ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Jaké bude dnes a zítra počasí

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Jaké bude dnes a zítra počasí

 

Dnes, v neděli 1. května, v odpoledních hodinách se začnou lokálně vytvářet přeháňky, a to zejména v pásu od jižních Čech, přes Vysočinu, východní Čechy po Jeseníky a Beskydy.

Velmi zvolna budou srážky postupovat, nebo se nově tvořit dále na severu a severozápadě od této oblasti. Ojediněle mohou být přeháňky intenzivnější, nebo přerůstat ve slabší bouřky. Pomalý pohyb přeháněk a bouřek může vytvářet lokálně úhrny srážek kolem 20 mm, což může způsobovat intenzivnější odtok vody ze svahů.

Podobnou situaci očekáváme zítra odpoledne, kdy se opět přeháňky vyskytnou zhruba ve stejné oblasti, tentokrát již o něco četněji. Srážky se rozšíří více do středních i západních Čech.

I zítra očekáváme z přeháněk a bouřek lokálně úhrny kolem 25 mm. Riziko výraznějšího odtoku ze svahů nebo i zatopení sklepů se zvyšuje během úterý, kdy se situace s lokálními přeháňkami a bouřkami bude znova opakovat, proto ČHMÚ upozornil na možné nebezpečí ve výhledu. Při zvýšeném nasycení půdy z předchozích srážek v neděli nebo pondělí může během úterý docházet i ke zvýšení hladin menších toků. Situaci budeme dále upřesňovat.

 

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

Ilustrační foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře