CELNÍ SPRÁVA: Zadržené padělky zboží na jihu Čech od začátku roku přesahují...

CELNÍ SPRÁVA: Zadržené padělky zboží na jihu Čech od začátku roku přesahují hodnotu pět milionů korun

 

Jihočeští celníci svou mravenčí prací úspěšně bojují s objevujícími se padělky zboží známých světových značek, a to jak v kamenných provozovnách, tak na stáncích a tržnicích, zejména poblíž hraničních přechodů s Rakouskem. Některé kontroly probíhají v součinnosti a ve spolupráci s inspektory České obchodní inspekce.

Padělané zboží totiž často nesplňuje přísné podmínky pro certifikaci nezávadnosti a neprochází potřebnou atestací a zkouškami, jako zboží originální. Takové zboží může být nebezpečné a zdravotně závadné, zejména, pokud se týká dětských hraček.

Od ledna letošního roku do poloviny dubna se takto podařilo zadržet tisíce kusů zboží porušující práva z ochranné známky, jejichž prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda ve výši téměř čtyři miliony korun.

Posledním větším záchytem, který tuto bilanci navýšil až na částku převyšující pět milionů korun, se uskutečnil po velikonočních svátcích, kdy v sobotu 23. dubna prováděli jihočeští celníci dozor nad dodržováním povinností a zákazů v souvislosti s nakládáním se zbožím porušující práva duševního vlastnictví na tržnici v obci Strážný.

Na tržnici se jim podařilo zjistit a následně zadržet stovky kusů zboží porušující práva z ochranné známky, zejména textilní zboží – oděvy (mikiny, tepláky, trička, bundy), obuv a dámské kabelky známých světových značek, kdy prodejem takového zboží by majitelům ochranných známek vznikla škoda ve výši 1 149 520 korun.

Zajímavostí u této kontroly byla určitá důmyslnost prodejců. Ti totiž zboží podezřelé z porušení práva duševního vlastnictví – konkrétně sportovní obuv a trika s krátkým rukávem –  ukryli pod syntetické kožešiny.

Text a foto: (tzcsčr)


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře