Z PRVNÍ RUKY: 30. srpna – 5. září

Z PRVNÍ RUKY: 30. srpna – 5. září

Vimperk – Kaplířova ulice / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

4. září – Výběr z médií: čtvrtina Čechů chodí do práce i o víkendu, nárůst poptávky po změně pohlaví u dětí

V tisku se v sobotu dočtete, že čtvrtina zaměstnaných pracuje i v neděli. Podle Českého statistického úřadu to představuje asi 1,3 milionu lidí. Podrobně se tomu věnuje Právo. Dětí, které si chtějí změnit pohlaví, přibývá. Lékaři to připisují větší osvětě i toleranci ve společnosti. Téma pro Lidové noviny. Už jen rok zbývá na výměnu neekologických kotlů, připomíná víkendová Mf Dnes. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Kypr, Nizozemsko, Norsko, San Marino a Slovinsko budou nově v červené kategorii zemí podle míry rizika nákazy. Irsko bude tmavě červené

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 6. září. Do červené kategorie se přesune Kypr, Nizozemsko, Norsko, San Marino a Slovinsko. Oranžová kategorie se rozroste o Rumunsko a Azorské ostrovy. Naopak Irsko se přesune do tmavě červené kategorie. Nově se ruší také černá kategorie, která označuje státy s extrémním rizikem nákazy – země z této kategorie se přesunují do tmavě červené kategorie.

Do kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy (zelená kategorie) patří Bosna a Hercegovina, Maďarsko, Polsko, Slovensko, Vatikánský městský stát. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Hongkong, Japonsko, Jordánsko, Korea, Kanada, Katar, Macao, Nový Zéland, Saudská Arábie, Singapur nebo Tchaj-wan. Ze zelené kategorie vypadne od pondělí 6. 9. Albánie, Srbsko a Brunej.

Další kategorií jsou země, které se vyznačují středním rizikem nákazy (oranžová kategorie). Do této kategorie zemí se řadí Chorvatsko, Lucembursko, Lotyšsko, Rakousko, Rumunsko, Itálie, Finsko, Malta a také Azorské ostrovy.

Při návratu ze zemí zelené a oranžové kategorie je nutné vyplnit příjezdový formulář. Před vstupem na území ČR nebo nejpozději do 5 dní po vstupu je povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test.

Semafor zahrnuje také kategorii zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie). Do této kategorie aktuálně spadá Andorra, Bulharsko, Belgie, Dánsko, Island, Kypr, Nizozemsko, Norsko, Litva, Lichtenštejnsko, Monako, Německo, Estonsko, Francie, Řecko, San Marino, Slovinsko, Švédsko, Švýcarsko, Španělsko vč. Kanárských a Baleárských ostrovů a Portugalsko vč. Madeiry. Pro návrat ze zemí z červené kategorie platí stejná pravidla jako při návratu z tmavě červené kategorie.

Do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená kategorie) spadají ostatní země. Osoby vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci. V případě cesty do ČR individuální přepravou, není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději však 14. den PCR test. Do doby výsledku je nutná samoizolace.

Podmínky testování a samoizolace při návratu se netýkají osob, které mají alespoň 14 dní po plném očkování (v případě dvoudávkového schématu 14 dní po druhé dávce, v případě jednodávkové vakcíny 14 dní po očkování) nebo těch, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář.

Uznává se také očkování občanům třetích zemí, kteří mají dokončené očkování z mimounijní země látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky, nebo jí odpovídající vakcínou, která je schválena Světovou zdravotnickou organizací pro nouzové použití. Tyto osoby zároveň musejí mít vystavený ověřitelný certifikát, který je zveřejněný v seznamu certifikátů na webu Ministerstva zdravotnictví. Může se jednat také o očkování ze zemí, pro které byl uzavřen implementační akt a vydávají certifikát podle EU covid nařízení. Kompletní podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie covid-19 naleznete zde.

Příjezd a podání žádosti o vízum je nově umožněný rodinným příslušníkům občanů ČR nebo ostatních členských států EU.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

(tzmz)


 

Průměrná mzda vzrostla reálně o 8,2 %

Ve 2. čtvrtletí 2021 vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství proti stejnému období předchozího roku o 11,3 %, reálně vzrostla o 8,2 %. Medián mezd činil 32 408 Kč. Meziroční indexy jsou do značné míry ovlivněny nízkou srovnávací základnou z 2. čtvrtletí 2020.

„Růst průměrné mzdy o 11,3 % je výrazně ovlivněn loňskou nízkou základnou, kdy v některých odvětvích mzdy výrazně poklesly kvůli nástupu koronavirové krize. Také se zde projevil velmi různorodý vývoj v jednotlivých odvětvích, zejména pak jednorázová výplata mimořádných odměn zdravotníkům,“ říká Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumerne-mzdy-2-ctvrtleti-2021.

(tzčsú)


 

3. září – Výběr z médií: druhý nejhorší výsledek u nově registrovaných aut, přeplněné koleje i neopravená D1

V českém tisku se v pátek dočtete, že nově registrované vozy v Česku vypouštějí skoro nejvíc oxidu uhličitého ze zemí Evropské unie. Hůř už je na tom jenom Slovensko, píše deník E15. Studentské koleje jsou podle regionálního Deníku v drtivé většině beznadějně plné. Vysokoškolákům se tak bydlení v univerzitních městech může prodražit. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Organizátoři jsou s 47. ročníkem agrosalonu Země živitelka spokojeni

Země živitelka je nejvýznamnější akcí svého druhu, zaměření a rozsahu, určená pro odbornou i laickou veřejnost, s prezentací nejširší nabídky všech zemědělských oborů (chov hospodářských zvířat, zemědělská technika, myslivost, rybářství, potravinářství, technologie, výzkum a vzdělávání). Letošní podtitul „Inspirací k činům“ byl členěn na 4 směry: Popularizace zemědělství, Budoucnost českých potravin, Modernizace zemědělství a Zemědělství a environment.

„Jsem rád, že se po roční pauze mohla letos uskutečnit tradiční výstava Země živitelka. Děkuji organizátorům, kteří vše zvládli výborně i za ztížených podmínek, při dodržování hygienických opatření, a návštěvníkům, kteří zachovali výstavě přízeň. Důkazem je, že jich přišlo téměř sto tisíc. Také vystavovatelé využili možnosti prezentovat naše zemědělství a potravinářství, které se dál rozvíjí i přes obtíže spojené s pandemií. S letošním ročníkem Země živitelky jsem spokojený a jsem přesvědčený, že návštěvníci i vystavovatelé si odnesli hezké zážitky a inspiraci do budoucna,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Největší návštěvnost byla v sobotu, kdy agrosalon navštívilo 22 000 návštěvníků. Letos poprvé byly do celkového čísla započítávány i děti do 6 let, které mají vstup zdarma.

„Letošní ročník byl v mnoha směrech jiný. Na přípravu jsme měli výrazně méně času, a to necelé 3 měsíce, celkový rozpočet oproti poslednímu ročníku byl také výrazněji nižší. Doba, ve které se nacházíme, díky pandemii a dlouho trvajícím restrikcím, ovlivnila účast vystavovatelů a také návštěvníků. Počítali jsme s tím, že nemůžeme počítat s čísly jako v rekordním roce 2019, přesto jsme ale velmi spokojeni. I přes téměř podzimní počasí byla obsazenost výstavy i účast návštěvníků velice slušná. Děkujeme všem, kteří se agrosalonu Země živitelka zúčastnili, “ říká Martin Karban, předseda představenstva Výstaviště České Budějovice.

V rámci 47. ročníku agrosalonu Země živitelka byl slavnostně otevřen Národní pavilon Z, poprvé mohli návštěvníci využít restauraci Rybářská bašta, byl poklepán základní kámen k výstavbě Národního zemědělského muzea. Prostor bývalého amfiteátru se proměnil v předvadiště číslo 2.

Prestižní soutěž Zlatý klas o nejlepší vystavený exponát vyhlašuje Ministerstvo zemědělství. V letošním roce se přihlásilo 40 exponátů. Nejpočetněji byla zastoupena kategorie živočišné výroby: 14 exponátů, kategorie rostlinná výroba: 6 exponátů, kategorie mechanizace: 8 exponátů, kategorie potravinářská výroba: 12 exponátů. Celkem bylo uděleno 20 ocenění, 2x ocenění ZLATÝ KLAS S KYTIČKOU – o něj soutěží nejlepší vybrané exponáty, splňující navíc i náročná ekologická kritéria.

(tzvcb)


 

Díky memorandu získají školy příspěvek pět tisíc korun na licenci k zapojení do programu Mezinárodní cena vévody z Edinburghu

Zisk pěti tisíc korun od kraje na uhrazení licence k zapojení se do programu Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE). Středním školám zřizovaných Jihočeským krajem to umožňuje podpis Memoranda o spolupráci mezi krajem a DofE. 

Akt se odehrál 14. července. Na setkání představitelů obou uvedených stran a během prezentace tohoto projektu pro média to uvedli náměstek hejtmana pro školství Pavel Klíma a ředitel programu Mezinárodní cena vévody z Edinburghu Tomáš Vokáč. Prezentace se kvůli protiepidemickým opatřením konala až v úterý 31. srpna a účastnili se jí také ředitelé některých škol.

Klíma připomněl, že DofE je celosvětově nejvýznamnějším programem neformálního vzdělávání. „Těší mě, že kraj může takovýmto způsobem podpořit aktivity našich škol, které ve studentech rozvíjejí dobrovolnictví i cestu ke svému osobnímu rozvoji formou zážitkové pedagogiky,“ dodal Klíma s tím, že do programu se již zapojilo 10 jihočeských škol a tímto krokem chceme oslovit další zájemce o spolupráci.

Více informací o DofE naleznete na https://www.dofe.cz/

(tzjč)


 

2. září – Výběr z médií: dar pro Přísahu od firmy, která byla ve ztrátě, starší prvorodičky a zájem o soukromé školy

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že hnutí Přísaha Roberta Šlachty dostalo půlmilionový dar od firmy, která loni vykázala ztrátu. Informuje o tom Deník N. Věk žen, které poprvé rodí, se v Česku podle Deníku zvyšuje. A zájem o soukromé školy poroste, předpovídá týdeník Ekonom. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

On-line účet od České spořitelny lze snadno založit pomocí bankovní identity

Česká spořitelna je první bankou na tuzemském trhu, která díky bankovní identitě umožňuje založení běžného účtu plně on-line bez nutnosti skenovat doklady či opisovat jejich čísla. Ověření totožnosti klienta proběhne na několik kliků zcela online pouze pomocí bankovní identity. Osobní účet je po penzijním spoření dalším produktem Spořitelny, který si klienti mohou zřídit během několika minut zcela online jen za pomoci bankovní identity.

„Díky bankovní identitě si u nás klient běžný online účet založí během pár minut, a to buď pomocí našeho chatbota na webu nebo přímo v mobilním Georgi. Nepotřebuje k tomu nikam chodit, nic fotit ani scanovat. S jednotlivými kroky mu pomůže náš chatbot, který slouží jako průvodce pro jednoduché a rychlé založení online účtu,” říká Filip Zeman, šéf digitálního bankovnictví George.

Polovinu ze všech ověření pomocí bankovní identity při komunikaci se státem tvoří klienti Spořitelny

Česká spořitelna byla na začátku letošního roku první bankou, která svým klientům umožnila využívat bankovní identitu nejen k přihlašování do internetového bankovnictví George, ale také k prokazování identity při online komunikaci se státem.

„Dosud bankovní identitu alespoň jednou využilo téměř 200 tisíc klientů Spořitelny. Od ledna 2021 klienti provedli celkem jeden milion přihlášení skrze bankovní identitu, aby měli přístup ke službám třetích stran,” říká Martin Medek, šéf pro otevřené bankovnictví v České spořitelně.

Ve druhém čtvrtletí se banka zaměřila na zpřístupnění bankovní identity k online ověřování totožnosti zákazníků i soukromým firmám. Aktuálně nabízí ověření totožnosti u desítek firem z oblasti pojišťovnictví, telekomunikací, dodavatelé energií či e-shopy. Jejich počet bude v následujících měsících nadále přibývat.

„Do konce roku chceme umožnit ověření pomocí bankovní identity u více než stovky firem. Vycházíme ze zkušeností zemí, kde už podobné řešení poskytují, jako je třeba Belgie, Norsko nebo Švédsko,“ říká Martin Medek a dodává: „Bankovní identita od Spořitelny je vůbec nejrozšířenějším prostředkem pro přístup k digitálním službám státu. Navíc sledujeme, že naši klienti mají o využívání bankovní identity k online prokazování totožnosti větší zájem, než je tomu u ostatních bank. Polovinu ze všech přihlášení skrze bankovní identitu tvoří naši klienti. V případě ověřování identity u soukromých firem je tento podíl ještě větší a mezi bankami máme podíl přes 60 procent,” doplňuje Martin Medek.

Vice podrobností o Bankovní identitě na https://www.csas.cz/bankovni-identita

(tzspoř)


 

Mladí sportovci si zahráli v reklamně Penny

PENNY se v letošním roce rozhodlo rozhýbat Česko a podpořit tak návrat dětí zpět ke sportu. Projekt HÝBEME SE HEZKY ČESKY, ve kterém PENNY podpoří dětské sportovní týmy po celé zemi, jde v září do finále. Dva vylosované sportovní týmy si pak zahrály v reklamním spotu, který byl k další fázi projektu natočen.

Do projektu Hýbeme se hezky česky se přihlásilo více než 1 100 sportovních týmů z celé České republiky. Po úspěšném hlasování na internetových stránkách projektu přichází na řadu hlasování mezi 455 finalisty ve všech prodejnách PENNY, v němž se rozhodne o výši podpory pro jednotlivé týmy. Právě pro tuto rozhodující fázi PENNY natočilo nový reklamní spot, ve kterém však nehrají žádní profesionální herci, ale samotní účastníci soutěže. Při příležitosti Dne dětí byly 1. června náhodně vylosovány dva týmy, které získaly zcela výjimečný zážitek, a to možnost zahrát si v televizní reklamě. Vždy jeden tým z Asociace školních sportovních klubů a České obce sokolské, partnerů projektu- „Chtěli jsme dát dětem šanci zažít něco, co běžně nemohou a mít tak zážitek na celý život,“ říká Vít Vojtěch, vedoucí strategického marketingu PENNY a dodává: „Vítězné týmy vylosoval bývalý fotbalový reprezentant Vladimír Šmicer se synem Jiřím. Těmi šťastnými, vítěznými týmy, se staly TJ Sokol Lány a Základní škola Rousínov.“

Nová reklama se natáčela v srpnu v prodejně PENNY v Praze-Uhříněvsi, a to za běžného provozu, a na místním sportovním hřišti. Z obou vítězných týmů se sešlo 20 dětí v doprovodu trenérů, kteří se natáčení pod vedením profesionálů zúčastnili. „Všichni jsme si užili příjemný den, a hlavně jsme měli možnost vyzkoušet něco zcela nového – stát před kamerou. Myslím si, že děti na tento den jen tak nezapomenou,“ říká trenérka týmu TJ Sokol Lány Barbora Ladrová. Charismatický hlas televiznímu spotu propůjčil jeden z nejznámějších českých sportovních komentátorů Petr Svěcený.

Reklama bude v televizi vysílána od 2. září, a to ve formě třiceti a dvaceti vteřinových spotů. Objeví se také na sociálních sítích PENNY. „Rozhodli jsme se natočit také video, ve kterém je zachyceno samotné prázdninové natáčení s dětmi plné radosti a zábavy. Zveřejníme ho také na našich sociálních sítích,“ říká Vojtěch.

Odkaz na video: https://youtu.be/GmUMTa9bT_Y

(tzpenny)


 

Česká spořitelna zvyšuje od 2. září úrokové sazby u hypoték

Česká spořitelna s účinností od 2. září 2021 zvyšuje úrokové sazby hypoték a Hypoúvěru od Buřinky o 0,2procentního bodu. Hlavním důvodem je cena zdrojů, která vytrvale roste a má dopad na tržní sazby hypoték. Úroková sazba u nejoblíbenějších fixací na 5 a 8 let bude nově začínat na 2,74 % ročně.

„Éra nízkých úrokových sazeb u hypoték končí a v následujících měsících očekáváme, že budou pozvolna růst sazby úvěrů na bydlení, ale i ceny nemovitostí. Přičteme-li prudké zvýšení stavebních materiálů, je jasné, že dostupnost nového bydlení se bude v následujících měsících výrazně zhoršovat. I proto chceme ve spolupráci s regulátorem a ostatními bankami hledat řešení, jak klientům se získáním úvěru pomoci. Jedna z cest může být posunutí délky poskytnutí hypotéky na období delší než 30 let,“ uvedl Filip Belant, šéf tribu Bydlení v České spořitelně.

Více podrobností o hypotečních úvěrech na www.csas.cz/hypoteky

(tzspoř)


 

V červenci vyhověly všechny kontrolované vzorky pohonných hmot

Česká obchodní inspekce kontrolovala v červenci jakost pohonných hmot. Na čerpacích stanicích v ČR odebrala 203 vzorků pohonných hmot a všechny vzorky vyhověly stanoveným jakostním požadavkům.

V celkovém hodnocení a porovnání jakosti odebraných vzorků pohonných hmot v červenci oproti červnu bylo zaznamenáno zlepšení z 1,0 % na 0,0 % v počtu nevyhovujících vzorků, jelikož v červnu nevyhověly 2 vzorky LPG.

(tzčoi)


 

V červenci klesla míra nezaměstnanosti na 2,8 %

Míra zaměstnanosti 15–64letých (podíl zaměstnaných k populaci v této věkové skupině) očištěná od sezónních vlivů dosáhla v červenci 74,4 % a oproti červenci 2020 se zvýšila o 0,2 procentního bodu. Míra zaměstnanosti mužů po sezónním očištění činila 81,3 %, míra zaměstnanosti žen 67,2 %. Míra zaměstnanosti osob ve věku 15–29 let očištěná od sezónních vlivů činila 45,8 %, ve věku 30–49 let 86,7 % a ve skupině osob 50–64letých 77,2 %.

Obecná míra nezaměstnanosti 15–64letých (podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných) očištěná od sezónních vlivů dosáhla v červenci letošního roku 2,8 % a meziročně se snížila o 0,2 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů očištěná od sezónních vlivů dosáhla 2,4 %, míra nezaměstnanosti žen 3,3 %.

Míra ekonomické aktivity 15–64letých (podíl ekonomicky aktivních k populaci v této věkové skupině) očištěná od sezónních vlivů dosáhla 76,5 % a proti červenci 2020 se zvýšila o 0,1 procentního bodu. Po sezónním očištění míra ekonomické aktivity mužů (83,3 %) převyšovala míru ekonomické aktivity žen o 13,9 procentního bodu.

„Ekonomické oživení je patrné ze všech ukazatelů našeho pravidelného výběrového šetření pracovních sil. Příznivý trend sledujeme zejména u žen, kdy jejich zaměstnanost opět roste a nezaměstnaných rychleji ubývá. Počty odpracovaných hodin podnikateli jsou však stále nižší než v období před koronavirovou krizí,“ komentuje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Eurostat v rámci své tiskové zprávy uveřejní metodicky shodnou měsíční míru nezaměstnanosti, ale za věkovou skupinu 15–74 let. Obecná míra nezaměstnanosti v červenci 2021 u 15–74letých v České republice činila také 2,8 %, přičemž údaje vycházejí z Výběrového šetření pracovních sil (VŠPS) za daný měsíc.

(tzčsú)


 

1. září – Výběr z médií: nové jídelníčky v českých nemocnicích, pokusy s jadernou fúzí a dražší cigarety

V českém tisku se ve středu dočtete, že české nemocnice poprvé od roku 1955 mění jídelníček pro pacienty. Píší o tom Lidové noviny. Vědci podle Deníku N pokročili v pokusech s jadernou fúzí. A kuřáci si budou muset od příštího roku připlatit za cigarety, informuje Právo. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Počet žáků středních škol roste, zvyšuje se zájem o zdravotnické obory

V uplynulém školním roce měly základní školy téměř milion žáků, o pětinu více než před deseti lety. Po výrazném poklesu a následné stagnaci opět roste i počet středoškoláků a vysokoškoláků. V případě základních a středních škol za to mohou populačně silné ročníky, u vysokých škol pak zejména zájem cizinců.

K 30. září 2020 navštěvovalo mateřské školy 357 598 dětí. Oproti předchozímu školnímu roku to bylo o 7,3 tis. dětí méně, přičemž největší pokles zaznamenaly dětí mladší tří let. Svou roli zde mohla sehrát pandemie nemoci covid-19 či navýšení rodičovského příspěvku v roce 2020.

Po třech letech poklesu loni vzrostl počet prvňáků. „Do prvních tříd základních škol bylo v září 2020 přijato 108 630 prvňáčků, o 2 tisíce více než v roce předchozím. Čtvrtinu z nich tvořili žáci starší sedmi let, před pěti lety to byla pětina,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Mezi dětmi, které mají odklad, výrazně převládají chlapci. Ve školním roce 2020/2021 se základního vzdělávání účastnilo v Česku po 16 letech opět více než milion žáků. Na základní školy chodilo, resp. se distančně vzdělávalo, 962 348 žáků. Jde o pětinu vyšší počet než v roce 2010, kdy do lavic usedalo nejméně žáků od vzniku České republiky. Kromě základních škol si v předchozím školním roce plnilo povinnou školní docházku i 41 798 žáků v nižších ročnících víceletých gymnázií. „Základní vzdělávání lze uskutečňovat také formou individuálního vzdělávání, což v minulém roce využilo 4 557 dětí, tedy téměř 3,5krát více než před pěti lety,“ upozorňuje Alena Hykyšová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Výrazný pokles počtu žáků středních škol po roce 2004 se zastavil v roce 2018. „Nově bylo loni do prvních ročníků středních škol přijato celkem 118 293 žáků, o 4,8 tis. více než ve školním roce 2018/2019,“ říká Vendula Kašparová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. Celkový počet středoškoláků dosáhl v předchozím školním roce 432 906 žáků. Odborné vzdělávání s maturitní zkouškou navštěvovalo 45 % žáků, 30 % tvořili žáci gymnázií a 21 % připadlo na žáky středních odborných učilišť. Na střední odborné školy s maturitní zkouškou ve zdravotnických oborech minulý rok chodilo 15 379 žáků, což je o téměř třetinu více v porovnání se situací ve školním roce 2015/2016. Díky populačně silným ročníkům, které postupně ukončují základní vzdělávání, se počítá s dalším nárůstem počtu středoškoláků.

Přestože se v roce 2020 počet vysokoškolských studentů poprvé po devíti letech meziročně zvýšil o 11 tisíc, ve srovnání s rokem 2010 jich studovalo kvůli demografickému vývoji o čtvrtinu méně. Největší úbytek postihl technické obory, nárůst naopak zaznamenala skupina oborů v oblasti zdravotní a sociální péče. Pokles se netýká studentů z ciziny, jejichž počet vzrostl v tomto období o třetinu.

Další informace přináší publikace Školy a školská zařízení – rok 2020/21.

(tzčsú)


 

HDP vzrostl meziročně o 8,2 %

Podle zpřesněného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí mezičtvrtletně o 1,0 % a meziročně o 8,2 %. Pozitivní mezičtvrtletní vývoj HDP byl podpořen zejména růstem konečné spotřeby domácností a tvorbou hrubého fixního kapitálu.

„Výkon české ekonomiky se ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně zvýšil o 1 %. Rozvolnění protiepidemických opatření umožnilo domácnostem více utrácet za služby a zboží zejména dlouhodobé trvanlivosti, a jejich spotřební výdaje tak přispěly k růstu HDP o 2,4 procentního bodu. Nižší dynamika růstu vývozu a rostoucí dovoz ovšem vedly k negativnímu příspěvku zahraniční poptávky o 2,2 procentního bodu,“ říká Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/tvorba-a-uziti-hdp-2-ctvrtleti-2021.

(tzčsú)


 

31. srpna – Výběr z médií: odškodnění kvůli kůrovci, uhlíková stopa za českého předsednictví i pojistky nemovitostí

V českém tisku se v úterý dočtete, že mezi majitele lesů, které zasáhla kůrovcová kalamita, rozdělí vláda 3,6 miliardy korun. Pokryje to ale jen malou část škod, píše Deník N. Při snahách Česka o snižování emisí může podle deníku E15 hrát důležitou roli i předsednictví v Radě EU. V té době se bude dál vyjednávat o legislativě, která zaváže členské země ke snižování uhlíkové stopy. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vláda rozhodla – 30. srpna

Zaměstnanci a klienti pobytových sociálních zařízení, například domovů seniorů, se budou od září pravidelně testovat každých 7 dní Výjimka platí pro všechny očkované a pro ty, kteří nákazu prodělali v posledních 180 dnech. Pravidelné testování se nebude vztahovat na klienty v terminálním stádiu nemoci v hospicích. Nařízení se týká všech zaměstnanců, ale například i dobrovolníků, kteří jsou ve styku s klienty. Platí pro ně stejné výjimky jako pro klienty.

Provozovatelé mezinárodních letišť budou provádět namátkové kontroly cestujících přilétajících do České republiky Zaměří se hlavně na to, aby cestující měli vyplněný příjezdový formulář či národní certifikát o očkování, případně doklad o negativním testu na SARS-CoV-2.

Vláda rozhodla také o navýšení finančních prostředků na platy policistů o téměř 24 milionů korun Z těchto peněz budou uhrazeny přesčasy a další platové výdaje pro policisty, kteří budou ve dnech 8. a 9. října zajišťovat bezproblémový průběh voleb do Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.

Další informace na našemu webu https://www.vlada.cz/…/zamestnanci-a-klienti…/

(fbvlada)


 

Roste počet pacientů, jimž VZP zajišťuje nejnákladnější léčbu

VZP poskytla na centrovou léčbu onemocnění v prvním pololetí letošního roku o 22 % více prostředků než za srovnatelné období vloni. V celkové částce to představuje nárůst o 1,4 miliardy korun.

„Výrazný růst nákladů je způsoben zvýšením dostupnosti a přístupu pacientů k nejmodernější terapii, např. širším zpřístupněním léku Zolgensma. Ten byl v letošním roce podán 12 dětským pacientům, kteří trpí spinální svalovou atrofií. VZP se na přelomu roku podařilo uzavřít dohodu o výrazné slevě na tento léčebný přípravek, i proto mohla být zajištěna léčba dalších pacientů tímto přípravkem, aniž by to nějak ovlivnilo stabilitu financování ostatní zdravotní péče,“ říká náměstek ředitele VZP David Šmehlík. Náklady na léčbu jednoho pacienta tímto přípravkem dosahují několika desítek milionů korun.

Závažné onemocnění SMA je u nás léčeno také přípravkem Spinraza. Také u něj se výrazně zvyšuje okruh pacientů, kterým pomáhá v boji s touto nemocí. V prvním pololetí 2021 byl podán 71 pacientovi (za celý rok 2019 to bylo 32 klientů VZP, za rok 2020 pak už 72 pacientů). Díky spolupráci VZP s odbornými společnostmi jsou tak tímto přípravkem léčeni všichni indikovaní dětští i dospělí pacienti.

„Toto je cesta, kterou bychom se chtěli i nadále ubírat. Už dnes se z pohledu dostupnosti moderních vysoce inovativních, a tedy i nákladných léčivých přípravků, posouváme na přední místa mezi zeměmi EU,“ říká ředitel VZP Zdeněk Kabátek a dodává: „Často se stane, že tato nejmodernější léčba vstupuje na trh, aniž by byla evidována Státním ústavem pro kontrolu léčiv. A je to právě VZP, která pak sama vstupuje do jednání s farmaceutickými a odbornými společnostmi, abychom mohli klientům tuto péči zajistit.“

Centrová péče nejmodernějšími prostředky je dnes poskytována u zvlášť závažných onemocnění, jako je tomu u biologické léčby pacientů například s roztroušenou sklerózou, Crohnovou chorobou nebo revmatologickými nemocemi. Poskytována je i k léčbě některých typů rakoviny nebo cystické fibrózy. Také u této diagnózy roste počet pacientů, kteří dostávají nejmodernější dostupnou péči. „Díky spolupráci VZP s odbornými společnostmi a uzavření dohod o snížení nákladů na léčbu s výrobcem, je umožněna léčba všech pacientů s cystickou fibrózou moderními léčivy, a to včetně nejmodernějšího přípravku Kaftrio u desítek nových pacientů,“ uzavírá náměstek VZP David Šmehlík.

(tzvzp)


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

V uplynulém týdnu Prachaticko opustili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulých dnech rozloučili.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře