PRŮZKUM CVVM: Důvěra vrcholným politikům – jaro

PRŮZKUM CVVM: Důvěra vrcholným politikům – jaro

 

CVVM Sociologického ústavu AV ČR, v. v. i., v šetření probíhajícím od března do května zjišťovalo, zda dotázaní důvěřují vybraným vrcholným politikům. Předložený seznam tentokrát obsahoval jména předsedů stran či hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně, vybraných členů vlády (předsedy a všech místopředsedů a představitelů v aktuální situaci nejexponovanějších resortů, jako MZV, obrana či finance) a prezidenta republiky.

Mezi zkoumanými vrcholnými politiky zařazenými do výzkumu nejvyšší podíl důvěry byl zaznamenán u premiéra a předsedy ODS Petra Fialy a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše (oba shodně 39 %).

U všech zkoumaných politických představitelů více či méně významně nedůvěra převažuje nad důvěrou.

Nejvyšší podíl nedůvěry mezi zkoumanými politiky šetření zaznamenalo u předsedy Pirátů a ministra pro místní rozvoj a místopředsedy vlády pro digitalizaci Ivana Bartoše (63 %).

Oproti posledním šetřením z června a července 2021 se zlepšilo hodnocení v případě premiéra a předsedy ODS Petra Fialy, předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, předsedy hnutí SPD Tomia Okamury, prezidenta Miloše Zemana, předsedy KDU-ČSL, místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky a v menší míře i ministra financí Zbyňka Stanjury. Nárůst nedůvěry se objevil v případě předsedkyně TOP 09 a zároveň předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové.

U místopředsedy vlády a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka a u předsedy hnutí STAN, 1. místopředsedy vlády a ministra vnitra Víta Rakušana došlo souběžně k nárůstu podílu důvěřujících i nedůvěřujících.

(tzcvvm)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře