dTest: Vánoční poradna

dTest: Vánoční poradna

Ilustrační foto: pixabay

 

Pozor na potraviny na vánočním stole

Nic nevylepší atmosféru Vánoc tak, jako kuchyně provoněná čerstvě upečeným štrůdlem nebo vánočkou a talíř nejrůznějších dobrot, jako jsou kanapky, mandle apod. Mnoho potravin však s sebou nese určitá zdravotní rizika. dTest poradí, na co si dát pozor při nákupu oblíbených pochutin na vánoční stůl, aby naše zdraví utrpělo co nejméně.

Společným jmenovatelem většiny těchto výrobků je vysoký obsah tuku, cukru a soli. Musíme mít na paměti, že jedna miska arašídů nebo slaných chipsů zkonzumovaná během sledování vánočního televizního programu může vyčerpat denní příjem soli na několik dní dopředu. Jiné to není ani v případě voňavého štrůdlu z listového těsta, které obsahuje zhruba 30 procent tuku, což se v případě snědení většího množství tohoto sladkého dezertu jistě neobejde bez následků. Existují ale i další zdravotní rizika spojená s trvanlivostí a kvalitou potravin.

Asi opravdu jen v málokteré z tuzemských domácností se štědrovečerní večeře obejde bez bramborového salátu. Složení a pracovní postup se liší, v naprosté většině však nechybí majonéza. Ti, kteří zvolí doma vyráběné majonézy, musí dát pozor na potenciální riziko mikrobiologické nákazy. „Doporučujeme tedy opravdu co nejčerstvější vajíčka a šikovného robota nebo mixér, který si s majonézou dokáže poradit, ne všechny to umí,“ uvedla šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová. U balených majonéz je rada poměrně jednoduchá – je třeba si hlídat, aby kupovaná majonéza měla co nejvyšší obsah vajec a co nejméně konzervačních látek. Obsah tuku se může pohybovat v rozmezí 50 až 85 procent a obsah tepelně ošetřených žloutků musí tvořit nejméně 2 procenta hmotnosti balení, tedy nejméně dvacet gramů žloutku na kilogram majonézy. „Čím vyšší je obsah tuku, tím méně přátelské prostředí to představuje pro mikroorganismy. Čím více žloutků, tím více chuti. Čím méně přídatných látek, tím menší zátěž organismu koktejlem chemických látek,“ vysvětluje Hoffmannová s tím, že z hlediska trvanlivosti je majonéza choulostivý výrobek, a tak se musí uchovávat při teplotě od 0 do 15 °C a po otevření urychleně spotřebovat, protože již není zaručena nezávadnost. Použití konzervantů v majonéze není zakázáno. Z testu vyplynulo, že konzervovat majonézu chemicky nepředstavuje nutnost, drtivá většina se bez konzervantů obejde.

Obezřetnost se určitě vyplatí zejména při nákupu ořechů, u nichž dTest spotřebitelům doporučuje vybírat zboží v průhledných obalech umožňujících kontrolu. „Vždy pohledem zkontrolujte, zda nejsou ořechy přespříliš mechanicky poškozené. Vysoký výskyt půlených jader u lískových ořechů, či ořechů s hluboko zasahujícím poškozením slupky je na škodu. Rovněž pozorně sledujte, zda se v balení neobjevují mrtví či živí škůdci, případně stopy po nich, například pavučinky. Rovněž nekupujte ořechy s viditelnou plísní,“ upozorňuje Hana Hoffmannová a podotýká, že je dobré kontrolovat datum minimální trvanlivosti. Všechny ořechy obsahují vysoký podíl oleje, který v průběhu času stárne, žlukne a dává oříškům nepříjemnou pachuť a pach. U arašídů hrozí také výskyt nebezpečných mykotoxinů, ale ten bohužel nelze senzoricky zjistit. Neplatí ani často zmiňovaná mylná poučka, že pražené arašídy jsou v tomto ohledu bezpečnější než suché ve skořápce. Ani vysoká teplota pražení mykotoxiny nezlikviduje. Není tedy jiná cesta, než důvěřovat dodavatelům, výrobcům a státním orgánům, že zvládnou obsah nebezpečných látek ohlídat.

Více informací o nákupu ořechů a sušeného ovoce naleznete v podcastu dTestu: https://www.dtest.cz/clanek-9096/tricitka-dtestu-jak-vybrat-suche-plody-orechy-a-semena

dTest

 

Jak vrátit nevhodné vánoční dárky?

Nákup na poslední chvíli, špatná velikost, barva, třikrát to samé? Kdy jindy než před Vánoci je dobré si zopakovat, kam a v jakých lhůtách se můžeme obrátit, pokud by se výběr vánočního dárku nepovedl? dTest připravil souhrn informací, jak z takové situace vybruslit s přehledem a potřebným klidem, a to nejen v době Vánoc.

Naprostou většinu vánočních dárků dnes nakupujeme přes internet, což znamená, že kupní smlouvu uzavíráme s různými e-shopy na dálku. To je při vracení zboží bez reklamování vady či nějakého nedostatku ta základní informace. U smluv uzavřených prostřednictvím dálkové komunikace nebo mimo obchodní provozovnu prodejce platí totiž pro spotřebitele výhodnější podmínky, a to možnost odstoupení od kupní smlouvy bez uvedení důvodu do 14 dnů od převzetí zboží. Tato lhůta je stanovena přímo zákonem a postačí, pokud naše rozhodnutí prodejci během této lhůty odešleme, ideálně písemně s dokladem odeslání. Navíc máme možnost zakoupené zboží odeslat během následujících 14 dnů od okamžiku odstoupení od smlouvy. „Času je tedy dostatek, ale doporučujeme učinit oba kroky zároveň a prodejci odeslat společně s odstoupením i samotné zboží,“ uvádí ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.

Pokud jsme zboží platili prostřednictvím platební karty, je právě tohle i způsob, jakým by nám obchodník měl peníze při odstoupení od smlouvy vrátit. V případě, že platba proběhla v hotovosti, pak by nám měl prodejce vrátit hotovost. dTest upozorňuje, že pokud s tím spotřebitel výslovně nesouhlasí, není při odstoupení od smlouvy v zákonem stanovené lhůtě možný jiný postup, tedy ani náhrada peněz v poukázkách, poskytnuté slevě na další nákup atp.

Oproti tomu při běžném nákupu v kamenném obchodě jen tak bez důvodu od uzavřené smlouvy odstoupit nelze. Pravdou ale je, že v době předvánoční často i běžné provozovny uvádějí možnost zakoupené zboží vrátit např. do 30 dnů od nákupu nebo do konce ledna dalšího roku atp. „V takových případech si ale musíme dát pozor na to, že na vrácení zboží se může vztahovat celá řada dalších podmínek, které si prodejce může určit,“ upozorňuje Eduarda Hekšová. Pokud podmínky již nejsme schopni splnit, např. odstřihli jsme cenovku, nemáme originální obal nebo účtenku, tak zákon nám pomůže už jen podpůrně a s prodejcem se budeme muset dohodnout. Součástí takové dohody už může být, že dostaneme například voucher na hodnotu našeho původního nákupu.

Ani při nákupu vánočních dárků nám samozřejmě nic nebrání reklamovat zboží, které se ukáže jako vadné. Na vrácení zboží a požadování opravy, případě výměnu zboží anebo jako poslední možnost vrácení peněz máme vždy obvyklých 24 měsíců od okamžiku jeho převzetí. U reklamace je nutné vždy jasně specifikovat, v čem je problém, jaké řešení požadujeme a k jakému dni reklamaci uplatňujeme. Prodejce musí potvrdit, že reklamované zboží přijal, pokud je to na místě, pak vám vystaví reklamační protokol, a s vyřízením reklamace musí být hotov během následujících 30 dnů.

dTest

 

Půjčky na dárky. Krátká radost, dlouhá starost?

Každý chce zejména na Vánoce udělat radost svým nejbližším. Před posledním adventním víkendem prodejci očekávají největší tržby v roce, a tak vrcholí reklamní kampaně plné nabídek na lákavé půjčky. Někteří se nechají svést k nákupu vánočních dárků na dluh. Tyto půjčky jsou velmi často nevýhodné, drahé, ale především zbytečné. Splácení se často protáhne až do konce dalšího roku, kdy opět přijdou svátky. Člověk se tak snadno může dostat do dluhové spirály.

Každý rok v adventním čase varuje spotřebitelská organizace dTest před půjčkami na vánoční dárky. Z praxe naší poradny víme, že nedlouho po začátku nového roku začne mít mnoho spotřebitelů potíže se splácením vánočních půjček a problémy s úvěrovými společnostmi se jim daří řešit s větším či menším úspěchem. „U půjček a zejména těch vánočních doporučujeme být nanejvýš obezřetní a rozvážní,“ uvádí ředitelka dTestu Eduarda Hekšová.

Ekonomická situace nahrává půjčkám

Podle informací z poradny dTestu si drtivá většina spotřebitelů si na vánoční dárky nepůjčuje. Bohužel letošní Vánoce, stejně jako ty v loňském roce, ovlivnila pandemie onemocnění covid-19 a tento rok se navíc přidala i energetická krize. Je zřejmé, že rozpočty mnoha domácností jsou napjaté a půjčku před Vánoci tak zvažuje více lidí. Velká obezřetnost je namístě i s ohledem na rostoucí sazby úroků spotřebitelských úvěrů.

„Vypůjčené peníze jsou drahé. Nezapomínejme, že ty nejhezčí dárky se neměří penězi. Svátky jsou o tom, že trávíme čas se svými blízkými. Ti určitě pochopí, když je obdarujete pouze svojí přítomností či nějakou maličkostí,“ uzavírá Eduarda Hekšová.

Zlaté pravidlo splácení úvěrů

Spotřebitel by si měl vždy zvážit, zda danou věc opravdu nutně potřebuje a zda pro něj a jeho blízké nepůjde spíše o krátkou radost a dlouhou starost. „Odborníci radí, že když už musíme řešit nákup půjčkou, měla by životnost věci, na kterou si půjčujeme, přesáhnout období její splatnosti,“ radí Eduarda Hekšová a doplňuje: „Pračka, lednička, sporák, vysavač, to jsou příklady takových spotřebičů s dlouhou životností. Pokud je koupíme na splátky, což je druh spotřebitelského úvěru, může to být pochopitelné.“ Opačným případem jsou půjčky na hračky nebo dovolenou. Radost z dárků zmizí během několika dní a pak je na čase splácet to, co už jsme si užili. Často se dárkem ani netrefíme do vkusu obdarovaného, a tak nemusí radost přijít vůbec a může následovat jenom zklamání a starosti.

Na co se zaměřit?

Spotřebitel se však může dostat do situace, kdy finanční výpomoc přece jenom potřebuje. Pokud se půjčce nemůžete vyhnout, vždy postupujte s rozvahou a zohledněte následující rady:

• Nedívejte se pouze na úrokovou sazbu, ale na RPSN – roční procentní sazbu nákladů – ta nám řekne, kolik nás půjčka v celku bude stát. Pokud ji u produktu bankovní či nebankovní společnosti nemůžeme najít, tak dejme ruce od této společnosti pryč.

• Buďte obezřetní u nabídek rychlých půjček. Pokud společnost půjčí peníze každému bez prověření jeho schopnosti splácet, nepůjde zřejmě o férovou společnost.

• Prostudujte si trh a nekývněte na první nabídku. Porovnejte si, kdo co nabízí a také za kolik.

• Čtěte! Přečtěte si samotnou smlouvu a podívejte se na hrozící sankce. A přečtěte si na internetu zkušenosti s danou společností.

dTest

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře