STARÁ ŠUMAVA A POŠUMAVÍ: O pivovaru ve Volarech

STARÁ ŠUMAVA A POŠUMAVÍ: O pivovaru ve Volarech

 

„Žehnej, ó Pane, toto pivo, jež milostí Tvou vzešlo ze zrna obilného, aby se stalo blahodárným lékem pokolení lidskému a vzýváním Tvého jména nejsvětějšího račiž učiniti, aby každý, kdo se z něho napije, zdraví těla svého a ochrany duše své přijal. Skrze Krista Pána našeho. Amen!“

Papež Pavel V., 1614

Vaření a prodej piva patřilo k privilegiím stvrzovaným panovníkem. Až do druhé poloviny 19. století tak vznikaly pouze pivovary měšťanské (později městské), panské a církevní. Mezi nimi docházelo dosti často k lítým bojům o konzumenty, rsp. o právo čepovat „své“ pivo v krčmách, šencích a nálevnách.

Pivo se ve Volarech vařívalo už ve středověku, přesněji v létech 1503 až 1558. Pak jim bylo vrchností odňato a volarští museli po dvě století odebírat pivo nejprve z Drslavic a poté z Prachatic. Osada Wallern patřila pod prachatické panství, pivo do místních šenků proto koňské potahy vozily přes Libínské sedlo ze severně položeného města, kde byly tehdy pivovary dva, panský a měšťanský. Opakované snahy 19. století o vlastní volarský pivovar narážely na nevůli vrchnostenských úřadů. K úspěchu nakročilo až dlouhé úsilí skupiny volarských měšťanů v sedmdesátých létech předminulého století.

Podle záznamů Leopolda Haselsteinera a Eberharda Praxla rozhodla valná hromada volarských měšťanů dne 16. května roku 1873 z výtěžku prodeje dřeva postavit měšťanský pivovar. O místo prvního sládka volarského pivovaru se ucházelo 48 zájemců. V dubnu 1879 sládek Hugo Ulm z Jirkova uvařil první várku volarského piva a který býval sládkem Prvního akciového pivovaru v Plzni.

První veřejné čepování měšťanského chmelového moku se pak konalo v červnu onoho roku. Událost byla pojata jako slavnost a konala se v přilehlém pivovarském parku zvaný Giselagarden. Spojení jiskrné šumavské vody a zkušeností sládka z nejlepšího pivovaru na světě přineslo fantastický výsledek s úžasnou chutí. voda pro pivovarskou studnu se vybírala z 5 pramenů. Pivovar měl dokonce vlastní sladovnu, i když se do ní musel ječmen dovážet z klimaticky příznivějších oblastí.

Buergerliche Brauerai Wallern měl relativně stabilní odbytiště v rámci izolované kotliny Volarska. Volary získaly status města (1871) a měšťané okamžitě začali připravovat vlastní pivovar. Vybrali pro něho místo na návrší zvaném Jägersberg. Nestavělo se tak úplně na zelené louce, ale na místě, kde stával chudobinec, který byl stržen a postaven kousek odtud. Poté dvakrát výrazně expandoval a to vždy v souvislosti se železnicí. Poprvé po vystavění železnice do Volar v říjnu 1899, podruhé pak po dokončení sítě šumavských drah a jejich napojení do Bavorska v roce 1910.

Do roku 1900 byl pivovar největší budovou ve městě. Coby chlouba Volar byl zván „Volarskými Hradčany“. Nejvyšší výstav předválečného období byl dosažen v hospodářském roce 1926/27 – 8 583 hektolitrů. Volarský pivovar přežil obě světové války a vařil podhorské pivo dále.

V letech 1945-48 přešel provoz jako německý majetek pod národní správu, poté byl chvíli majetkem města a následně začleněn do národního podniku Jihočeské pivovary. Provoz pivovaru byl ukončen i přes nesouhlas Národního výbor z důvodu centralizace výroby do větších jihočeských závodů v roce 1960. Na volarské pivo se vzpomínalo s nostalgií a obdivem; ústní tradice vykládala direktivní uzavření volarského pivovaru jako důsledek tlaku Prazdroje a Budvaru, jimž malý šumavský pivovar kvalitou svého piva překvapivě konkuroval. Lokální patrioti tak alespoň sbírali a uchovávali pivní láhve s nápisy Buergerliche Brauerai Wallern či Konsumverein Wallern.

Počátkem roku 2012 město v exekuční dražbě koupilo zkrachovalý hotel Bobík na volarském náměstí a rozhodlo o obnovení jeho činnosti. Vedle hotelových a restauračních služeb zastupitelé obohatili nabídku a služby hotelu o konopné lázně, galerii a – ano, správně – o hotelový minipivovar. První zkušební várka se vařila ve čtvrtek 1. srpna 2013, v témže měsíci byl hotel Bobík otevřen. Městský hotel Bobík prošel zásadní proměnou a modernizací. Svou nabídku kvality a jedinečnosti staví na propojení výjimečnosti konopných lázní, vynikající hotelové kuchyně a vlastního minipivovaru.

Navštivte Volary, ponořte se do péče unikátních konopných lázní, ochutnejte kuchyni založenou na regionálních produktech, nahlédněte do městské galerie moderního umění a výsledné dojmy z největšího města horské Šumavy poté zapijte originálním volarským ležákem!

 

Zdroj: Stránky pivovaru Gabretus a volary.eu, 2015

Připravuje: Miroslav KŮS ANDRES

Foto: archiv autora


 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře