ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Sobota 4. června

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Sobota 4. června

 

Dnes drtivá většina z Vás bouřku neuvidí. „Jihočeši a Západočeši“ ale mají určitou šanci, že se s nějakou odpoledne potkají a to především ti, co bydlí od podhůří Šumavy směrem k Novohradským horám a dále na východ.

Neočekáváme plošný vývoj bouřek, ale spíš několik buněk, které by mohla orograficky „nakopnout“ Šumava a případná konvergence (sbíhavost) proudění v Pošumaví a v oblasti jižních Čech. Podmínky budou ale dnes vhodné i pro případnou tvorbu tzv. supercel.

Právě dnes také očekáváme, že u případných supercel s velkou pravděpodobností dojde s ohledem na charakter proudění, k tzv. splittingu – štěpení, kdy se mateřská buňka rozdělí na dvě, které se od sebe vzdalují. Většinou přežije jen ta pravá a v takovém případě se dnes bude pohybovat směrem k jihovýchodu.

Rozhodli jsme se vydat dnes nejnižší, žlutý stupeň výstrahy, s ohledem na ne zcela jasný spouštěcí mechanismus, který bude navíc dost lokální. V případě, že se ale nějaké supercely vytvoří, budeme na to reagovat případným lokálním zvýšením intenzity výstrahy.

Je určitá pravděpodobnost, že z celých bouřek dnes „nebude nic“, protože spouštěcí mechanismus není zcela robustní, nicméně s ohledem na riziko (a nevyzpytatelnost) případných supercel jsme výstrahu i přesto vydali.

Co se týče nebezpečných jevů, dnes je velmi složité cokoli „vypíchnout“, nicméně případné nárazy větru a kroupy (možná lokálně i vrstva menších krup) jsou asi nejpravděpodobnějšími nebezpečnými jevy. Zapršet by mohlo přechodně také a docela i intenzivně, ale bouřky budou mít rychlý postup, takže výrazné akumulace srážek na jednom místě spíše neočekáváme.

 

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Aktuální výstraha

 


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře