ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Vývoj situace a předpověď počasí pro Českou republiku do...

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Vývoj situace a předpověď počasí pro Českou republiku do 20. května

Ilustrační foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

Situace: Zvlněná studená fronta bude postupovat přes Alpy k východu a ovlivní zejména jižní polovinu našeho území. Za ní se do střední Evropy začne od západu rozšiřovat tlaková výše, která se bude postupně přesouvat ze západní Evropy k severu. V úterý počasí u nás ovlivní mělká tlaková níže, postupující přes střední Evropu k východu. V dalších dnech bude naše území pod vlivem tlakové výše, která bude postupovat z jižní Skandinávie k jihovýchodu.

 

Předpověď na pátek 13. května:
Oblačno až zataženo, v jižní až jihovýchodní polovině území postupně místy déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. K ránu na severozápadě území většinou polojasno. Během odpoledne postupně od severozápadu ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C, na severu a severozápadě kolem 10 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C, v 1000 m na horách kolem 16 °C. Slabý proměnlivý, přes den mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s, přechodně místy s nárazy kolem 15 m/s, se bude později měnit na severozápadní a večer zeslábne.

Předpověď na sobotu 14. května:
Jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C, v údolích až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C. Slabý, během dne mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli 15. května:
Jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C, v údolích až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C. Slabý proměnlivý nebo severovýchodní vítr do 4 m/s.

Předpověď na pondělí 16. května:
Jasno až polojasno, odpoledne a večer od západu přibývání oblačnosti, na západě místy, jinde ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Předpověď na úterý 17. května:
Oblačno až zataženo, na většině území s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle s bouřkami. Večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na severní.

Vyhlídka počasí od středy 18. května do pátku 20. května:
Jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 9 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 22 °C, v závěru 22 až 27 °C.

 

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV

 

Výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu pro regiony a města najdete ZDE


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře