VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA: Vysoký krevní tlak

VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA: Vysoký krevní tlak

OTÁZKA TÝDNE:
Kdy je vysoký tlak nebezpečný a co způsobuje?
ODPOVĚĎ:

Vysoký krevní tlak sám o sobě nebolí, je však významným rizikovým faktorem mnoha onemocnění kardiovaskulárního systému. Z tohoto důvodu je velmi důležité, aby každý člověk věděl, jakou má hodnotu krevního tlaku. Jeho hodnota udává, s jakým tlakem protéká krev srdcem a cévami v celém těle (krevním oběhem), a zároveň, jakou silou působí na cévní stěnu. Krevní tlak je určován dvěma hodnotami oddělenými lomítkem (např. 125/82 mm Hg).

Obě čísla jsou důležitým ukazatelem správné funkce srdce a celkového zdravotního stavu. První číslo udává systolický tlak a druhé číslo označuje tlak diastolický. Čím vyšší jsou hodnoty krevního tlaku a čím déle zůstávají vysoké, tím více škodí cévám a srdci. Proto je nezbytné nepodceňovat prevenci a krevní tlak si pravidelně měřit.

Jednou z možností pravidelného monitorování krevního tlaku je měřit si jej laicky doma pomocí certifikovaného tonometru (přístroj na měření tlaku). Důležité jsou také pravidelné preventivní prohlídky, jejichž náplní je mimo jiné i odborné změření hodnoty krevního tlaku všeobecným praktickým lékařem, který zároveň posoudí komplexně rizika a případně včas zahájí léčbu.

Zdravý člověk by měl mít hodnoty krevního tlaku při domácím sledování pod 135/85 mm Hg a při měření u lékaře pod 140/90 mm Hg. Pokud hodnoty vašeho krevního tlaku opakovaně převyšují 140/90 mm Hg, jde o vysoký krevní tlak neboli hypertenzi. Vysoký krevní tlak je velmi nebezpečné onemocnění, které může probíhat zcela bez příznaků, a z tohoto důvodu o něm nemusíte dlouhou dobu vědět. Hypertenze může vést k poškození funkce ledvin až jejich selhání, k cévní mozkové příhodě, selhání srdce a dalším závažným nemocem.

Vysoký krevní tlak je celoživotní onemocnění, jež nelze vyléčit, avšak lze je mít pod kontrolou. Některé příčiny nemůže člověk ovlivnit – například dědičnost či věk. Pak ale existují i rizikové faktory – kouření, obezita, stres, konzumace nezdravých jídel či alkoholu, nedostatek pohybu atd., které lze eliminovat, pokud člověk dodržuje zásady zdravého životního stylu. V případě, že odstranění rizikových faktorů nepomůže, ošetřující lékař předepíše pacientovi vhodné léky.

Nemusíte se však hned děsit. Krevní tlak kolísá. Jeho hodnoty závisí na aktuálním psychickém a fyzickém stavu, ale také na pitném režimu a na změnách počasí. Pravidelné měření krevního tlaku v domácím prostředí a jeho zaznamenávání, mohou napomoci ošetřujícímu lékaři zjistit, jak dobře je pacient léčen. V žádném případě by si pacient trpící hypertenzí neměl medikaci měnit sám, nebo dokonce přestat léky brát.

A naopak v případě, že byste měl hodnoty tlaku nižší než 90/60, jedná se o tzv. nízký tlak. Tento tlak není nebezpečný a život ohrožující, ale i přesto může být velice nepříjemný.

VZP podporuje své klienty ve zdravém životním stylu. Její pojištěnci mohou čerpat celou řadu příspěvků z fondu prevence (a pro rok 2022 chystá pojišťovna novinky). VZP také dlouhodobě upozorňuje na důležitost pravidelných preventivních prohlídek u všeobecných praktických lékařů. Myslete na své zdraví a pečujte o ně.

(tzvzp)

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře