PŘÍRODA: Čeští vědci objevili nový druh savce z ohrožených etiopských lesů

PŘÍRODA: Čeští vědci objevili nový druh savce z ohrožených etiopských lesů

Myš harennská FOTO: Leonid Lavrenchenko

 

Mezinárodní tým biologů, který vede Josef Bryja z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd (AV ČR), nalezl a popsal další nový druh hlodavce, který se vyskytuje pouze v horských lesích Etiopské vysočiny. Lesy dříve pokrývaly její významnou část, vlivem lidské činnosti z nich však zůstaly jen malé fragmenty, které v současnosti ohrožuje nejen neustálé kácení, ale i klimatická změna.

Etiopii se ne nadarmo přezdívá střecha Afriky. Celkem 15 % jejího území leží nad hranicí 2000 metrů nad mořem. Etiopská vysočina je unikátní nejen vysokými nadmořskými výškami, ale i svou izolovaností od ostatních hor. Díky tomu se zde nachází řada rostlin a živočichů, kteří se nevyskytují nikde jinde ve světě. Pozornost vědců se doposud soustředila zejména na etiopské afroalpinské ekosystémy nad hranicí lesa, zatímco lesní společenstva na jihu a jihozápadě země zůstávala opomíjena, přestože se jedná o poslední zbývající přirozené lesy v Etiopii.

Nový druh rozdělený příkopem
Během terénních expedic vědci často přespávají ve stanech. V pozadí se tyčí Harennský les. FOTO: Radim Šumbera

Čeští vědci z Ústavu biologie obratlovců AV ČR a jejich kolegové z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a Severtsovova ústavu Ruské akademie věd v Moskvě vyrazili do etiopských lesů prozkoumat faunu tamějších drobných savců. Zjistili, že myši odchycené ve vysoko položeném Harennském lese v pohoří Bale tvoří unikátní evoluční linii, velmi odlišnou od všech ostatních afrických druhů.

„Už v terénu jsme měli podezření, že by se mohlo jednat o nový druh. Myši z Harennského lesa se totiž od ostatních etiopských druhů nápadně lišily i zbarvením a velkými rozměry. Genetické analýzy pak naše podezření potvrdily,“ říká Jarmila Krásová, doktorandka Jihočeské univerzity a Ústavu biologie obratlovců AV ČR a první autorka studie, kterou publikoval časopis Organisms Diversity & Evolution. „Původně jsme se domnívali, že se jedná o myš, která se vyskytuje pouze v Harennském lese. O to větší bylo naše překvapení, když se nám v roce 2017 podařilo odchytit stejný druh i ve více než 400 km vzdáleném lese jménem Chingawa v jihozápadní Etiopii. Tato skutečnost odkazuje na historické propojení těchto dvou lesních celků, které jsou od sebe v současnosti odděleny savanami Velké příkopové propadliny, a tudíž jsou pro horské hlodavce neprostupné,“ vysvětluje vedoucí týmu Josef Bryja z Ústavu biologie obratlovců AV ČR.

Přírodní bohatství v ohrožení
Lokality, kde byla odchycena nově objevená harennská myš (červeně)

Nová studie českých vědců zároveň upozorňuje, že lesům na jihovýchodě Etiopie se, navzdory jejich evoluční unikátnosti, nedostává žádného druhu formální ochrany.

Tato práce, stejně jako i naše předešlé studie, ukazuje, že v etiopských lesích se vyskytuje řada zcela unikátních druhů, které se nevyskytují nikde jinde na světě. V loňském roce jsme zde například popsali nový rod myšovitých hlodavců, který žije pouze v lese Chingawa, a proto jsme ho nazvali Chingawaemys, nicméně tato myš je velmi odlišná od nově pospaného druhu myši harennské,“ doplňuje Josef Bryja.

Za posledních 25 let se v Etiopii zdvojnásobila velikost lidské populace a její exponenciální růst nadále pokračuje. To s sebou přináší velký tlak na přirozené ekosystémy, což platí zejména v chudých zemích, jakou Etiopie bezesporu je. Ochranu naprosto unikátní etiopské přírody bohužel komplikuje občanská válka a ozbrojené konflikty, které momentálně znemožňují další výzkum etiopských lesů,“ uzavírá Jarmila Krásová.

 

(tzavčr)

Les Chingawa FOTO: Jarmila Krásová

 

Terénní výzkum se často neobejde bez pomoci místních obyvatel. Na fotce je první autorka studie Jarmila Krásová během expedice v Etiopii v roce 2017. FOTO: Matěj Lövy

 

Les Chingawa je místy natolik hustý, že je nutné si cestu prosekávat mačetou. FOTO: Matěj Lövy

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře