HYGIENICKÁ STANICE: V Jihočeském kraji je nyní 132 HIV pozitivních osob

HYGIENICKÁ STANICE: V Jihočeském kraji je nyní 132 HIV pozitivních osob

 

Před pětatřiceti lety – 31. října 1987 – oficiálně podlehl v tehdejším Československu syndromu získaného selhání imunity, smrtelnému virovému onemocnění HIV/AIDS, první československý pacient. V krátké zprávě o tom bez bližších údajů informovalo tehdejší Rudé právo. Od té doby podlehlo tomuto onemocnění u nás 354 osob.

Syndromem získaného selhání imunity (Acquired Immune Deficiency Syndrome) se od roku 1981, kdy byl popsán první případ, nakazily ve světě desítky milionů osob. WHO aktuálně uvádí kolem padesáti milionů pozitivních. Devastující je v zemích třetího světa, především v subsaharské Africe, kde zasáhl až čtvrtinu populace. V Evropě patří mezi nejrizikovější oblasti některé postsovětské země.

Poslední data Národní referenční laboratoře pro AIDS Státního zdravotního ústavu mapují situaci v ČR do konce dubna 2022. Od roku 1986, kdy byl zahájen systematický monitoring, bylo zjištěno 4 159 potvrzených případů HIV pozitivních občanů ČR nebo zde trvale žijících cizinců. Z toho 790 osob je nebo bylo ve stádiu AIDS, 356 osob tomuto onemocnění podlehlo. Díky léčbě se v posledních letech otevírají statistické nůžky mezi HIV pozitivními a pacienty ve stádiu AIDS. V drtivé většině se ale jedná o onemocnění mužů: Potvrzeno je kumulativně 3 566 případů u mužů a 593 u žen. Ve stadiu AIDS je 641 mužů a 149 žen.

„HIV, čili Human Immunodeficiency Virus, je nejčastěji přenášen krví, spermatem a sekretem infikovaných osob. Už z této definice úzce souvisí s rizikovým chováním. Nejčastější cestou přenosu je dnes jakýkoliv nechráněný sex, sdílení stříkaček, jehel či roztoků u nitrožilních uživatelů drog a v minulosti, než se podařilo stoprocentně identifikovat cesty přenosu, docházelo i k přenosu například z krevních derivátů při transfúzích, v devíti případech je u nás popsán i přenos z těhotné matky na dítě. Ale to jsou případy hlavně z osmdesátých let minulého století, kdy lékaři teprve sbírali informace o tom, jak k šíření dochází a co vše je třeba sledovat,“ říká ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová, která byla řadu let i členkou odborné komise pro HIV/AIDS Ministerstva zdravotnictví.

„Dnes vidíme jasný trend: Při depistáži nových případů převládá jako způsob přenosu jednoznačně nechráněný sex, v mnohem menší míře než dříve díky výměnným programům sdílení infikovaného injekčního materiálu. U nás je výrazně nejčastější cestou přenosu nechráněný homosexuální nebo bisexuální styk,“ dodává Kvetoslava Kotrbová.

Tento způsob přenosu uvádí 2 711 HIV pozitivních mužů, 369 z nich je nebo bylo ve stádiu AIDS. Heterosexuální styk uvádí 524 mužů a 520 žen, 300 pacientů z této skupiny je ve stadiu AIDS. V pořadí třetí nejčastější cestou přenosu je injekční užívání drog. Takto onemocnělo 117 mužů a 37 žen, 55 z nich je ve stádiu AIDS. Velkou skupinu tvoří i kombinace nitrožilních uživatelů a homo nebo bisexuálního styku, takto onemocnělo 76 mužů, 14 je ve stádiu AIDS.

Když se podíváme na jednotlivé regiony republiky, Jihočeský kraj byl v dubnu 2022 se 132 případy HIV pozitivity a relativním výskytem 20,5 případu na sto tisíc obyvatel regionu na devátém místě mezi čtrnácti kraji ČR. Největší výskyt je koncentrován v Praze, která eviduje kumulativně 1 970 případů (tj. 147,6 na sto tisíc), vysoký relativní výskyt je na Karlovarsku (116 případů, tj. 39,6 na sto tisíc) a v Jihomoravském kraji (351 případů, tj. 29,4 na sto tisíc). Nejnižší výskyt je evidován na Vysočině (52 případů, tj. 10,2 na sto tisíc). V Jihočeském kraji za období, kdy je toto onemocnění monitorováno, dospělo celkem 36 pacientů do stádia AIDS.

„Za poslední rok, od loňského května, jsme v našem kraji zaznamenali sedm nových případů HIV pozitivity, z toho za první čtyři měsíce roku to byly dva případy, ten poslední v březnu. Za duben jsme nezaznamenali žádný nový případ. Z dat jasně vyplývá, že riziko přenosu dnes zcela přímo souvisí se životním stylem. U mužů je rizikovým faktorem číslo jedna nechráněný homosexuální či bisexuální styk, u obou pohlaví pak heterosexuální styk a nitrožilní užívání návykových látek. Toto všechno jsou relativně snadno odstranitelná rizika a prevence je dostupná každému, ať už jde o používání ochrany nebo v rámci výměnných programů o sterilní injekční materiál. Pamatuji si na situaci z konce osmdesátých let, kdy jsme se i ve střední Evropě obávali explozivního šíření, ale díky dobré informovanosti veřejnosti a monitoringu rizikových faktorů k němu naštěstí nedošlo. Přesto je HIV infekcí, která bude v naší otevřené globální společnosti přítomna i nadále, to je potřeba mít stále na zřeteli a chovat se podle toho,“ soudí ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

(tzkhs)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře