STRAKONICKO: Číčenická čarodějnice shořela u místního fotbalového hřiště

STRAKONICKO: Číčenická čarodějnice shořela u místního fotbalového hřiště

 

Více než stovka lidí, z toho zhruba dvacítka kostýmovaných žen a dívek, se v sobotu 30. května, v předvečer 1. máje, zúčastnilo v Číčenicích na Strakonicku tradičního pálení čarodějnic. Oslava Filipojakubské neboli Valpuržině noci, noci podle starých keltských zvyků plné kouzel a čar, se zde znovu konala za podpory Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ po dvouleté přestávce způsobené covidovou pandemií.

„Chytili jsme ji v místním lese. Ani se nám nestihla představit. Její jméno neznáme. Už na ni ale u fotbalového hřiště čeká hranice dřeva,“ uvedl člen číčenického zastupitelstva Daniel Veselý, který přinesl čarodějnici na místo, kde ji následně pohltily plameny, v čele průvodu místních obyvatel. Na ohni si následně účastnící oslavy opekli špekáčky a společně se bavili. Připravené občerstvení bylo tentokrát ryze nealkoholické.

Keltové v tento den konali mnoho očistných obřadů, v noci se veselilo, tančilo a zpívalo. Pálily se ohně, které měly všechny živé tvory zbavit všeho nečistého, co se nashromáždilo v temném zimním období, a zároveň zajistit ochranu pro období nadcházející. V Číčenicích předcházel v pátek pálení čarodějnic obecní ples v obecním hostinci, na jehož uspořádání opět přispěla v rámci projektu Oranžový rok ve svém okolí Jaderná elektrárna Temelín.

„Z prostředků Oranžového roku v okolí temelínské elektrárny můžeme pořádat celou řadu sportovních, kulturních i společenských akcí. Tímto způsobem jich za normální situace, tedy pokud nejsou zavedena omezující protiepidemická opatření, spolufinancujeme ročně přibližně dvacet. Od tvořivých dílen přes různé výlety, tradiční akce jako je nyní například pálení čarodějnic či Silvestr, až po různé závody, turnaje a plesy,“ konstatovala starostka Číčenic Renata Regálová.

Díky Oranžovému roku je podle starostky život obcí v okolí Temelína mnohem bohatší. Podobné akce stmelují lidi, prohlubují dobré sousedské vztahy a přispívají k přátelské atmosféře v obci. „Jako pořadatelé jsou v tomto směru u nás velmi aktivní členové místního Číčenického klubu, sboru dobrovolných hasičů, mysliveckého sdružení či Tělovýchovné jednoty Blata,“ zdůraznila starostka.

Pod hlavičkou Oranžového roku, prostřednictvím kterého Skupina ČEZ podporuje sportovní, kulturní a společenské aktivity měst a obcí v sousedství temelínské elektrárny, se každoročně uskuteční zhruba pět stovek různých akcí. Třiatřicet sídel v jejím třináctikilometrovém okolí si v rámci jeho letošního patnáctého ročníku mezi sebe rozdělí celkem zhruba deset miliónů korun.


 

  • Obec Číčenice v okrese Strakonice leží čtyři kilometry východně od Vodňan na důležité železniční křižovatce tratí České Budějovice – Plzeň a Týn nad Vltavou – Volary. Pod samosprávu obce spadají také místní části Újezdec a Strpí. V obci s vlastní mateřskou školou žije v současné době podle dat Českého statistického úřadu 458 stálých obyvatel. První zmínka o Číčenicích pochází z roku 1335.

Text a foto: Petr POKORNÝ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře