JIŽNÍ ČECHY: Burzy škol pomohou žákům s výběrem dalšího vzdělávání. Ve Vimperku...

JIŽNÍ ČECHY: Burzy škol pomohou žákům s výběrem dalšího vzdělávání. Ve Vimperku v úterý 5. října

 

Jihočeská hospodářská komora spolu s partnery opět připravuje v osmi regionech jižních Čech podzimní burzy škol, které mají žákům pomoci s výběrem dalšího vzdělávání. Na burzách se kromě středních škol a odborných učilišť tradičně prezentují i firmy, které často se středními školami spolupracují a zapojují se do výuky. Výstavy škol, které odstartují 5. října, jsou tak příležitostí k získání informací o přijímacích zkouškách, nabízených oborech, mimoškolních aktivitách či dalším uplatnění absolventů. Plánovaná je i burza škol v on-line prostředí.

„V loňském roce, kdy se nám kvůli covidovým opatřením podařilo zrealizovat prezenčně pouze jednu burzu škol, se nám potvrdilo, jak moc jsou burzy škol důležité. A to nejen pro žáky základních škol, kteří si tak snadněji hledají obor a střední školu, na kterou se budou hlásit, ale i pro školy, jež se na burzách prezentují,“ říká Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk).

„Velkou výhodou burzy je to, že se žáci s rodiči v jeden den a na jednom místě mohou dozvědět podstatné informace o vybraných oborech, na které zvažují podat přihlášku, a zároveň mají možnost získané informace mezi sebou porovnat. Osobní kontakt s učitelem či zástupcem školy tak hraje zásadní roli při konečném rozhodování deváťáků,“ doplňuje Kateřina Třísková z Jhk, která připravuje první letošní burzu škol Jhk ve Vimperku.

Jihočeská hospodářská komora spolu s místními akčními skupinami a podporou měst, organizuje během podzimu burzy škol v osmi jihočeských městech. Burzy pomáhají žákům druhého stupně základních škol s rozhodováním o výběru středoškolského vzdělávání. První letošní burza škol Jihočeské hospodářské komory se uskuteční 5. října ve Vimperku. Na ni naváže burza škol v Třeboni, Táboře, Strakonicích, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci, Prachaticích a celou sérii akcí zakončí 15. listopadu burza škol v Písku. Vstup pro žáky, učitele, výchovné poradce, ale i rodiče je zdarma.

V rámci jednotlivých výstav se mohou prezentovat i jihočeští zaměstnavatelé, kteří se školami často spolupracují a žáky v rámci praxí a různých projektů zapojují do pracovních aktivit již během studia. Díky tomu se mohou návštěvníci těšit na mnohé ukázky z praxe přímo od zástupců firem. Své předvedou, ale i samotní středoškoláci z prezentujících škol a učilišť, kteří na burzách představí nabyté zkušenosti z vyučování či praxí ve firmách.

V minulém roce kvůli covidovým omezením proběhla burza škol i v on-line formě, aby částečně žákům nahradila zrušené prezenční burzy. Protože zpětná vazba ze strany žáků, ale i vystavujících škol potvrdila zájem o virtuální konání těchto tradičních akcí, Jihočeská hospodářská komora se rozhodla burzu v on-line prostředí zopakovat, a to 11. – 13. ledna 2022.

Více informací o jednotlivých termínech burz, ale i možnostech, jak se jihočeské školy a zaměstnavatelé mohou prezentovat, získají zájemci na vytvořeném webu www.burzyskol.cz

(tzjhk)

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře