ČESKÉ TRADICE: Stručný přehled postních a velikonočních dnů pro rok 2023

Popeleční středa
22. února – zahájení půstu, tradičně se peče žitný chléb
Pytlový čtvrtek
23. února – ač již půstu dojídají se potraviny zbylé od masopustu
Černá neděle
26. února – první neděle postní, vaří se pučálka či jiný pokrm z hrachu, mohou se péct koláče s černým mazáním nebo slané preclíky
Pražná neděle
5. března – druhá neděle postní, vaří se oukrop (česneková polévka s kroupami) a šoulet (hrách a kroupy zapečený s česnekem), můžeme doplnit o jablkový kompot. Můžeme připravit pražmo nebo praženku, muži mohou jít rokovat s ostatními muži a popít panáka režné či jiné pálenky z obilí, ženy mohou popít panáka rosolky, můžeme však dál držet očistný půst a alkohol opět vynechat
Kýchavá neděle
12. března – třetí neděle postní, vaří se kupříkladu pórková polévka a bramborové šišky sypané strouhankou k nim celerový salát, provádíme modlitbu za uzdravení (nás samých)
Družebná neděle
19. března – čtvrtá neděle postní, můžeme si dopřát lehký aperitiv, vaří se tučnější jídlo třeba polévka s drožďovými knedlíčky, ryba s bramborem a jablkový závin, družíme se s rodinou či s přáteli u společného oběda a sdílíme s nimi své zkušenosti z půstu a povídáme
První jarní den
20. března – krmíme bytosti mlékem
Smrtná neděle
26. března – pátá neděle postní, vaříme bramborovou polévku, bosáky s kysaným zelím a cibulkou a ovocný salát, vynáší se Morana (Smrt), poslední termín setí osení (lépe však 10 dní před květnou nedělí)
Květná neděle
2. dubna – šestá a poslední neděle postní, vaříme zeleninovou polévku, fazolky na smetaně s bramborem a vločkové či máslové sušenky (ideálně doma připravené), učiníme procházku do přírody, světí se kočičky, zdobí se s nimi nedělní stůl, z tradice si ženy obléknou něco nového
Svatý týden:
Modré pondělí – 3. dubna – zdobíme stůl vzrostlým zeleným osením a ozdobíme jej, dáváme úctu nebi a počasí, děkujeme za život
Šedivé úterý – 4. dubna – hospodyňky poklízí a připravují vše potřebné na pečení a barvení vajec, děkujeme za smrt
Škaredá středa – 5. dubna – den, kdybychom se neměli mračit, budeme naslouchat a pozorovat
Zelený čtvrtek – 6. dubna – vaříme zelené pokrmy, oslavuje život, sílu, jídlo, člověka, odlétají zvony do Říma, myjeme se ráno studenou vodou, pečeme jidáše s medem na pátek, uspořádáme slavnostní večeři – večeříme rybu a chléb, popijeme vodu jako přípitek a na závěr sklenku červeného vína
Velký pátek – 7. dubna – přísnější půst, neryjeme a nepřesazujeme květiny, krmíme bytosti mlékem, k obědu pojíme jidáše pečené o zeleném čtvrtku a bramboračku, odpoledne provádíme modlitbu za uzdravení bližních (i planety Země), pečeme mazance (ale nejí se!), k večeři připravíme kupříkladu brambory na loupačku s máslem a mlékem nebo s tvarohem a cibulkou
Bílá sobota – 8. dubna – poslední den půstu – ráno se omyjeme ve studené vodě, vaříme slavnostní oběd, nudle s mákem, nebo fleky s houbami, oblékneme si bílé šaty, pánové bílou košili, u oběda zapálíme bílou svíci, jdeme ven uctít vodu a nabrat si do nádoby živou vodu z pramene/studánky, večer se provádí rituál svěcení ohně
Velikonoční neděle – 9. dubna – ráno se snídá svěcený mazanec, pečeme velikonočního beránka, vaříme bohatý oběd – skopové se špenátem a pokrmy s bylinkami, vaječné pokrmy, učiníme jarní výzdobu, muži splétají pomlázky, ženy barví kraslice, pečeme velikonoční nádivku na pondělí
Velikonoční pondělí – 10. dubna – červené – den nejslavnější z velikonoc, den radosti, muži i ženy se krásně ustrojí, muži a chlapci jdou na koledu s pomlázkou, ženy a dívky rozdávají vajíčka a pentle, pomlázka končí ve 12:00 a s ní i svatý týden, k obědu je mnohde velikonoční nádivka, mohou se připravovat boží milosti, velikonoční kynutý věnec a mandlový mazanec
Připravila: Barbora ORSÁGOVÁ