JIŽNÍ ČECHY: Cenu hejtmana Jihočeského kraje za zachování a rozvoj lidových tradic...

JIŽNÍ ČECHY: Cenu hejtmana Jihočeského kraje za zachování a rozvoj lidových tradic obdrželi Jiřina Zikmundová a Miroslav Šobr

Ocenění za rozvoj lidových tradic, především vyšívání lidových krojů, za dlouholetou prezentaci jihočeských Blat, získala paní Jiřina Zikmundová.
Za udržování řemesel a zvykoslovných tradic, propagaci tanečního sečení kosou, tradice jihočeského masopustu a ochotnického divadla získal ocenění také Miroslav Šobr.

 

V Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou byly předány Ceny hejtmana Jihočeského kraje za zachování a rozvoj lidových tradic. 

Ocenění putuje dvěma významným jihočeským osobnostem: Jiřině Zikmundové za řemeslnou činnost v oboru vyšívání lidových krojů a Miroslavu Šobrovi za ruční sečení kosou, udržování tradic jihočeského masopustu a ochotnického divadla. Ceny předal hejtman Martin Kuba: „Jihočeský kraj je krajem tradic, kde se předávají starobylé usedlosti i s nimi spojené hodnoty. U nás se tradice dodržují.“

Ocenění za rozvoj lidových tradic, především vyšívání lidových krojů, za dlouholetou prezentaci jihočeských Blat, získala paní Jiřina Zikmundová. Na cenu hejtmana ji nominoval Blaťácký soubor písní a tanců v Ševětíně, u jehož zrodu v roce 1974 stála. „V první řadě jsem byla překvapená, že si mé práce někdo všiml. Celý Blaťácký soubor, ve kterém působí 45 let, je oblečený mojí rukou. Jeden z mých krojů se dostal dokonce i do Ameriky,“ řekla Jiřina Zikmundová, díky které se dodnes můžeme těšit z blaťáckých lidových krojů, které jsou typické svou nezaměnitelnou výšivkou.

Za udržování řemesel a zvykoslovných tradic, propagaci tanečního sečení kosou, tradice jihočeského masopustu a ochotnického divadla získal ocenění také Miroslav Šobr. Nominaci s jeho jménem zaslala obec Volenice. „Jsem rád, že tyto tradice máme i v dnešní době komu předat. O sečení má zájem spousta lidí. My jsme kvůli tomu založili i Spolek sekáčů a kosců České republiky. A masopust byl před námi a bude jistě i po nás. To je fenomén vesnice, který si lidé nenechají nikdy vzít,“ řekl Miroslav Šobr.

Součástí slavnostní ceremonie bylo i předání ocenění v soutěži Pět let s Programem obnovy venkova Jihočeského kraje. Ta měla ukázat, jak byly využívány krajské finanční prostředky v rámci Programu obnovy venkova za období 2016-2020. Do soutěže podalo přihlášku 57 obcí se 155 projekty. O výsledcích jsme informovali ZDE.

Text a foto: (tzjč)

 

Na prvním místě v soutěži Pět let s Programem obnovy venkova Jihočeského kraje se umístila obec Svatá Maří s projektem „Vybudování místa pasivního odpočinku na návsi ve Svaté Maří“. Cenu přebírá starosta Pavel Mráz.

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře