Z PRVNÍ RUKY: 16. května – 22. května 2022. Tiskové zprávy úřadů...

Z PRVNÍ RUKY: 16. května – 22. května 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje, radnice ve Vimperku i další aktuality dne a tohoto týdne

Vimperk – pohled na město z Hájné Hory / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Potřebujete poradit s kombinací léků? Nově to jde na účet zdravotní pojišťovny

Zdravotní pojišťovny nově hradí konzultace týkající se užívání léků včetně toho, zda se u jednoho pacienta některé látky vzájemně nevylučují, či mu neškodí nad míru. Podmínkou je, že pacient musí mít doporučení lékaře a medikaci musí zhodnotit klinický farmaceut. Těch je v ČR zatím málo.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výskyt akutních respiračních infekcí v kraji klesá jen pomalu, je více než dvakrát tak vysoký, než by v tomto období vloni

ČESKÉ BUDĚJOVICE 20. května – V končícím 20. týdnu v Jihočeském kraji počet akutních respiračních infekcí /ARI/ dále klesal pomaleji, než je v tomto ročním období obvyklé. Zatímco vloni byl ve dvacátém týdnu 341 případů na sto tisíc obyvatel kraje, letos se drží incidence stále vysoko.

V končícím týdnu byla 819 případů na sto tisíc obyvatel Jihočeského kraje, je tedy téměř dvaapůlkrát vyšší než vloni. Pro srovnání: Aktuální sedmidenní incidence COVID-19 v kraji byla k pátku 21 případů na sto tisíc obyvatel kraje.

Největší výskyt ARI je tradičně ve skupině dětí do pěti let, kde se relativní nemocnost snížila o 6,2 % a je 2 887 případů na sto tisíc. V dalších věkových skupinách je nemocnost prakticky vždy výrazně nižší. Nejvyšší incidenci mezi okresy Jihočeského kraje má okres Jindřichův Hradec, který měl k dnešku 988 případů na sto tisíc obyvatel okresu. Nejméně vykazují okresy České Budějovice – 702 na sto tisíc, a Tábor -707 na sto tisíc. Relativní nemocnost v týdnu klesla ve všech věkových skupinách a ve všech okresech Jihočeského kraje, nejvíce na Táborsku (-11 %).

(tzkhs)


 

Kraj obdarovává další jihočeské občánky. V Dírné, Drhovli, Dřešíně a Kaplici dostanou až deset tisíc

Vimperk počítá s 255 dětmi a kraj mu posílá 510 000 korun. Ještě o tisícovku štědřejší jsou v Čížové na Písecku, nové občánky obdarovávají v hodnotě …

CELÝ ČLÁNEK


 

21. května – Výběr z médií: kde tankovat při cestě na dovolenou, nehody cyklistů a fronty na technickou kontrolu

Pokud plánuje jet autem k moři, připravte se na změny v tankování. Jak při cestě na letní dovolenou ušetřit, radí sobotní vydání Lidových novin. Mf Dnes upozorňuje na to, že většina obětí smrtelných dopravních nehod cyklistů byli loni senioři. Řidiči, které čeká technická kontrola jejich auta, by se měli objednat s předstihem, upozorňuje Právo. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

AKTUALIZACE VÝSTRAHY METEOROLOGŮ: Jak to bude dnes (pátek) s bouřkami?

Přes naše území bude od západu postupovat poměrně výrazná studená fronta.
Před ní se můžou ojediněle vytvořit bouřky. Jejich vznik je nejistý vzhledem k tomu, že zatím bouřkám chybí spouštěcí mechanismus. Pokud ovšem vzniknou, bude to v instabilním prostředí s velkým střihem větru. Jednalo by se tedy o poměrně dobře organizované multicely, není vyloučena ani supercela.

Jejich největším nebezpečím by byly kroupy s průměrem i nad 2 cm a nárazy větru.

Hlavní vlna bouřek by měla přijít v nočních hodinách na čele fronty. Očekáváme, že z Německa nad Polsko postoupí výrazný bouřkový systém, jehož jižní část pravděpodobně ovlivní i naše území.
Na jeho čele očekáváme nárazy větru i přes 25 m/s. Nejnebezpečnější bude tento systém, nebo systémy na severu Německa. Na našem území bude představovat největší nebezpečí pro západní a severozápadní část. Není však vyloučeno, že se význačné projevy objeví i jižněji.

Systém by měl při svém postupu k východu zvolna slábnout. Jak daleko na východ dojde a v jaké intenzitě je otázka, protože mu sice bude ubývat využitelná energie, ale zároveň v situacích se silným střihem větru mohou tyto typy bouří přežívat překvapivě dlouho. Proto je žlutá výstraha vydána i na krajní východ území.

Na obrázku je numerická simulace radarové odrazivosti z běhu modelu Aladin ze 6 UTC.

(fbčhmú)


 

70 % kontrolovaných nabíječek pro notebooky nevyhovělo

(Praha, 20. květen 2022) Česká obchodní inspekce provedla v minulém roce kontrolní akci zaměřenou na síťové napájecí zdroje pro notebooky. Celkem zkontrolovala 27 typů výrobků a nedostatky zjistila u 19 typů. K testování vybrala 7 typů výrobků a všechny typy byly po technické stránce nevyhovující. Jeden výrobek byl vyhodnocen jako vysoce rizikový a ČOI uložila zákaz prodeje a nařídila stažení z trhu.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tzčoi)


 

Hejtman Kuba považuje za nejlepší řešení distanční výuku ukrajinských dětí v ukrajinštině. Mnohé se nechtějí učit česky

V Jihočeském kraji se do monitoringu aktivně zapojil Vimperk. Ve spolupráci s Cizineckou policií se fyzicky kontroluje, zda se běženci zdržují na …

 


 

K přerozdělení uprchlíků by dle analýzy přispělo garantované nájemné od státu | EuroZprávy.cz
Na skutečný počet příchozích se zaměřuje pilotní projekt, do něhož se zapojil Frýdlant, Vimperk, Havířov a Brandýs nad Labem.

 

Do Zlivi se stěhuje automotive z Německa, šicí program míří do Malajsie

Zlivská strojírenská společnost Inovan CZ, dříve Prym Consumer CZ, vstoupila do třetí etapy projektu Sapphire, zahájeného v roce 2019, jehož primárním cílem je přenos části výrobního know-how v rámci holdingu William Prym z Německa do České republiky. Mimo jiné i proto se právě zlivský Inovan a tuzemský Odborový svaz KOVO stal hostitelem jednání Evropské podnikové rady (EPR) zaměstnaneckých odborů holdingu se sídlem v Německu.

Zatímco od našeho západního souseda se na jih Čech přesouvá výroba pinů a kontaktů zejména pro sektor automotive, stávající výrobní program vysoce kvalitních šicích potřeb se ze Zlivi stěhuje v rámci holdingu pod kontrolou českých odborníků do Malajsie.

„V loňském roce jsme kompletně změnili výrobní sortiment. Ze špičkového výrobce jehel a špendlíků jsme se stali výrobcem kontaktů a konektorů, které se mimo jiné používají například v parkovacích senzorech, stěračích a volantech v automobilech. Nejsme ale jen dodavatelem dílů pro automotive. Piny a konektory dodáváme také do zdravotnické techniky, tiskáren, kotlů a podobně,“ uvedla personální manažerka zlivského Inovanu Gabriela Albrechtová.

Díky unikátnímu know-how, volným výrobním kapacitám a výrobním prostorám má jihočeský Inovan podle ní obrovský potenciál k růstu nejen v oblasti elektromobility, ale také i v elektronickém průmyslu. „V zájmu větší stability zakázek je našim cílem získat nové projekty takě mimo automotive,“ poznamenala Albrechtová.

Novým předsedou EPR odborů William Prym Holding byl zvolen Justin Ludäscher z Inovanu v Birkenfeldu

A právě přesun výroby z německých závodů Inovanu do Čech byl jedním z hlavních témat, kterému se v uplynulých několika dnech věnovala Evropská podniková rada zaměstnaneckých odborů holdingu William Prym. Hostitelem jejího setkání byl tentokrát právě zlivský Inovan a OS KOVO, reprezentovaný Markem Profantem, předsedou Základní organizace OS KOVO při společnosti Groz-Beckert Czech, zastupujícího na jihu Čech také zaměstnance firem Inovan CZ a Kern-Liebers CR.

Novým předsedou EPR odborů William Prym Holding se v tajné volbě zástupců podniků v ČR, Německu a Itálii stal Justin Ludäscher z Inovanu v německém Birkenfeldu. „Při jednání v Českých Budějovicích se znovu potvrdilo, že odboráři v celé Evropě řeší stejné problémy. Nyní je to samozřejmě ekonomická krize a inflace, což jsou aspekty, které významně ovlivní budoucí kolektivní vyjednávaní se zaměstnavateli. Jednání ve třech jazycích proběhlo díky službám vzdělávacího centra jazz-com na velmi vysoké úrovni. Shodli jsme se, pokud vynechám celou řadu detailů, že jedinou cestou z krize je vzájemná spolupráce všech zainteresovaných. Čili ústupků, jak na straně zaměstnavatelů, tak odborových vyjednavačů,“ konstatoval Profant.

Zlivský Inovan má podle něho díky úspěšně probíhající transformaci výroby dobře „našlápnuto“ do budoucna. Jak se jí ale podaří očekávané problémy globální ekonomické krize zvládnout, velmi záleží na ochotě jednat s odbory. „Jsme na jedné lodi. Firma potřebuje kvalitní, spolehlivé a věrné zaměstnance. Zaměstnanci pak chtějí silnou, spolehlivou a životaschopnou firmu zaručující jistotu slušných mezd. Jeden bez druhého prohrává. Proto musíme stále hledat společnou řeč. Vše nasvědčuje tomu, že v Inovanu jsme ji schopni nalézt,“ zdůraznil Profant.

V souvislosti s transformací výroby zlivská firma hledá nové zaměstnance, kteří by rozšířili její pracovní i transferový tým. Své uplatnění ve zlivském Inovanu najdou, jak vyučení, středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaní technici, tak i méně kvalifikovaní dělníci. Aktuálně firma hledá nástrojaře, seřizovače, metrologa, inženýra kvality, vedoucího technologie, procesního technologa a náborového specialistu.

Vedle pevných každoročně navyšovaných mezd vyplácí firma svým zaměstnancům měsíční prémii k základní mzdě a roční bonus či nadstandardní příplatky za odpolední a noční směny, práci přesčas a práci v riziku. Poskytuje možnost flexibilní pracovní doby pro administrativní zaměstnance, možnost čerpání náhradního volna, pět týdnů dovolené, příspěvek na závodní stravování, finanční odměny za pracovní jubilea, penzijní připojištění a řadu dalších výhod.

______________________________________________________________________________

  • Zlivská společnost Inovan CZ s.r.o., do roku 2019 Prym Consumer CZ s.r.o., je i součástí divize Inovan německé mateřské společnosti William Prym Holding. Výrobní závod ve Zlivi byl postaven v roce 1996 a v roce 2008 byl rozšířen na dnešních 6 800 čtverečních metrů. V současné době zaměstnává více než 150 lidí. Firma aktuálně prochází radikální proměnou, jíž je kompletní změna výrobního sortimentu. Ze špičkového výrobce jehel a špendlíků Prym Consumer se v průběhu tří let stal Inovan CZ výrobcem kontaktů a konektorů nejen pro automobilový průmysl disponující technologiemi lisování a automatizované balení kontaktů, vstřikování plastů a výroby konektorů. Díky unikátnímu know-how, volným výrobním kapacitám a výrobním prostorám máme obrovský potenciál k růstu nejen v oblasti elektromobility, ale také i v elektronickém průmyslu. Kromě výrobní činnosti bylo v prostorách zlivského závodu vybudováno Centrum sdílených služeb se 17 zaměstnanci, kteří zajišťují účetnictví pro celou divizi Inovan a pro sesterské zahraniční pobočky.

 

  • Odborový svaz KOVO je největší odborovou organizací v ČR, která sdružuje téměř 100 tisíc členů nejen z kovoprůmyslu. Je členem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a mezinárodních odborových sdružení IndustriAll Global a IndustriAll Europe. Na jihu Čech působí v současné době v sedmi desítkách převážně strojírenských podniků. V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance. Mezi firmy, kde OS KOVO působí, patří například Groz-Beckert Czech, Kern-Liebers CR České Budějovice, Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Inovan Zliv, Robert Bosch České Budějovice, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov České Budějovice, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek, Magna Cartech České Velenice a další.

Text a foto: Petr POKORNÝ


 

20. května – Výběr z médií: rekonstrukce místo koupě domu, návrat ke směnnému obchodu i geotermální energie

V českém tisku se v pátek dočtete, že se Češi vrhli na rekonstrukce. Místo drahých hypoték začínají být populární úvěry na opravy domů a bytů, píše deník E15. Lidé se podle Mf Dnes kvůli zdražování vracejí ke směnnému obchodu. Zatímco na vesnicích sousedská výměna funguje odjakživa, teď se přesouvá i do měst a hlavně na internet. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

ČOI zakázala na trhu nabíječku pro notebooky ADP-90SB BB

(Praha, 19. květen 2022) Česká obchodní inspekce zjistila na tuzemském trhu elektrické zařízení, které může znamenat pro spotřebitele vážné riziko úrazu elektrickým proudem. Jedná se o napájecí zdroj pro notebooky typ „ADP-90SB BB“.

Česká obchodní inspekce zjistila, že se na trhu v ČR nabízí spotřebiteli elektrické zařízení – síťový napájecí zdroj pro notebooky s připojovacím kabelem, opatřeným dvojpólovou vidlicí s ochranným kontaktem, ADP-90SB BB v plastovém lůžku a papírovém obalu. Označení na výrobku: Mobile Energy, Vstup: 100-240V AC, 1,5A, 50-60Hz,Výstup: 19V DC, 4,74A, Stanovené označení CE, označení RoHS, na obalu: ZA06, AC 19V4,74A, 5.5*2.5, výrobce, čárový kód.

U výrobku bylo zjištěno vážné riziko úrazu elektrickým proudem, které by mohlo vést až ke smrti uživatele. Při používání může dojít vlivem nedostatečné izolace mezi primární a sekundární částí výrobku k průrazu této izolace. Nebezpečné napětí 230V z primární části se může objevit na sekundárním konektoru zdroje přístupném dotyku. Pokud se uživatel dotkne tohoto konektoru při zdroji zasunutém v zásuvce, může dojít k vážnému úrazu až smrti uživatele zásahem elektrického proudu. Dále bylo zjištěno nevyhovující značení výrobku jako je kontaktní adresa výrobce, obchodní jméno a kontaktní adresa dovozce.

Česká obchodní inspekce uložila prodejci ochranné opatření (dle ust. § 50 odst. 3 zákona č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh), kterým je zákaz dodávání na trh a stažení uvedeného výrobku z trhu. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na Ministerstva průmyslu a obchodu a informace o něm byly zveřejněny v systému Safety Gate (dříve „RAPEX“).

Informace o výrobku:

Název výrobku: Napájecí zdroj pro notebooky

Typ / číslo modelu: ADP-90SB BB

Výr.č./EAN: ACA0P000187, ACA 0P 000209, ACA 0P 000210, ACA 0P 000211, ACA 0P 000212, ACA 0P 000203

Identifikační údaje výrobce: Mobile Energy, China

Identifikační údaje dovozce: neuvedeny

Distributor: VT DATA, a.s., Komenského 83, 566 01 Vysoké Mýto

Země původu: Čína

Text a foto: (tzčoi)


 

Hejtman Martin Kuba představil Jihočeské tržiště. Našim dětem ve školách nabídne kvalitní jihočeské potraviny

Zdravé jihočeské potraviny pro naše děti a podpora lokálních výrobců. Obojí lze zařídit naprosto jednoduše, pružně a on-line. Jihočeský kraj představil virtuální prostředí, kde si budou moci krajské školní jídelny pohodlně vybírat z široké nabídky místních producentů. Potká se tak regionální nabídka s poptávkou stejně jednoduše, jako na osvědčených tržištích, kam si naše babičky a maminky chodily nakupovat zdravé jihočeské potraviny. 

„Proč by na stoly našich dětí měly putovat suroviny vzdálené stovky kilometrů, když to nejlepší a nejčerstvější jídlo máme k dispozici zde,“ zeptal se hejtman Martin Kuba a upozornil, že z aplikace si může každá školní jídelna pohodlně vybrat produkty od oblíbeného zpracovatele, nebo porovnat cenu výrobku od více zdrojů. „Na přípravě aplikace spolupracujeme s Regionální agrární komorou Jihočeského kraje tak, abychom si byli jisti, že platforma nabídne jihočeským dětem skutečně jen to nejlepší, co Jihočeský kraj nabízí “, řekl hejtman Kuba.

Jihočeské tržiště je místem, kde mohou jihočeští zemědělci a producenti, bez ohledu na objem výroby, nabídnout své produkty školám ve svém okolí přímo bez zprostředkovatelského velkoobchodu, který mnohdy nutí výrobce snižovat cenu na úkor kvality. „V dnešní době se nakupování v e-shopech stalo naprosto běžnou součástí našeho života. Jihočeské tržiště je, zjednodušeně řečeno, obyčejný e-shop. Rozdíl je v tom, že naše tržiště může pomoci malým producentům, kteří jinak nemají možnost prosadit se na trhu, kterému vévodí velkoobchodní řetězce. Je to prostor, který funguje na stejném principu jako byla osvědčená tržiště, kde naše babičky a maminky nakupovaly zdravé místní potraviny. Každý se už dnes orientuje v internetovém prostoru a zde u nás bude moci velmi lehce oslovit potenciální odběratele a nabídnout své vlastní konkrétní produkty za konkrétní cenu,“ doplnil hejtman Kuba s tím, že přidaná hodnota je pro Jihočechy daleko větší. Tržiště kromě kvalitních potravin podpoří pracovní trh a sníží uhlíkovou stopu při dodávkách zboží.

Školní jídelny si mohou vybrat ze široké nabídky sortimentu jihočeských potravin. Tržiště nabídne ovoce i zeleninu, pečivo, maso i ryby, mléko a mléčné výrobky, luštěniny, nápoje a mnohé další. „V tuto chvíli se tržiště otevře pouze pro školy zřizované Jihočeským krajem. Do budoucna zvažujeme rozšíření i na základní a mateřské školy, popřípadě další instituce,“ dodal Kuba.

Na projektu Jihočeského tržiště spolupracuje kraj s Regionální agrární komorou Jihočeského kraje. „Tržiště je v rámci České republiky průlomovým nástrojem systematické podpory producentů kvalitních regionálních potravin. Pro nás je důležité, že rozvíjí myšlenku projektu CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY, na kterém jihočeská agrární komora spolupracuje s Jihočeským krajem od roku 2006,“ upřesnila ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Šťastná.

Jihočeské tržiště je společný projekt Jihočeského kraje, Regionální agrární komory Jihočeského kraje a jejího projektu „Chutná hezky. Jihočesky“, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy.

(tzjč)


 

Potravinářská inspekce zjistila přes 600 kg potravin z Kambodže s koktejlem pesticidů vč. zakázaného carbofuranu

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně zjistili šest zásilek potravin rostlinného původu, u kterých laboratorní rozbor potvrdil přítomnost koktejlu až sedmi pesticidních látek v nadlimitním množství. U dvou vzorků rozbor potvrdil použití velmi silného insekticidu carbofuran, který pro své nežádoucí účinky EU od r. 2008 zakázala.

Celková hmotnost zjištěných nevyhovujících potravin je přes 641 kg. Jedná se o následující potraviny původem z Kambodže:

• RED CHILLI, označení šarže: Lot No. C030, dovozce: MN FOOD s.r.o., Ve Smečkách 604/5, Praha 110 00, Česká republika, země původu: Kambodža, velikost zásilky: 168,4 kg.

Analýza v akreditované laboratoři v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: carbofuran v množství 0,007 miligramů na kilogram (mg/kg limit: 0,002 mg/kg), ethion v množství 0,027 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg), triazophos v množství 0,12 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).

• RED CHILLI, označení šarže: Lot No. 15WE, dovozce: PTTAN s.r.o., Libušská 319/126, Praha 142 00, Česká republika, země původu: Kambodža, velikost zásilky: 76 kg.

Analýza v akreditované laboratoři v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: diafenthiuron v množství 0,099 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg), chlorfenapyr v množství 0,094 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).

• Krapao (Holy Basil), označení šarže: Lot No. 15WED, dovozce: PTTAN s.r.o., Libušská 319/126, Praha 142 00, Česká republika, země původu: Kambodža, velikost zásilky: 112 kg.

Analýza v akreditované laboratoři v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: carbofuran v množství 0,70 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg), carbendazim a benomyl v množství 0,36 mg/kg (limit: 0,1 mg/kg), chlorfenapyr v množství 0,26 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg), propiconazol v množství 0,27 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg).

• Red Chilli, označení šarže: Lot No: 13WE, dovozce: PTTAN s.r.o., Libušská 319/126, Praha 142 00, Česká republika, země původu: Kambodža, velikost zásilky: 88 kg.

Analýza v akreditované laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: chlorfenapyr v množství 0,10 mg/kg (limit 0,01 mg/kg) a chlorfluazuron v množství 0,032 mg/kg (limit 0,01 mg/kg).

• Parsley (Koriandr nať), označení šarže: Lot No: 13WE, dovozce: PTTAN s.r.o., Libušská 319/126, Praha 142 00, Česká republika, země původu: Kambodža, velikost zásilky: 81 kg.

Analýza v akreditované laboratoři SZPI v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: chlorfenapyr v množství 0,15 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg), chlorothalonil v množství 0,55 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg), fipronil v množství 0,093 mg/kg (limit: 0,005 mg/kg), hexaconazole v množství 0,16 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg), lufenuron v množství 0,25 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg), permethrin v množství 0,52 mg/kg (limit: 0,05 mg/kg), profenofos v množství 3,1 mg/kg (limit: 0,05 mg/kg).

• Rambutan, označení šarže: Lot No: 13WE, dovozce: PTTAN s.r.o., Libušská 319/126, Praha 142 00, Česká republika, země původu: Kambodža, velikost zásilky: 116 kg.

Analýza v akreditované laboratoři SZPI v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: buprofezin v množství 0,036 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg), cypermethrin v množství 8,7 mg/kg (limit: 0,05 mg/kg), lambda cyhalothrin vč. gama cyhalothrinu v množství 0,042 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).

Nevyhovující šarže inspektoři SZPI nařídili stáhnout tržní sítě.

S kontrolovanými osobami zahájí Potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty.

(tzszpi)


 

19.. května – Výběr z médií: podniky s 3D tiskárnami, menší zájem o firemní dluhopisy, málo peněz na městské slavnosti

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že přibývá podniků, které si pořizují 3D tiskárny, informují Hospodářské noviny. Podle deníku E15 klesá zájem o firemní dluhopisy. A na městské slavnosti a festivaly nezbývají peníze, píše Deník. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

18. května – Výběr z médií: nejméně prasat za 100 let, moderní technologie v zemědělství a Peroutkův památník

V českém tisku se ve středu dočtete, že v Česku se chová nejméně prasat za posledních 100 let, píše Mf Dnes. Čeští zemědělci stále častěji využívají podle deníku E15 moderní technologie. A Právo přináší podrobnosti o památníku spisovatele Ferdinanda Peroutky, který má stát v parku na pražském Smíchově. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Ministerstva zdravotnictví a financí představila pravidla automatické valorizace plateb za státní pojištěnce

Oba resorty se po jednáních shodly na podobě automatické valorizace plateb za státní pojištěnce, kterou ve středu 18. května společně předloží sněmovnímu zdravotnickému výboru. Jde o jeden z klíčových bodů programového prohlášení vlády v oblasti zdravotnictví.

Jedná se o historicky první model automatické valorizace plateb za státní pojištěnce s šancí na schválení. Ty se budou od příštího roku počítat z vyměřovacího základu každoročně navýšeného o součet růstu cen a poloviny růstu reálné mzdy. Zároveň vláda na jednáních slíbila zdravotním pojišťovnám, že zachová výši plateb za státní pojištěnce pro rok 2022 na stejné úrovni jako loni, tj. ve výši 1 767 Kč na osobu měsíčně.

Příští rok by dle návrhu dosáhla platba za státní pojištěnce částky 1 878 Kč na osobu měsíčně, což je o 111 Kč více než letos. V roce 2024 by pak platba dle aktuální makroekonomické predikce mohla růst na 1 959 Kč a v roce 2025 na bezmála dva tisíce (1998 Kč). V celkovém objemu by platby příští rok činily 139,7 mld. Kč, což je o 10,6 mld. Kč více než letos. Celkový objem plateb by mohl dále růst na 145,9 mld. Kč v roce 2024 a na 148,8 mld. Kč v roce 2025.

Obě ministerstva si od automatické valorizace slibují hlavně udržení dostupnosti a kvality zdravotní péče v dalších letech. Automatická valorizace těchto plateb podle jasných a předem daných pravidel znamená větší stabilitu, předvídatelnost i transparentnost celého systému veřejného zdravotního pojištění. Pacienti, lékaři, nemocnice i pojišťovny se budou už od příštího roku moci spolehnout na každoroční pravidelné navyšování na základě růstu inflace a reálné mzdy,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09.

„Je to stejný valorizační model jaký stát používá v případě valorizace penzí. Podle tempa růstu inflace a reálné mzdy rostou i důchody a teď nově porostou i platby za státní pojištěnce. Každý ministr financí teď bude vědět, s jak velkou částkou pro tyto účely v rozpočtu počítat. Stejně tak všichni plátci, poskytovatelé i příjemci zdravotní péče, doplňuje ministr financí za ODS Zbyněk Stanjura.

Oba resorty tak završily společná několikatýdenní jednání ve věci budoucnosti plateb za státní pojištěnce v České republice. Formou pozměňovacího návrhu teď chtějí celý mechanismus připojit k vládnímu návrhu zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, kterým se aktuálně zabývá Poslanecká sněmovna a který už prošel prvním čtením. V případě schválení se tak vládě podaří prosadit návrh, který v minulosti neúspěšně prosazovala řada ministrů zdravotnictví.

Hlavními výhodami takto nastavené automatické valorizace je transparentnost, stabilita a předvídatelnost. Lépe akcentuje také stárnutí populace a jeho vliv nejen na důchodový systém, ale i na zdravotnictví celkově. V neposlední řadě automatická valorizace lépe kompenzuje mimořádné nákladové šoky spojené s vyšší inflací.

(tzmz)


 

Hera má méně tuku. Výrobce ho v tichosti nahradil vodou

Za pár let Hera oslaví sté narozeniny a už teď má pro své zákazníky „dárek“. Obsahuje méně tuku, a to v obou svých variantách.

CELÝ ČLÁNEK


 

Kde to vzali, že ve Vimperku žije 10 000 obyvatel?

Menším městům se nedaří lákat developery. Těm se víc vyplatí stavět v Praze – iDNES.cz

Nemáme ale know-how a peníze, abychom výstavbu zaplatili sami,“ uvedl René Dlesk, městský architekt v desetitisícovém jihočeském Vimperku.


 

17. května – Výběr z médií: stavba bytů hlavně ve velkých městech, dražší pohřby a solární panely jako střešní tašky

V českém tisku se v úterý dočtete, že developeři stavějí byty výhradně ve velkých městech, píše Mf Dnes. Ceny pohřbů podle Lidových novin rostou, lidé se na nich proto snaží šetřit. A solární panely, které vypadají jako střešní tašky by se mohly objevit v památkových zónách, informují Hospodářské noviny. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Ministr Síkela představil plán na posílení energetické bezpečnosti před příští zimou

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo soubor opatření, které mají posílit energetickou bezpečnost České republiky. Hlavním cílem je před příští topnou sezonou zajistit naplnění zásobníků alespoň na 80 %. Ministerstvo také pracuje na založení státního obchodníka s energiemi, který by měl plyn nakupovat.

„Necelých 240 milionů metrů krychlových plynu za 8,5 miliardy korun už jsme za stát nakoupili. Oproti návrhu opozice jsme ušetřili až 4 miliard korun,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že MPO chce ve státních nákupech koncepčně pokračovat i nadále a založit státního obchodníka s energiemi, který by měl tyto nákupy na starosti.

Primárně ho chceme využít k nákupu plynu. Stát díky tomu získá možnost přímo ovlivňovat energetickou bezpečnost v oblasti plynu. Obchodník bude jednat přímo se zahraničními producenty a nakupovat plyn pro státní potřebu za výhodnější cenu,“ popisuje ministr Síkela.

Díky vydanému krizovému opatření pomáhá MPO obchodníkům s plynem nepřímo, zároveň díky němu má stát kontrolu nad tím, jak s naskladněným plynem obchodníci nakládají. „Našli jsme cestu, jak obchodníky s plynem motivovat k nákupům, a jak zajistit státu nad zásobami plynu naskladněným se státním pomocí určitou kontrolu. V současné době je v tuzemských zásobnících 1,4 miliardy metrů krychlových plynu, takže jsou naplněny ze 40 procent.,“ vypočítává ministr Síkela.

Základem státní pomoci obchodník jsou kompenzace rozdílu mezi současnými vysokými a případnými zimními nižšími cenami plynu: „Abychom zajistili co nejnižší částku vydanou na tyto kompenzace, rozhodli jsme se je rozdělit po částech a v aukcích. Minulý týden jsme udělali první aukci přibližně na 50 mil. m³ plynu. Podařilo se nám vydražit celou tuto kapacitu a zajistili jsme tak to, že takto naskladněný plyn nebude rozprodán hned, ale zůstane v zásobnících prakticky po celou topnou sezónu. Za jeden MWh takto naskladněného plynu jsme vydali částku odpovídající zhruba setině současné tržní ceny plynu,“ dodává ministr Síkela.

Energetické úspory a zvyšování energetické účinnosti

Dalším důležitým krokem jsou energetické úspory, které mohou výrazně přispět ke snahám snížit nejen náklady na energie, ale i energetickou závislost na Rusku. „Našim cílem je s úsporami energií co nejvíce pomoci jak firmám, tak jednotlivcům. Prostřednictvím energetických konzultačních a informačních středisek EKIS poskytujeme bezplatné poradenství v oblasti energetických úspor pro domácnosti, podniky a obce,“ říká náměstek pro energetiku René Neděla.

Úspor lze dosáhnout také prostřednictvím investic do zvyšování energetické účinnosti. Od začátku května MPO vypsalo nové dotační výzvy na modernizaci teplárenských sítí za 1,66 mld. Kč nebo výzvu na renovace veřejného osvětlení pro obce v hodnotě 1,7 mld. Kč. „V průběhu července chystá MPO velkou výzvu na podporu energetických úspor v podnicích, v rámci které je připraveno až 10 mld. Kč,“ dodává Neděla.

(tzmpo)


 

Kdo dostane Zlatou stuhu? Po dvou covidových letech znovu hledáme jihočeskou Vesnici roku

Po dvou covidových letech se opět můžeme ptát, která obec získá Zlatou stuhu, stane se jihočeskou Vesnicí roku a bude reprezentovat náš kraj v celostátním kole. Kvůli pandemii koronaviru se totiž v roce 2020 a 2021 soutěž Vesnice roku nekonala.

Jihočeské obce mohly podávat své přihlášky do 29. dubna. V průběhu května a června je navštíví a ohodnotí krajské komise. Vítěznou obec oficiálně oznámíme u nás na krajském úřadě na tiskové konferenci v pondělí 6. června“, řekl náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro problematiku venkova Pavel Hroch.

O titul “Vesnice roku 2022” bude bojovat v České republice 175 obcí, z toho 15 jihočeských. „Po dvou letech nucené covidové přestávky se můžeme opět volně nadechnout, odborná komise může začít pracovat a jejím úkolem bude najít tu nejlepší jihočeskou vesnici. Přihlášek do soutěže před pandemií chodilo na Ministerstvo pro místní rozvoj z našeho kraje zhruba 25 až 30. Letos je přihlášených obcí patnáct. Může za to, kromě covidu, celkem jistě i letošní volební rok. Mnozí starostové nechávají přihlášky do soutěže až na nové zastupitele,“ okomentoval účast náměstek Hroch s tím, že nejvíc přihlášených obcí z našeho kraje pochází ze Strakonicka.

Cílem soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňování programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova jako takového. „Jednotlivé obce by se měly odborné komisi představit v tom nejlepším světle. Osobně vždycky rád vidím, když je vesnička čistá a upravená, když se nezapomíná na sakrální památky. Klíčový je spolkový život a práce s dětmi. Řekl bych celková obecní pospolitost,“ doplnil Hroch.

Kdo bude rozhodovat?

Krajská hodnotitelská komise může mít maximálně 10 členů. Jsou mezi nimi zástupci obcí, které získaly Zlatou stuhu v předcházejících ročnících soutěže. Dále odborníci, které nominovali vyhlašovatelé a také zástupce Krajského úřadu Jihočeského kraje. Předsedu komise jmenuje ředitel soutěže. Je jím starosta nebo starostka obce, která v předchozích krajských ročnících zvítězila. Za Jihočeský kraj to bude Růžena Balláková, starostka obce Svatý Jan nad Malší (Zlatá stuha 2018).

Komise sleduje úroveň společenského života v obci, aktivity občanů, celkový obraz vesnice, občanskou vybavenost a infrastrukturu, spolupráci s podnikateli v obci, veřejná prostranství, péči o zeleň a krajinu a v neposlední řadě také koncepční dokumenty obce.

V rámci krajských kol jsou udělována následující ocenění:

  • Zlatá stuha – za vítězství v krajském kole;
  • Modrá stuha – za společenský život;
  • Bílá stuha – za činnost mládeže;
  • Zelená stuha – za péči o zeleň a životní prostředí;
  • Oranžová stuha – za spolupráci obce a zemědělského subjektu.

Vyhlašovateli soutěže Vesnice roku 2022 v Programu obnovy venkova jsou Ministerstvo pro místní rozvoj ČR (MMR), Ministerstvo zemědělství (MZe), Spolek pro obnovu venkova ČR (SPOV ČR) a Svaz měst a obcí ČR (SMO ČR). Více naleznete na https://www.vesniceroku.cz/ .

(tzjč)


 

Tisková zpráva ze 78. sněmu České stomatologické komory

Praha 16. května 2022 (PROTEXT) – Ve dnech 14. až 15. května 2022 se ve Špindlerově Mlýně konal 78. sněm České stomatologické komory. Na dvoudenním jednání se jedním z důležitějších témat stala také otázka dostupnosti stomatologické péče v České republice.

Nejde nechat pojištěnce bez stomatologie, kterou si zaplatili!

Lidé si povinně platí zdravotní pojištění a musí za něj dostat příslušné, jakkoli základní, zdravotní služby. Nebo jim zdravotní pojišťovny musí vrátit peníze, aby si mohli služby nakoupit. Není rozdílu mezi nutností plnit pojištění kupříkladu havarijní a zdravotní. V České republice je nadstandardní množství zubních lékařů (30 % nad průměr EU), ale mnozí nemají smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Pokud budou stomatologové placeni alespoň tak jako jiné specializace v ČR a peníze se přestanou přerozdělovat zejména ve prospěch nemocnic, systém může fungovat v řádu měsíců. Česká stomatologická komora vymyslela systém s VZP, který zajistil stomatologa stovkám tisíců pojištěnců. S “malými zdravotními pojišťovnami” byl vyvinut systém, který zajistil masivní registrace ve velmi problematických regionech. Řešení není složité. Pojišťovny mají peníze na účtech. Je jich tam dokonce tolik, že si z nich stát, ne zcela legitimně, vzal 14 miliard korun na (z jeho pohledu) důležitější priority, než jsou nemocní lidé. Pokud má nějaký kraj pocit, že je někde nedokonalá dostupnost, tak je třeba upozornit na to, že kraje dostávají finance od státu a utrácejí miliardy ve zdravotnictví. Opravdu nejde zaplatit jednotky milionů, pokud mají pocit, že někde chybí stomatolog? I starostové mohou podpořit stomatologické ordinace v menších obcích a městech. Volání do médií k ničemu není. Neustále slýcháme tytéž politiky, kteří nezřídka sami podnikají ve stomatologii anebo naslibovali mnohé voličům, ale peníze pro stomatologické pacienty neuvolnili. Nepochybně je hodně uslyšíme při podzimních volbách.

Situaci však změní jen činy. Kapacity a peníze jsou. 14. až 15. května 2022 jednala na svém sněmu Česká stomatologická komora mimo jiné o tom, jak řešit tuto situaci. Tu od nového roku mapuje agregovaná platba, která konečně ukazuje, kdo lékaře nemá a kdo jen chce “lepšího”. Česká stomatologická komora velí k zásadní reformě, kterou připraví a nabídne zákonodárcům, ministerstvu, krajům, obcím, a hlavně svému klíčovému partnerovi – zdravotním pojišťovnám. Vše je potřeba přesně monitorovat a počítat, což v minulém období činila komise při Ministerstvu zdravotnictví. Ta se v novém období dosud nesešla. Kromě jiného poskytovala podle jasného klíče dotace nejvíce postiženým obcím. Česká stomatologická komora systém zorganizuje, pokud bude moci, po vzoru a po dohodě s našimi kolegy v Německu a v Rakousku. Je připravena pomoci, neboť máme know-how a odborné kapacity. Pacient musí dostat to, co si ve zdravotním pojištění zaplatil. Kromě úžasné péče o hyperdrahé diagnózy je potřeba zajistit i primární péči o 11 milionů současných obyvatel a pojištěnců v České republice. Kdo má zájem o informace a řešení, Česká stomatologická komora je mu k dispozici.

PROTEXT


 

Možnost vyzkoušet si práci truhláře či obkladače ocenili účastníci workshopů Buď mistr. Zvyšuje se i zájem o studium řemesel

To, že se v poslední době zvyšuje zájem o řemesla, potvrzují nejen statistiky přihlášek na střední školy, ale také vysoká účast a zájem rodičů a dětí o řemeslné workshopy Buď mistr, které Jihočeská hospodářská komora připravila ve spolupráci se středními odbornými učilišti z Českého Krumlova a Písku. Zde si účastníci mohli vyzkoušet práci truhláře, klempíře či obkladače a odnést si domů praktické výrobky. Podobné akce navíc pomáhají zvýšit povědomí o řemeslných studijních oborech, po jejichž absolventech je stále sháňka. Komora proto zvažuje workshopy zopakovat i v budoucnu.

„Mnoho rodičů s dětmi na workshopy do Chvalšin a Písku přijeli i z jiných měst jižních Čech, protože si chtěli vyzkoušet řemeslo a některé z činností, které není jinak běžné si jinde vyzkoušet. Podle reakcí účastníků, ale i zástupců partnerských středních škol se první série workshopů Buď mistr velmi vydařila a je o ně zájem i do budoucna,“ hodnotí proběhlé řemeslné akce Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk), která čtveřici víkendových workshopů připravila ve spolupráci se středními odbornými učilišti z Českého Krumlova a Písku. „Zvažujeme, že bychom v podobných aktivitách pokračovali i nadále, protože máme od účastníků velmi pozitivní hodnocení a pro školy je to skvělá příležitost, jak mohou představit své obory,“ říká Luděk Keist.

„Syna baví vyrábět různé věci a doma k tomu nemáme úplně vhodný prostor. Protože bydlíme v bytě, nemáme doma ponk, svěrák či další nářadí, takže jsme byli zvědaví a chtěli jsme si vyzkoušet některá z řemesel, která nejsou kvůli vybavení dostupná v každé domácnosti,“ uvádí Jana Koloušková, maminka dvanáctiletého Vítka, se kterým přišla na jeden z workshopů Truhlářem na jeden den. Jana Koloušková zároveň dodává: „Za dva roky si bude syn vybírat střední školu a učební obor. Jeden z důvodů, proč jsme tedy také workshop navštívili, je, aby syn dopředu věděl, k čemu tíhne a co by ho bavilo.“

Právě možnost vyzkoušet si činnosti truhláře, ale třeba i klempíře či obkladače byla hlavním lákadlem workshopů pro děti i rodiče pořádaných Jihočeskou hospodářskou komorou. Akce tak nabídly nejen zábavný program pro celou rodinu, ale i možnost poznat řemesla, která by si později děti mohly vybrat jako studijní obor na střední škole. Ostatně zvyšující se zájem o řemeslné obory i díky silným věkovým ročníkům potvrzuje také Zuzana Sýbková, ředitelka Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Písek: „Na příští školní rok jsme zaznamenali nárůst přihlášek na učební obory. Jen pro srovnání v minulém roce jsme v prvním kole přijímacího řízení měli 333 přihlášek, letos jich máme 454, a to i přesto, že si někteří žáci podali přihlášky na více podobných oborů. Zároveň i rodiče si nejspíš začínají uvědomovat, že řemeslo má zlaté dno, za což jsme velmi rádi, protože řemesla a zkušení řemeslníci jsou v dnešní době stále více žádaní.“ Zuzana Sýbková také doplňuje, že byl letos překvapivě zvýšený zájem o obory tesaře, zedníka a klempíře, tedy o obory, které například oproti automechanikovi patří mezi ty méně vyhledávané, přestože na nich žáci mohou získat krajské stipendium.

Pro studium klempíře se před dvěma roky rozhodl Adam, žák druhého ročníku Středního odborného učiliště Český Krumlov, a to na základě předchozí osobní zkušenosti s řemeslem: „Na Burze škol jsem se v devátém ročníku byl podívat na této škole a vyzkoušet si některé činnosti, a tak mě to chytlo, že jsem se o obor začal zajímat a zkusil jsem se na něj přihlásit. Klempíř mi přijde jako dobré řemeslo, i když začátky byly poměrně těžké, moc mě obor baví a vidím v něm do budoucna i možnost uplatnění.“

Školáci si společně s rodiči mohli během čtyř víkendových akcí Buď mistr vyzkoušet práci v dílně a osahat si tak práci mistrů řemeslníků. Některé výrobky navíc tvořili podle pracovních listů, které Jihočeská hospodářská komora zpracovala ve spolupráci se Střední odbornou školou zdravotnickou a Středním odborným učilištěm Český Krumlov a které si mohou zájemci stáhnout na webu www.budmistr.cz. Díky workshopům se děti naučily, jak pracovat se dřevem, které si musely naměřit, nařezat a obrousit, zkusily si ale i práci s plechem, nebo obkládat stěnu dlažbou. Kromě nových zkušeností si účastníci také domů odnesli krásné výrobky, jako třeba dřevěné úložné bedýnky v podobě auta, nástěnky s plechovými stojánky na pastelky, plastové květináče pro hydroponické pěstování nebo mozaikové podložky pod hrnec.

Přeshraniční projekt Buď mistr nabídne v tomto pololetí mimo zážitkových workshopů pro rodiče s dětmi také představení řemesel mezi žáky základních škol z Třeboně, Českého Krumlova a dolnobavorského Freyungu a Hauzenbergu. Na výměnném pobytu žákům řemesla včetně jazykové výuky přiblíží mistři z tamějších škol.

Workshopy se uskutečnily díky projektu Buď mistr realizovaného z Dispozičního fondu v rámci Programu přeshraniční spolupráce Česká republika-Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014-2020. Pestrý program včetně prostor a materiálu zajistila Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Písek a Střední odborná škola zdravotnická a Stření odborné učiliště Český Krumlov.

(tzjhk)


 

Meziroční růst cen zemědělských výrobců byl nejvyšší od roku 1992

Meziměsíčně se ceny zemědělských výrobců zvýšily o 8,0 % a meziročně o 35,3 %. Ceny průmyslových výrobců vzrostly meziměsíčně o 2,3 % a meziročně o 26,6 %. Ceny stavebních prací se zvýšily meziměsíčně o 1,3 % a meziročně o 12,9 %. Ceny tržních služeb pro podniky vzrostly meziměsíčně o 0,5 % a meziročně o 5,5 %.

„Také v dubnu pokračoval meziměsíční i meziroční růst cen všech výrobců. Ceny průmyslových výrobců se meziročně zvýšily o více než 26 % a ceny v zemědělství o více než 35 %. Ceny stavebních prací meziročně vzrostly dle odhadů téměř o 13 % a ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o 5,5 %,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyrobcu-duben-2022

(tzčsú)


 

Vyhodit, nebo použít? Co ve skutečnosti znamená datum spotřeby u jídla, kosmetiky a léků

Co si počít s jídlem, které je po datu trvanlivosti? Sníst ho, anebo rovnou vyhodit? Záleží, jak u čeho. Podobné je to i s kosmetikou. Opatrnost je namístě u dezinfekčních prostředků. Tam je lepší nic neriskovat a zajít si do obchodu pro nové. Stejné je to i s léky.

CELÝ ČLÁNEK


 

16. května – Výběr z médií: ukrajinské obilí na české železnici, nedostatek policistů a dědická řízení ve skluzu

V českém tisku se v pondělí dočtete, že ukrajinské obilí se nyní dopravuje na Západ i přes Česko, píše deník E15. V některých krajích schází podle Mf Dnes policisté. A dědická řízení jsou ve skluzu, informují Lidové noviny. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře