JIŽNÍ ČECHY: První ČEZ vánoční stromy se rozsvítily o víkendu v okolí...

JIŽNÍ ČECHY: První ČEZ vánoční stromy se rozsvítily o víkendu v okolí Temelína

 

Díky energii a příspěvku Skupiny ČEZ se letos opět se začátkem adventu rozzářily první vánoční stromy v celé řadě českých měst a obcí. Další budou následovat. Po celé zemi se postupně rozsvítí svátečně vyzdobené stromy na celkem 372 místech. Pětatřicet z nich je na jihu Čech. Většinou v blízkosti Jaderné elektrárny Temelín.

„Stromů zde bude fakticky svítit několikanásobně víc. Obcím ve svém okolí přispíváme na vánoční výzdobu už čtyři roky, takže vlastní osvětlení mají také mnohé jejich místní části. V okolí elektrárny tak budou svítit desítky dalších stromů. Troufám si odhadnout, že jich bude víc než stovka,“ uvedla specialistka vnějších vztahů Útvaru jaderné komunikace JE Temelín Jitka Lhotská.

To potvrdil i starosta Dřítně Josef Kudrle, který obecní strom na návsi osobně rozsvítil v sobotu 27. listopadu v 17 hodin. „Z letošního příspěvku ČEZ jsme pořídili částečně nové osvětlení stromu zde v Dřítni a kompletně nové pro Velice. V průběhu soboty a neděle budou stromy nasvíceny i v našich dalších místních částech, v Malešicích, Chvalešovicích, Strachovicích, Záblatí, Záblatíčku a Radomilicích,“ konstatoval Kudrle.

Energetická společnost obcím znovu přispěla na nákup osvětlení a vánoční výzdobu. Explodující koronavirová pandemie a aktuální protiepidemická opatření však „pouhou“ vánoční kulisu proměnily ze dne na den na možná největší atrakci letošních Vánoc. „Plánovali jsme slavnostní akci s koledami a vánočním punčem, bohužel stejně jako loni, jsme kvůli covidu museli na poslední chvíli všechno zrušit. Cvak. A to vše,“ řekl Kudrle poté, co strom zazářil na liduprázdném prostranství před místním zámkem. Spolu se starostou se u stromu sešlo pět dospělých a pět dětí.

Jen o něco méně „smutně a rozpačitě“ proběhlo o půl hodiny později rozsvěcení vánočního stromu za přítomnosti asi pěti desítek lidí v Temelíně. „Měl to být veselý večer s punčem, občerstvením a s dárky pro děti. Bohužel nám nezbylo nic jiného, než všechno odvolat, poslechnout si koledy, nechat děti proběhnout okolo stromu a jít domů. Snad budou příští Vánoce lepší,“ poznamenal Josef Váca, starosta obce Temelín, která z letošního daru ČEZ pořídila kromě vánoční výzdoby i dezinfekční prostředky.

S městy a obcemi v blízkém okolí temelínské elektrárny Skupina ČEZ spolupracuje dlouhodobě. Ročně na podporu rozvojových projektů či kulturních a společenských akcí vynakládá desítky milionů korun.


 

  • Obec Temelín, v jejímž katastrálním území je umístěna stejnojmenná jaderná elektrárna, se nachází přibližně šest kilometrů jihozápadně od Týna nad Vltavou a žije zde více než 840 obyvatel. Temelín se skládá formálně z jedenácti částí na deseti katastrálních územích, z nichž některé jsou pouze zaniklými sídly. K obci patří Temelín (Kaliště), patří také Březí u Týna nad Vltavou, Knín, Kočín, Křtěnov, Lhota pod Horami, Litoradlice, Podhájí, Sedlec, Temelínec a Zvěrkovice (Záluží). Díky těsnému sousedství s elektrárnou a výhod z toho plynoucích je Temelín považován za jednu z nejbohatších obcí v České republice.

 

  • Obec Dříteň se zhruba 1680 stálými obyvateli leží 23 kilometrů severozápadně od Českých Budějovic. V současné době ji tvoří devět místních částí: Dříteň, Bílá Hůrka, Chvalešovice, Libív, Malešice, Radomilice, Strachovice, Velice, Záblatí a Záblatíčko.

Text a foto: Petr POKORNÝ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře