SDRUŽENÍ OBRANY SPOTŘEBITELŮ MORAVY A SLEZSKA: Jak na předvánoční prodej kaprů

SDRUŽENÍ OBRANY SPOTŘEBITELŮ MORAVY A SLEZSKA: Jak na předvánoční prodej kaprů

 

Vánoce jsou již doslova za dveřmi. K typickému koloritu českých Vánoc neodmyslitelně patří také venkovní stánky s prodejci vánočních kaprů. Kapr s bramborovým salátem je totiž symbolem našich Vánoc. Tato vánoční pochoutka je u nás natolik oblíbená, že vyobrazení kapra najdeme také na vánočních dekoracích a přáních. 
Kde můžeme zakoupit živého kapra?

Během celého roku lze čerstvého kapra zakoupit na rybích sádkách, kde si rybu vyberete přímo od místních rybářů. Živou rybu lze koupit také v některých hypermarketech. Před vánocemi se naopak kapr prodává téměř na každém kroku. Prodejce kaprů tak najdete na náměstích u hypermarketů a řadě dalších míst. V loňském roce se prodával na více než 2660 místech. Obvyklé datum prodeje se každoročně pohybuje mezi 19. a 23. prosincem. Všichni prodejci se musí předem nahlásit, proto seznam schválených prodejců kaprů naleznete také na webu Státní veterinární správy.

 Na co si dát při nákupu kaprů pozor?

U prodejců si všímejte, zda je stánek řádně označený. Namísto reklamních nápisů sledujte celkový stav ryb i způsob, jakým se s nimi zachází. Stánek musí být vybaven váhou, prodejním pultem, pracovním pultem, který musí být dobře omyvatelný. Nesmí zde chybět nádoby na rybí vnitřnosti a další odpad. Na štědrovečerní večeři si všichni chceme pochutnat, proto si kapra pečlivě vybírejte. Dobře si prohlédněte kondici ryb v kádích. Zaměřte se zejména na to, zda v kádích nejsou ryby poraněné, nebo přidušené. Ryby by měly mít dostatečný prostor a také zajištěn přívod kyslíku, protékající čerstvou vodou, nebo okysličovacím zařízením.

Vybraný kapr by měl mít lesklý povrch, jasné, průhledné oči, které by měly být vypouklé nikoliv zapadlé a matné. Poškozené šupiny, potrhané ploutve nebo šedé žábry nesvědčí o skvělé kondici. Bílé flíčky mohou zase značit možnou plíseň. Ryba v dobré kondici plave břichem dolů, nikoliv na boku a při chytání se snaží čile vyskočit z podběráku. Ideální váha kapra se pohybuje kolem dvou kilogramů. Takový kapr má ideální poměr masa a tuku. Menší kapr bude mít více kostí, příliš velký (nad 3 kilogramy) zase příliš tuku.

 Živou nebo usmrcenou rybu

Přidáváme se k doporučení Státní veterinární správy, která jako správné zacházení s kapry doporučuje jeho odborné zabití již na stánku. Dobrý prodejce by měl umět rybu správně usmrtit. Nejprve ji omráčit tupým předmětem a následně vykrvit přeříznutím žaber či přerušením míchy za hlavou ryby. Pracovníci, kteří provádějí usmrcování či kuchání kaprů musí být držiteli zdravotního průkazu a používat předepsané ochranné pomůcky, jako jsou omyvatelná zástěra, gumové rukavice a holínky.

Přenos kapra v tašce a jeho následný pobyt ve vaně je pro kapry značně stresující. Pokud se přece jen rozhodnete pro koupi živého kapra, je potřeba s ním vhodně zacházet. Jako nejvhodnější transport od prodejce domů se považuje taška s pevným dnem a ideálně i s pevnými stěnami, ve které bude moci dýchat kyslík. Neprodyšné igelitové tašky mu znemožňují otevírat ústa a pohybovat skřelemi a doslova se mu přilepí na tělo. Nutný je šetrný a rychlý převoz, aby kapr nestrádal dlouhým převozem domů. V některých rodinách se můžeme dokonce setkat také se zvykem pouštění kapra na svobodu. Bohužel kapři takto vypuštění mají jen pramalou šanci na přežití.

Šupina pod talířem

Za letošního kapra i celou štědrovečerní večeři si oproti předchozím letům díky vysoké inflaci připlatíme. Nezapomeňte si proto při štědrovečerní večeři dát pod talíř šupinku z kapra nejen pro štěstí. Rybí šupiny podle tradice přináší totiž peníze. Šupinka v peněžence pak možná zajistí hojnost po celý další rok.

 

SDRUŽENÍ OBRANY SPOTŘEBITELŮ MORAVY A SLEZSKA

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře