Z PRVNÍ RUKY: 2. května – 8. května 2022. Tiskové zprávy úřadů...

Z PRVNÍ RUKY: 2. května – 8. května 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, informace z Jihočeského kraje, radnice ve Vimperku i další aktuality dne

Vimperk – okružní křižovatka “Fišerka” / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

7. května – Výběr z médií: desetinásobný nárůst bazarových podvodů, zásah pepřovou pistolí a proplácení mastí

V českém tisku se v sobotu dočtete o vůbec prvním úmrtí po zásahu pepřovou pistolí. K případu došlo loni na Příbramsku. Městský strážník použil plynovou pistoli, když klidnil potyčku mladíků, píše Mladá fronta Dnes. Pojišťovny by chtěly zrušit proplácení některých mastí, které se vyrábí v lékárnách. Podle Deníku se změna může dotknout tisíců pacientů. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výskyt akutních respiračních infekcí v kraji klesá jen pomalu

ČESKÉ BUDĚJOVICE 6. května – V končícím 18. kalendářním týdnu v Jihočeském kraji počet akutních respiračních infekcí /ARI/ zůstává navzdory teplejšímu počasí dále téměř stabilní, oproti předchozímu týdnu mírně poklesl o 3,1 % na 920 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Pro srovnání: Aktuální týdenní incidence COVID-19 v kraji byla k pátku 55 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Pozitivní je, že výskyt chřipky a chřipce podobných onemocnění (ILI) je po celou sezonu minimální, v týdnu byl 3 případy na sto tisíc obyvatel kraje.

Největší výskyt ARI je tradičně ve skupině dětí do pěti let, kde se relativní nemocnost mírně snížila o 1,4 % a je 3 289 případů na sto tisíc. V dalších věkových skupinách je nemocnost výrazně nižší. Nejvyšší incidenci mezi okresy Jihočeského kraje mají okres Jindřichův Hradec, který měl k dnešku 1 066 případů na sto tisíc obyvatel okresu. Nejméně vykazuje okres České Budějovice – 809 na sto tisíc. Relativní nemocnost v týdnu mírně klesla ve všech věkových skupinách a okresech Jihočeského kraje, nejvíce na Táborsku (-8,3 %).

(tzkhs)


 

ČOI zakázala na trhu nevyhovující respirátor Protective mask KN95

(Praha, 6. květen 2022) Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce model respirátoru, který nesplňuje požadavky kladené na respirátory typu FFP2. Jedná se výrobek, který má název „Protective mask KN95“. Výrobek má větší průnik částic filtračním materiálem, nesplňuje požadavky kladené na respirátory typu FFP2 a nemůže uživatele účinně ochránit.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tzčoi)


 

Ministr Síkela: Po přechodu na DVB-T2 mají lidé problém se signálem, ČTÚ musí změnit přístup

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela navštívil v pátek Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Elektronické komunikace a poštovní služby jsou podle něj hned po energetice prioritní agendou. Tématem jednání byly zejména problémy spojené se zhoršením terestrického příjmu televizního vysílání po přechodu na DVB-T2, řešilo se ale i výběrové řízení na uvolněné místo člena Rady ČTÚ.

„ČTÚ neřeší zhoršení příjmu TV signálu, problém přitom mají desetitisíce lidí,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Očekávám změnu přístupu regulátora. ČTÚ má do konce května navrhnout plán konkrétních opatření včetně termínů realizace a měl by k problematice přistupovat aktivně a vstřícně.“

S žádostmi o řešení problému s nekvalitním televizním příjmem se na MPO obracejí starostové obcí i Česká televize. Již v roce 2016 schválila vláda Strategii zemského televizního vysílání. Tato strategie a její následné aktualizace počítaly s tím, že po přechodu na DVB-T2 bude celý proces a jeho dopady vyhodnocen.

Závěrečná zpráva o výsledcích realizace Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání za období 2016-2020 – přechod na standard DVB-T2 následně mluví o tom, že v případě problémů s příjmem televizního vysílání budou do současných jednofrekvenčních sítí doplněny další kmitočty. „Přestože z těchto dokumentů plyne pro ČTÚ jasné zadání, je zřejmé, že úřad aktivně žádné řešení nehledal a už vůbec ne v souladu nastíněnými tezemi,“ říká ministr.

Ministr Síkela také plánuje vypsat transparentní výběrové řízení na uvolněné místo člena Rady ČTÚ. „Považuji za nezbytné, aby v ní zasedali výhradně odborníci schopní řešit naléhavé a závažné úkoly v oblasti telekomunikací,“ dodává ministr.

(tzmpo)


 

6. května – Výběr z médií: nový tramvajový most v Praze, chyby nemocnic během covidu a zdražování školních obědů

V českém tisku se v pátek dočtete, že chystaný pražský tramvajový most spojující Smíchov s Podolím už dostal stavební povolení. Informuje o tom deník E15. Zdražování potravin a energií dopadne podle Deníku N i na ceny školních obědů. A nemocnice v Česku dělaly během epidemie covidu-19 víc chyb, píše Mf Dnes. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Jihočeský kraj schválil omezení bezplatné přepravy uprchlíků z Ukrajiny shodně s pravidly vnitrostátní přepravy

Jihočeský kraj omezuje bezplatnou přepravu uprchlíků z Ukrajiny veřejnou dopravou. Nově budou moci jezdit ve vlacích a autobusech objednaných Jihočeským krajem po území našeho regionu zdarma pouze do 5 dní ode dne vydání víza dočasné ochrany. Opatření je platné od 5. května do odvolání. 

O změně byli všichni dopravci informováni prostřednictvím Jihočeského koordinátora dopravy (JIKORD) hned 4. května, kdy změnu schválili krajští radní,“ upozornil jednatel společnosti Jiří Kafka s tím, že klíčovým dokumentem pro prokázání nároku na bezplatné cestování je vízum dočasné ochrany, které je vydané až po datu 24. února 2022. Tato víza jsou označena kódy D/DO/667, 668 nebo 669. Důvodem rozhodnutí o omezení bezplatné přepravy je sjednocení s pravidly, která stát již od počátku dubna celoplošně zavedl pro dálkovou železniční dopravu.

(tzjč)


 

Dnes začíná kampaň za Férové exekuce

Ve čtvrtek 5. května začíná projekt Férové exekuce. Má přispět ke zlepšení situace v oblasti dluhů. Pomůže dlužníkům i věřitelům. Vyhlašuje ho Exekutorský úřad Prachatice.

Cílem je uhradit pohledávky soukromých věřitelů. V případě konkrétních společností tak postačí, pokud dlužník uhradí jen jistinu dluhu, tj. základ bez úroků a dalšího příslušenství, a dále minimální náklady exekuce. Ty činí v dotčených řízeních podle zákona 7.865 Kč. „Vše ostatní nad rámec jistiny a nákladů exekuce se dlužníkovi odpouští. Sleva na exekuci se tak pohybuje od 30 do 60 %. Většinou jde totiž o stará řízení, o exekuce nařízené před 10 a více lety. Takže úroky a příslušenství tam za tuto dobu značně narostly,“ vysvětluje autor projektu Kamil Košina, soudní exekutor Exekutorského úřadu Prachatice.

Do projektu se dosud zapojily společnosti s ručením omezeným JK Chaloupky Komárov, Kandahár a SONSTAV. Dlužníkům prostřednictvím prachatického exekutorského úřadu nabízejí mimořádné smazání úroků, sankcí a dalšího příslušenství, které se s jejich závazky pojí.

Jak o slevu na exekuci požádat? Na webu www.exekutor-prachatice.cz stačí vyplnit kontaktní formulář a úřad se s vámi spojí. Vyčíslí vám přesnou částku k úhradě, kterou musíte zaplatit dle pokynů na účet č. 285063450/0300. Po tomto částečném uhrazení exekuce se řízení zastaví, čímž je dlužník osvobozen od celého závazku.

Kampaň Férové exekuce trvá do 31. srpna. Do té doby musí dlužník nejen podat žádost prostřednictvím Exekutorského úřadu Prachatice, ale také uhradit stanovenou částku.

„Vyplatí se nenechat řešení svého problému na poslední chvíli. Vaši žádost totiž ještě musí schválit věřitel. Očekáváme masivní zájem dlužníků o možnost ušetřit na exekuci. Jde opravdu o významnou nabídku ze strany věřitelů, kteří se rozhodli být solidární a v této těžké době vyjít vstříc lidem, kteří se skutečně chtějí zbavit svých dlouhotrvajících exekucí. Dlužníci se takto zbaví svých exekučních břemen, smažou se jejich dlužnické záznamy ve veřejných rejstřících a znovu získají možnost čerpat např. půjčky nebo žádat o hypotéky. Nebudou se tak muset uchylovat k často neseriózním, nebo dokonce lichvářských nabídkám,“ uzavírá Kamil Košina.

Na Exekutorský úřad Prachatice se zájemci o úhradu mohou obrátit i osobně, telefonicky, dopisem, e-mailem či datovou schránkou. Pokud mají dluh u jiné soukromé společnosti, rovněž mohou podat žádost. Soudní exekutor ji v každém případě předloží věřiteli ke schválení. Podrobnosti jsou uvedeny na webových stránkách.

(tz)


 

V březnu vyhověly všechny vzorky pohonných hmot

(Praha, 5. květen 2022) Česká obchodní inspekce kontrolovala jakost pohonných hmot v březnu 2022. Na čerpacích stanicích v ČR odebrala 274 vzorků pohonných hmot a všechny vzorky vyhověly jakostním požadavkům.

(tzčoi)


 

V Návštěvnických centrech Srní a Kvilda evidujeme dva úhyny – rysa Davida a vlčici Pandoru

Letošní rok v obou návštěvnických centrech Národního parku Šumava nezačal šťastně. Ve výběhu rysů v Návštěvnickém centru Kvilda uhynul rys David a na konci dubna byla ve vlčím výběhu na Srní nalezená mrtvá vlčice – samice Pandora, která odchovala několik generací vlčat. Přesné příčiny úhynu by mohly odhalit pitvy.

Rys David, jako malé kotě, neměl moc štěstí, když ho v roce 2012 srazilo ho auto a způsobilo mu mnohačetné zlomeniny zadních končetin. Tehdy byl starý jen asi čtyři měsíce. Díky skvělé práci veterinářů, ale také díky péči pracovníků Záchranné stanice živočichů NP Šumava v Klášterci, se rysa podařilo vyléčit. Prodělal však mnoho operací a v zajetí strávil tolik času, že už nemohl být vypuštěn do volné přírody. Pár let přebýval v upraveném výběhu přímo v Záchranné stanici v Klášterci. V roce 2016 správa vybudovala prostornější výběh pro rysy v areálu návštěvnického centra Kvilda, kde žil bezmála šest let.

„Rysu Davidovi už bylo 10 let a jeho tělo muselo v mládí snášet ohromnou zátěž mnoha operací a s tím spojených anestézií. A protože na uhynulém zvířeti nejsou žádné známky zranění, předpokládáme, že se jedná o přirozený úhyn. Uvidíme, zda pitva, kterou provedou kolegové z Veterinární univerzity v Brně, nám prozradí více,“ vysvětluje koordinátor chovu zvířat v Návštěvnických centrech NP Šumava Oldřich Vojtěch.

Pitva proběhne také u samice z výběhu Návštěvnického centra Srní. Vlčice Pandora byla v roce 2015 přivezena ze zoologické zahrady Lohberg a společně se samcem Gregem z Plzeňské zoo založili smečku, která dosud čítala čtrnáct jedinců.

„Pandoře už bylo 12 let a také nemá žádné známky zranění. I v tomto případě předpokládáme, že se jedná o přirozený úhyn – prostě přišel její čas,“ zmiňuje Oldřich Vojtěch.

Vlčí smečka v Návštěvnickém centru Srní, tak bude dále žít v počtu třinácti vlků. „Zatím nepozorujeme, že by docházelo k nějaké změně chování celé rodiny. Doufáme, že to tak bude i nadále a určitě nebudeme smečku stresovat například tím, že bychom jim tam přivezli nového vlka. Stejně budeme postupovat i v případě výběhu rysů, kde zůstane rysí samice sama,“ doplňuje Vojtěch.

Uzavření Návštěvnického centra Srní

Nejnavštěvovanější místo Národního parku Šumava, tedy Návštěvnické centrum Srní čeká v nadcházejících týdnech omezení provozu. Z důvodu nutné opravy vyhlídkové lávky bude centrum uzavřeno od 16. května do 30. června a to vždy v pracovní dny. Soboty a neděle bude pro návštěvníky otevřeno.

„Opravy na vyhlídkové plošině, která se klene nad výběhem vlků, už nesnesou odkladu. Dožité jsou především prvky zábradlí, které se musejí bezpodmínečně vyměnit. Bezpečnost návštěvníků je totiž v každém ohledu na prvním místě,“ upozorňuje mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák a dodává:

„Aby však nedošlo k absolutnímu, dlouhodobému výpadku provozu naprojektovali jsme rekonstrukční práce tak, že bude centrum uzavřeno pouze od pondělí do pátku, ale o víkendech bude otevřeno dle normální provozní doby. Žádáme však všechny návštěvníky o plné dodržování všech bezpečnostních opatření, která budou na vyhlídkové lávce platná – děkujeme!“

(tz)


 

Jihočeský kraj má čtyři nové přírodní památky. Jsou to rybníky a všechny najdete na Jindřichohradecku

Rada Jihočeského kraje schválila zřízení třinácti přírodních památek. Zcela nové, které doposud nebyly zvláště chráněné v žádné kategorii definované zákonem, jsou čtyři: Mnišský rybník u Nové Bystřice, rybník Osika mezi Albeří a Klášterem, rybník Růže u Číměře a Vosecký rybník u Střížovic u Kunžaku.

Ze všech zvláště chráněných území jsou pouze dvě, které nepatří mezi evropsky významné lokality soustavy Natura 2000. Je dále zajímavostí, že všechny nové přírodní památky se nacházejí na Jindřichohradecku. Dobrá zpráva je, že většina památek je veřejnosti volně přístupná, k mnohým vedou i turistické trasy,“ uvedl první náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Talíř.

„Ochrana přírody patří k prioritám naší krajské koalice, a proto jsem velice potěšen, když můžeme vyhlásit nové přírodní památky a pomoct tak chránit přírodní bohatství jižních Čech. Dnes jsme vyhlásili hned čtyři,“ řekl František Talíř.  Mnišský rybník se nachází kousek před Novou Bystřicí. Jedete-li do Bystřice směrem od Jindřichova Hradce, tak projíždíte po jeho hrázi. „Cílem ochrany je v tomto případě populace silně ohrožené puchýřky útlé. To je 2-10 cm vysoká tráva, která roste už jen na několika místech v naší zemi. Proto je také evropsky chráněná. Kromě puchýřky je ale Mnišský rybník domovem skokana krátkonohého i zeleného, čápa bílého a mnoha dalších. Byl tam viděn dokonce i moták pochop,“ upřesňuje Talíř a dodává, že kvůli puchýřce útlé byla nově zřízena přírodní památka také na Voseckém rybníku u Střížovic.

Dalším nově vyhlášeným zvláště chráněným územím je Osika. „Je to rybník na Novobystřicku, konkrétně leží mezi Klášterem a Albeří a je to jedno z mála míst v České republice, kde roste pobřežnice jednokvětá. Laik by asi řekl, že je to obyčejná tráva, ale není to tak. Má velmi specifické ekologické požadavky, pro které se jí v české přírodě nevede a je považována za rostlinu blízkou vyhynutí,“ řekl náměstek Talíř. „Asi všichni víme, jak vypadá leknín bělostný. A je obecně známo, že je ve volné přírodě ohrožen. U Číměře je rybník s krásným jménem Růže, a právě tam lekníny rostou. To je důvod, proč si zaslouží naši ochranu a pozornost. Důvodů je ale opět víc: Růže je místem, kde žijí vážky, čolci obecný i velký a mnoho druhů žab,“ dodal první náměstek.

Vedle těchto čtyř nových přírodních památek Rada Jihočeského kraje znovuvyhlásila dalších devět, které již existují, ale většinou kvůli drobným úpravám vymezení nebo z důvodu uvedení starších zřizovacích předpisů do souladu se současnou legislativou bylo nutné je zrušit a vyhlásit znovu. Jedná se o přírodní památky Ďáblík, Dubná, Dvořiště, Libín, Pastvina u Přešťovic, Pastvina u Zahorčic, Rašeliniště u Suchdola, Toužínské stráně a Výří skály nad Otavou.

(tzjč)


 

Výuka kybernetické bezpečnosti na středních školách stále chybí. Žádoucí je rámcový vzdělávací program a systémová podpora státu

Na závěrečné konferenci Kybernetické bezpečnosti – IT experti, kterou komora připravila na konci dubna v Hluboké nad Vltavou, rezonovala výzva urychlit proces vzdělávání v oblasti kybernetické bezpečnosti. Pro tu totiž v České republice dosud chybí rámcový vzdělávací program pro střední školy. Do budoucna tak hrozí velký problém v podobě nedostatku IT specialistů pro kyber bezpečnost. Závěrečná konference a celý projekt Jihočeské hospodářské komory však odstartovaly řadu aktivit, které mohou začlenění této problematiky do vzdělávání na školách urychlit.

„Naše šetření potvrdilo, že Jihočeský kraj ve sledovaných oblastech kybernetické bezpečnosti nijak nevybočuje. To však neznamená výhru. Kybernetická a informační bezpečnost totiž každým dnem nabývá na významu. Digitální technologie a internet jsou dennodenní součástí našich profesních i soukromých životů. Chybí však IT specialisté, a protože dosud není ani zaveden vzdělávací program na středních školách, hrozí, že tento problém se bude stále více prohlubovat,“ upozorňuje Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk). A právě na závěrečné konferenci Jhk k projektu ITEX – IT experti pro budoucnost v Hluboké nad Vltavou tohle téma rezonovalo a přesto, že projekt končí, odstartoval celou řadu nových aktivit na jihu Čech.

„V tomto oboru nám chybí systémová podpora ze strany státu. Rámcový vzdělávací program (RVP) pro tuto oblast dosud nemáme a na našich středních školách tak výuka informační a kybernetické bezpečnosti může probíhat pouze částečně,“ hodnotí náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro oblast školství Pavel Klíma. Vedoucí oddělení školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Jihočeského kraje Hana Šímová k tomu dodává, že samostatný RVP kybernetické bezpečnosti (KB) nemůže existovat pro všechny střední školy (SŠ) jako samostatný obor. „Co je a bude nyní důležité, je, aby se kybernetická bezpečnost vyučovala již od základních škol v rámci mezipředmětových vztahů. Tak jako nemáme na každé škole obor kuchař-číšník, je obor KB oborem specifickým s nákladným vybavením,“ pokračuje Hana Šímová.

Ve spolupráci s ostatními kraji se hledá model výuky této oblasti na školách tak, aby byl rychle dosažitelný a aplikovatelný k výuce. Zároveň se hledají finanční prostředky, jak tomuto systému co nejrychleji pomoci. V současné době je jedinou rychlou cestou významná spolupráce se speciálními firmami v oblasti IT, a to se v rámci kraje daří, právě třeba i skrz komorové aktivity projektu ITEX.

Na jihočeských školách s výukou IT vzdělávání v oblasti informační a KB probíhá, avšak v menším rozsahu, než by bylo zapotřebí. Je to díky možnosti věnovat disponibilní hodiny v rámci IT oborů a snaze SŠ přizpůsobit a doplnit tuto problematiku žádanou zaměstnavateli. Školy se snaží tvořit k tématu i výukové materiály, avšak každá samostatně, jak potvrzují výsledky průzkumu. I v této oblasti totiž chybí větší pomoc a koordinace ze strany MŠMT a státu.

Tvorba rámcového a vzdělávacího programu KB je v České republice prozatím v přípravné fázi. Roman Koláčný, ze Střední školy informatiky, poštovnictví a finančnictví Brno upřesňuje: „Jsme jedna ze tří škol, kde výuka kybernetické bezpečnosti probíhá pilotně. Na naší škole pro tento účel vzniklo Junior Centrum Excelence kybernetické bezpečnosti a jsme připraveni pomoci i dalším středním školám se zaváděním výuky a předáním našich zkušeností.“

V současné době takové centrum v rámci Jihočeského kraje chybí. Jde o záležitost s nutností splnění velmi podrobných podmínek a hledání finančních zdrojů na zřízení takového centra. Kraj stojí na počátku této cesty a bude čerpat inspiraci z jiných krajů a hledat možnosti krytí nákladů i ze zdrojů evropských programů.

Právě na potřebu více se tématu věnovat se shodují odborníci z praxe i z oblasti vzdělávání. Řada aktivit se sice připravuje, ale jde to velmi pomalu. Jak upozorňuje také Michal Zedníček ze společnosti ALEF NULA, s.r.o., který se ujal moderování konference, první impulsy pro vznik RVP byly již v roce 2016, ale oproti digitalizaci a technologiím, které za posledních šest let běží výrazně vpřed, je zavádění nových prvků IT ve vzdělávání velmi pomalé. Přesto je od září zaveden nový RVP v oblasti IT pro základní školy, které se jím budou muset řídit.

Konference se účastnil také Radko Sáblík, poradce ministra školství a ředitel Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia. Ten mimo jiné upozorňuje, že je třeba se problematice KB věnovat nejen na školách s výukou IT, ale průnik tématu je nutný i do škol s jiným zaměřením či již na základních školách.

Konference Kybernetické bezpečnosti se konala 28. 4. 2022 v sídle společnosti WEDOS, s.r.o., která se již nyní věnuje intenzivně ochraně webových stránek a téma KB a informační bezpečnosti, stejně jako řada IT firem, vnímá jako velmi důležité.

Projekt ITEX vznikl jako reakce na aktuální situaci, kdy postupující digitalizace ekonomiky zvyšuje zájem o specialisty v oblasti ICT a informační bezpečnosti, současné podmínky trhu práce tomu však zcela neodpovídají. Do přeshraničního projektu se aktivně zapojily vedle Jihočeské hospodářské komory Regionální hospodářská komora Brno a rakouská agentura na podporu podnikání Business Upper Austria. V rámci projektu proběhl průzkum ve firmách a středních školách, školení v oblasti KB pro učitele SŠ, osvětové exkurze, či kulaté stoly, kde byla otevřena řada otázek k tématu a potřebám zaměstnavatelů i škol. Projekt přinesl vedle zvýšení zájmu o problematiku a vzdělávání pedagogů také zanalyzování současného stavu ICT vzdělávacích oborů v Jihočeském kraji s cílem zjistit přípravu pro podmínky otevření nového studijního oboru zaměřeného na KB a informační bezpečnost. Závěry vzniklé analýzy, ale i samotné konference jsou jednoznačné. Kybernetická a informační bezpečnost je prioritou pro vzdělávací systém, kterému je zapotřebí se intenzivně věnovat jak na regionální, tak i celonárodní úrovni.

(tzjhk)


 

Klesl počet zaměstnavatelů

Po uplatnění nových demografických vah vzešlých ze Sčítání 2021 se meziročně snížily absolutní počty zaměstnaných, nezaměstnaných i ekonomicky neaktivních. Působením této změny populačních údajů se celková zaměstnanost v 1. čtvrtletí 2022 meziročně snížila na 5 140,7 tis. osob. Počet nezaměstnaných osob podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) klesl na 130,3 tis. a počet ekonomicky neaktivních 15letých a starších se snížil na 3 552,3 tis.

“V důsledku uplatnění nových demografických vah po Sčítání 2021 se meziročně snížily absolutní počty zaměstnaných, nezaměstnaných i ekonomicky neaktivních. Relativní ukazatele, tedy míry, změna velikosti populace neovlivňuje,” vysvětluje Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zamestnanost-a-nezamestnanost-podle-vysledku-vsps-1-ctvrtleti-2022

(tzčsú)


 

Ukrajinci ve Vimperku nemusejí do konce roku platit poplatky

Kolem stovky lidí z Ukrajiny prchlo před vojenským konfliktem do Vimperka okolí na konci února a během března. Potvrdila to starostka Vimperka Jaroslava Martanová.

CELÝ ČLÁNEK


 

4. května – Výběr z médií: v Česku chybí posudkoví lékaři, úvěrář Acema má zaplatit pokutu 2,5 milionu

V českém tisku se ve středu dočtete o nedostatku posudkových lékařů. Ti například rozhodují o invaliditě a v současnosti jich v Česku chybí asi stovka, píše regionální Deník. Česká národní banka udělila pokutu úvěrové společnosti Acema. Důvodem je nedostatečná znalost vlastních klientů. To píše deník E15. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Malá revoluce. Češi dostanou chytré elektroměry, o akci se však příliš neví

České energetické sítě čeká malá revoluce. Zhruba milionu domácností začnou dodavatelé energií v dohledné době montovat chytré elektroměry, které by měly odběratelům umožnit sledovat spotřebu takřka v přímém přenosu. Potíž je v tom, že se o akci příliš nemluví. Zkušenosti ze zahraničí přitom ukazují, že špatná komunikace mezi státem a spotřebiteli vede k neúspěchu.

CELÝ ČLÁNEK

 

Květák a dalších 6 věcí je letos levnějších než vloni. Co obchodníci zlevnili?

Ačkoli meziroční inflace dosáhla v březnu 12,7 %, najdou se i věci, které zlevnily. Server Podnikatel.cz porovnal data a našel 7 věcí, které stojí méně než před rokem.

CELÝ ČLÁNEK


 

Loňský rok byl noční můra. Z ceny masa si nejvíc ukrojí maloobchod, říká šéf chovatelů prasat

ROZHOVOR – Drahé krmivo, energie i doprava. To vše se promítá do rostoucích cen potravin v supermarketech. Podle Jana Stibala, ředitele Svazu chovatelů prasat, mohou za vyšší cenu masa i marže obchodních řetězců, které za posledních devět let výrazně vzrostly.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výhody a nevýhody privátních značek

Za pojmem privátní značka, privátka nebo private label se nemusí skrývat podřadné potraviny prodávané za nejnižší cenu. Někdy jde o produkty i vysoce prémiové, které kvalitou a cenou předčí ty značkové.

CELÝ ČLÁNEK


 

Velký přehled privátních značek českých řetězců: nejvíc jich mají Lidl a Penny Market

Privátní značky zabírají v regálech supermarketů v ČR stále větší prostor. Od těch v obyčejných obalech se standardním složením za diskontní cenu až po ty prémiové v lesklých krabičkách za částky odpovídající produktům, které známe z televizních reklam.

CELÝ ČLÁNEK


 

3. května – Výběr z médií: některé domovy důchodců nepodléhají kontrolám, dodávky dílů pro Škodu jsou ohrožené

V českém tisku se v úterý dočtete, že některé domovy důchodců nepodléhají žádným kontrolám. Píše o tom Mf Dnes. Případná uzávěra Šanghaje kvůli covidu by ohrozila dodávky elektroniky. Problém by to byl i pro Škodu Auto, která právě obnovila dodávky kabelových svazků z Ukrajiny, píší Hospodářské noviny. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Odstupné za pracovní úraz vymohl až odborový právník Kováků

V České republice dojde v posledních letech k 40 až 50 tisícům pracovním úrazům ročně. I proto je tato problematika detailně řešena zákony. Každý zaměstnanec logicky očekává pro případ, že následkem úrazu při práci, nebo nemoci z povolání, už nebude schopen dál ze zdravotních důvodů u zaměstnavatele pracovat a dostane z toho důvodu výpověď, má automaticky právo na odstupné. Bohužel opak bývá často pravdou. Nejedna firma se snaží svým povinnostem vyhnout a chránit práva zaměstnanců pak musí právníci odborů.

Své by o tom mohl vyprávět nyní dvaašedesátiletý František Riga, bývalý svářeč společnosti Brawe Kaplice. V roce 2019 utrpěl při práci úraz ramene. Byl sepsán řádný protokol a proběhlo příslušné šetření. Při léčení ale došlo ke komplikacím a v roce 2020 musel poškozený podstoupit komplikovanou operaci. Po delším léčení mu následně v březnu loňského roku byla ukončena pracovní neschopnost.

„A tady začaly první problémy. Co dál se mnou. Bylo jasné, že kvůli významně snížené hybnosti ruky už dál práci svářeče nebudu schopen vykonávat. Firma řekla, že mě proto už potřebovat nebude. Obrátil jsem se tedy na zástupce Odborového svazu (OS) KOVO. Jimi navržené rozvázání pracovního poměru dohodou spojené s odstupným ve výši dvanácti průměrných měsíčních výdělků, ale rumunský vlastník Brawe zamítl. Prostě mi nechtěli dát nic,“ popsal Riga začátek své takřka tříleté peripetie, která byla následně v řádech měsíců za přispění odborů vyřešena.

Firma zkoušela, co mohla. „Přišli s návrhem na skončení pracovního poměru dohodou bez odstupného, snažili se zpochybnit pracovní úraz jako takový a jeho zdravotní následky vůbec. Nakonec mu dali výpověď, avšak bez odstupného. Mnozí by to vzdali, ale pan Riga spolu s námi vydržel a výsledek se dostavil,“ uvedl v této souvislosti předseda Základní organizace OS KOVO při společnosti Jihostroj Velešín, zastupující rovněž zaměstnance zmíněné Brawe Kaplice, Jiří Řihout.

Několika set tisícového odstupného se František Riga dočkal až po zásahu právníka jihočeského Regionálního pracoviště Odborového svazu KOVO. K soudu ani nemuselo nakonec dojít. Vzhledem k důkazní a argumentační síle zástupců OS KOVO při rozporování výpovědi přistoupila firma raději na dohodu.

Přestože pracovněprávních záležitostí řeší specialisté jihočeského Regionálního pracoviště Odborového svazu KOVO v Českých Budějovicích desítky ročně, před soudem končí tyto případy jen ve výjimečných případech. Běžné spory, při nichž se zaměstnanec rozhodne bránit svých práv, o to víc s nápomocí odborové organizace, se firmy raději snaží ukončit dohodou.

Podle zmocněnce Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje Jana Janouška do mnoha sporů ani odborový právník zasahovat nemusí a se zaměstnavateli je fakticky vyřeší už předsedové základních organizací OS KOVO v konkrétních firmách a podnicích. „Předsedům našich základních organizací poskytujeme pravidelná školení a konzultace, mimo jiné v právních otázkách, takže si s celou řadou záležitostí poradí sami. Pro úspěšnost je pouze důležité, aby se na ně včas obrátili. Dá se tak zamezit vyhrocení mnoha neshod,“ poznamenal Janoušek.

Pracovněprávní poradentství je hned vedle kolektivního vyjednávání základním stavebním kamenem činnosti odborových organizací. Všichni členové Odborového svazu KOVO proto mají nárok se kdykoli bezplatně obrátit na právníky svazu s žádostí o pomoc.

(tzkovo)


 

Vyzkoušet si pohovor nanečisto a získat přehled o nabízených pozicích přišlo kolem 1700 návštěvníků letošních Veletrhů práce

Se zaměstnavateli z celého kraje se mohli setkat návštěvníci letošních Veletrhů práce, které pořádá Jihočeská hospodářská komora ve spolupráci s Jihočeskou společností pro rozvoj lidských zdrojů již šestým rokem. Kolem 1700 zájemců z řad veřejnosti i budoucích absolventů si tak v 8 jihočeských městech mohli vyzkoušet pohovor nanečisto, některé činnosti vykonávané na nabízených pozicích či získat podrobné informace o náplni práce a výběrovém řízení.

Možnost osobně se potkat s personalisty a zástupci jihočeských firem, ale i vyzkoušet si některé činnosti vykonávané na vybraných pozicích či absolvovat pohovor nanečisto měli návštěvníci a studenti, kteří přišli na některý z osmi Veletrhů práce v jižních Čechách. „V letošním roce si návštěvníci celkem mohli projít na 80 stánků s pestrou nabídkou profesí z různých oborů. Oproti předchozím rokům jsme zaznamenali až o 30 % vyšší účast návštěvníků, kterých na všechny akce zavítalo kolem 1700,“ říká Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory, která každoročně Veletrhy práce pořádá ve spolupráci s Jihočeskou společností pro rozvoj lidských zdrojů, o.p.s. Zvýšený zájem byl patrný i u vystavovatelů, kterých bylo v porovnání s rokem 2019 téměř o desítku více.

Veletrhy práce navštívili jak studenti a žáci maturitních ročníků, kteří si již brzy budou shánět první zaměstnání, tak i zájemci z řad veřejnosti. „S hledáním práce na veletrhu již mám zkušenost, už před lety jsem si tu našla práci, tak jsem to nyní chtěla znovu vyzkoušet. Asi u třech vystavujících firem se mi nabídka naskytla, tak nyní pošlu do firem životopis a uvidíme, jestli budou mít firmy zájem a budu vybraná do dalších kol výběrového řízení,“ popisuje Gabriela Šimanová, která se již v minulosti účastnila Veletrhu práce v Českých Budějovicích.

Právě možnost zviditelnit se a dát o sobě vědět třeba i do budoucna je důležitou součástí těchto akcí, a to jak pro uchazeče o zaměstnání, tak i pro zaměstnavatele. Mnoho lidí totiž ani firmy ze svého regionu, u kterých by mohli pracovat, kolikrát neznají. „Chceme se dostat do povědomí našich budoucích zaměstnanců, protože firma Fronius má v plánu se do budoucna rozrůstat a v průběhu asi dvou let chceme v Českém Krumlově postavit další výrobní halu. Proto chceme, aby o nás zájemci věděli. Přidanou hodnotu Veletrhů práce vnímám v tom, že se s uchazeči můžeme setkat přímo osobně, promluvit si s nimi a odpovědět na jejich otázky. Zájemci si u našeho stánku například mohou také vyzkoušet virtuální svařování,“ zmínila Veronika Hauptová, HR Generalist ze společnosti FRONIUS Česká republika s.r.o., která na veletrhu nabízela jak výrobní, tak i technickohospodářské pozice.

Podobně tomu bylo i u dalších firem, které se přijely prezentovat na jeden či více veletrhů v Jihočeském kraji a které nabízely širokou škálu pracovních pozic od montážních dělníků, svářečů, seřizovačů až po pracovníky do nákupu, logistiky, personalisty či procesní technology. „Důležitý je pro nás charakter člověka a základní technické znalosti – například se orientovat v technické dokumentaci, mít základní technické myšlení a orientovat se v nástrojích, zbylé činnosti zaměstnance naučíme,“ říká Tomáš Rensa, výrobní technik ze společnosti A. Schmied, s.r.o. z Trhových Svinů, která nabízí pozice i absolventům řemeslných oborů se zaměřením na nástrojaře, seřizovače či konstruktéry. Uplatnění ve firmě ale najdou i ženy, které sestavují finální výrobek – brýle. Firma proto již zaměstnala několik Ukrajinek, které do Česka přišly kvůli válečnému konfliktu v jejich rodné zemi, a plánuje přijmout v následujících měsících i další pracovnice.

Veletrhy práce se v letošním roce konaly v osmi jihočeských městech, a to v Jindřichově Hradci, Táboře, Českém Krumlově, Kaplici, Prachaticích, Strakonicích, Písku a Českých Budějovicích. Veletrhy práce jsou financované v rámci projektu Práce v každém věku z Evropského sociálního fondu a ze státního rozpočtu prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost.

(tzjhk)


 

Státní lesnické podniky si zpětně převádějí pozemky i nemovitosti  

Hradec Králové, 2. května 2022 – Smlouvu o vzájemném převodu práva hospodařit s nemovitými věcmi ve vlastnictví České republiky účinnou od 1. května uzavřely Lesy České republiky s Vojenskými lesy a statky České republiky. Pozemky a stavby, které si oba podniky 30. června 2021 vzájemně převedly, se tak vrací původním správcům.

Lesy ČR loni převedly na Vojenské lesy a statky ČR (VLS) 41 tisíc hektarů včetně staveb v různých regionech a získaly od VLS právo hospodařit na bezmála 32,5 tisících hektarech včetně budov. Vlastníkem pozemků zůstal stát, změnil se jejich správce. Rozhodli o tom tehdejší ministři obrany a zemědělství.

Nově jmenovaní ministři obou resortů zadali před koncem roku 2021 audit zaměřený na optimalizaci seznamu pozemků s ohledem na efektivní hospodaření.

„S Vojenskými lesy a statky jsme provedli revizi a účetní evidenci pozemků. Vládě jsme následně představili návrh změny majetkoprávních vztahů,“ uvedl Jiří Groda pověřený vedením Lesů ČR, podle něhož souvisí tento krok se změnou bezpečnostní situace země. „Zájem armády má nyní přednost a je tak zásadní, že převod pozemků v původních parametrech nedával smysl,“ dodal.  Vláda záměr schválila 30. března.

V dubnu tedy zástupci obou podniků uzavřeli novou smlouvu. Od 1. května 2022 se tak pozemky a nemovitosti vrací podnikům, které je spravovaly před 1. červencem 2021.

„Pro návrat do výchozího stavu existovaly provozní i obranné důvody. Mimo hospodářských dopadů do ekonomiky podniků bylo důležité také ponechání nakládání s pozemky vojenského újezdu Ralsko v gesci Ministerstva obrany. Jde o území, na kterém se konají vojenská cvičení armády ČR i NATO. O celé směně, která byla připravena minulou vládou, jsem měl od začátku velké pochybnosti. Šlo o účelovou záležitost, která vyvolala u odborné veřejnosti řadu otazníků, proto jsme se rozhodli ji zrušit ,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

(tzlčr)


 

Ztráty vody se dlouhodobě daří snižovat

Ztráty vody v Česku v roce 2021 meziročně poklesly o 0,2 %, když dosáhly hodnoty 14,9 %. Češi loni denně spotřebovali v průměru 93,2 litru vody, což bylo o 2,1 litru více než v předchozím roce. Vodou z veřejných vodovodů nebyla zásobena čtyři procenta obyvatel země.

„V Česku se od roku 2014 průměrné ztráty vody v trubní síti držely pod hranicí 17 %. Zatímco v roce 2004 přesahovaly 21 %, v roce 2021 již nepřekročily 15 %. Nejvíce si polepšila Praha, která během tohoto období snížila ztráty z 26,6 % na 15 %, “ vysvětluje Soňa Horáčková z oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě a na webu ČSÚ: https://www.czso.cz/csu/czso/ztraty-vody-se-dlouhodobe-dari-snizovat

(tzčsú)


 

V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 2,4 %

Podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných, dosáhl v březnu letošního roku 2,4 %. Meziročně se snížil o 1,1 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 2,0 %, u žen 2,8 %.

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 75,6 %. Oproti březnu 2021 se zvýšil o 1,8 procentního bodu. Míra zaměstnanosti mužů činila 82,6 %, u žen 68,2 %. Míra zaměstnanosti osob ve věku 15–29 let činila 44,7 %, u 30–49 letých 88,2 %, u 50–64letých 79,3 %.

„Sezónní očištění nám dovoluje srovnávat jinak obtížně porovnatelné údaje za poslední měsíce. Vidíme, že situace na českém trhu práce byla stabilizovaná, nezaměstnanost v březnu dokonce mírně klesla,“ vysvětluje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Další podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/miry-zamestnanosti-nezamestnanosti-a-ekonomicke-aktivity-brezen-2022

(tzčsú)


 

2. května – Výběr z médií: změny v armádě, konfiskace ruského majetku v Česku i levnější půjčky v eurech

V českém tisku se v pondělí dočtete, že vláda plánuje změny ve výbavě a organizaci armády v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině. Investice by měly vyjít na víc než 150 miliard korun, píše Deník N. Konfiskace ruského majetku by podle ministra pro legislativu Michala Šalamouna (za Piráty) byla možná na základě evropského nařízení anebo ústavního zákona. Řekl to Lidovým novinám. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře