HEJTMAN MARTIN KUBA: Milí Jihočeši, tady je pár praktických informací k očkování...

HEJTMAN MARTIN KUBA: Milí Jihočeši, tady je pár praktických informací k očkování 3. posilující dávkou pro Vás nebo Vaše blízké, kterých se může týkat

 

Očkování třetí posilující dávkou je určeno pro všechny osoby starší 12 let, kterým uplyne šest měsíců od data ukončení očkování, tedy druhé dávky. Pro třetí očkování je k dispozici Pfizer nebo Moderna a i když jste byli očkováni AstraZenecou, tak to nevadí. I tak lze pro posilující třetí dávku využít Pfizer nebo Modernu a kombinace vakcín ničemu nevadí.

Takže, po šesti měsících dostanete sms nebo email s informací, že se můžete registrovat na třetí posilující dávku. Logicky teď chodí většinově seniorům, protože ti byli očkováni v období do dubna. Každý z Vás nebo z Vašich blízkých kdo obdrží sms, a má o očkování zájem, se může objednat na očkování ke svému praktickému lékaři. To je v této chvíli nejjednodušší cesta. Kontaktovat ho můžete sami a jen si s ním domluvíte termín očkování. Není třeba se nikde registrovat. Váš praktický lékař by Vám měl být schopen očkování zajistit stejně tak, jako očkování proti chřipce. Každý z nich si už normálně může objednat jakoukoli očkovací látku, tedy i Pfizer a Modernu a vakcínu mu zavezou až do ordinace. Všem praktikům v kraji jsem včera přes jejich sdružení poslal dopis s informacemi jak postupovat a velkou prosbou o spolupráci.

Je také třeba říct, že po uplynutí šesti měsíců nikomu nepropadá očkování ani certifikát o bezinfekčnosti. Je to pouze informace, že už můžete využít přeočkování tou třetí posilovací dávkou. A nemusíte to očkování podstoupit okamžitě. Máte na něj nárok kdykoli. Takže jestli půjdete za týden, za dva nebo za měsíc je na Vás. Ta třetí dávka je v tomto období velmi vhodná u starších lidí, jejichž organismus už třeba nevytvoří po očkování takovou imunitní reakci a postupně jim ochrana klesá. Posilující očkování jim pomůže udržet si imunitu. Není to nic nového. Třeba u chřipky také probíhá očkování opakovaně.

K očkování se ale můžete ke svému lékaři objednat i na první dávku. Tedy pokud nejste dosud vůbec očkovaní a nyní jste se očkovat rozhodli. Praktici už prostě mají plný přístup k vakcínám a nikde není žádný problém.
Druhou variantou je registrovat se přes centrální rezervační systém na webových stránkách ministerstva zdravotnictví, vybrat si očkovací místo a vyčkat až si budete moci rezervovat termín a čas očkování. My jsme ukončili provoz velkokapacitních očkovacích center, protože už není možné je dál provozovat a sestřičky už potřebujeme v nemocnicích, aby tam pečovaly o běžné pacienty. Přesto jsme ale zachovali očkovací místa i v našich nemocnicích. Tam ale logicky nemůžeme očkovat tisíce lidí denně. Takže tady prosím počítejte s tím, že je třeba se objednat a možná pár dní počkat. Proto je kontakt s Vaším praktikem nyní lepší a v této fázi, kdy už praktici mají všechny vakcíny, i logický a správný postup.

Díky za sdílení pro všechny ostatní.

 

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře