Z PRVNÍ RUKY: 27. září – 3. října 2021

Z PRVNÍ RUKY: 27. září – 3. října 2021

Podzim na Vimpersku / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

2. října – Výběr z médií: nedostatečná praxe studentů medicíny, vysokoškolská reforma a nový trend v pivovarnictví

V českém tisku se v sobotu dočtete, že studenti medicíny kritizují nedostatek praxe, informuje Mf Dnes. Reforma vysokoškolské přípravy kantorů by měla zlepšit výsledky pedagogů a zvýšit prestiž jejich profese, píšou Lidové noviny. A podle Regionálního deníku novým trendem v pivovarnictví je spolupráce velkých pivovarů s malými na pivních speciálech. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

V kraji je 64 potvrzených případů klíšťové encefalitidy a 220 lymeské boreliózy, aktivita klíšťat je na začátku října mírná

Pomalu se blíží závěr sezóny největší aktivity klíšťat. V končícím 39. týdnu byl na území Jihočeského kraje potvrzen a nahlášen 1 případ klíšťové encefalitidy, ale přibylo ještě 16 případů lymeské boreliózy. Pro další dny je předpověď aktivity klíšťat na pětistupňové škále pro celé území Jihočeského kraje podobně jako v minulých dnech na druhém, mírném stupni rizika, nicméně podle dlouhodobých zkušeností bývají klíšťata aktivní i do hlubšího podzimu.

„V průběhu letošní sezóny k dnešku evidujeme 64 nahlášených a potvrzených případů klíšťové encefalitidy. V týdnu byl nově nahlášen jeden případ, ale to neznamená, že klíšťata již nepředstavují v přírodě riziko. Máme zkušenosti, že jsme nové případy registrovali třeba i listopadu. Nejvíce onemocnění letos evidujeme na Českobudějovicku, kde je 19 případů, Českokrumlovsko má 12, Jindřichohradecko 10, Táborsko a Prachaticko po 9, okres Strakonice 5 a tradičně nejklidnější okres Písek je po celou letošní sezonu bez nahlášeného případu,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. Vloni ve 39. týdnu jihočeští hygienici evidovali v kraji 106 případů, tedy o 42 více.

„V Jihočeském kraji je k dnešku 220 nahlášených a potvrzených onemocnění lymeskou boreliózou. V týdnu přibylo 16 nových případů. Vloni jich bylo ve srovnatelném období 282, tedy o 62 více. V končícím 39. týdnu je tradičně nejvíce – nyní 77 nahlášených a potvrzených případů – na Jindřichohradecku. Na Českobudějovicku je 56 případů, na Táborsku 24, na Českokrumlovsku 20, na Písecku 17, na Prachaticku 16 a Strakonicku 10,“ doplnila statistiku klíšťaty přenášených onemocnění ředitelka protiepidemického odboru KHS Jitka Luňáčková.

Výskyt další skupiny sezónních onemocnění – alimentární infekcí – je podobný loňským statistikám. U salmonelózy hygienici evidují 651 (v týdnu +25) případů, nejvíce na Českobudějovicku (249), Jindřichohradecku (90) a Táborsku (80). Strakonicko má 59, Českokrumlovsko 62, Prachaticko 52 a Písecko 59 případů. Vloni ve 39. týdnu bylo v kraji srovnatelných 678 případů.

Kampylobakteriózy je k dnešku evidováno 930 případů (v týdnu +13), vloni v tomto období bylo potvrzeno 1148 případů tohoto onemocnění, jehož zdrojem bývá nejčastěji špatně tepelně opracované maso, především drůbeží. Nejvíce jich je na Českobudějovicku (322), Jindřichohradecku (145) a Táborsku (132). Písecko má 109 případů, Českokrumlovsko hlásí 74 případů, Prachaticko 88 a Strakonicko 60.

(tzkhs)


 

Nově zrekonstruovaná lékárna v areálu Nemocnice Prachatice je otevřena

V pátek 1. října byla za účasti hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby slavnostně otevřena zrekonstruovaná lékárna v areálu prachatické nemocnice.

Po úspěšné kolaudaci, která proběhla ve čtvrtek 30. září, mohli první hosté nahlédnout do nových i zrekonstruovaných prostor lékárny. Nová lékárna nabídne zákazníkům moderní prostředí, rozšířený sortiment zboží, zajímavé ceny i delší provozní dobu. „Chceme vyjít klientům co nejvíce vstříc, a proto i ti, kteří přijdou na ošetření až v odpoledních hodinách, mohou lékárnu navštívit až do 17. hodiny,“ doplnil vedoucí lékárník Miroslav Gros.

Na rekonstrukci lékárny, dopravní zdravotní služby, zázemí pro provoz a nástavby patra nad lékárnou, kde vzniklo pět nových bytových jednotek, přispěl nemalou částkou i Jihočeský kraj. Celkové náklady se vyšplhaly na 21 mil. Kč bez DPH.

Zázemí lékárny bylo částečně přemístěno a rozšířeno do nově zrekonstruovaných prostor po bývalé vrátnici, dopravní službě, kantýně a technického zázemí provozních pracovníků. Tím se docílilo celkového zvětšení prostor pro novou nemocniční lékárnu. Zrekonstruováno bylo i zázemí pro její zaměstnance.

Současně byly v objektu lékárny vyčleněny a změněny dispozice pro dopravní zdravotní službu, spolu s čekárnou pro pacienty a dále technické zázemí provozních pracovníků.

Stavbou došlo k rozšíření prostor lékárny s tím, že se přestěhovala do průčelí budovy u hlavního vjezdu do areálu nemocnice a zároveň byla nad tímto nově upraveným přízemím provedena nástavba 2. nadzemního patra s novými byty. Pro zaměstnance nemocnice tak vzniklo 5 bytových jednotek o velikosti 3x 1+KK a 2x 2+KK.

Zároveň byly provedeny venkovní úpravy přilehlých zpevněných ploch – chodníků, v bezprostřední blízkosti lékárny byla vybudována 3 nová parkovací místa, úprava zeleně před rekonstruovanými budovami, nasvícení nového nápisu nad vchodem do lékárny.

(tznem)


 

Slovensko bude od pondělí v červené kategorii podle míry rizika nákazy, Estonsko bude tmavě červené

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 4. října. V červené kategorii bude nově Slovensko a Lucembursko. Do oranžové kategorie se přesune Maďarsko a Lichtenštejnsko. Tmavě červená kategorie se rozroste o Estonsko. Naopak Malta a Azorské ostrovy budou nově zelené.

Do kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy (zelená kategorie) patří Malta, Polsko, Vatikánský městský stát a Azorské ostrovy. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Chile, Hongkong, Jordánsko, Korea, Kanada, Katar, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Saudská Arábie, Rwanda, Uruguayská východní republika nebo Tchaj-wan. 

Další kategorií jsou země, které se vyznačují středním rizikem nákazy (oranžová kategorie). Do této kategorie zemí se řadí Andorra, Dánsko, San Marino, Švédsko, Španělsko vč. Baleárských a Kanárských ostrovů, Itálie, Lichtenštejnsko, Island, Finsko, Francie, Maďarsko, Monako, Nizozemsko a Portugalsko vč. Madeiry.

Při návratu ze zemí zelené, oranžové, červené a tmavě červené kategorie je nutné vyplnit příjezdový formulář. Před vstupem na území ČR nebo nejpozději do 5 dní po vstupu je povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test.

Semafor zahrnuje také kategorii zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie). Do této kategorie aktuálně spadá Bulharsko, Belgie, Irsko, Chorvatsko, Kypr, Norsko, Lotyšsko, Lucembursko, Slovensko, Německo, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Švýcarsko. Pro návrat ze zemí z červené kategorie platí stejná pravidla jako při návratu z tmavě červené kategorie.

Do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená kategorie), kam se nově přesune také Estonsko, spadají Litva, Slovinsko a ostatní třetí země mimo EU. Osoby vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci. V případě cesty do ČR individuální přepravou, není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději však 14. den PCR test. Do doby výsledku je nutná samoizolace.

Podmínky testování a samoizolace při návratu se netýkají osob, které mají alespoň 14 dní po plném očkování (v případě dvoudávkového schématu 14 dní po druhé dávce, v případě jednodávkové vakcíny 14 dní po očkování) nebo těch, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář.

Uznává se také očkování občanům třetích zemí, kteří mají dokončené očkování z mimounijní země látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky, nebo jí odpovídající vakcínou, která je schválena Světovou zdravotnickou organizací pro nouzové použití. Tyto osoby zároveň musejí mít vystavený ověřitelný certifikát, který je zveřejněný v seznamu certifikátů na webu Ministerstva zdravotnictví.  Může se jednat také o očkování ze zemí, pro které byl uzavřen implementační akt a vydávají certifikát podle EU covid nařízení. Kompletní podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie covid-19 naleznete zde.

Příjezd a podání žádosti o vízum je umožněný rodinným příslušníkům občanů ČR nebo ostatních členských států EU.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

(tzmz)


 

Na Fóru sociálních služeb se rozdávala ocenění za pomoc seniorům v době covidu

Součástí letošního Fóra sociálních služeb, jehož pořadatelem je Ministerstvo práce a sociálních věcí, bylo také ocenění osobností a kolektivů za jejich významný přínos ke zvýšení kvality života seniorek a seniorů a k řešení problematiky stárnutí i stáří v České republice. V době covidu šlo o klíčové téma.

„Poslední rok byl velmi náročný pro nás pro všechny, zejména ale pro ty, kteří pracují s našimi staršími spoluobčany. Právě senioři byli covidem nejvíce zranitelní a museli být často izolovaní od svých rodin i přátel. Jak senioři, tak i pečovatelé byli pod velkým psychickým tlakem,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Ceny Rady vlády pro seniory se udělovaly už posedmé. V pražském hotelu Diplomat je získaly osobnosti a kolektivy ve čtyřech kategoriích.

Osobnost-profesionál: NELI ZAWOROVÁ

Neli Zaworová založila v roce 2017 Geronto-psycho-sociální poradnu na Praze 15. Poradna slouží především seniorům, klientům domovů se zvláštním režimem, klientům sociálně ošetřovatelských jednotek, sociálně znevýhodněným osobám a jejich blízkým. V době pandemie COVID-19 aktivně spolupracovala s Českým červeným křížem a koordinovala dobrovolníky v MČ Praha 15, dovážela stravu, léky, a to nejen klientům v rámci Pečovatelské služby. Každý den, i o víkendech, byla na lince pomoci k dispozici seniorům a osobám blízkým z Prahy 15 a okolních městských částí. Také zprostředkovávala videohovory klientů s jejich rodinami. V době kritické situace vykonávala Neli Zaworová také práci pečovatelky a vedla dobrovolníky na lůžkovém oddělení.

Osobnost-neprofesionál: MILENA HESOVÁ

Místopředsedkyně Rady seniorů ČR a předsedkyně Krajské rady seniorů Olomouckého kraje Milena Hesová v době pandemie s kolegyněmi šila a distribuovala tisíce roušek. Seniory z Olomouckého kraje také pravidelně informovala zábavnou formou o všem důležitém, co se v době pandemické krize odehrálo. Paní Hesová je i autorkou několika úspěšných projektů jako je Babička roku nebo krajských sportovních her seniorů, které již tradičně obohacují kulturní a společenský život seniorů nejen v Olomouckém kraji.

Zajímavý projekt: LÉTAJÍCÍ TÝMY DOMOVA DŮCHODCŮ TMAVÝ DŮL

Ze zajímavých kolektivů a projektů byl oceněn kolektiv pracovníků Domov důchodců Tmavý důl v Královehradeckém kraji, jehož ředitelem je Antonín Stanislav. V době vrcholící pandemie inicioval vytvoření tzv. létajících týmů, které byly složené z dvou až tří pracovníků. Vyráželi do různých zařízení v Královéhradeckém kraji zasažených epidemií COVID-19 a pomáhali eliminovat bezprostřední riziko nedostatečného zajištění péče o seniory, kteří jsou zcela závislí na pomoci. Celkem 11 pracovníků dojíždělo do 6 personálně oslabených zařízení na území Královéhradeckého kraje. Často pracovali 7 dní v týdnu v dvanáctihodinových směnách, přičemž každý den ujeli i více jak 100 km.

Zvláštní cena předsedkyně Rady vlády: NADACE KRÁSA POMOCI

Čtvrtou kategorii tvoří Zvláštní cena předsedkyně Rady vlády, tedy ministryně práce a sociálních věcí, která vybírá osobnost či kolektiv dle vlastního uvážení. Letos ocenila ministryně Jana Maláčová nadaci Krása pomoci. Krása pomoci vznikla v roce 2008 a od té doby podpořila seniory už částkou téměř 50 milionů korun. Její vizí je důstojné a plnohodnotné stárnutí pro naše prarodiče v prostředí, kde je jim nejlépe. „Cením si toho, že Nadace Krása pomoci usiluje o to, aby společnost vnímala seniory s respektem a aby se stáří stalo plnohodnotnou součástí života. Nadace uskutečňuje vlastní projekty a finančně podporuje i proseniorské organizace po celé republice,“ uvedla ministryně Jana Maláčová. Ocenila také skutečnost, že Krása pomoci otevírá aktuální seniorská témata a podílí se tak na jejich řešení, přičemž se nově také věnuje problematice proměny pracovního trhu v souvislosti se stárnutím populace.

(tzmpsv)


 

Saldo hospodaření vládních institucí se zlepšilo

Saldo hospodaření sektoru vládních institucí dosáhlo v druhém čtvrtletí roku 2021 schodku 57,4 mld. Kč, což představovalo 3,8 % HDP. Příjmy sektoru vládních institucí dosáhly 43,2 % HDP, zatímco výdaje 46,9 % HDP. Míra zadlužení sektoru vládních institucí vzrostla meziročně o 3,2 p. b. na 42,7 % HDP.

„Hospodaření vládních institucí v druhém čtvrtletí roku 2021 skončilo ve schodku 57,4 mld. Kč, což představovalo 3,8 % HDP. Míra zadlužení sektoru vládních institucí vzrostla meziročně o 3,2 p. b. na 42,7 % HDP,“ říká Helena Houžvičková, ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/deficit-a-dluh-vladnich-instituci-2-ctvrtleti-2021.

(tzčsú)


 

Saldo hospodaření skončilo loni v deficitu

Saldo hospodaření sektoru vládních institucí skončilo za rok 2020 deficitem ve výši 318,0 miliardy Kč, jenž v relativním vyjádření odpovídá 5,6 % HDP. Oproti prvním notifikacím se deficit snížil o 29,9 mld. Kč. Výše zadlužení sektoru dosáhla na konci roku 2020 úrovně 37,7 % HDP, při meziročním nárůstu o 7,7 procentního bodu (p. b.). Uvedené fiskální údaje sloužící k hodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií byly zaslány Evropské komisi v rámci druhých notifikací v roce 2021.

„Vládní instituce v roce 2020 hospodařily se schodkem ve výši 318 mld. Kč. Údaj z dubna 2021 byl snížen o 29,9 mld. Kč na základě aktualizovaných údajů o daňových příjmech. Mírně se vylepšila i míra zadlužení sektoru vládních institucí, dosáhla 37,7 % HDP,“ říká Helena Houžvičková, ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/notifikace-deficitu-a-dluhu-vladnich-instituci-2020-druhe-notifikace-udaje-zaslane-eurostatu.

(tzčsú)


 

1. října – Výběr z médií: příspěvek na pobyt v lázních, úhrada telemedicíny i důchodová reforma

V českém tisku se v pátek dočtete, že zdravotníci, kteří letos nestihnou využít příspěvek na pobyt v lázních, by měli mít šanci i příští rok. Dostali ho za boj s covidem, lázně jsou ale obsazené, píše Právo. Lidé z obcí, ve kterých není lékař, by mohli podle Mf Dnes chodit na vyšetření třeba na obecní úřad. Všeobecná zdravotní pojišťovna připravuje podklady pro úhradu telemedicíny. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Míra úspor u domácností dosáhla 21,3 %

Úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností ve druhém čtvrtletí roku 2021 reálně vzrostl o 3,9 % a reálná spotřeba na obyvatele se meziročně zvýšila o 4,8 %.

„Celkové reálné příjmy obyvatelstva vzrostly o 3,9 % oproti předchozímu čtvrtletí, což je nevyšší mezičtvrtletní růst v historii měření. Rozvolnění protiepidemických opatření vedlo k mezičtvrtletnímu růstu spotřebních výdajů na obyvatele o 4,8 %. I přes vysoké tempo růstů spotřebních výdajů dosáhla míra úspor domácností vysokých hodnot,“ sdělil Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/ctvrtletni-sektorove-ucty-2-ctvrtleti-2021.

(tzčsú)


 

V srpnu opět vyhověly všechny kontrolované vzorky pohonných hmot

Česká obchodní inspekce obchodní inspekce kontrolovala v srpnu kvalitu pohonných hmot. Odebrala 217 vzorků a všechny vzorky vyhověly jakostním požadavkům.

Česká obchodní inspekce pravidelně kontroluje jakost pohonných hmot na celém území ČR. V srpnu odebrala na tuzemských čerpacích stanicích 217 vzorků pohonných hmot a všechny vzorky vyhověly stanoveným jakostním požadavkům.

Během prázdninových měsíců, v červenci ani v srpnu, nebyl pracovníky České obchodní inspekce zjištěn žádný nevyhovující vzorek pohonných hmot.

Vzorky FAME, směsné motorové nafty, motorové nafty B10, motorové nafty s vysokým obsahem FAME, parafinické motorové nafty, bio-CNG, LNG a bio-LNG, vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami nebyly v měsíci srpnu odebrány.

(tzčoi)


 

VŠICHNI JEDNOU BUDEME SENIORY

Mezinárodní den seniorů slavíme pravidelně 1. října už od roku 1991. Jeho cílem je upozornit na problematiku starších lidí, kterých celosvětově přibývá. Dožíváme se vyššího věku a seniorů je stále víc. Proto PENNY dlouhodobě podporuje veškeré aktivity, které pomáhají starším lidem žít důstojný život a pečují o osamocené seniory.

Na podporu spokojeného života seniorů jen letos PENNY z prodeje časopisu S PENNY U STOLU věnovalo více než 1,2 miliónů korun. „Jak populace stárne, seniorů přibývá. Uvědomujeme si, že řada lidí pak zůstává ve vyšším věku sama. Naším cílem je jim pomáhat, a to zejména těm, co zůstávají sami nebo se už nemohou o sebe sami postarat bez ohledu na datum narození,“ říká k podpoře seniorů Vít Vojtěch, vedoucí strategického marketingu PENNY a dodává. „Proto podporujeme mimo jiné i Nadaci Krása pomoci, jejíž hlavním cílem je usnadnit život starším lidem v domácím prostředí. Pomáháme nejen těm, kteří jsou v těžké situaci, ale chceme přispět i k informovanosti o přípravě na život ve vyšším věku, aby na něj lidé byli připraveni, žili a prožívali jej spokojeně a aktivně.“ Nadaci Krása pomoci PENNY od roku 2017 podpořilo více než 4,5 milióny korun.

Ačkoliv situace v posledním roce a půl nebyla pro seniory příznivá, je nyní při zachování odpovídajících opatření možné věnovat starým lidem to nejcennější, co potřebují. „Starším lidem nejde ani tak o peníze, ač často řešíme jejich nedostatek, více jde ale o zájem. Starší lidé potřebují, abychom jim věnovali svůj čas. Tahle země a tento svět musí být i pro starý, protože všichni jednou starý budeme. Láska, respekt, péči a smysl života potřebujete, ať je vám 95 nebo 5 let,” říká Taťána Gregor Brzobohatá, zakladatelka Nadace Krása pomoci a dodává “Čas je drahocenný pro každého z nás, ukrojme si ale chvíli pro ty, kterým ho zbývá méně, než nám.“  Nadace Krása pomoci i díky podpoře od PENNY může svůj čas a péči věnovat až stovkám seniorů.

Lidé nad 65 let v současné době tvoří více pětinu české populace. Za posledních 20 let přibylo na půl miliónu lidí nad tuto věkovou hranici.

(tzpenny)


 

30. září – Výběr z médií: nová pravidla pro zásilky z Číny, nábor hasičů na Liberecku a státní půjčka na důchody

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že si stát musí na důchody v příštím roce půjčit nejméně 36 miliard korun. Regionální Deník informuje o náborové kampani hasičů v Libereckém kraji. A podle Mf Dnes lidé objednávají méně zásilek z Číny, je jich zhruba třetina. Mohou za to nová pravidla, podle kterých musí zákazníci platit daň z přidané hodnoty a zboží musí projít celním řízením. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Jihočeský kraj podpoří mobilní specializovanou paliativní péči částkou 4 miliony korun. Mobilním hospicům tak pomůže financovat náklady na poskytovanou zdravotní péči

V Jihočeském kraji je podpora domácí paliativní péče deklarována Koncepcí paliativní péče. Cílem je dostupná paliativní péče a mobilní hospic v každém okrese. Paliativní péče je multidisciplinární na kvalitu života orientovaná péče, která je poskytována u lidí, kteří trpí nevyléčitelnou či chronickou chorobou v pokročilém nebo terminálním stadiu. Jejím cílem je zmírnit tělesné a duševní strádání pacienta, zachovat důstojnost a poskytnout podporu jeho rodině a blízkým.

Každoročně je zastupitelstvem kraje schválen dotační program, který finančně napomáhá dotovat služby zajišťované mobilními specializovanými paliativními týmy. Jeho alokace pro rok 2021 činila 3,6 milionů korun. Komplexní systém kvalitně poskytované paliativní péče v sobě zahrnuje nejen systém služeb zdravotních, ale i sociálních. Nedílnou součástí týmu musí být lékaři a zdravotní sestry, paliativní péče však v sobě zahrnuje i psychologické, sociální či spirituální aspekty.

Systém úhrad z veřejného zdravotního pojištění u domácí paliativní péče je nastaven dvěma agregovanými výkony, tj. vykazuje se ošetřovací den podle náročnosti péče o pacienta. Zahrnuje v sobě nepřetržitou dostupnost zdravotnického týmu – lékaře specialisty a všeobecné sestry, léky a zdravotnický materiál, ale např. i dopravu za pacientem, a to bez ohledu na vzdálenost či četnost návštěv. Úhrady ze zdravotního pojištění tak zdaleka nekryjí náklady na poskytovanou zdravotní péči.

„Přesto, že má od roku 2018 paliativní péče definované své místo v systému financování zdravotních služeb, a tato část péče by měla být plně hrazena zdravotními pojišťovnami, je skutečnost taková, že úhrady za zdravotní péči nekryjí náklady na zajištění této péče. Z té větší části je tak specializovaná hospicová péče odkázána na finanční prostředky z dotací a darů od soukromých dárců, někdy pak musí pacient či jeho rodina na péči přispívat.“ uvedl hejtman Martin Kuba.

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba proto ještě tento rok navrhne zastupitelstvu kraje podpořit mobilní specializované paliativní týmy poskytující zdravotní služby na území kraje poskytnutím daru ve výši až 500 tisíc korun pro každý tým, který napomůže krýt náklady za zdravotní část spektra jejich služeb. Po návštěvě v táborském domácím hospici a setkání se zástupci jihočeských poskytovatelů mobilní specializované paliativní péče je hejtman Martin Kuba připravený otevřít téma financování a strategii poskytování této péče.

„Pokud má být poskytovaná péče skutečně profesionální a kvalitní pro pacienta i jeho rodinu, a takovou péči jihočeské hospice poskytnout umí, musí být podmínky úhrady za péči pro poskytovatele nastaveny přívětivěji. Jako předseda Asociace krajů České republiky jsem připraven vyvolat jednání na úrovni Vlády ČR a VZP ČR, za účelem narovnání výše úhrad ze zdravotního pojištění.“ dodal hejtman Kuba s tím, že Jihočeský kraj je i pro rok 2022 připraven podpořit poskytovatele hospicové péče prostřednictvím dotační politiky kraje. Jihočechům poskytuje mobilní specializovanou paliativní péči 6 organizací, které tvoří 9 mobilních týmů.

(tzjč)


 

29. září – Výběr z médií: dopad zelené dohody na zemědělce, nedostatek zaměstnanců i zdražení tabáku

Takzvaná zelená dohoda, neboli European Green Deal, se výrazně dotkne i zemědělců. Informují o tom středeční Hospodářské noviny. České firmy se stále potýkají s nedostatkem zaměstnanců, píše deník Mf Dnes. A Lidové noviny se věnují spotřební dani z tabáku – na ní stát letos pravděpodobně vybere méně, než očekával. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Do ČR se vrátila ptačí chřipka, nové ohnisko je na Příbramsku

V České republice bylo po více jak čtyřech měsících potvrzeno nové ohnisko ptačí chřipky. Nachází se v malochovu drůbeže v obci Trhové Dušníky na Příbramsku ve Středočeském kraji. Zdrojem nákazy jsou zřejmě volně žijící vodní ptáci.

Chovatel nahlásil úhyn pěti hus ze svého malochovu. V něm se dále nacházelo 16 slepic a 11 kachen. U jedné z kachen byly pozorovány klinické příznaky typické pro ptačí chřipku. Veterinární inspektoři neprodleně zahájili v chovu šetření, přijali předběžná opatření a odeslali uhynulé kusy k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. To následně potvrdilo ptačí chřipku H5. Na stanovení patogenity a přesné určení subtypu nákazy se čeká. Chovatel nevyloučil, že drůbež v chovu přišla do kontaktu s volně žijícími vodními ptáky.

Zbývající drůbež v chovu byla dnes dopoledne utracena. Kolem ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření, která omezí přesuny drůbeže, budou zde provedeny soupisy chovů drůbeže a bude zakázáno pořádání hromadných akcích jako jsou burzy či výstavy ptactva, které představují velké riziko šíření nákaz drůbeže a bude zakázáno pořádání výstav či burz drůbeže a ptactva, které představují velké riziko šíření nákazy.

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a k jejich přenosu dochází zejména trusem. Proto infekci nejčastěji způsobí pozření krmiva či vody kontaminované trusem infikovaných ptáků. Vysoce patogenní viry aviární influenzy způsobují u ptáků vysokou nemocnost a velké úhyny. V chovech drůbeže tím způsobují významné přímé i nepřímé ekonomické ztráty.

Základním preventivním opatřením je (pokud možno) chov drůbeže v uzavřených objektech a zabránění kontaktu s volně žijícími ptáky. U chovů, kde není možné zajistit umístění v uzavřeném objektu, je nutné přijmout opatření, která minimalizují rizika kontaminace vody, krmiva a podestýlky trusem volně žijících ptáků, například umístit vodu a krmivo pod přístřešek, zabránit pohybu drůbeže na vodních plochách, kde jsou volně žijící ptáci. Dalším možným opatřením je zasíťování výběhů apod. Případné podezření na výskyt nákazy, což je zvýšený úhyn drůbeže, náhlý pokles snášky nebo příjmu krmiva, je třeba nahlásit na krajskou veterinární správu.

V letošním roce byla na území České republiky postupně vyhlášeno 37 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže a jedno ohnisko v chovu ptáků držených v zajetí. První letošní ohnisko bylo potvrzeno 22. ledna v malochovu drůbeže v obci Dlouhá Lhota u Tábora v Jihočeském kraji. Postupně přibylo 37 dalších ohnisek v chovech, která se nacházela jak v neevidovaných malochovech, tak v komerčních chovech. Poslední ohnisko v Mladé Boleslavi – Čejeticích bylo potvrzeno 18. května. Od 26. července byla ČR oficiálně prostá ptačí chřipky.

(tzsvs)


 

Vláda rozhodla – 27. září

Návrh státního rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 376,6 miliardy korun, meziročně o 123,4 miliardy méně. Zahrnuje například výdaje na investice ve výši 218 miliard či nárůst důchodů v průměru o 805 korun.

Návrh nejdůležitějšího zákonu roku, jak se zákon o státním rozpočtu označuje, musí vláda předložit Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vždy do 30. září. Podrobnosti v tiskové zprávě Ministerstvo financí ČR https://www.mfcr.cz/…/navrh-statniho-rozpoctu-na-rok…

Děti nově při návštěvě zájmových kroužků nebudou muset prokazovat bezinfekčnost. Povinné testování nebo doklad o očkování nebo prodělání covid-19 ale odpadá jen v případě, že žáci budou z jedné školy nebo neměnného kolektivu. V případě nepravidelných aktivit nebo pravidelných aktivit v proměnném kolektivu bude prokázání bezinfekčnosti i nadále vyžadováno, ale platnost antigenního testu bude prodloužena na sedm dnů.

Do Maďarska zamíří 50 českých policistů. Budou pomáhat s ostrahou maďarsko-srbské hranice před nelegální migrací. Čeští policisté by měli v Maďarsku působit od poloviny října zatím do 15. prosince.

Co dalšího schválila vláda se dočtete na našem webu https://www.vlada.cz/…/vlada-schvalila-navrh-statniho…/

(fbvláda)


 

Dvě miliardy korun navíc. O tolik přidala VZP za prvních osm měsíců letošního roku na úhrady nejnákladnější centrové péče

Jen v průběhu letošního roku zvýšila VZP rozpočet na centrovou péči o další 2,1 miliardy korun. Oproti roku 2020, kdy bylo vynaloženo na léčbu ve specializovaných centrech 13,6 mld. Kč, byl rozpočet pro specializovaná centra navýšen na 15,755 mld. korun, tj. o 11,5 %. „I přes rostoucí náklady na zdravotní péči způsobené pandemií covid-19 je pro VZP prioritou přístup pacientů k nejmodernější léčbě,“ říká ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Za posledních pět let se zásadně zvýšil počet klientů VZP léčených ve specializovaných centrech, a to téměř o 20 tis. na loňských 52 000 pacientů. Významné zlepšení dostupnosti inovativních léčivých přípravků potvrzuje i nezávislá studie EFPIA (pozn. Evropská federace farmaceutického průmyslu a asociací), která aktuálně řadí Českou republiku mezi země s nejlepší dostupností moderní léčby v Evropě. „Není mnoho zemí v Evropě i ve světě, kde by měli pacienti takový přístup k nejlepší, a navíc plně hrazené péči z veřejného zdravotního pojištění,“ uvedl Zdeněk Kabátek.

„Investujeme koncepčně do zvyšování dostupnosti a zlepšování přístupu pojištěnců k nejmodernějším terapiím, úhrady ve specializovaných centrech pravidelně navyšujeme s cílem zajistit léčbu všech indikovaných pacientů. Klíčem je spolupráce s odbornými společnostmi a aktivní léková politika VZP, která zásadně změnila dostupnost moderní terapie pro naše klienty,“ vysvětluje náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči David Šmehlík.

Centrová péče v onkologii

Centrová péče nejmodernějšími inovativními léčivými prostředky je dnes poskytována u zvlášť závažných onemocnění, tedy nejen onkologických diagnóz, ale např. u roztroušené sklerózy, Crohnovy choroby nebo revmatologických diagnóz, u léčby vzácných chorob, jako je spinální svalová atrofie nebo cystická fibróza atd. Zejména onkologická onemocnění, jejich včasná léčba, včasný záchyt a prevence, patří v průběhu posledních let k prioritám VZP.

„Díky spolupráci s VZP se v několika posledních letech významným způsobem zvýšila dostupnost inovativní léčby našim pacientům. Daří se nám zajistit jim i tu nejdražší léčbu, která není standardně hrazena z veřejného pojištění. U plně indikovaných pacientů dnes můžeme nasazovat nejmodernější léky v rekordně krátkém čase a de facto bez finančních omezení,“ říká doc. Jana Prausová, předsedkyně České onkologické společnosti.

Centrová léčba je dnes poskytována nejvyššímu počtu onkologických pacientů v historii. Za posledních osm let se výdaje VZP na ni u onkologických onemocnění zdvojnásobily, a to na více než 3 miliardy v loňském roce. Zdvojnásobil se však zejména také počet léčených pacientů, za loňský rok se jejich počet blížil 8 000.

(tzvzp)


 

Kontroly České obchodní inspekce prokázaly prodej alkoholu a tabáku mladistvým

Česká obchodní inspekce ve 2. čtvrtletí 2021 pokračovala v kontrolách nabídky, prodeje, skladování alkoholických nápojů a tabákových výrobků. V tomto období uskutečnila 1 646 kontrol a porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek a zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních zjistila v 60 případech. V 11 případech proběhly kontroly s mladistvými figuranty. V 6 případech osobě mladší 18 let prodejci prodali nebo podali alkoholický nápoj, ve 4 případech prodejci prodali kuřácké pomůcky a v 1 případě prodejce porušil zákaz prodávat nebo podávat mladistvým tabákové výrobky, bylinné výrobky určené ke kouření a elektronické cigarety.

Česká obchodní inspekce kontrolovala od 1. dubna do 30. června 2021 dodržování právních předpisů, které upravují nabídku, prodej a skladování alkoholických nápojů a tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret, zejména zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu a zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních.

ČOI v tomto období provedla celkem 1 646 kontrol. U 693 kontrol zjistila porušení právních předpisů, což je 42,1 % z celkového počtu provedených kontrol. Porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek a zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních zjistila v 60 případech.

Součástí kontrolní akce bylo prověřit i dodržování dalších právních předpisů, především zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

 

ČOI využila své pravomoci a k 11 kontrolám byly přizvány osoby mladší 18 let. Jedna kontrola byla provedena za účasti Policie ČR.

Zjištěné nedostatky

Česká obchodní inspekce zjistila porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek a zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, v 60 případech.

Porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bylo zjištěno v 58 případech:

  • · v 31 případech prodejci porušili ustanovení § 13 odst. 1, neboť prodejci neumístili na místech prodeje alkoholických nápojů pro spotřebitele zjevně viditelný text týkající se zákazu prodeje těchto nápojů osobám mladším 18 let, případně nebyl tento text pořízen v zákonem stanoveném provedení, tj. v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písmen nejméně 2 cm
  • · v 6 případech bylo zjištěno porušení ustanovení § 11 odst. 5, které zakazuje prodávat nebo podávat alkoholický nápoj osobě mladší 18 let
  • · v 9 případech prodejce na místě prodeje tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret neumístil pro spotřebitele zjevně viditelný text o zákazu prodeje tohoto zboží osobám mladším 18 let, případně nebyl tento text pořízen v zákonem stanoveném provedení, tj. v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písmen nejméně 2 cm, čímž porušili ustanovení § 5 odst. 2
  • · ve 4 případech bylo zjištěno porušení ustanovení § 3 odst. 4, neboť prodávající porušili zákaz prodávat nebo podávat kuřácké pomůcky osobě mladší 18 let

Porušení dalších ustanovení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bylo zjištěno v menším počtu případů.

Porušení některého z ustanovení zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, bylo zjištěno ve 2 případech. V 1 případě byl zjištěn prodej cigaret konečnému spotřebiteli za cenu nižší, než byla cena uvedená na tabákové nálepce, čímž došlo k porušení ustanovení § 110 odst. 1 a v 1 případě byl zjištěn prodej cigaret konečnému spotřebiteli za cenu vyšší, než byla cena uvedená na tabákové nálepce, čímž došlo k porušení ustanovení § 112.

Porušení zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, nebylo ve sledovaném období zjištěno.

Porušení některého z ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo prokázáno celkem v 886 případech. Nejčastěji obchodníci porušili tato ustanovení – ve 357 případech neseznámili spotřebitele s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb (§ 12), v 258 případech porušili zásady poctivosti prodeje (§ 3), ve 133 případech nevydali doklad o zakoupení výrobků, ačkoli si o něj spotřebitel požádal nebo vydání dokladu bez potřebných náležitostí (§ 16). Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele bylo zjištěno v menším počtu.

Ve 109 případech bylo zjištěno porušení zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, ve 34 případech došlo k porušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1007/2011 o názvech textilních vláken a souvisejícím označování materiálového složení textilních výrobků a o zrušení směrnice Rady 73/44/EHS a směrnic Evropského parlamentu a Rady 96/73/ES a 2008/121/ES a ve 103 případech bylo kvalifikováno porušení dalších zákonů, resp. jejich jednotlivých ustanovení, v dozorové kompetenci České obchodní inspekce.

V některých kontrolních případech bylo zjištěno porušení více zákonů, resp. jednotlivých ustanovení, současně.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce v období od 1. dubna do 30. června 2021 pravomocně uložila celkem 508 pokut v hodnotě 1 783 500 Kč.

Pro porušení povinností stanovených zvláštními předpisy uložila zákaz prodeje na 1 458 kusů výrobků v celkové hodnotě 71 055 Kč a zákaz používání na 105 kusů neověřených měřidel, která neodpovídala obecně závazným právním předpisům, technickým normám, jiným technickým předpisům, popřípadě schválenému typu.

(tzčoi)


 

27. září – Výběr z médií: seznam invazivních druhů, nedostatek dětských psychiatrů i uhlíkové kompenzace

Ministerstvo zemědělství připravuje vlastní seznam nepůvodních živočišných druhů, jejichž rozšíření by se mělo v tuzemsku zabránit. To je téma týdeníku Hrot. V Česku je nedostatek dětských psychiatrů, píše regionální Deník. A stále více společností vyjádřilo zájem o kompenzaci vlastní uhlíkové stopy, informuje pondělní deník E15. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

V uplynulém týdnu Prachaticko opustili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulých dnech rozloučili.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vítězná firma na jihu Čech se věnuje měření hluku, nejlepší živnostník provozu rodinného penzionu

Přístupem ke své práci odbornou porotu nejvíce zaujala Markéta Blažková, a stala se tak nejlepším živnostníkem v Jihočeském kraji. Mezi firmami v regionu jednoznačně uspěla společnost STUDIO D – akustika, která provádí akreditované měření hluku a vibrací.

Penzion buduje vítězná živnostnice Markéta Blažková se svou rodinou už patnáct let a její práce je vidět na každém kroku – na každém kousku přírodní zahrady, na každé čistě povlečené peřině, na každém soustu čerstvě upečeného koláče. Každý, kdo k ní přijede, je zahrnutý láskyplnou péčí a pozorností. Hosté tu mají prostor skutečně vypnout a věnovat se jen sobě a odpočinku. K penzionu patří překrásná přírodní zahrada plná promyšlených detailů, včetně herních prvků pro malé i velké, relaxační i sportovní zóny. „Cokoli děláte, musíte dělat s láskou, empatií a citem. Pokud vám jde pouze o prospěch a zisk, dosáhnete možná dobrého či rychlého zisku, nedosáhnete však uspokojení z práce,“ říká Markéta Blažková. Pro své hosty připravuje zajímavé aktivity jako například orientační procházky po okolí, díky kterým se každý může seznámit s prostředím, ve kterém tráví pobyt. Hosty jsou především rodiny s dětmi, senioři a cyklisté.

„Paní Blažková zaujala svojí houževnatostí a citem pro svoji klientelu a podnikání. Jsem přesvědčen, že je inspirací i pro ostatní, protože dokázala zvládnout všechny problémy poslední doby,“ okomentoval vítěze porotce Jakub Svatek z MONETA Money Bank.

Druhé místo získal Gustav Němec se svojí detektivní kanceláří. Třetí příčku obsadil Jan Boháč, který provozuje restauraci, kavárnu a keramickou výrobnu.

Vítězná firma STUDIO D – akustika provádí akreditovaná měření hluku, vibrací a neprůzvučností, zpracovává akustické studie a studie oslunění, hlukové mapování, výpočty a studie prostorové akustiky. S požadavky řešit také vibrace a strukturální hluk ve stavbách začala společnost spolupracovat s firmami, vysokými školami a institucemi v zahraničí. Kromě laboratoře získala akreditaci také jako poskytovatel zkoušení způsobilosti, kde jsou klienty laboratoře z celého světa. Pro mnohé firmy provádí aplikovaný výzkum jejich stavebních materiálů. „Za největší úspěch považujeme především aplikovaný výzkum, který poskytujeme pro různé firmy, ať už v oblasti strukturálního hluku nebo stavební akustiky, ale také to, že za sebou máme mnoho dokončených staveb, ve kterých byly potvrzeny měřením predikce hluku,“ říká spolumajitel firmy Jan Dolejší. Od konkurence se společnost liší zejména v důrazu na kvalitu a odbornost provedené práce. V posledních letech významně rozšířila měření vibrací a strukturálního hluku a aktuálně spolupracuje na výstavbě mnoha významných projektů v České republice.

„Bylo skvělé v krajském finále vidět pestrý výběr firem, ukazuje to, že podnikatelské prostředí je zdravé. Vítězná firma mě velmi zaujala svojí inovativností, má vlastní laboratoř. Ve vedení společnosti je druhá generace managementu, která dovedla úspěšně převzít podnikání pod svá křídla,“ zhodnotil volbu Ladislav Kocour z IBM Česká republika.

Druhé místo v hodnocení odborné poroty získala společnost Kubák, tkalcovna Strmilov zabývající se tvorbou designového bytového textilu. Bronzovou příčku obsadila firma TRUST-ts, která se věnuje truhlářství.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která oceňuje živnostníky, kteří dokázali v podnikání překonat nejrůznější nástrahy osudu, a přeci to nevzdali a pracují dál, zvítězil a toto ocenění v Českých Budějovicích získala rovněž Markéta Blažková se svým rodinným penzionem.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží IBM Firma roku 2021 a MONETA Živnostník roku 2021 se uskuteční 7. prosince na pražském Žofíně.

„V uplynulých měsících jsme museli všichni čelit nepoznaným výzvám, a to jak v osobním, tak profesním životě. Už dnes je více než zřejmé, že dopady po koronakrizi budou znatelné. Proto je důležité, aby malé a střední podnikání mělo silné základy a podnikatelé se byli schopni přizpůsobit nové situaci. Z toho důvodu je podpora tohoto segmentu nezbytná. Jsme proto rádi, že můžeme přispět ke zviditelnění podnikatelů i živnostníků ze všech koutů republiky, kteří se snaží neusnout na vavřínech a dělají maximum pro své podnikání i své okolí. I my se nejen v této době snažíme podnikatelskému prostředí pomáhat a na našich malých i velkých projektech maximálně využívat spolupráce s místními dodavateli,“ říká Iveta Štočková, tisková mluvčí společnosti EUROVIA CS, hlavního partnera podnikatelských soutěží.

IBM Firma roku 2021 Jihočeského kraje:

  • 1. STUDIO D – akustika s.r.o. – akreditované měření hluku a vibrací (České Budějovice)
  • 2. Kubák, tkalcovna Strmilov, k.s. – tvorba designového bytového textilu (Strmilov)
  • 3. TRUST-ts spol. s r.o. – truhlářství (Trhové Sviny)

MONETA Živnostník roku 2021 Jihočeského kraje:

  • 1. Markéta Blažková – provoz rodinného penzionu (Stráž nad Nežárkou)
  • 2. Gustav Němec – detektivní kancelář (Tábor)
  • 3. Jan Boháč – hotelnictví, restaurace, kavárna a keramické výroba (Slavonice)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2021 Jihočeského kraje:

Markéta Blažková – provoz rodinného penzionu (Stráž nad Nežárkou)

(dp)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře