LOUČOVICE: Přívozy Šumava a Hraničář už po hladině Lipna vozí pasažéry

LOUČOVICE: Přívozy Šumava a Hraničář už po hladině Lipna vozí pasažéry

Přívoz v Dolní Vltavici

 

Pravděpodobně až v závěru května se dostane zpět na vodu hornoplánský přívoz Pionýr, který jezdí na trase z Horní Plané do Bližší Lhoty. Aktuálně se rekonstruuje. Oprava začala v říjnu minulého roku a je nejnáročnější za celou dobu jeho existence.

„Přesný termín spuštění na vodu zatím nemáme. Na lodi právě probíhá montáž pohonů a vybavení. Chtěli bychom zahájit provoz na konci května,“ uvedl Petr Tahotný, vedoucí Hospodářského a správního odboru Města Horní Planá. Na lodi byla od té doby kompletně vyměněna obšívka, tedy plášť lodě pod čarou ponoru, také jsou kompletně nové kovové pláště paluby i nová kormidla. „Provádíme také výměnu kormidelny, včetně ovládáni,“ doplnil.

S tím souvisí také oprava rozvodů elektroinstalace. Cena rekonstrukčních prací je zhruba pět milionů korun a jedná se o největší opravu za dobu fungování lodě, což je 50 let. Jízdní řád bude po spuštění lodě stejný jako loni. Vzhledem k vývoji cen pohonných hmot tu museli v letošním roce zdražit jízdné. Jeden pasažér platil loni 15 korun, letos je to 20. Stejně se měnila cena za transport kola. Suma za zaplacení mimořádné jízdy se zvedla o čtvrtinu ze 150 korun na 250 korun „Jinak se zatím cena nemění,“ dodal Tahotný.

Od první květnové neděle je na vodě také přívoz Šumava, který vozí turisty v úseku z Dolní Vltavice do Kyselova. Jezdit zde bude do 31. října dle jízdního řádu, který je na webových stránkách www.privoz-lipno.cz. Podle provozovatele přívozu René Wipperna se mohou pasažéři znovu občerstvit v bistru Pajdora, který loni vybudoval v Dolní Vltavici. „Pro letošní rok rozšíříme sortiment občerstvení a zákazníci, kteří čekají na přívoz, si tak v bistru Pajdora mohou zpříjemnit čekání,“ uvedl Wippern.

Již od Velikonoc jezdí z Frymburku do Frýdavy přívoz Hraničář. Zájem zatím s výjimkou víkendu není velký. Hraničář vyráží na trasu každou hodinu od 9.00 do 17.00 hodin. Jízdní řád zde: www.privoz-frymburk.cz. Také Hraničáře musel jeho provozovatel Antonín Labaj před sezónou opravit. Investice se dostala k částce 200 tisíc korun. „Servis motoru, oprava hydrauliky, nové stanové hřídele, oprava elektroinstalace, nátěry, oprava chlazení, seřízení a oprava spojek. Měli jsme v plánu provést opravu kormidelní, to se nám však z časových důvodů nepodařilo,“ uvedl Labaj s tím, že upravené je také pobřeží na frymburské straně. Také tady museli kvůli narůstajícím cenám pohonných hmot zdražit jízdenky.

Antonín Labaj, stejně jako v minulých létech, chystá na přívozu kulturní program, ve večerních hodinách koncerty a dle poptávky vyhlídkové plavby, svatby a pohřby. Z jeho pohledu s jedná se o vítaný přivýdělek. „Rok 2021 pro nás neskončil dobře. Na jaře a na podzim jsme skončili kvůli omezování ve ztrátě, léto bylo průměrné i kvůli horšímu počasí, než v předchozích sezónách,“ uzavřel Labaj.

 

Text a foto: Pavel PECHOUŠEK, Turistický spolek Lipenska


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře