Z PRVNÍ RUKY: 6. září – 12. září 2021

Z PRVNÍ RUKY: 6. září – 12. září 2021

Vimperk – čtvrť pod Homolkou / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

11. září – Výběr z médií: kritika gynekologické společnosti, konec porevolučních biskupů i stavební poplatek

V českém tisku se v sobotu dočtete, že Česká gynekologická a porodnická společnost schválila nová doporučení pro péči o těhotné ženy. Ta podle kritiků přisuzuje ženám neuctivou pozici, píše regionální Deník. Odchází porevoluční generace biskupů, podle Lidových novin brzy bude muset skončit kardinál Dominik Duka, olomoucký arcibiskup Jan Graubner i brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Chorvatsko, Irsko a Rakousko budou nově v červené kategorii zemí podle míry rizika nákazy. Oranžové bude např. Slovensko nebo Kanárské ostrovy

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 13. září. Do červené kategorie se přesune Chorvatsko, Irsko a Rakousko. Oranžová kategorie se rozroste o Andorru, Dánsko, San Marino, Slovensko, Švédsko, Kanárské ostrovy a portugalskou Madeiru. Naopak Azorské ostrovy budou zelené.  Ministerstvo zdravotnictví také upravilo pasáž ochranného opatření týkající se provádění testů v zahraničí.

V reakci na rozhodnutí soudu Ministerstvo zdravotnictví upravilo pasáž ochranného opatření, která se týkala osob, které v zahraničí provádějí testy na přítomnost onemocnění COVID-19, tak, že se akceptují testy prováděné osobami oprávněnými k této činnosti v daném státě.

Do kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy (zelená kategorie) patří Maďarsko, Polsko, Vatikánský městský stát a také Azorské ostrovy. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Hongkong, Japonsko, Jordánsko, Korea, Kanada, Katar, Macao, Nový Zéland, Saudská Arábie, Singapur nebo Tchaj-wan. Ze zelené kategorie vypadne od pondělí 13. 9. Bosna a Hercegovina.

Další kategorií jsou země, které se vyznačují středním rizikem nákazy (oranžová kategorie). Do této kategorie zemí se řadí Andorra, Dánsko, Lucembursko, Lotyšsko, Rumunsko, San Marino, Slovensko, Švédsko, Itálie, Finsko, Malta, Kanárské ostrovy a portugalská Madeira.

Při návratu ze zemí zelené a oranžové kategorie je nutné vyplnit příjezdový formulář. Před vstupem na území ČR nebo nejpozději do 5 dní po vstupu je povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test.

Semafor zahrnuje také kategorii zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie). Do této kategorie aktuálně spadá Bulharsko, Belgie, Island, Irsko, Chorvatsko, Kypr, Nizozemsko, Norsko, Litva, Lichtenštejnsko, Monako, Německo, Estonsko, Francie, Rakousko, Řecko, Slovinsko, Švýcarsko, Španělsko vč. Baleárských ostrovů a Portugalsko. Pro návrat ze zemí z červené kategorie platí stejná pravidla jako při návratu z tmavě červené kategorie.

Do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená kategorie) spadají ostatní země. Osoby vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci. V případě cesty do ČR individuální přepravou, není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději však 14. den PCR test. Do doby výsledku je nutná samoizolace.

Podmínky testování a samoizolace při návratu se netýkají osob, které mají alespoň 14 dní po plném očkování (v případě dvoudávkového schématu 14 dní po druhé dávce, v případě jednodávkové vakcíny 14 dní po očkování) nebo těch, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář.

Uznává se také očkování občanům třetích zemí, kteří mají dokončené očkování z mimounijní země látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky, nebo jí odpovídající vakcínou, která je schválena Světovou zdravotnickou organizací pro nouzové použití. Tyto osoby zároveň musejí mít vystavený ověřitelný certifikát, který je zveřejněný v seznamu certifikátů na webu Ministerstva zdravotnictví.  Může se jednat také o očkování ze zemí, pro které byl uzavřen implementační akt a vydávají certifikát podle EU covid nařízení. Kompletní podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie covid-19 naleznete zde.

Příjezd a podání žádosti o vízum je nově umožněný rodinným příslušníkům občanů ČR nebo ostatních členských států EU.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

(tzmz)


 

Žáci se nebudou muset testovat při školních aktivitách

Ministerstvo zdravotnictví přichází s úpravou mimořádného opatření pro maloobchod. Nově se z něj od 13. září vyjímají školní aktivity. Úpravu dnes schválila vláda.

Ve spolupráci s MŠMT jsme zjednodušili podmínky pro školáky. Nově tak nebudou muset prokazovat bezinfekčnost účastníci školních aktivit, jako jsou např. plavecké výcviky. Jednoduše řečeno, pokud půjdou v rámci výuky žáci třeba plavat, nebudou se muset prokazovat potvrzením OTN,” vysvětluje důvody změny mimořádného opatření ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Z povinnosti doložení bezinfekčnosti a dodržení rozestupů tak aktuálně zmizí vnitřní sportoviště a bazény, a to v rámci výuky tělesné výchovy pro žáky jedné školy. Zároveň jsou jasněji upravená i pravidla při vzdělávacích akcích a zkouškách na vysokých školách. Studenti těchto škol se nebudou muset prokazovat potvrzením OTN. Toto nařízení zůstává v platnosti pouze pro vzdělávací akce a zkoušky, které jsou mimo studium na VŠ.

Vláda také upravila mimořádné opatření k testování v sociálních a zdravotních službách. Okruh poskytovatelů povinných provádět testování svých zaměstnanců a pacientů se od 13.9. rozšiřuje o poskytovatele následné lůžkové péče. První testování provedou do 20.9.

(tzmz)


 

Štěpánovice, Husinec, Dobronice a dalších sedmnáct obcí si rozdělí dotaci 8 milionů korun na přípravu výstavby obecních bytů. Jihočeský kraj tak chce udržet mladé lidi na venkově

Snaha Jihočeského kraje o zajištění levného dostupného bydlení pro mladé lidi ve venkovských oblastech je zase o krok dál. Krajští zastupitelé schválili na svém posledním zasedání žádosti dvaceti obcí do deseti tisíc obyvatel. Ty si tak mezi sebou rozdělí celkem osm milionů korun. Peníze jsou určeny ke zpracování projektové dokumentace na výstavbu obecních bytů.

„Chceme v našem regionu udržet mladé lidi. A nabídnout jim zde dostupné bydlení je podle nás účinná cesta, jak toho dosáhnout. Pokud se ukáže, že je o tento typ bydlení mezi mladými zájem, rádi bychom v podpoře výstavby obecních bytů pokračovali,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

O správnosti tohoto kroku je přesvědčen i 1. náměstek hejtmana František Talíř: „Ceny bydlení stoupají do astronomických výšin a pro mladé rodiny je nereálné získat v dohledné době vlastní bydlení. Obce mají nyní jedinečnou možnost nastartovat výstavbu vlastních bytů a udržet tak na vesnici právě mladé lidi.“ Za velký podíl na prosazení této novinky mezi dotační tituly Jihočeského kraje Talíř poděkoval krajskému radnímu Janu Bartoškovi, který téma dlouhodobě podporuje. „Podle mě je krize dostupnosti bydlení pro normálně vydělávající lidi časovanou bombou. Politici musí najít a prosadit potřebná řešení, aby pomohli situaci odblokovat. Tak, aby se ve výsledku v Česku více a rychleji stavělo a vlastní či nájemní bydlení bylo dostupné jak pro mladé lidi, tak pro rodiny nebo seniory. A toto řešení, které jsme v krajském zastupitelstvu schválili, je jedním z kroků k tomuto cíli,“ vysvětlil Jan Bartošek.

Pavel Hroch, náměstek hejtmana pro venkov dodal, že jihočeské obce by neměly primárně fungovat jako skanzen pro turisty, ale být kvalitním místem pro soužití všech generací. „Pokud chceme jihočeský venkov zachovat v takové podobě, jak jej známe a jak jej máme rádi, musíme se hlavně postarat o to, aby zde žili lidé. A udržet na vsi mladé lidi je čím dál těžší.  Obzvlášť, když nemají ani tu sebemenší šanci pořídit si vlastní bydlení. Obecní byty jsou jedním z mála způsobů, jak tuto situaci řešit,“ dodal Hroch.

V rámci 1. výzvy pro rok 2021 dotačního programu s názvem Podpora přípravy projektové dokumentace výstavby obecních bytů mohli zájemci podávat žádosti do 30. července. Hodnotící komise pak zasedala 16. srpna a podpořením všech formálně správných dvaceti žádostí byla celková alokace programu ve výši 8 milionů korun zcela vyčerpána.

(tzjč)


 

Areál Psychiatrické léčebny Lnáře bude mít už jen jediného vlastníka – Jihočeský kraj. Nájem se dlouhodobě nevyplácí

Zastupitelstvo Jihočeského kraje rozhodlo o koupi budov i pozemků, na kterých se nachází areál krajské příspěvkové organizace Psychiatrická léčebna Lnáře a které v jeho majetku nebyly, za částku 27 000 000 Kč. Kupované nemovitosti doposud vlastní Konvent Řádu bosých augustiniánů a kraji je pronajímá. „Do léčebny jsme za uplynulá léta investovali cca 12,5 milionů korun, a ještě platíme roční nájem 880 tisíc. Koupě je logická volba. Kraj bude hospodařit a investovat do svého,“ řekl náměstek hejtmana pro majetek a investice Antonín Krák.

Areál sestává z kláštera, kde je lůžkové část, administrativní budovy s kotelnou a Vily. „A právě klášter a veškeré pozemky v areálu jsou ve vlastnictví Konventu. Za uplynulá léta kraj zrekonstruoval zdroje pitné vody, vytápění, přistavěl výtah, investoval do čističky odpadních vod atd. Ty investice jsou v hodnotě 12,5 milionu a realizovaly se přitom vlastně na cizích pozemcích,“ vysvětluje Krák a dodává že k těmto investicím je nutné přičíst roční nájemné. „Do léčebny bychom chtěli v dalších letech dále investovat a je tedy nutné, abychom jako řádní hospodáři, investovali do svého,“ uzavřel Krák.

Původní návrh kupní ceny, který Konvent v lednu 2019 Jihočeskému kraji předložil byl na částku 40 000 000 Kč. Po sérii znaleckých posudků a jednání se cena snížila na současných 27 000 000 Kč.

Jihočeský kraj převzal Psychiatrickou léčebnu Lnáře od státu k 1. lednu 2003.  Ta má v současnosti 65 lůžek následné psychiatrické péče a provozuje tři ambulance: ve Lnářích, v Blatné a ve Strakonicích. „Pro kraj je důležité udržet počet lůžek následné péče a samozřejmě dosáhnout odpovídajícího standardu pobytu pacienta v tomto typu zařízení. Záměr budoucí dostavby areálu se bude odvíjet od reformy psychiatrické péče v ČR a hlavně podle reálných možností rozpočtu kraje v dalších letech,“ dodal krajský zdravotní rada Petr Studenovský.

(tzjč)


 

Kraj zavádí nový systém varování před extrémními projevy počasí

 

Prioritou Jihočeského kraje je bezpečnost jeho obyvatel. Kraj proto zahájí realizaci pilotního projektu k zajištění včasného varování před extrémními projevy počasí, jako jsou silné bouřky, kroupy, silný vítr, sněhové vánice, přívalové deště apod. Pilotní projekt s názvem Systém včasného varování bude zkušebně spuštěn pro období od 1. října 2021 do 30. září 2022.

Chci, aby jižní Čechy byly nejlépe chráněným krajem. Vzhledem k tomu, jak přibývá extrémních klimatických události v celé Evropě, ale i v ČR, rozhodli jsme se v našem kraji spustit pilotní projekt na včasné a lokálně co nejpřesnější varování obyvatel před takovými událostmi,“ uvedl hejtman Martin Kuba. Kraj podle něj proto spustí roční pilotní projekt ve spolupráci s firmou Meteopress, která tuto službu poskytuje komerčním pojišťovnám. Díky tomu se daří zabránit velkému množství škod a šetřit významné částky na škodních událostech.

Chceme, aby u nás docházelo k co nejpřesnějšímu varování podle souřadnic v těch lokalitách kraje, kde opravdu nebezpečí hrozí. Přesnost a včasnost je pro nás nejdůležitější. Nechci, aby občané našeho kraje dostávali zbytečná obecná varování, ale mohli se opravdu připravit ve chvíli, kdy nebezpečí hrozí přímo tam, kde žijí,“ vysvětlil hejtman a dodal, že v prvním období budou informace dostávat starostové a zástupci obcí, aby mohli zajistit včasné informování všech obyvatel.

Pokud se nám spolupráce osvědčí, zajistíme mobilní aplikaci, do které se budete moct přihlásit všichni, kteří budete chtít. Ve spolupráci s provozovatelem pak rozmístíme další radary v dalších částech kraje, aby informování bylo co nejpřesnější,“ ubezpečil Jihočechy hejtman Kuba, podle něhož kraj udělá všechno pro to, aby byly jižní Čechy při extrémních změnách počasí chráněny nejlépe, jak to jen jde.

(tzjč)


 

Meziroční růst cen byl nejvyšší od listopadu 2008

Spotřebitelské ceny vzrostly v srpnu proti červenci o 0,7 %. Tento vývoj byl ovlivněn vyššími cenami téměř ve všech oddílech spotřebního koše. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu o 4,1 %, což bylo o 0,7 procentního bodu více než v červenci a nejvíce od listopadu 2008.

Meziměsíční srovnání

V oddíle bydlení vzrostly ceny výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu o 1,2 %. V oddíle rekreace a kultura byly vyšší zejména ceny dovolených s komplexními službami o 3,3 %. Vývoj cen v oddíle doprava byl opět ovlivněn růstem cen pohonných hmot a olejů o 0,9 % a automobilů o 0,5 %. Vliv na zvýšení cenové úrovně měly též ceny v oddíle stravování a ubytování, kde vzrostly ceny stravovacích služeb o 0,9 % (z toho ceny v restauracích a kavárnách o 1,1 %). V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byly vyšší zejména ceny másla o 8,5 %, vajec o 7,5 %, ovoce o 1,6 % a drůbeže o 1,8 %. Ceny zeleniny meziměsíčně klesly o 3,3 %, z toho ceny brambor o 5,8 %. Ceny vepřového masa byly nižší o 1,7 % a cukru o 5,4 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,5 % a ceny služeb o 1,2 %.

„Spotřebitelské ceny vzrostly v srpnu oproti červenci o 0,7 % a svůj meziroční růst zrychlily na 4,1 %, což je nejvíce od listopadu 2008. Na tomto vývoji se podílely jak ceny zboží, tak ceny služeb z téměř všech oddílů spotřebního koše. Ceny zboží se oproti loňskému srpnu zvýšily o 3,6 % a ceny služeb o téměř 5 %,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Meziroční srovnání

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu o 4,1 %, což bylo o 0,7 procentního bodu více než v červenci. Toto zrychlení cenového růstu bylo ovlivněno zejména vyššími cenami v oddíle bydlení a v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. V oddíle bydlení vzrostly ceny výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu o 6,7 % (v červenci o 5,5 %). V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byly vyšší ceny másla o 12,4 % (v červenci o 2,7 %), vajec o 5,8 % (v červenci pokles o 4,1 %) a ceny ovoce byly meziročně nižší o 2,2 % (v červenci pokles o 4,8 %). V oddíle odívání a obuv zrychlil růst cen oděvů na 8,2 % (v červenci 6,1 %) a obuvi na 8,6 % (v červenci 6,4 %).

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v srpnu největší vliv ceny v oddíle bydlení a v oddíle doprava. V oddíle bydlení vzrostly ceny nájemného z bytu o 2,5 % a ceny vodného a stočného shodně o 5,5 %. Ceny elektřiny klesly o 3,4 % a zemního plynu o 4,7 %. V oddíle doprava byly vyšší ceny pohonných hmot a olejů o 19,0 %. Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle alkoholické nápoje, tabák, kde se zvýšily ceny piva o 6,3 % a tabákových výrobků o 9,9 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje meziročně vzrostly ceny olejů a tuků o 13,2 % a zeleniny o 7,0 %. Vliv na zvýšení celkové cenové hladiny měly také ceny v oddíle stravování a ubytování, kde se zvýšily ceny stravovacích služeb o 5,2 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 3,6 % a ceny služeb o 4,9 %.

Imputované nájemné (náklady vlastnického bydlení) vzrostlo o 8,2 % zejména v důsledku růstu cen stavebních materiálů a cen nových bytů pro vlastní bydlení, v menší míře i růstu cen stavebních prací. V meziročním indexu se také již téměř plně projevil vliv vyprchání dosud významně snižujícího efektu zrušení daně z nabytí nemovitých věcí v loňském roce. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl 103,6 %.

(Více informací k indexu imputované nájemné: Metodická poznámka.)

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v srpnu 2,8 %.

Harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP)1)

Podle předběžných výpočtů vzrostl v srpnu HICP v Česku meziměsíčně o 0,4 % a meziročně o 3,1 %. Podle bleskových odhadů Eurostatu byla meziroční změna HICP za Eurozónu v srpnu 2021 3,0 % (v červenci 2,2 %). Na Slovensku byly ceny v srpnu meziročně vyšší o 3,3 % a v Německu o 3,4 %. Podle předběžných údajů Eurostatu byla meziroční změna HICP 27 členských zemí EU v červenci 2,5 %, což bylo o 0,3 procentního bodu více než v červnu. Nejvíce ceny v červenci meziročně vzrostly v Estonsku (o 4,9 %) a nejméně na Maltě (o 0,3 %).

(Více informací na internetových stránkách Eurostatu: HICP.

(tzčsú))


 

10. září – Výběr z médií: tržby lékáren během pandemie, popularita dohod o vině a trestu nebo oživení remosky

Lékárny jako vítězové pandemie. O nebývalých tržbách lékáren v době koronaviru informují Hospodářské noviny. Růstu popularity takzvaných dohod o vině a trestu si zase všímají Lidové noviny. E15 poukazuje na změnu majitele českého výrobce vojenských letadel Aero Vodochody. A deník Právo píše o úspěchu české legendární firmy na výrobu remosek. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Kritika kontrol inspekce práce od majitele firmy Brano i od Hospodářské komory ČR není na místě

Nařčení z využití inspektorů práce ve volební kampani, které je obsahem prohlášení Hospodářské komory ČR (HK ČR), je podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové nepřijatelné. Neoprávněná je i kritika majitele firmy Brano, a.s., a poslance Pavla Juříčka, podle kterého nebyla firma o výsledcích kontroly informována. Protokol o kontrole však obdrželi zástupci společnosti už na konci července. Vyplývá to z údajů, které poskytl Státní úřad inspekce práce (SÚIP).

Hospodářská komora ČR (HK ČR) vydala prohlášení, ve kterém ještě před tiskovou konferencí, na níž byly prezentovány výsledky kontrol, akci Férová práce zpochybnila.

„Hospodářská komora zastupuje zaměstnavatele. Dokonce i ty, kteří se ke svým zaměstnancům nechovají fér. Jejich náhlá starost o pověst inspektorů mě proto překvapuje. Akce Férová práce prestiž SUIP naopak zvýšila, protože dostala na světlo práci inspektorů, která kvůli nezájmu médií léta zůstávala skrytá,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Státní úřad inspekce práce prověřuje firmy průběžně. Během covidu rychle přibývalo podnětů od zaměstnanců. Státní úřad inspekce práce na tyto podněty musí ze zákona reagovat. A tou reakcí byla mimořádná kontrolní akce Férová práce. Není možné, aby si někdo myslel, že přestal platit zákoník práce. Masivní porušování práv zaměstnanců v téhle zemi nelze přehlížet ani kvůli koronaviru, ani kvůli volbám. Vyzývám proto Hospodářskou komoru, aby přestala krýt nebo dokonce hájit porušování zákonů ve vztahu k zaměstnancům. To je naprosto nepřijatelné,“ dodává Jana Maláčová.

Kontrola společnosti BRANO a.s.

Kontrola ve společnosti BRANO a.s., která v Moravskoslezském kraji vyrábí autodíly, byla ukončena 28. 7. 2021, přičemž protokol o kontrole byl zaslán do datové schránky společnosti o dva dny později (30. 7. 2021). V datové schránce si jej zástupci firmy převzali ještě tentýž den (tzn. 30. 7. 2021). Lhůta pro podání námitek k obsahu protokolu tak uplynula 16. 8. 2021, aniž na ni firma reagovala. Správní řízení o uložení pokuty proto bude zahájeno v nejbližších dnech.

„Průběh kontroly, údaje o jejím ukončení a dalších krocích jsem ihned prověřovala u vedení SÚIP. Ti mi potvrdili, že informace, které jsme prezentovali jsou správné. Je možné, že se k panu Juříčkovi nedostaly, ale postup inspekce je v pořádku a v souladu s příslušnými předpisy,“ potvrdila ministryně Jana Maláčová, do jejíhož resortu inspekce práce spadá.

Firmě Brano, a. s., podle zjištěného rozsahu porušení předpisů hrozí až dvoumilionová pokuta. Nešlo totiž o ojedinělé prohřešky. Zde je výčet hlavních nedostatků, které odhalili inspektoři SÚIP:

  • · rozvrh pracovní doby v rozporu se zákoníkem práce u 11 zaměstnanců
  • · nedostatky v evidenci pracovní doby u 6 zaměstnanců
  • · porušování odpočinku během pracovní doby u 6 zaměstnanců
  • · 15 zaměstnancům přiděleným agenturou práce není rozvržena pracovní doba
  • · nedodržování maximálního rozsahu přesčasů u 5 dočasně přidělených zaměstnanců agentury práce
  • · neoprávněné srážky ze mzdy u 10 zaměstnanců
  • · nedostatky v oblasti BOZP

(tzmpsv)


 

Důchodci si od ledna polepší v průměru o 805 korun

Průměrný důchod se od prvního ledna 2022 zvýší o 805 korun. Tři sta korun nad zákonnou valorizaci, které navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí, už prošlo legislativním procesem a dostane je každý důchodce. Otazník ale dosud visel nad výpočtem zákonem stanoveného navýšení. To vychází z dat statistického úřadu a bylo možné ho definitivně dopočítat až nyní. Teď je ale vše jasné – v průměru to bude 505 korun.

„Důchody jsou nízké, vše se zdražuje, a důchodci si zaslouží dostat přidáno. Proto jsem o bonus k valorizaci bojovala ze všech sil už s předstihem. Nechtěla jsem dopustit, aby se to nestihlo schválit včas,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Ta připomněla, že důchody se v době, kdy je ministryní, zvyšovaly v průměru každoročně o 900 korun. Loni penzisté získali jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun. „Tentokrát je ale zákonná valorizace nižší, než byla v předchozích letech. Do výpočtu se totiž promítá především nižší růst reálných mezd způsobený koronavirovou krizí. Už proto jsem ráda za to, že se mi podařilo prosadit mimořádné navýšení o 300 korun,“ uvedla Jana Maláčová.

Důchody budou po zvýšení o zmíněných 805 korun dosahovat v průměru 16 280 korun, což odpovídá zhruba 43 procentům průměrné mzdy. „Tento poměr se postupně zvyšuje, aktuálně o 1,6 procentního bodu, ale stále je nízký. Skutečnost, že pravicové vlády na seniory zapomínaly a penze zvyšovaly v lepším případě o desetikoruny, bude nutné dohánět i v dalších letech. Zmíněný poměr by se měl v budoucnu blížit k 50 procentům,“ uvedla Jana Maláčová. V průměru důchody od začátku roku vzrostou o 5,2 procenta, což po očištění od inflace bude znamenat zvýšení kupní síly důchodů o 3,2 procenta.

Konkrétní nový důchod se bude vypočítávat tak, že se k jeho solidární složce základní výměry připočte 350 Kč, přičemž základní výměra penzí po Novém roce vzroste na 3900 korun. K zásluhové části procentní výměry se připočte 1,3 procenta její nynější výše plus 300 korun.

Obě komory parlamentu už v létě odsouhlasily i další změny, které budou platit ale až od začátku roku 2023. Půjde o tzv. výchovné, které by mělo všem primárně pečujícím rodičům o děti přilepšit k důchodu o 500 Kč za každé vychované dítě. „Jedná se především o ženy, u nichž je průměrná výše důchodů o téměř tři tisíce korun nižší než u mužů. Přitom se zasloužily o výchovu nové generace, která ze svých příjmů mimo jiné přispívá i do důchodového systému,“ vysvětluje Jana Maláčová. Další novinkou bude dřívější odchod do důchodu pro záchranáře, aniž by se měnila výše jejich penze. „Dál budu bojovat ještě za to, aby se totéž vztahovalo na pracující v náročných profesích. Zaslouží si to,“ dodala ministryně, s tím, že by mělo jít například o horníky, svářeče, brusiče, kováře nebo specializované sestřičky.

(tzmpsv)


 

Senát podpořil posílení pěstounské péče

Senát, který schválil návrh novely zákona o sociálně právní ochraně dětí z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí, vyslal několik dobrých zpráv nejen pěstounům, ale především dětem, k nimž nebyl osud zrovna přívětivý. Co přinese? Úpravy v pěstounské péči, které posílí zejména péči u přechodných pěstounů nebo péči o děti s hendikepy či o sourozenecké skupiny. Stabilnějšího financování se dočkají i takzvané ZDVOPy, krizová zařízení pro děti, stejně tak dojde k podpoře mladých dospělých, kteří odcházejí z ústavní nebo náhradní péče, a chtějí pokračovat ve studiu. Ústavní péče pro děti do 3 let se bude v následujících letech naopak omezovat.

Upravená podoba novely zákona o sociálně právní ochraně dětí počítá se zvýšením odměn za pěstounskou péči. „Jde o první koncepční úpravu od roku 2013, která by měla nastavit a znovu nastartovat náhradní rodinou péči v Česku. Zájem pěstounů v posledních letech stagnoval a tato novela by měla situaci zásadním způsobem změnit,“ věří ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Očekáváme v dalších 5 letech až 40procentní nárůst zájemců o pěstounskou péči,“ dodává. „Stát se pěstounem je velké rozhodnutí a často mu stály v cestě i finanční důvody. Zvýšení odměn je nutností, životní náklady rostou dramaticky úplně všem,“ pokračuje dále Jana Maláčová. „Podařilo se navázat tyto odměny na minimální mzdu a životní minimum, což považuji za koncepční. Nebude totiž nutné o navýšení rozhodovat každý rok znovu a znovu,“ vyzdvihuje Jana Maláčová. Dojde také k navýšení státního příspěvku na výkon pěstounské péče ze 48 tisíc Kč na 54 tisíc Kč ročně pro doprovázející organizace.

Mladí dospělí, kteří odcházejí z dětských domovů, ústavních zařízení nebo z pěstounské péče nově budou dostávat příspěvek při dalším studiu ve výši 15 tisíc korun měsíčně. Stát by jim měl pomoci při hledání bydlení a zaměstnání.

Novela kromě toho výrazně omezuje umisťování dětí ve věku do 4 let do pobytových zařízení, především do dětských domovů pro děti do 3 let (kojeneckých ústavů). „Podle mého přesvědčení nejmenší děti, a vlastně žádné děti, do ústavu nepatří. Pokud vyrůstají alespoň v náhradních rodinách, tak mají mnohem větší šanci na šťastný a úspěšný život. Kojenecké ústavy nedokážou i přes veškerou možnou snahu dětem zajistit rodinné prostředí. Jsme poslední evropskou zemí, kde tato zařízení fungují. Přijetí této novely proto považujeme za velmi důležitý krok,“ dodává ministryně s tím, že od roku 2025 budou moct být děti mladší 3 let pouze v péči fyzické osoby.

Stabilní financování získají díky novele také takzvané ZDVOPy, tedy zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Jde o krizová zařízení poskytující ochranu dětem, které se ocitly bez jakékoli péče. „Státní příspěvek, který je 22 800 korun, již absolutně nestačí na pokrytí nákladů. Proto je ho nutné navýšit na 36 000 Kč měsíčně za obsazené lůžko, což by mělo zajistit dostatečný finanční polštář pro to, aby MPSV již nemuselo vypisovat mimořádné dotace jako v posledních letech,“ říká ministryně Jana Maláčová.

Zákon vejde v účinnost od 1.1.2022.

(tzmpsv)


 

9. září – Výběr z médií: kvalita výuky na lékařských fakultách, nebezpečná samoléčba a ranhojičky v Brně

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že vláda zvýšila počty studentů na lékařských fakultách, ti kritizují přeplněné posluchárny i nedostatek pedagogů, píše Deník N. Experti podle Lidových novin varují před samoléčbou podle internetu. A ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně stále pracují ranhojičky, přibližuje Právo. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Úřad práce ČR už přijal přes 3300 žádostí o náhradní výživné

V průběhu července a srpna přijal Úřad práce ČR (ÚP ČR) celkem 3 336 žádostí o náhradní výživné. V drtivé většině případů (86 %) je zástupcem žadatele/dítěte žena, jen ze 14 % muž. Ve více než 77 % ÚP ČR už dávku přiznal, a to v celkovém objemu 4 819 765 Kč. V průměru obdrželi žadatelé 1 865 Kč.

Ostatní žádosti procházejí posouzením, případně se čeká na dodání veškerých podkladů ze strany klientů. Jedná se zejména o případy, kdy klienti nedodali žádosti úplné, např. bez návrhu na exekuci nebo soudního výkonu rozhodnutí (výživné žadatelé aktivně nevymáhají), či chybí doklad o přijatém výživném.

Zájem o náhradní výživné potvrzuje předpoklady. Očekává se, že by na něj mělo dosáhnout přibližně 24 tisíc dětí ročně, což v praxi znamená přibližně 2 tisíce žádostí měsíčně. „Není pro nás žádným překvapením, že rodiče, zejména pak matky samoživitelky, mají o náhradní výživné zájem. Jsem velmi ráda, že se mi po dlouhých letech debat, podařilo prosadit tuto pomoc. Děti nemají být trestány za to, že na ně jeden z rodičů kašle. Náhradní výživné jim dává šanci na lepší život, na lepší budoucnost,“ komentuje aktuální data ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

„Počet podaných žádostí by v následujících měsících mohl dokonce vzrůst. Většina lidí už je zpět z dovolené a jejich život se vrací do běžných kolejí. Řeší tak mimo jiné více i záležitosti týkající se financí,“ doplňuje generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Na novou agendu se ÚP ČR v předstihu velmi pečlivě připravoval, proto i administrace náhradního výživného probíhá v rámci celé republiky bez významnějších problémů.

Aby ÚP ČR co nejvíce zjednodušil lidem kroky, které je nutné v souvislosti s náhradním výživným učinit, připravil speciální webovou stránku se všemi podstatnými informacemi. Na stránce jsou k dispozici například nejčastější otázky a odpovědi, ale také dvě návodná videa – první shrnuje informace k náhradnímu výživnému, druhé pak obsahuje podrobný návod, jak správně vyplnit žádost. Lidé tak nemusí osobně na Úřad práce ČR, ale vše vyřídí z pohodlí domova.

(tzúp)


 

Férová práce odhalila stovky prohřešků zaměstnavatelů. Nejvíce se jich týkalo odměňování pracovníků

Tři čtvrtiny kontrolovaných zaměstnavatelů se prohřešilo vůči předpisům, zejména tím, že neférově odměňovali zaměstnance, nutili je k neplaceným přesčasům, nebo neplatili příplatky za práci o víkendech nebo po nocích. Značné problémy byly i u agenturního zaměstnávání. Inspektoři odhalili zastřené zprostředkování u 129 osob a 75 lidí pracovalo nelegálně. Ukazují to průběžné výsledky akce Státního úřadu inspekce práce (SÚIP) s názvem Férová práce.

V rámci akce Férová práce bylo celkem zkontrolováno 167 zaměstnavatelů ze všech krajů České republiky, zapojilo se do ní 299 inspektorů. Kromě hlavních zaměstnavatelů probíhaly kontroly i u subdodavatelů a agentur práce. „Výsledky jsou, bohužel, velmi vážné! Zaměřujeme se na zaměstnavatele, na které přišly na inspektorát práce podněty s podezřením na porušování zákona. Chceme říct, že zákoník práce nepřestal platit, chceme ohlídat férové podmínky pro odměňování, dodržování pracovní doby, placení za práce přesčas nebo v noci a zamezit nelegálnímu zaměstnávání,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Ta doplnila, že je aktuálně 123 dokončených kontrol, přičemž v 30 případech jde o hlavní zaměstnavatele a v 93 případech šlo o subdodavatele nebo agentury práce. Zjištěné nedostatky byly u 95 kontrol, což je 77 procent případů. U hlavních zaměstnavatelů se prohřešilo 29 z 30 kontrolovaných.

Inspekce probíhaly v průmyslových a ve stavebních firmách, u zemědělských výrobců, ve skladech i v logistických centrech. Inspektoři SÚIP odhalili celkem 277 porušení pracovněprávních předpisů. „Téměř třetina případů, přesně jich je 85, se týkala neférového odměňování zaměstnanců. To je alarmující! V dalších 73 případech nebyla dodržována pracovní doba a v 66 případech inspektoři našli nedostatky v oblasti agenturního zaměstnávání. Zastřené zaměstnávání odhalili u 129 osob a dalších 75 jich pracovalo nelegálně,“ shrnuje hlavní nálezy inspekce ministryně Jana Maláčová. Připomněla, že inspektoři odhalili i velký počet porušení bezpečnosti práce, celkem jich bylo 276.

V současné době se inspektoři vypořádávají s námitkami zaměstnavatelů a běží příslušné lhůty. Ve 24 případech již nic nebrání zahájení správního řízení a těmto firmám hrozí pokuta dva miliony korun. U 13 firem však bylo zahájeno správní řízení pro nesoučinnost při kontrole, kde může pokuta dosáhnout až 500 tisíc korun. Například u zastřeného zaměstnávání a v případech nelegální práce pak mohou pokuty dosáhnout až 10 milionů korun, při nevyplácení příplatků za noční práci službu, za práci přesčas, o víkendu může inspekce udělit dvoumilionovou pokutu.

(tzmpsv)

 


 

Zaměstnavatelé, kteří vycházejí vstříc neformálně pečujícím, získali ocenění

Pro řadu rodin, které vychovávají děti a zároveň pečují o stárnoucí rodiče nebo blízké s dlouhodobým hendikepem, je nezbytnou podmínkou vstřícnost ze strany zaměstnavatele. Právě takové firmy nebo instituce, které si to uvědomují, se rozhodla ocenit aliance odpovědných firem Byznys pro společnost společně s Ministerstvem práce a sociálních věcí. Nultý ročník Ceny Zaměstnavatel přátelský k neformálně pečujícím byl vyhlášený dnes na konferenci Fórum rodinné politiky 2021.

„V České republice dnes žijí skoro 2 miliony lidí, kteří současně pracují a pečují o někoho blízkého. Taková péče se stává společenským fenoménem a pro značnou část neformálně pečujících platí označení „sendvičová situace či generace“. Ocenění cílí na zaměstnavatele, aby vycházeli rodinám vstříc a umožňovali sladit práci a osobní život,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Ta dnes udělila pěti zaměstnavatelům Cenu Ministryně práce a sociálních věcí za inovativní a inspirující přístup k neformálně pečujícím. Jde o COMMERZBANK Aktiengesellschaft, pobočka Praha, ČEZ, a. s., mateřskou společnost Skupiny ČEZ, Městskou část Praha 7, Město Kopřivnice a MONETA Money Bank, a.s.

Zároveň byl dnes vyhlášený 1. národní seznam zaměstnavatelů přátelských k neformálně pečujícím, kteří reprezentují jak privátní sféru a patří k velkým mezinárodním zaměstnavatelům, tak jsou zde zastoupeni i velcí domácí zaměstnavatelé, zaměstnavatelé ve veřejné správě a samosprávě i menší zaměstnavatelé z neziskového sektoru. Na tomto seznamu je aktuálně 16 firem:

  • · Česká společnost, z. s.
  • · COMMERZBANK Aktiengesellschaft, pobočka Praha
  • · Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group
  • · Československá obchodní banka, a.s.
  • · ČEZ, a. s., mateřská společnost Skupiny ČEZ
  • · Deutsche Boerse Group
  • · Komerční banka, a.s.
  • · Krajský úřad Středočeského kraje
  • · Kyndryl Client Center, s.r.o. (dceřiná společnost IBM)
  • · Město Kopřivnice
  • · Městská část Praha 7
  • · MONETA Money Bank, a.s.
  • · PricewaterhouseCoopers, Czech republic, s.r.o.
  • · Statutární město Most – Magistrát města Mostu
  • · Tesco Stores ČR a.s.
  • · Vochomůrky, z.s.

Až dvě třetiny z neformálně pečujících v České republice jsou ženy, a to nejčastěji ve věku35 až 64 let. „Vzhledem k populačním trendům je zřejmé, že skloubení neformální péče se zaměstnáním bude v budoucnu čelit dost možná většina produktivní části společnosti. Je proto nejvyšší čas otevřít téma i na trhu práce a navázat intenzivní a vzájemný dialog se zaměstnavatelskou sférou,“ vyzdvihla dále ministryně Jana Maláčová v průběhu udílení cen.

(tzmpsv)


 

Pečující roku zná své vítěze

Ocenění Pečující roku pro ty, kteří se starají o své blízké, i letos převzali pečující v třech kategoriích. Slavnostní vyhlášení soutěže a předání ocenění proběhlo v rámci Fóra rodinné politiky.

„Neformální péče o seniory, rodinné blízké s postižením či dlouhodobě nemocné je v České republice stále okrajovým tématem. Jedná se přitom o velmi náročnou a vyčerpávající práci, a to nejen finančně, ale také především psychicky. Tito pečující mají ztíženou pozici na pracovním trhu, často musí odejít ze zaměstnání a následně se dostávají do sociální izolace. V době koronavirové krize navíc čelili, a možná ještě budou čelit, závažným zdravotním rizikům. Prostřednictvím tohoto ocenění je chceme v jejich úsilí podpořit a poukázat na to, že neformální péče je oblastí sociální péče, před kterou rozhodně nelze zavírat oči,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Ocenění se vyhlašovalo ve třech kategoriích, v nichž zvítězili:

• péče o seniora staršího 65 let: Jan Procházka (Hluk na Uherskohradišťsku)

• péče o člověka s postižením/dlouhodobě nemocného mladšího 18 let: Alena Konečná (Machov)

• péče o člověka s postižením/dlouhodobě nemocného staršího 18 let: Eva Poštová (Prachatice)

Do soutěže mohl být nominován kdokoliv z široké veřejnosti z celé České republiky. Zaslané příběhy nominovaných účastníků byly posuzovány komisí složenou nejen z pracovníků MPSV, ale také z odborníků na neformální péči v ČR, např. zástupcem projektu Neformální pečující či zástupcem občanské veřejnosti v oblasti neformální péče. Více informací o soutěži je možné získat také na webu www.pecujiciroku.cz

(tzmpsv).


 

8. září – Výběr z médií: senioři odmítající očkování, navýšení platů učitelům i rekonstrukce Václavského náměstí

V českém tisku se ve středu dočtete, že praktikům se nedaří přesvědčit statisíce seniorů, aby se nechaly naočkovat proti koronaviru. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky zůstává přes 428 tisíc lidí nad 60 let nenaočkovaných, píše Mf Dnes. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) bude podle Práva znovu požadovat pětiprocentní navýšení platů pro učitele. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Ministerstvo spustí studii na přítomnost protilátek u osmi tisíc Čechů

Ministerstvo zdravotnictví spustí v průběhu září a října studii PREVAL II. Jejím cílem je doplnit informace o reálném stavu přítomnosti protilátek a buněčné imunity proti viru SARS-CoV-2 na vzorku přibližně 8 tisíc osob včetně chronických pacientů, zdravotnického personálu a osob testovaných v roce 2020 při první fázi. Výzkum proběhne v Praze a Olomouci. Na studii MZ spolupracuje se Státním zdravotním ústavem a Ústavem zdravotnických informací a statistiky.

„Studie nám pomůže pochopit dynamiku šíření onemocnění COVID-19 v České republice. A také nám dodá podklady pro řešení tolik diskutované otázky uznávání protilátek. Dnes máme totiž pouze dílčí a necentralizované údaje získané rozdílnými metodikami a za použití různých laboratorních metod. To je potřeba změnit. Druhá fáze studie nám s tím pomůže,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Studie PREVAL II bude prováděna ve třech zdravotnických zařízeních. Institut klinické a experimentální medicíny se zaměří na pacienty s chronickým onemocněním léčené přímo v IKEM a na pacienty oslovené ve spolupráci se Sociologickým ústavem Akademie věd ČR. Ve Fakultní Thomayerově nemocnici bude průzkum prováděn na vlastních zdravotnických pracovnících. Fakultní nemocnice Olomouc ve spolupráci s Univerzitou Palackého se pak primárně zaměří na osoby, které se účastnili studie PREVAL v dubnu a květnu 2020.

Do studie není možné se přihlásit. Vybrané osoby, které zastupují každou ze 4 skupin, budou cíleně osloveni. Každá skupina bude zastoupena přibližně 2-3 tisíci osob, v rámci celé studie tak bude vyšetřeno 8 tisíc osob. Probíhat bude v září a říjnu 2021 a závěrečné vyhodnocení budou k dispozici na konci roku. Dílčí výsledky však budou postupně předávány Ministerstvu zdravotnictví a Ústavu zdravotnických informací a statistiky a hodnoceny společně s partnerskými organizacemi projektu.

Výzkum je plně v souladu s mezinárodními doporučeními a jeho obdoby jsou prováděny ve velké části vyspělých zemí. Účastníkům studie je odebrána žilní krev a následným vyšetřením se detekuje přítomnost protilátek proti viru SARS-CoV-2 a buněčná složka imunity.

(tzmz)


 

 

Ústřední ředitel České obchodní inspekce požádal o uvolnění z funkce

Ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný požádal ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka o uvolnění z funkce. Učinil tak v minulých dnech v souladu se zákonem o státní službě. Ve funkci by měl skončit ke dni 30. 9. 2021.

„K tomuto rozhodnutí mne vedly zejména soukromé a rodinné důvody. Jedná se o osobní rozhodnutí,“ uvádí ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

ČOI se v letošním roce přestěhovala do nových prostor, personálně je v současné době stabilizována a do doby, než bude vybrán nový ústřední ředitel, může vést úřad jeho současný zástupce. Činnost ČOI tímto rozhodnutím není v žádném případě ohrožena.

Ing. Mojmír Bezecný u České obchodní inspekce působí již 35 let. Ve funkci ústředního ředitele ČOI pracuje od 1. dubna 2014. Před nástupem do čela České obchodní inspekce byl téměř sedm let ředitelem krajského inspektorátu v Ostravě, předtím zástupcem ředitele a inspektorem.

(tzčoi)


 

Obliba nákupů přes internet trvala

Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy v červenci zvýšily reálně o 5,5 %, bez očištění o 3,1 %. Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy meziměsíčně vzrostly o 0,5 %.

„Tržby v maloobchodě v červenci vzrostly meziročně o 3,1 %, po vyloučení vlivu rozdílného počtu pracovních dnů o 5,5 %. Červenec byl pátý měsíc v řadě, kdy se maloobchodní tržby meziročně zvyšovaly,“ říká Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ.

„Největší vliv na růst maloobchodu měl prodej prostřednictvím internetu, který byl o 15,3 % vyšší než v loňském roce. Naopak nižší tržby zaznamenaly například prodejny s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci a prodejny oděvů a obuvi, kde se tržby snížily o více než 2 %,“ dodává Marie Boušková.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/maloobchod-cervenec-2021.

(tzčsú)


 

7. září – Výběr z médií: rozprodávání majetku pošty, kritika peněz pro dárce a očkovací kampaň pro ženy

V českém tisku se v úterý dočtete, že Česká pošta podle deníku E15 dál rozprodává svůj majetek. Někteří lékaři kritizují možné finanční odměny pro dárce buněk a tkání, píše Deník N. A očkovací kampaň proti koronaviru se víc zaměří na mladé ženy, řekl pro Hospodářské noviny ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Madeta a GW Jihotrans darovaly českobudějovické nemocnici dva sanitní vozy

Významné Jihočeské společnosti podpořily krajskou nemocnici. Generální ředitelé společností Madeta, a.s. Milan Teplý a GW Jihotrans, a.s. Robert Krigar předali v pondělí 6. září Nemocnici České Budějovice, a.s. dva sanitní vozy Renault Master.

„Sponzorský dar v této podobě jsme českobudějovické nemocnici poskytli rádi. Zaslouží si to ona i pacienti. Zdravotníky je potřeba sponzorovat, všichni víme, jak jsou pro nás důležití, a velmi si jich vážíme. Věřím, že nová sanitka bude sloužit dobře a dlouho. Všem bych ale přesto moc přál, aby ji nikdy nepotřebovali,“ sdělil generální ředitel Madeta, a.s. Milan Teplý.

„Chtěli jsme naším darem vyjádřit českobudějovické nemocnici dík za její péči během pandemie COVID-19. Naše společnost zaměstnává v jižních Čechách přes 1000 zaměstnanců, z nichž určitě desítky z nich v minulých měsících potřebovali zdravotní péči. Pokud to ekonomická situace dovolí, rádi bychom my i Madeta, a.s. naši krajskou nemocnici i nadále podporovali,“ uvedl generální ředitel GW Jihotrans, a.s Robert Krigar.

V roce 2020 bylo sanitními vozy v rámci Nemocnice České Budějovice, a.s. realizováno celkem 11 935 převozů. Mimo nemocnici pak 689. Nejdále se sanity krajské nemocnice vypravily do Itálie, Polska a Slovenska.

Darů od dvou z nejvýznamnějších jihočeských podniků si moc vážíme a děkujeme za ně. Vnímáme je jako symbolické ocenění práce všech našich zaměstnanců a podporu nemocnice. Dva špičkové sanitní vozy nahradí naše dosluhující patnáct let staré sanity Mercedes-Benz,“ uzavírá generální ředitel Nemocnice České Budějovice, a.s. Michal Šnorek.

(tznem)


 

Kraj postaví u Jindřichova Hradce nový domov pro seniory

Nový dům pro seniory plánuje postavit Jihočeský kraj v lokalitě Bobelovka u Jindřichova Hradce – Otína. V třípatrové novostavbě s jedním částečně zapuštěným podzemním podlažím nalezne domov celkem 94 klientů.

Ubytováni budou v 34 jednolůžkových a 30 dvoulůžkových pokojích. Zadávací řízení na stavební práce bylo zahájeno v polovině srpna. Stavět by se mělo začít v dubnu 2022, dokončení stavby je pak plánováno na únor roku 2024.

Součástí rozsáhlého objektu bude veškeré vybavení, určené pro komfort klientů a usnadňující péči zaměstnancům. Nebude chybět ani aktivizační místnost nebo kaple,“ popsala náměstkyně hejtmana pro sociální oblast Lucie Kozlová s tím, že součástí stavby jsou například parkoviště, dílna, zázemí údržby a park.

Náměstek hejtmana pro veřejné zakázky Pavel Klíma k tomu dodal, že veřejná zakázka je koncipována tak, aby zohledňovala současný trend strmého nárůstu cen stavebních prací a materiálů. „Chceme zamezit překročení předpokládaného rozpočtu, který u této stavby dosahuje téměř 400 milionů. Zvolili jsme proto zadávací řízení formou soutěžního dialogu, který bude Jihočeským krajem použit vůbec poprvé. V rámci něj účastníci, kteří splní zadavatelem požadovanou kvalifikaci, sami navrhnou změny, které povedou k úspornějším a ekologičtějším řešením připravované stavby. Kraj, jako zadavatel, zanese nejpřínosnější úpravy do projektové dokumentace a vyzve kvalifikované účastníky k podání nabídky,“ popsal Klíma s tím, že smlouva s účastníkem, který nabídne nejnižší cenu, bude uzavřena na základě Červené knihy FIDIC – mezinárodního smluvního standardu, který bude u veřejné zakázky v rámci Krajského úřadu Jihočeského kraje použit také poprvé.

(tzjč)


 

Průmysl i stavebnictví se postupně zotavují

Dosavadní měsíce roku 2021 byly pro průmysl dobou postupného růstu z propadu způsobeného pandemií covid-19. Průmyslová produkce téměř dosáhla nejvyšší úrovně z první poloviny roku 2019. Stavební produkce, která pocítila dopad epidemie později, je zatím na loňské úrovni.

„Průmysl aktuálně jede na plné obrátky v rámci možností daných dostupností zdrojů. Jako celek se dostal prakticky na úroveň maxima z první poloviny roku 2019, byť loňský propad způsobený plošnými uzávěrami v některých klíčových odvětvích byl opravdu citelný,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ. V porovnání s průměrem roku 2019 produkce klesla v dubnu až září 2020 o 12 %, v prvním pololetí letošního roku však objem produkce za rokem 2019 zaostával již jen o 0,5 %.

Růst v letošním roce vykázala naprostá většina průmyslových odvětví, při podrobnějším pohledu jsou mezi nimi ale značné rozdíly. Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů byla v červenci na úrovni loňského roku, i když v kumulaci od počátku roku byla ještě jednoznačným tahounem růstu celého průmyslu. Odvětví výroba základních kovů, hutnictví a slévárenství pak těžilo ze zvýšené poptávky po těchto výrobcích. Mezi odvětví, která pandemie výrazně neomezila či je dokonce posílila, patřily například ostatní zpracovatelský průmysl, výroba papíru a výrobků z papíru a farmaceutický průmysl. Výroba nápojů a výroba oděvů naproti tomu patří mezi odvětví, která předcovidové úrovně ještě zdaleka nedosáhla.

Stavebnictví na rozdíl od průmyslu nezažilo v souvislosti s covidem tak strmý pád. Zpočátku roku 2020 vykazovalo ještě relativně dobré výsledky a celkový pokles produkce tlumilo inženýrské stavitelství. Problémy se začaly projevovat až v polovině roku, kdy průmysl začal již oživovat. Bohužel, ani v roce 2021 se nedařilo nastartovat stabilní růst stavební produkce a ta za prvních sedm měsíců byla zhruba na stejné úrovni jako před rokem. „V 1. čtvrtletí roku 2021 byla základna stále relativně vysoko a k přetrvávajícím problémům s pracovní sílou se přidal rychlý růst cen některých stavebních materiálů. V květnu a červnu se zdálo, že se situace ve stavebnictví obrací k lepšímu, ale červenec dobré výsledky zejména v pozemním stavitelství nepřinesl,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Předpoklady k příznivému vývoji v průmyslu i ve stavebnictví zatím jsou. Orientační hodnota vydaných stavebních povolení dlouhodobě rostla a loňský pokles o 5,9 % lze vzhledem k okolnostem hodnotit kladně. Také letos jsme zatím do konce července zaznamenali vysoký nárůst orientační hodnoty, a to bez ohledu na miliardové stavby. „Objem uzavřených stavebních zakázek roste již pátým rokem v řadě a letos je zhruba o pětinu výš než ve stejném období minulého roku. Objem nových zakázek v průmyslu se v prvním pololetí roku 2021 meziročně zvýšil o téměř polovinu, v červenci o téměř pětinu. Prakticky stejně výrazně přitom přibývaly průmyslové zakázky domácí a ze zahraničí,“ uzavírá Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

(tzčsú)


 

Sázejte s Lesy lesy nové generace. V jeden den na třinácti místech v zemi

DEN ZA OBNOVU LESA je největší veřejnou celostátní lesnickou akcí pro veřejnost. Uskuteční se v sobotu 16. října na třinácti místech ve všech krajích republiky. Každý může vysadit stromy v lesích nové generace, pomoci s jejich oplocením nebo úklidem klestu a dalšími pracemi, které s obnovou krajiny po kalamitě souvisí. Nebo se jen projít a zjistit, jak se novým sazenicím daří. Akci pořádají Lesy České republiky.

„Kalamita způsobená suchem a klimatickou změnou nejsou jen holiny a zmar, ale také počátek nového lesa. Odolnějšího, druhově pestřejšího. Ten chceme představit. Vyberte si tedy 16. října některou ze třinácti lokalit nejbližší vašemu bydlišti a zasaďte symbolicky třeba jen jedinou sazeničku,“ vzkazuje generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Prvního ročníku Dne za obnovu lesa se v roce 2019 zúčastnilo neuvěřitelných 31 tisíc lidí, druhý ročník se loni kvůli covidu neuskutečnil.

Kromě lesnických činností spojených s obnovou porostů po kalamitě je připravený program pro celou rodinu. Na procházce s lesníky vyvěsí účastníci DNE přístřešky pro sovy a jiné noční dravce, kteří pomáhají přírodě přirozenou cestou likvidovat přemnožené hraboše. Na vlastní oči se přesvědčí, jaké lesy podnik sází místo uhynulých porostů, i o tom, co dělá pro zadržování vody v krajině nebo podporu tažných koní v lesích. Děti, které projdou stanovišti, na nichž si vyzkoušejí hravou formou lesnické práce a činnosti, odmění podnik odznakem malého lesníka a lesnickým kloboučkem. Každá lokalita bude něčím výjimečná, třeba poradnou pro houbaře, harvestorovým trenažerem, socháním motorovou pilou. Informace ke Dni za obnovu lesa týkající se lokalit, pokynů pro účastníky i programu jsou na webovém portálu www.sazimelesynovegenerace.cz. S navigací přímo na místo pomůže podniková mobilní aplikace Klub nového lesa.

Přijďte! Den za obnovu lesa nás zase spojí.

(tzlčr)


 

Chrastí a Nahořanské tůně jsou další dvě nové jihočeské přírodní památky

Rada Jihočeského kraje schválila zřízení devíti přírodních památek a jedné přírodní rezervace. Zcela nové, které doposud nebyly zvláště chráněné v žádné kategorii definované zákonem, jsou z tohoto počtu dvě: rybník Chrastí na Trhosvinensku a Nahořanské tůně mezi Větřním a Rožmberkem nad Vltavou.

„Ochrana krásné jihočeské přírody a jejího bohatství je mojí osobní prioritou i prioritou celé koalice. Toto je důkaz, že se nám práce daří a bereme starost o naši krajinu opravdu vážně,“ uvedl první náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Talíř.

Rybník Velké Chrastí najdete mezi Trhovými Sviny a Borovany. Je dlouhodobě neobhospodařovaný a má vysokou průhlednost vody. „Málokdy se vám u jihočeských rybníků podaří dohlédnout až na dno. U rybníka Chrastí to lze. Jeho průhlednost je až 80 cm! Kromě toho v něm žijí významné druhy obojživelníků a bezobratlých živočichů. Krásu mu pak dodávají lekníny bělostné,“ upřesnil František Talíř a dodal, že z důvodu vyhlášení chráněného území Jihočeský kraj rybník odkoupil od původních vlastníků a další hospodaření bude přizpůsobeno výlučně zájmům ochrany přírody.

Zvláště chráněné území – přírodní památka Nahořanské tůně leží na řece Vltavě na půli cesty mezi Větřním a Rožmberkem jenom několik stovek metrů po proudu řeky za kempem Branná. „Vodáci okolo této lokality jezdí zcela pravidelně a jistě ani neví o jak významnou lokalitu se jedná,“ řekl Talíř a dodal: „Jsou to v podstatě dvě tůně přilehlé k řece a v obou roste stulík malý, nádherná vodní rostlina s malými žlutými květy. Hlavním důvodem vyhlášení této přírodní památky je její zařazení na národní seznam evropsky významných lokalit.“

Vedle Chrastí a Nahořanských tůní rada znovuvyhlásila dalších osm přírodních památek, které byly vyhlášeny v dřívějších letech, ale většinou kvůli drobným úpravám vymezení nebo z důvodu uvedení starších zřizovacích předpisů do souladu se současnou legislativou je nutné je zrušit a vyhlásit znovu. Jedná se o přírodní památky Blana, Králek, Nerestský lom, Pašínovická louka, Rašeliniště Mosty, Stříbrná huť, Vrbenská tůň a přírodní rezervace Blanko.

(tzjč)


 

Bilanci ovlivnila vyšší hodnota dovozu fosilních paliv

Podle předběžných údajů skončila v červenci bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách schodkem 7,2 mld. Kč, což byl meziročně o 21,3 mld. Kč horší výsledek.

„Obchodní bilance skončila v červenci záporným výsledkem. Hlavní příčinou byl vysoký meziroční růst hodnoty dovozu, a to především v důsledku vyšší cenové hladiny u ropy a zemního plynu. Nepříznivě zapůsobilo i prohloubení deficitu bilance se základními kovy, chemickými látkami a přípravky,“ říká Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zahranicni-obchod-se-zbozim-cervenec-2021.

(tzčsú)


 

Pozemní stavitelství zpomalilo růst stavební produkce

Stavební produkce v červenci reálně meziročně vzrostla o 0,5 %. Meziměsíčně byla nižší o 2,6 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 2,9 % stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 128,9 %. Meziročně bylo zahájeno o 30,2 % bytů více. Dokončeno bylo o 11,8 % bytů více.

Stavební produkce1 v červenci 2021 byla reálně meziměsíčně nižší o 2,6 %. Meziročně vzrostla o 0,5 %. Produkce v pozemním stavitelství se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížila o 2,2 % (příspěvek -1,5 procentního bodu). Produkce inženýrského stavitelství meziročně vzrostla o 6,8 % (příspěvek +2,0 p. b.).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců2 ve stavebnictví se v červenci 2021 meziročně snížil o 1,3 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v červenci 2021 meziročně vzrostla o 5,3 %.

Stavební úřady v červenci 2021 vydaly 7 635 stavebních povolení, meziročně o 2,9 % více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 87,9 mld. Kč a ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 vzrostla o 128,9 %. „Orientační hodnota vydaných stavebních povolení vzrostla více než dvojnásobně. Zásluhu na tom má vydání stavebního povolení na výstavbu pražského metra trasy D, ale orientační hodnota by byla v růstu i po odečtení miliardových staveb,“ vysvětluje Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby.

Počet zahájených bytů v červenci 2021 meziročně vzrostl o 30,2 % a dosáhl hodnoty 3 548 bytů. V rodinných domech došlo k růstu počtu bytů o 6,4 %. V bytových domech byl zaznamenán růst počtu zahájených bytů o 143,1 %.

Počet dokončených bytů v červenci 2021 meziročně vzrostl o 11,8 % a činil 2 993 bytů. V rodinných domech došlo k poklesu o 18,3 %, v bytových domech počet dokončených bytů rostl o 136,3 %.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v červnu 2021 v EU27 meziročně vzrostla o 3,5 %. Pozemní stavitelství se zvýšilo o 3,8 % a inženýrské stavitelství vzrostlo o 2,6 %. „Výkon českého stavebnictví byl nad průměrem EU v obou segmentech. Největší meziroční růst zaznamenalo Maďarsko, dobře si vedlo také Rakousko a Polsko, Slovensko zaznamenalo stagnaci a Německo pokles stavební produkce v důsledku pozemních staveb,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky. Údaje za červenec 2021 Eurostat zveřejní podle předběžného harmonogramu dne 17. 09. 2021.

(tzčsú)


 

Průmyslová produkce opět vzrostla, nové zakázky přibyly

Průmyslová produkce v červenci reálně meziročně vzrostla o 7,0 %. Meziměsíčně byla vyšší o 2,1 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 18,9 %.

Průmyslová produkce1 v červenci 2021 byla reálně meziměsíčně vyšší o 2,1 %. Meziročně vzrostla o 7,0 %. K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek +1,5 procentního bodu, růst o 14,5 %), výroba elektrických zařízení (příspěvek +1,0 p. b., růst o 14,3 %) a výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (příspěvek +0,7 p. b., růst o 28,1 %). Průmyslová produkce klesla v odvětvích výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -0,15 p. b., pokles o 0,8 %), ostatní zpracovatelský průmysl (příspěvek -0,10 p. b., pokles o 4,7 %) a výroba oděvů (příspěvek -0,03 p. b., pokles o 4,2 %).

„Produkce v červenci vzrostla v naprosté většině průmyslových odvětví. Relativně vysoká tempa růstu byla ještě zčásti ovlivněna nižší srovnávací základnou. Projevila se však i zvýšená poptávka po některých výrobcích zpracovatelského průmyslu, např. oceli,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách1 v červenci 2021 meziročně vzrostly o 12,1 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 10,4 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 14,5 %.

Hodnota nových zakázek1 v červenci 2021 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 18,9 %. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 18,3 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 20,2 %. K celkovému meziročnímu růstu nových zakázek přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +5,4 p. b., růst o 13,5 %), výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (příspěvek +2,7 p. b., růst o 51,3 %) a výroba strojů a zařízení (příspěvek +2,5 p. b., růst o 24,4 %). Nové zakázky klesly v odvětví výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (příspěvek -0,4 p. b., pokles o 3,7 %) a výroba oděvů (příspěvek -0,1 p. b., pokles o 15,0 %).

„Stejně jako v předchozích měsících průmyslovým podnikům výrazně rostla zakázková náplň. Meziměsíčně se objem nových průmyslových zakázek zvýšil již potřetí v řadě a dosahuje nejvyšších hodnot ve sledované časové řadě,“ dodává Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců2 v průmyslu se v červenci 2021 meziročně snížil o 0,6 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v červenci 2021 meziročně vzrostla o 5,3 %.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v červnu 2021 v EU27 meziročně vzrostla o 10,5 %, český průmysl vzrostl o 11,1 %. Největší meziroční růst zaznamenala Belgie a Litva; německý průmysl vzrostl o 6,5 %. Podle předběžného harmonogramu Eurostat zveřejní údaje za červenec 2021 dne 15. 9. 2021.

(tzčsú)


 

6. září – Výběr z médií: veletržní byznys na vzestupu, bydlení mladých a boom na trhu s firmami

V českém tisku se v pondělí dočtete, že veletržní byznys se opět rozjíždí. Píše o tom deník E15. Mladí lidé se podle Lidových novin stále častěji nedobrovolně stěhují dál od práce. A Hospodářské noviny se věnují boomu na trhu s firmami. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

V uplynulém týdnu Prachaticko opustili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulých dnech rozloučili.

CELÝ ČLÁNEK


 

E.ON Energy Globe zná vítěze dvou finálových kategorií. Vyhlášení proběhlo ve Veselí nad Lužnicí

Pasivní dům pro seniory Domov Podhradí a chytrá aplikace na měření kvality vzduchu v kancelářích LuftioTo jsou vítězové prvních dvou kategorií letošního ročníku E.ON Energy Globe. V krásném prostředí pískoven u Veselí nad Lužnicí proběhlo první ze třech letošních vyhlášení prestižních ekologických cen, které už třináctým rokem pořádá v České republice společnost E.ON. Součástí akce byl i koncert skupiny Monkey Business a zúčastnili se i ambasadoři jednotlivých projektů Ondřej Gregor Brzobohatý, Matěj Ruppert, Bára Jánová a Veronika Khek Kubařová.

Každý rok obdivuji, kolik zajímavých a kreativních nápadů se nám do soutěže hlásí a letošní ročník nebyl výjimkou. Naplňuje mě to nadějí, že budoucnost nemusí být tak černá, jak někteří předpovídají,“ říká Jan Zápotočný, místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie.

V kategorii Země zvítězil projekt pasivního domu pro seniory Domov Podhradí z Týnce nad Labem, který byl ve finálové dvojici s první uhlíkově neutrální městskou čtvrtí Chytré Líchy z Židlochovic. „Tím, že jsme vyhráli, můžeme být inspirací pro ostatní. Domov Podhradí je malinký lokální projekt a překvapilo mě, že dokážeme zaujmout a vyhrát i nad tak velkým, jako je městská čtvrť. Je to ukázka toho, že každý střípek je důležitý a dohromady dávají celou udržitelnou mozaiku pro naší planetu,“ uvedla Dana Motlová, spolumajitelka a provozovatelka Domova Podhradí, která si převzala hlavní cenu od partnera této kategorie společnosti Hornbach.

V kategorii Vzduch veřejnost nejvíce ocenila projekt chytrého zařízení, které hlídá kvalitu vzduchu v kancelářích. To vytvořil studentský start-up Luftio. Ve finále porazil projekt Fakta o klimatu, který sbírá a zveřejňuje informace o klimatické změně. „Je to úžasný pocit. Rok a půl tvrdé práce se nám vyplatil a doufáme, že nás to nakopne k dalšímu rozvoji. Chceme dělat analýzy ve firmách a bojovat proti špatné kvalitě vzduchu ve vnitřních prostorech,“ doplnil Josef Tatíček, spoluzakladatel start-upu Luftio. Toho ocenil partner kategorie Vzduch společnost De Dietrich.

Vyhlášení dalších dvou kategorií se přesouvá do Znojma, kde proběhne v areálu znojemského hradu ve čtvrtek 9. září od 19 hodin. Ocenění se tentokrát dočkají projekty v kategorii Voda a Oheň. Po vyhlášení bude následovat koncert zpěvačky Emmy Drobné a zúčastní se i ambasadoři jednotlivých projektů z řad známých osobností. Akce je znovu otevřená široké veřejnosti a je pro příchozí zcela zdarma.

Záznam prvního vyhlášení můžete sledovat níže:

Soutěž E.ON Energy Globe – Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

(tze.on)


 

Nápor turismu? MŽP obcím v národních parcích pro letošek zdvojnásobilo dotaci na 200 milionů

Od 15. října se obcím v národních parcích otevírá nová dotační pomoc z Národního programu Životní prostředí. Celkem 200 milionů korun míří na rozvoj infrastruktury, zlepšení vybavenosti a zázemí pro turisty i místní obyvatele, na spolufinancování velkých projektů podpořených z jiných evropských programů a nově i na projektovou přípravu chystaných projektů. Ministerstvo tak obcím pomůže kompenzovat zvýšené náklady spojené s nadměrným turismem i ochranou nejcennějších přírodních lokalit v ČR.

„Neotálejte se žádostí o dotaci,“ 
vzkazuje obcím ministr životního prostředí Richard Brabec. „Program na podporu obcí v národních parcích je natolik úspěšný, že vloni ani ne za dvě hodiny byla vyhlášená alokace rozebrána. I to je jeden z důvodů, proč jsme částku oproti minulým letům rovnou zdvojnásobili,“ uvádí ministr s tím, že od roku 2017 byla každoroční alokace v programu 100 milionů korun a předtím průměrně jen 50 milionů.

„Obce v národních parcích se vyrovnávají s vysokým nárůstem návštěvnosti způsobeným i pandemií
, snaží se rozvíjet šetrný turistický ruch a poskytovat kvalitní zázemí jak turistům, tak i místním občanům a organizacím. Díky aktuální dotační výzvě budou moci obce nabídnout více odpočinkových míst, parkovacích ploch, poskytnout zajímavé průvodní informace o dané lokalitě, a to samozřejmě s ohledem na ochranu těchto přísně chráněných území Česka,“ doplňuje ministr Richard Brabec.

Hlavní aktivity, které budou z letošní výzvy podpořeny, zůstávají obdobné jako v předchozích letech jako např. opravy cest, stezek, tras pro turisty, úpravy veřejných prostranství, obnovy zeleně a sanace skalních masívů. Obce mohou zpracovat rozvojové dokumenty a studie nebo zmodernizovat informační centra. Správy národních parků a neziskové organizace získají příspěvek na nové vzdělávací programy a osvětové projekty s interaktivními prvky. Tentokrát výzva nezahrnuje podporu snížení světelného znečištění, ta bude vyhlášena samostatně v rámci výzvy financované z Modernizačního fondu. Ovšem již teď se díky aktuální výzvě mohou obce na opravy osvětlení připravovat a projektovou přípravu zafinancovat z ní.

Výzva pro obce v národních parcích také znovu nabídne starostům možnost získat prostředky na spolufinancování nákladnějších projektů spolufinancovaných z evropských fondů. Kromě Operačního programu Životní prostředí bude možné nově získat finance na projekty dotované i z Národního plánu obnovy a Modernizačního fondu a podpora zahrne navíc dotaci na projektovou přípravu budoucích žádostí.

„Podpora z programu umožní obcím využít čas a nachystat si projekty, díky čemuž pak mohou rychleji čerpat evropské peníze nejen z OPŽP, ale i nových programů v gesci MŽP, mezi něž patří Modernizační fond nebo Národní plán obnovy. Do projektové přípravy, na kterou se podpora vztahuje, je možné zahrnout kompletní dokumentaci, tedy podkladové studie a analýzy, projektovou a zadávací dokumentaci či technický a odborný dozor,“ 
uvádí Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Maximální výše celkové podpory na jeden projekt činí stejně jako v přechozích letech 85 % z celkových způsobilých výdajů. Aktivita kofinancování projektů financovaných z prostředků EU (Operační program Životní prostředí, Národní plán obnovy, Modernizační fond) bude podpořena maximálně do výše 5 % podpory z celkových způsobilých výdajů na jeden projekt.

„Podle typu projektu žadatel obdrží 50 tisíc až 4 miliony korun, výjimku tvoří kofinancované projekty z evropských zdrojů, kde se výsledná částka vypočítá procentuálně podle výše způsobilých výdajů. Všechny projekty musí být zrealizovány nejpozději do 31. 3. 2025,“
shrnuje Petr Valdman.

Podporu obcím a subjektům působících na území národních parků poskytuje MŽP z rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR pravidelně od roku 2010. Od té doby se již vyhlásilo 8 výzev, v nichž bylo rozděleno celkem 472 milionů Kč a podpořeno 374 projektů.

V posledním roce díky dotacím obce především renovovaly odpočinková místa, usměrňování pohybu návštěvníků, modernizovaly informační centra, revitalizovaly cesty a vycházkové trasy, obnovovaly své expozice či realizovaly interaktivní prezentace nebo instalovaly nové bike boxy.

Žádosti je možné podat elektronicky přes webové stránky www.narodniprogramzp.cz v období od 15. 10. 2021 od 10:00 hod. do 31.  1. 2022 do 14:00, nebo do vyčerpání alokace.

Dokumenty k výzvě 6/2021:

https://www.narodniprogramzp.cz/nabidka-dotaci/detail-vyzvy/?id=96 

(tzmžp)


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře