práce v hodnotě 579 miliard korun, což v meziročním porovnání představuje růst o 8,1 %. Index stavební produkce rostl pouze o 2,4 % a těžiště rozdílu spočívá v jiné cenové hladině,“ říká Petra Kačírková z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

„Veřejné prostředky v převážné většině směřovaly do výstavby inženýrských staveb, naopak nejméně do výstavby bytových budov,“ dodává Petra Kačírková.

Další podrobnosti na webu ČSÚ: https://www.czso.cz/csu/czso/v-roce-2021-se-u-nas-prostavelo-579-miliard

(tz-čsú)


 

Méně vody a lepší chuť – to jsou letošní rané brambory z ČR

Letošní tuzemská sklizeň raných brambor je v plném proudu. A tento rok jim počasí přálo, což se má odrazit i na kvalitě.

CELÝ ČLÁNEK


 

Zájemci mohou zdarma navštívit centra pro léčbu migrény

V Česku se letos koná první ročník dnů otevřených dveří v centrech pro léčbu bolestí hlavy. Začíná tento týden. Zájemci mají možnost se při nich setkat s odborníky i zástupci pacientské organizace, jež pomáhá lidem s migrénou.

CELÝ ČLÁNEK


 

14. června – Výběr z médií: těžké tanky pro mosty v Česku, za volant v sedmnácti pod dohledem a přeplatky za léky

V českém tisku se v úterý dočtete, že místní silnice a mosty neunesou tanky, které má Česko dostat od Německa, píše deník E15. Lidé by mohli začít řídit už v 17 letech, ale pod dohledem zkušeného mentora, informuje Mf Dnes. A pojišťovny lidem za přeplatky za léky vrací podle Deníku rekordní částky. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

NEMOCNICE HLÁSÍ NEDOSTATEK KRVE, VZP LÁKÁ K DAROVÁNÍ PŘÍSPĚVKEM

Registrovaných dárců krve je v Česku zhruba 260 000, ideálně by jich podle odborníků mělo být minimálně o 40 tisíc více. VZP se proto snaží své klienty k dárcovství aktivně motivovat, nabízí jim příspěvek ve výši 3 000 Kč. O ten si vloni zažádalo téměř 50 tisíc dárců, dvakrát více než před pěti lety.

Rád bych touto cestou poděkoval všem dárcům krve. Těší mne, že těm z řad klientů VZP můžeme poskytnout alespoň malý příspěvek jako poděkování za jejich dar životně důležité a nenahraditelné krve,“ říká Tom Philipp, předseda Správní rady VZP ČR. 14. června si připomínáme Světový den dárců krve, který má za cíl upozornit na obrovský celospolečenský význam této aktivity a vyzdvihnout ty, kteří nezištně pomáhají zachraňovat život druhým.

Některé nemocnice hlásí nedostatek krevních zásob a shání nové dárce různými způsoby, včetně výzev na sociálních sítích. Potřeba jsou všechny krevní skupiny, seznam míst, kde lze darovat krev, je dostupný např. na webu Českého červeného kříže. Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR dlouhodobě podporuje své klienty k bezplatnému dárcovství krve, a to benefitem v hodnotě 3 000 Kč na dentální hygienu nebo na různé rekondiční či lázeňské aktivity jako je sauna, masáže či plavání. „Určitě by bylo dobré zamyslet se také nad tím, jak podpořit zvýšení počtu prvodárců, vytvořit i pro ně zajímavý bonus. Je potřeba, aby každý mladý a zdravý člověk alespoň zauvažoval nad možností darovat krev,“ říká Tom Philipp.

Kdo může darovat?

Krev může darovat každý zdravý člověk ve věku od 18 do 65 let s minimální váhou 50 kg. Muž může darovat krev 4×, žena 3× ročně. Ještě před vlastním odběrem se provede z malého vzorku krve vyšetření krevního obrazu, u prvodárců se navíc provádí i vyšetření moči. Lékař potenciálnímu dárci před odběrem změří tlak a pulz a posoudí celkově jeho zdravotní stav a způsobilost k odběru. Dárce před odběrem také vyplňuje dotazník zaměřený na prodělaná onemocnění nebo možné kontakty s infekcí, rizikové chování apod. Dle zákoníku práce má dárce v den odběru krve nárok na pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku.

Co se děje s darovanou krví?

Po odběru se provádí podrobné vyšetření krve. S ohledem na minimalizaci rizika přenosu závažných chorob darovanou krví je zajištěna diagnostika omezující přenos AIDS a žloutenek typu B a C. Dále se provádí zjištění krevní skupiny, Rh faktoru a tzv. nepravidelných protilátek v krvi, krev se testuje i na syfilis. V případě odchylky u některého z vyšetření je dárce následně informován a je mu doporučen další postup. Z krve se přímo na transfuzním oddělení hned po odběru připravují transfuzní přípravky, tedy jednotlivé složky: červené krvinky, krevní destičky a plazma.

(tz-vzp)


 

Čeští vědci navrhli filtr proti covidu pro rozvojové země

Vědci vyvinuli osobní filtr proti SARS-CoV-19, který by se mohl uplatnit v rozvojových zemích: dá se sbalit do batohu a namísto nanomateriálů vyžívá běžně dostupnou polyesterovou pleteninu podobnou flísové dece.

“Námi vybraný materiál má skvělý poměr mezi množstvím viru – aerosolu, který materiál zachytí, a odporu, který klade při dýchání. Je proto srovnatelný s materiály použitými v respirátorech FFP3,“ říká hlavní autor studie Max Fraenkl z Centra materiálů a nanotechnologií Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice.

„Filtrační batoh by mohl být dobrým řešením pro rozvojové země nebo jako vybavení pro lékaře, kteří pracují v těchto zemích,“ uvedl Vladimír Ždímal, spoluautor studie a vedoucí Oddělení chemie a fyziky aerosolů Ústavu chemických procesů AV ČR.

Originální řešení českých vědců nyní zveřejnil prestižní americký odborný časopis PLOS One.

(tz-avčr)


 

22. únor byl pro snoubence mimořádně atraktivní

Počet obyvatel České republiky v průběhu prvního čtvrtletí roku vzrostl podle předběžných výsledků o 3,2 tisíce na 10,52 milionu. Přírůstek byl vytvořen pouze kladným saldem zahraniční migrace (10,8 tisíce), neboť přirozenou měnou obyvatel ubylo (o 7,6 tisíce). Počet sňatků meziročně vzrostl, naopak živě narozených dětí a zemřelých obyvatel bylo oproti 1. čtvrtletí roku 2021 méně.

„Snoubence během prvního čtvrtletí nejvíce lákaly únorové termíny. Celkem bylo v únoru uzavřeno 2 211 manželství a téměř 1 100, polovina z nich, v jediný den – v úterý 22. 2. 2022. Běžně se přitom v únorové úterý koná do 20 svateb. Více než tisícový denní počet byl v průběhu prvního čtvrtletí naposledy zaznamenán před 20 lety, 2. 2. 2002, tehdy však šlo o sobotu,“ říká Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/pohyb-obyvatelstva-1-ctvrtleti-2022

(tz-čsú)


 

VYHLÁŠENÍ 3. ROČNÍKU „CENY HEJTMANA JIHOČESKÉHO KRAJE ZA SPOLEČENSKOU ODPOVĚDNOST V LETECH 2020-2021“

Jihočeský kraj v čele s hejtmanem Martinem Kubou spouští 13. června 2022 příjem přihlášek do 3. ročníku „Ceny hejtmana Jihočeského kraje za společenskou odpovědnost (CSR) v letech 2020 a 2021“. Do ocenění se mohou přihlásit firmy, neziskové organizace, obce a mikropodniky, které v letech 2020–2021 realizovaly aktivity s pozitivním dopadem na společnost a životní prostředí.

Témata jako udržitelnost, odpovědné podnikání, ohleduplnost, respekt k zaměstnancům a okolí stále více rezonují celou společností. Na všechny typy organizací je vyvíjen větší a větší tlak, aby se chovaly udržitelně a odpovědně. Nestačí se ovšem dívat pouze na ekologickou stránku, ale je zapotřebí pohlížet komplexně i na ekonomické a sociální hledisko. Z ekologického pohledu je zapotřebí šetřit suroviny a přírodní zdroje, sociální stránka představuje starost o lidské zdroje včetně zajištění rovných příležitostí a hledání souladu mezi pracovním a osobním životem. Z ekonomického pohledu firma transparentně řídí finanční zdroje a odpovědně přistupuje ke svým zákazníkům a dodavatelům.

„Pokud se společenská odpovědnost stala součástí Vaší firemní kultury a strategie, jste správnými kandidáty na toto ocenění,“ vyzývá hejtman Kuba, „udržitelný a odpovědný přístup neznamená pouze peníze navíc, ale v konečném důsledku představuje konkurenční výhodu, ať již se pohybujete v ziskovém nebo neziskovém prostředí.“ Oceněním by hejtman rád poděkoval organizacím, které i v nelehké době pandemie COCID-19 na tato témata nerezignovaly a zajímaly o své zaměstnance i okolí. Zároveň by chtěl dobrými příklady motivovat další subjekty, které se dosud na rozvoj společensky-odpovědných a udržitelných aktivit nezaměřovaly.

Přihlášení do ocenění je velice jednoduché. Na webových stránkách www.oceneni-csr-jck.cz jsou pro jednotlivé kategorie připraveny sebehodnotící dotazníky, které je zapotřebí vyplnit do 31. července 2022. Následně budou zaslané podklady vyhodnoceny externími experty z Rady kvality ČR při Ministerstvu průmyslu a obchodu. V průběhu října 2022 proběhne slavnostní vyhlášení oceněných v sále zastupitelstva Jihočeského kraje v Českých Budějovicích.

  • Pod pojmem CSR rozumíme koncept, kterým se organizace otevřeně přiznává ke své spoluodpovědnosti za stav, chod a udržitelný rozvoj společnosti a tento koncept integruje do své každodenní činnosti. Společensky odpovědné chování je představováno aktivitami, které jsou nejen nad rámec zákonných povinností, ale i v souladu s etickými, komerčními a společenskými očekáváními. Zásady společenské odpovědnosti (CSR) je vhodné integrovat do systému řízení, strategie a hodnot organizace. S tím souvisí i stanovení etických standardů, minimalizace negativních dopadů své činnosti na životní prostředí, péče o zaměstnance o zaměstnance a podpora regionu.

(tz-jč)


 

Výstava Dobrodružství s technikou láká na vědu, technologie i řemesla

Vyzkoušet si vědecké pokusy, řemesla či práci s technologiemi budou moci návštěvníci zábavné výstavy Dobrodružství s technikou – tradiční akce Jihočeské hospodářské komory a generálního partnera firmy Robert Bosch. Návštěvníci zde díky interaktivním a soutěžním stanovištím nahlédnou pod pokličku jihočeských firem i škol. Výstava se uskuteční 22. června v pavilonu T1 na českobudějovickém výstavišti, pro děti i dospěláky je vstup zdarma.

„Vyzkoušet si práci s 3D a virtuální realitou, roboty a technologiemi, osahat si programování, ovládání CNC strojů, nebo si zahrát laser game – to jsou jen některá ze stanovišť, která čekají návštěvníky na letošní interaktivní výstavě Dobrodružství s technikou,“ láká na tradiční českobudějovickou akci Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk), která výstavu připravuje již šestým rokem, letos opět ve spolupráci s generálním partnerem, firmou Robert Bosch. Na výstavě však nebude nouze ani o tradiční řemesla: „Děti i dospěláci si u stánků jihočeských firem a škol budou moci vyzkoušet pečení housek, zjistí, jaké je to pracovat u kovářské výhně nebo si s našimi kolegyněmi ze Sdružení textil ušijí výrobky z látky,“ doplňuje Luděk Keist.

Právě možnost nahlédnout pod pokličku jihočeských zaměstnavatelů, zjistit, jaké technologie v praxi využívají, ale i vyrobit si praktické výrobky pomocí některého z řemesel je příležitostí, jak mohou děti v jeden den, na jednom místě vyzkoušet velkou škálu pestrých aktivit a zjistit, co je baví, nebo na co mají talent. Program nezapomíná ani na inovace a vědu, proto po celý den na mladé vědce čekají i chemické pokusy či doprovodný program v podobě fyzikálního divadla. Důležitost své profese ukážou i zaměstnanci Integrovaného záchranného systému – hasiči, policisté i zdravotníci ze střední zdravotnické školy.

Generální partner výstavy, společnost Robert Bosch, si pro zájemce připravil opět pestrý program. „Naše firma tuto skvělou akci pro děti i rodiče od samého vzniku intenzivně podporuje! Chceme v dětech vzbudit touhu „kutit“ v dílně, lepit papírové modely nebo vynalézat nová originální technická řešení. Letos budeme na výstavišti již popáté a návštěvníci se u nás mohou opět těšit na obrovský americký „Bosch truck“, bezpečné hrátky s elektřinou, 3D tisk i ovládání modelu bagru! A zatímco děti se budou bavit, v Bosch trucku pro rodiče připravíme skvělou „boschskou“ kávu,“ říká Zdeněk Holenka z firmy Robert Bosch.

Novinkou letošního 6. ročníku je mezinárodní soutěž Talenty pro firmy, kde budou moci návštěvníci fandit 13 týmům ze základních a středních škol z jižních Čech, Horního Rakouska a Dolního Bavroska. Ti otestují své znalosti z oblasti techniky, digitalizace či programování v soutěžním klání, kdy budou muset pomocí čipu micro:bit naprogramovat robota a postavit základnu ze stavebnice Merkur. Vyzkouší si tedy i komunikaci a týmovou spolupráci.

„Jak už sám název akce napovídá, celodenní výstava má být především dobrodružstvím, ze kterého si děti odnesou zážitek a milou vzpomínku. Rozhodně tedy nebudou chybět ani soutěže o zajímavé odměny, úniková hra či doprovodný program s módní přehlídkou,“ dodává Lenka Hájková z Jhk a dodává, že celodenní akce, která se bude konat 22. června 2022 od 9:00 do 18 hodin v pavilonu T1 na výstavišti v Českých Budějovicích, je pro děti i dospělé zcela zdarma. „Vítány jsou všechny základní a střední školy, ale i rodiče či prarodiče. Na své si zkrátka přijde každý, malý předškolák i dospělák,“ těší se na všechny příchozí Lenka Hájková se všemi partnery, kteří akci finančně či skrz své připravované exponáty podpořili.

(tz-jhk)


 

13. června – Výběr z médií: zájem o fixování hypoték, zdražování palivového dřeva a generátory na vodíkový pohon

V českém tisku se v pondělí dočtete, že Češi si fixují hypotéky na deset let i déle, píše deník E15. Už na podzim by podle Lidových novin mohlo palivové dřevo stát dvakrát tolik co dnes. A na hudebních festivalech v Česku začínají fungovat generátory na vodíkový pohon, informují Hospodářské noviny. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře