KLÍŠŤATA ÚTOČÍ: Aktuální informace jihočeských hygieniků –10. června 2022

KLÍŠŤATA ÚTOČÍ: Aktuální informace jihočeských hygieniků –10. června 2022

 

V kraji je 99 potvrzených případů lymeské boreliózy a 14 klíšťové encefalitidy, aktivita klíšťat je mimořádná

Jihočeští hygienici ve 23. týdnu registrují již 99 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy, v týdnu přibylo 17 případů. Potvrzeno bylo i 14 případů klíšťové encefalitidy, vloni v tomto období bylo registrováno 6 případů.

Český hydrometeorologický ústav pro příští dny stále předpovídá mimořádnou aktivitu klíšťat. Na pětistupňové škále je to nejvyšší stupeň 5 pro území Jihočeského kraje s výjimkou nejvyšších partií Šumavy, kde je predikován stupeň č. 4, znamenající vysokou aktivitu.

„Ve srovnání s loňskou sezonou vidíme výrazně vyšší výskyt lymeské boreliózy především na Českobudějovicku, Českokrumlovsku a Jindřichohradecku, nejvíce případů klíšťové encefalitidy je hlášeno z Českokrumlovska. V končícím 23. týdnu přibylo výrazných 17 potvrzených případů lymeské boreliózy a 4 klíšťové encefalitidy. U lymeské boreliózy evidujeme již 99 potvrzených případů, o 54 více než vloni v tomto období, kdy jsme jich měli 45. Oproti dvacátému třetímu týdnu loňského roku je výskyt více než dvojnásobný. Nejvíce onemocnění je letos na Českobudějovicku, kde evidujeme 32 případů, vloni tu bylo ve stejném období jen 8. Okresy s dlouhodobě vysokým výskytem jsou Táborsko a Jindřichohradecko. Jindřichohradecko má letos 22 potvrzených případů, vloni mělo 16, Táborsko má 18 případů, vloni mělo v tuto dobu pouze 3. Českokrumlovsko, které je co do počtu obyvatel menším okresem, má již 19 případů, vloni mělo 7. V dalších okresech je výskyt lymeské boreliózy nižší: Prachaticko má 4, Strakonicko 2 a Písecko rovněž 2 potvrzené případy. Český hydrometeorologický ústav opět predikuje pro další dny s výjimkou horských oblastí Šumavy nejvyšší pátý stupeň aktivity klíšťat, znamenající mimořádné riziko napadení klíštětem. U klíšťové encefalitidy registrujeme celkově 14 potvrzených případů v kraji, 4 jsou na Českokrumlovsku, po 3 na Jindřichohradecku, Českobudějovicku a Prachaticku a Tábor má 1 případ. Na Písecku a Strakonicku zatím výskyt potvrzených případů nemáme. Vloni jsme v tomto období měli 6 potvrzených případů, aktuální výskyt klíšťové encefalitidy je více než dvojnásobný oproti stejnému období loňského roku,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Co se týče výskytu alimentární infekcí, typických pro letní sezónu, ve srovnání s loňským rokem je jich méně. U salmonelózy hygienici evidují 183 (vloni 230) případů, u kampylobakteriózy je k pátku evidováno 360 případů, vloni v tomto období bylo potvrzeno 387 případů.

(tz-khs)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře