Z PRVNÍ RUKY: 16. srpna – 22. srpna 2021

Z PRVNÍ RUKY: 16. srpna – 22. srpna 2021

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

21. srpna – Výběr z médií: zájem o brigády v kancelářích, popularita piva v plechovce i zabezpečení bytů

Brigádníci mají letos v létě větší zájem o práci v kancelářích, například v zemědělství tak lidé chybí, píše deník Mf Dnes. Zájem o pivo v plechu stále roste a i malé pivovary už hledají způsob, jak narůstající poptávku uspokojit. Téma pro regionální Deník. A deník Právo se věnuje nárůstu případů vloupání do bytů a radí, jak své domovy zabezpečit. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Bulharsko, Lichtenštejnsko, Monako, Španělsko a Švýcarsko budou nově v červené kategorii, oranžové bude např. Chorvatsko nebo Německo. Do tmavě červené kategorie se přesune Izrael nebo USA

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 23. srpna. Tzv. semafor upravuje kategorie zemí, na které se při návratu do ČR vážou příslušná protiepidemická opatření. V červené kategorii bude nově Bulharsko, Lichtenštejnsko, Monako, Španělsko (kromě Baleárských ostrovů) a Švýcarsko. Oranžová kategorie se rozroste o Chorvatsko, Lotyšsko, Maltu, Nizozemsko a Německo. Změny se týkají také černé kategorie zemí, která se zúží. Izrael a USA se přesunou do tmavě červené kategorie. Nově bude očkování vakcínou schválenou od EMA nebo jí odpovídající vakcínou, která je na seznamu WHO, uznáváno také občanům ze třetích zemí. Rozvolňují se také příjezdy rodinných příslušníků do ČR.

Do kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy (zelená kategorie) patří Albánie, Bosna a Hercegovina, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Srbsko, Vatikánský městský stát. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Brunej, Hongkong, Japonsko, Jordánsko, Korea, Kanada, Katar, Macao, Nový Zéland, Saudská Arábie, Singapur nebo Tchaj-wan. Od pondělí 23.8. tak z této kategorie zemí vypadávají Černá Hora, Izrael, Kosovo, Libanon, Severní Makedonie a Spojené státy americké, které se přesunou do tmavě červené kategorie.

Další kategorií jsou země, které se vyznačují středním rizikem nákazy (oranžová kategorie). Do této kategorie zemí se řadí Chorvatsko, Lucembursko, Lotyšsko, Rakousko, Itálie, Finsko, Malta, Německo, Norsko, Nizozemsko, Slovinsko a také portugalská Madeira.

Při návratu ze zemí zelené a oranžové kategorie je nutné vyplnit příjezdový formulář. Před vstupem na území ČR nebo nejpozději do 5 dní po vstupu je povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test.

Semafor zahrnuje také kategorii zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie). Do této kategorie aktuálně spadá Andorra, Bulharsko, Belgie, Dánsko, Irsko, Island, Litva, Lichtenštejnsko, Monako, Estonsko, Francie, Řecko, San Marino, Švédsko, Švýcarsko, Španělsko vč. Kanárských ostrovů a Portugalsko vč. Azorských ostrovů. Od 1. července platí pro návrat ze zemí z červené kategorie stejná pravidla jako při návratu z tmavě červené kategorie.

Do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená kategorie) spadají ostatní země, z členských zemí EU se jedná o Kypr a španělské Baleárské ostrovy. Osoby vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci. V případě cesty do ČR individuální přepravou, není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději však 14. den PCR test. Do doby výsledku je nutná samoizolace.

Podmínky testování a samoizolace při návratu se netýkají osob, které mají alespoň 14 dní po plném očkování (v případě dvoudávkového schématu 14 dní po druhé dávce, v případě jednodávkové vakcíny 14 dní po očkování) nebo těch, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář.

Nově se uznává také očkování občanům třetích zemí, kteří mají dokončené očkování z mimounijní země látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky, nebo jí odpovídající vakcínou, která je schválena Světovou zdravotnickou organizací pro nouzové použití. Tyto osoby zároveň musejí mít vystavený ověřitelný certifikát, který je zveřejněný v seznamu certifikátů na webu Ministerstva zdravotnictví.  Může se jednat také o očkování ze zemí, pro které byl uzavřen implementační akt a vydávají certifikát podle EU covid nařízení. Kompletní podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie covid-19 naleznete zde.

Novinkou je také umožnění příjezdu a podání žádosti o vízum rodinným příslušníkům občanů ČR nebo ostatních členských států EU.

Vzhledem ke zhoršující se epidemické situaci v mimoevropských zemích může u vybraných států dojít ke změně podmínek nutných pro návrat do České republiky.

Z důvodu možného šíření nových variant viru Ministerstvo zdravotnictví důrazně nedoporučuje cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření těchto mutací (černá kategorie), pokud to není bezpodmínečně nutné. Konkrétně se jedná o Brazílii, Kolumbii, Mosambik, Nepál, Paraguay, Peru a Tanzánii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba). V případě návratu z těchto zemí mají osoby, které mají alespoň 14 dní po plném očkování nebo ty, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19, povinnost vyplnit Příjezdový formulář, nemusí však podstupovat testování a samoizolaci. Pro ostatní je nutné podstoupit před cestou na území ČR PCR test a následně setrvat 10 dní v samoizolaci zakončené negativním PCR testem.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

(tzmz)


 

Vláda rozhodla

Preventivní testy od září zdarma už jen pro osoby mladší 18 let, lidi mezi první a druhou dávkou očkování a pro ty, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů. Hrazené budou nadále i testy, na které vás pošle lékař https://www.vlada.cz/…/testovani-obyvatel-odd-1-9-0713.pdf

(fbvláda)


 

20. srpna – V noci na dnešek teploty vzduchu klesly většinou na 16 až 12 °C

Chladněji bylo samozřejmě na horách a ve známých „mrazových kotlinách“ byly dnes ráno zaznamenány teploty jen slabě nad bodem mrazu.
Během dnešního dne teploty vzduchu vystoupí na 21 až 25 °C.
O víkendu se bude dále oteplovat. Sobotní ráno bude sice chladné s teplotami 14 až 10 °C, ale přes den při polojasném počasí teploty vystoupí na 23 až 27 °C. V neděli bude přes den ještě o 2 °C tepleji, ale ve druhé polovině dne se od západu začnou vyskytovat přeháňky nebo bouřky.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Nová brožura podpoří prodloužení turistické sezóny na jihu Čech

Přestože je Jihočeský kraj za 2. čtvrtletí třetím nejnavštěvovanějším regionem republiky, zahraniční turisté zde stále chybí. Ani celková návštěvnost Česka nedosahuje třetiny objemu návštěv před pandemií v roce 2019. Sdružení cestovního ruchu při Jhk proto ve spolupráci s Jihočeskou centrálou cestovního ruchu připravilo aktualizovanou brožuru Pestré jižní Čechy, která má podpořit prodloužení turistické sezóny na jihu Čech.

„Procestujte za pomoci naší nabídky jižní Čechy a poznejte nejen krásy rybníků, hlubokých lesů, skvostných památek a malebného selského baroka,“ tak láká turisty do Jihočeského kraje nová brožura Pestré jižní Čechy, která má podpořit podnikatele z turismu a gastronomie.

Ladislav Havel, předseda Sdružení cestovního ruchu při Jhk, přibližuje, kde tato prezentace bude k vidění: „Brožurky, které Jhk připravila společně s Jihočeskou centrálou cestovního ruchu, budou dispozici ve všech provozovnách členů, kteří se v ní prezentují spolu s informačními centry v jižních Čechách a v Praze. Chceme tak upozornit návštěvníky regionu na zajímavé atrakce, tipy na restaurace a hotely a podpořit tak marketing k prodloužení turistické sezóny na podzim letošního roku.“

Ačkoliv se návštěvnost turistů v České republice po pěti čtvrtletích poklesu dostala do kladných čísel, stále nedosahuje ani třetiny objemu návštěv před pandemií v roce 2019, ukazují data Českého statistického úřadu. Podle nich je za 2. čtvrtletí roku 2021 nejnavštěvovanějším regionem hlavní město Praha (16,1 % republikového úhrnu), Jihočeský kraj si v polovině roku drží pomyslnou třetí příčku (149 884 hostů, tj. 9,6 % republikového úhrnu).

„Hotelům, ubytovacím zařízením a restauracím chybí zahraniční hosté. Sledujeme, a potvrzují to i čísla ČSÚ, že počty turistů ze zahraničí v Česku nedosahují ani desetiny příjezdů před covidovou krizí v roce 2019. Pozitivní ale je, že služeb namísto cizinců využívají čeští turisté. Proto jsme se rozhodli vydat brožuru Pestré jižní Čechy a podpořit tak jihočeské podnikatele s prezentací jejich nabídky hostům, kteří dorazí do našeho regionu,“ doplňuje ředitel Jihočeské hospodářské komory Luděk Keist.

Brožura s podtitulem Pestré jižní Čechy nabízí seznam ověřených atrakcí a služeb členů Jihočeské hospodářské komory, a to od hotelů, lázní a wellness, penzionů, kempů, tábořišť až po bary restaurace, volnočasové aktivity, loděnice či půjčovny.

Brožuru může být nápomocná jak českým, tak i zahraničním turistům. Stejně tak bude využitá i na řadě výstav a akcí, které jsou s turismem a prezentací regionu spojené. Brožura je vyhotovena ve třech cizojazyčných mutacích, tedy v českém, anglickém a německém jazyce a poskytuje informace o nabízených službách a kontakty na prezentující se subjekty. „Věříme, že brožura bude dalším z mnoha nástrojů, jak rozpohybovat cestovní ruch na jihu Čech, přilákat turisty a podpořit místní podnikatele, které v menší či větší míře zasáhly vládní omezení během koronavirové pandemie,“ uzavírá Luděk Keist.

(tzjhk)


 

20. srpna – Výběr z médií: covidové odměny, posílení akcií ČEZu a neznámá bakterie přenášena klíšťaty

V českém tisku se v pátek dočtete, že zdravotníci obdrželi covidové odměny, informuje Právo. Akcie Českých energetických závodů opět posílily a přitahují investory, píše deník E15. A Mladá fronta DNES upozorňuje na málo známou bakterii, kterou přenášejí klíšťata. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vláda schválila změnu podmínek pro hrazení preventivních testů

Kabinet na svém dnešním jednání rozhodl, že preventivní testy na COVID-19 budou mít od září hrazené z prostředků zdravotního pojištění pouze osoby do 18 let, lidé mezi první a druhou dávkou očkování a pak ti, kteří budou mít od lékaře potvrzenou kontraindikaci očkování. Tyto testy slouží například k prokázání bezinfekčnosti při cestování, návštěvě restaurací nebo kulturních a sportovních akcí.

„Od září jsme se rozhodli zrušit hrazení testů z veřejného zdravotního pojištění bez předchozí indikace lékařem nebo krajské hygienické stanice. Očkování je totiž nyní již dostupné pro všechny osoby nad 12 let, které o něj projeví zájem. K očkování se dnes mohou lidé buď přihlásit na stránce www.ceskoockuje.cz a nebo mohou přijít do více než stovky míst, kde dnes očkujeme ne počkání. Testování stojí české zdravotnictví měsíčně stovky milionů korun. I nadále pak zůstane v provozu páteřní síť testovacích míst, takže by se nemělo stát, že by lide neměli možnost se nechat otestovat,“ objasňuje změny ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Až dosud platilo, že nárok na úhradu preventivních  testů mají všechny pojištěné osoby. A to na jeden antigenní test týdně a dva PCR testy měsíčně. Od září bude preventivní testování hrazeno jen osobám do 18 let a rozočkovaným lidem, kteří jsou mezi 1. a 2. dávkou, nebo jim ještě neuplynulo 14 dní od 2. dávky či v případě Janssenu 14 dní od 1. dávky. Bezplatné preventivní testy budou mít také lidé, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat. Hrazené i nadále  budou testy indikované lékařem.

(tzmz)


 

Při kontrolách Potravinářské inspekce nevyhovělo 48 % hodnocených zmrzlin a 65 % vzorků ledů do nápojů

Průběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letošní sezóně ukazují, že řada provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Významná část odebraných vzorků nesplnila požadavky právních předpisů zejména v oblasti limitů pro přítomnost bakterií a takové potraviny představují riziko pro zdraví spotřebitele. Letos zjištěné podíly nevyhovujících vzorků patří k nejvyšším za posledních pět let.

V období do 15. 8. 2021 nevyhovělo celkem 48,5 % vzorků zmrzlin a téměř 65 % vzorků ledů do nápojů.

Při kontrole se inspektoři SZPI mj. zaměřují na dodržování bezpečnostních a jakostních parametrů u uvedených potravin, a to včetně kontrol zařízení na jejich přípravu. Kontroly inspektoři realizovali zejména v cukrárnách a dalších provozovnách společného stravování.

V roce 2021 inspektoři SZPI dosud laboratorně hodnotili 97 vzorků točených a kopečkových zmrzlin a 47 z nich (48,5 %) nesplnilo hygienické limity. Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae. Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze považovat nedodržení hygieny výroby, nedostatečnou sanitaci zařízení a kontaminované vstupní suroviny. Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu. Jednou z charakteristických příčin problémů u točených zmrzlin je nežádoucí praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje, čímž může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět. Mezi nevyhovujícími vzorky převažuje vanilková zmrzlina, což lze přičíst rozšířenosti této příchutě.

Při kontrolách zmrzlin v roce 2020 nevyhovělo požadavkům právních předpisů 51 % hodnocených vzorků, v roce 2019 nevyhovělo 37 % hodnocených vzorků, v roce 2018 šlo o 30 % a v roce 2017 o 26 %.

V letošní sezóně (do 15. 8. 2021) inspektoři SZPI dosud dokončili hodnocení u 34 vzorků ledů do nápojů a 22 z nich (64,7 %) nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoků, koliformních bakterií, bakteriálních kolonií rostoucích při 22oC a 36oC a sledování přítomnosti živých mikroorganismů (např. bičíkovci). Za hlavní příčinu nevyhovujících zjištění lze označit podcenění hygienické praxe při výrobě ledu a pravidelné dezinfekce výrobníků ledu.

Při kontrolách ledů v roce 2020 nevyhovělo požadavkům právních předpisů 51 % hodnocených vzorků, v roce 2019 nevyhovělo 40 % hodnocených vzorků, v roce 2018 šlo o 47 % a v roce 2017 o 45 %.

Z výsledků letošních kontrol i kontrol v předchozích letech je zřejmé, že významná část provozovatelů stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji uvedeného sortimentu a při údržbě a řádné pravidelné dezinfekci výrobních zařízení, čehož následkem je porušení hygienických limitů pro přítomnost mikroorganismů a potenciální ohrožení zdraví spotřebitelů.

Podíl nevyhovujících vzorků nelze zevšeobecnit pro celý trh, protože SZPI vybírá vzorky k odběru dle analýzy rizika a častěji prověřuje provozovny, kde očekává problém. I bezproblémoví provozovatelé jsou však pravidelně kontrolováni, byť s nižší frekvencí.

V provozovnách, kde inspektoři SZPI odebrali nevyhovující vzorky, na místě zakázali užívání zařízení (např. výrobník ledu, zmrzlinový stroj a související náčiní), nařídili provozovateli provedení jeho sanitace a následné provedení mikrobiologického rozboru akreditovanou laboratoří. Až po vyhovujícím výsledku rozboru inspektoři umožní zařízení znovu používat.

S dotčenými provozovateli SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce.

(tzszpi)


 

19. srpna – Po studenějších dnech bychom se dnes mohli ohřát opět o něco více

Nejvyšší teploty dnes čekáme přibližně o 2 °C vyšší než včera, nejčastěji mezi 19 a 23 °C, na jižní a střední Moravě by mohly být i vyšší.
Slunce si ale příliš neužijeme, obloha bude nejčastěji oblačná, o něco více svitu čekáme na Moravě a ve Slezsku.
Zmoknutí hrozí zejména na horách, kde budou přeháňky dost pravděpodobné.
Předpovědní mapky na dnešní den: Nejvyšší teplota, úhrn slunečního svitu, úhrn srážek.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

 


 

19. srpna – Výběr z médií: podražení armádní zakázky, byrokracie a předražené zdravotnické pomůcky

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že miliardová zakázka na nová děla se ještě víc podraží, informuje E15. Byrokracie je v Česku překážkou pro nábor kvalifikovaných lidí, píše Ekonom. A policie podle deníku Právo odložila případ údajně předražených zdravotnických pomůcek nakoupených ministerstvem zdravotnictví během loňského nouzového stavu. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Přístupnější péče o nemocné i delší otcovská

Novelu zákona o nemocenském pojištění dnes schválil Senát. Klíčovými změnami, které přináší, jsou snazší cesta k dlouhodobému ošetřovnému a ošetřovnému pro ty, co pečují o své blízké, a delší i pružnější otcovská. Pokud předlohu podepíše i prezident, budou nová pravidla platit již od začátku příštího roku.

Dostupnější dlouhodobé ošetřovné

„Změny v nemocenských dávkách se týkají i péče o lidi, kteří jsou dlouhodobě nemocní, často v posledním stadiu života. Umožní, aby o ně mohli pečovat příbuzní, a mohli pobývat v domácím prostředí v kruhu své rodiny, pokud je to tedy jen trochu možné,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Proto u nevyléčitelně nemocné osoby v takzvaném terminálním stádiu, která vyžaduje dlouhodobou péči, bude nárok na dlouhodobé ošetřovné i v případě, že nebyla hospitalizována. Stačí, když ošetřující lékař potvrdí zdravotní stav pacienta. Cílem novely je také rozšířit možnosti pobytu v domácím prostředí i v ostatních případech dlouhodobé péče. Proto bude o dlouhodobé ošetřovné možné požádat už tehdy, kdy nemocný pobýval v zařízení lůžkové péče nejméně čtyři kalendářní dny (nyní je stanovena podmínka alespoň 7 kalendářních dnů).

Ošetřovné i pro prarodiče

Spolu s úpravou dlouhodobého ošetřovného se mění i ošetřovné (to dostávají například rodiče při onemocnění dětí). Rozšiřuje se především okruh lidí, kteří ho mohou čerpat. „Nebude se vztahovat už jen na ty, co žijí ve společné domácnosti, ale ošetřovné budou moci čerpat i další blízcí příbuzní, kteří se budou o nemocného starat,“ vyzdvihuje ministryně. „U dítěte to může být například i pracující babička nebo dědeček, přestože s rodinou jinak nebydlí,“ dodává Jana Maláčová.

Delší a flexibilnější otcovská

Další změna se týká dávky otcovské poporodní péče, zjednodušeně otcovské. Poslanecká sněmovna schválila prodloužení otcovské ze současného jednoho týdne na týdny dva. Prodlouží se i období, v němž může být dávka poskytována v případě, kdy dítě muselo zůstat v nemocnici v období prvních 6 týdnů života, a to o dobu hospitalizace. „Otec bude mít možnost si vybrat, jestli bude otcovskou čerpat v prvních šesti týdnech po narození dítěte nebo až v šesti týdnech poté, co jeho potomek dostane z nemocnice domů,“ vysvětluje Jana Maláčová. Podle ní tak novela myslí i na případy, kdy je dítě například v inkubátoru a otec se s ním prakticky neodstane v prvních šesti týdnech do blízkého kontaktu.

(tzmpsv)


 

Senát posvětil novelu, která rodinám zpřístupní dětské skupiny

Rodiče malých dětí do tří let budou mít možnost využít dostupných služeb dětských skupin. Senátoři totiž schválili novelu zákona, která zajišťuje na jedné straně stabilní a předvídatelné financování pro samotné dětské skupiny, ale na druhé straně obsahuje i strop pro platbu rodičů malých dětí za tuto službu. Aby novela mohla nabýt 1. 10. 2021 účinnosti, je potřebný už jen podpis prezidenta republiky.

„Počítáme s tím, že rodiče budou v dětských skupinách za péči o malé děti do tří let platit v průměru kolem 1700 korun, nikdy ale ne víc než čtyři tisíce. Novela je tedy průlomová v zajištění péče o nejmenší děti. Cílem je, aby byla finančně i místně dostupná pro všechny rodiny, které ji chtějí nebo potřebují využít. Zákon pomůže rodinám a zároveň rozšíří možnosti, jak lépe propojit pracovní a rodinný život,“ vyzdvihla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Dětské skupiny by podle ní měly splňovat požadované vyšší standardy kvality péče o děti. „Zákon přináší stabilní financování a upravuje pravidla pro fungování zařízení, která pečují o děti od šesti měsíců do zahájení povinné školní docházky,“ dodává.

Státní příspěvek poskytovaný dětským skupinám od státu se bude se lišit podle věku dítěte a bude se odvíjet od normativu platného pro soukromé mateřské školy. Kromě toho novela obsahuje také konkrétní požadavky na zajištění personálu. Například bude povinnost, aby v rámci dětských skupin pracovala alespoň jedna pečující osoba se zdravotnickým vzděláním nebo nově vytvořenou profesní kvalifikací Chůva pro děti v dětských skupinách, která se zaměřuje na zdravotní oblast a vývojovou psychologii. Při péči o děti starší tří let je potřeba, aby byla alespoň po dobu 20 hodin týdně zajištěna pečující osoba s pedagogickým vzděláním. Novela zákona o dětských skupinách zavádí nově povinnost dalšího vzdělávání pečujících osob a standardy kvality poskytované péče.

Podpora ze státního rozpočtu bude vázaná na smlouvy s rodiči, nebude se tedy odvíjet od skutečné docházky, jako je tomu doposud, čímž odpadnou „sankce za nemocnost“ a zajistí se finanční stabilita zařízení.

Podle Jany Maláčové bylo přijetí zákona potřeba zejména proto, že během první poloviny roku 2022 skončí podpora dětských skupin z Evropského sociálního fondu. „Bylo potřeba upravit způsob financování ze státního rozpočtu tak, aby mohly bez problémů pokračovat v činnosti i po tomto datu,“ vysvětluje ministryně. Jana Maláčová zároveň zdůraznila, že z Národního plánu obnovy bude vyčleněno 7 miliard korun na výstavbu nových dětských skupin a rekonstrukci stávajících, což mnohonásobně zvýší kapacity těchto zařízení. „V současné době se můžeme pochlubit více než 15 tisíci místy u 1145 poskytovatelů,“ přibližuje současný stav s tím, že první dotační výzvy z evropských fondů na výstavbu dětských skupin MPSV vyhlásí už letos na podzim. „Tímto vyzývám obce, aby se zapojily. Díky evropským penězům jim teď už opravdu nic nebrání, aby začaly s budováním dětských skupin,“ apeluje Jana Maláčová.

„Byl to těžký boj, ale po dlouhých debatách se nám konečně podařilo prosadit stávající podobu,“ dodává ministryně. Na přizpůsobení se novým podmínkám bude pro stávající dětské skupiny ponecháno dostatek času – pro zpřesněné hygienické požadavky a požadavky v oblasti požární prevence jsou to 2 roky, pro zavedení pojmenování „dětská skupina“ do názvu služby a nové podmínky v oblasti odborné způsobilosti 3 roky, pedagogické vzdělání si pečující osoby mohou doplnit až do 1. 10. 2026. Pro poskytovatele, jejichž oprávnění vznikne až po účinnosti novely, jsou požadavky na odborné způsobilosti pečujících osob závazné od 1. července 2022. “Toto období je podle nás dostatečně dlouhé. Dětské skupiny se osvědčily, a proto si zaslouží další podporu,“ uzavírá Jana Maláčová.

(tzmpsv)


 

Důchody se zvýší o 300 korun navíc, pětistovku dostanou senioři i za každé vychované dítě

Senát ponechal novelu zákona o důchodovém pojištění v podobě, která opustila Poslaneckou sněmovnu. Znamená to minimálně dvě dobré zprávy pro současné i budoucí seniory a seniorky. Novela přinese zvýšení důchodů o 300 korun nad rámec zákonem stanové částky, a pětistovku navíc pro ty, kteří vychovávali děti. Dříve půjdou do penze i záchranáři bez toho, aby se snižovala výše jejich důchodu.

„Stala se průlomová věc! Konečná verze zahrnuje nejen navýšení penzí, ale především i 500 korun výchovného za každé dítě. Za výchovné, které je rozhodně spravedlivé vůči těm, kteří na něj budou mít nárok, bojovala dlouhodobě sociální demokracie,“ zdůraznila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Důchody tedy porostou v příštím roce o 300 korun více, než by se zvýšily jen podle automaticky stanovené valorizace. Podle odhadů Ministerstva práce a sociálních věcí by měly v příštím roce při zohlednění dodatečného zvýšení růst o 797 Kč (o 5,2 %). Průměrný důchod by tak měl být podle předběžných čísel zhruba 16 275 Kč a měl by dosahovat přibližně 43 % průměrné mzdy.

Senátoři ponechali v novele návrh zástupců ČSSD na tzv. výchovné. Všem primárně pečujícím o děti by se tak měl důchod zvýšit o 500 Kč za každé vychované dítě. „Jedná se především o ženy, u nichž je průměrná výše důchodů o téměř tři tisíce korun nižší než u mužů. Přitom se zasloužily o výchovu nové generace, která ze svých příjmů mimo jiné přispívá i do důchodového systému,“ upřesňuje Jana Maláčová. Změny by se měly týkat současných i budoucích seniorek a seniorů.

„Dřívější odchod pro záchranáře má platit od roku 2023, do té doby se musí zpřesnit definice. Nicméně to je věc, se kterou si dokážeme poradit. Jsem ráda za to, že se s tím počítá, ale budu dál bojovat za dřívější odchod bez finančního dopadu i pro pracující v náročných profesích,“ ubezpečuje ministryně, s tím, že by mělo jít například o horníky, svářeče, brusiče, kováře, ale také například o specializované zdravotní sestry.

Novela nyní poputuje k podpisu k prezidentovi republiky. Zvýšení důchodů o 300 korun nad rámec valorizace by mělo platit od začátku roku 2022 a další změny 1. ledna 2023.

(tzmpsv)


 

Velký den pro digitalizaci zdravotnictví. Senát schválil historicky první zákon o eHealth

Senát dnes schválil vládní návrh zákona připravený Ministerstvem zdravotnictví a Ústavem zdravotnických informací a statistiky ČR o elektronizaci zdravotnictví. Zákon usiluje o právní zakotvení nových pravidel a technologií v oblasti eHealth.

Navrhovaný zákon obsahuje zejména základní infrastrukturu elektronizace zdravotnictví, právně definované role a odpovědnosti subjektů v systému elektronického zdravotnictví a definice souvisejících pojmů, standardů komunikace, pravidel sdílení či předávání zdravotnické dokumentace.

„Jsme už jen malý krůček od toho, aby v České republice fungovala elektronická komunikace mezi pacientem a lékařem a mezi lékaři navzájem. Aby byl vybudován základ elektronického světa zdravotnictví a zvýšila se efektivita a kvalita poskytovaných zdravotních služeb pacientům snazší diagnostikou. Schválení na půdě Senátu přinese lepší fungování systému zdravotní péče jak pro pacienty, tak pro poskytovatele zdravotních služeb a zdravotnické pracovníky,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Není dnes výjimkou, že jsou pacientovi prováděna u různých lékařů totožná vyšetření jen proto, že výsledky nejsou mezi lékaři sdíleny. To chceme novým zákonem změnit,“ zdůraznil ministr.

Jádrem systému jsou tři kmenové zdravotnické registry – Kmenový registr poskytovatelů zdravotních služeb, Kmenový registr zdravotnických pracovníků a Kmenový registr pacientů. Ty budou propojeny v jeden bezpečný komunikující neveřejný celek s jasně nastaveným oprávněním jej využívat zákonem nastaveným okruhem oprávněných osob, ve stanoveném rozsahu, a to se zachováním zásadních principů ochrany osobních údajů. Předložený vládní návrh zákona přináší minimalizovanou, ale robustní základnu elektronického zdravotnictví, zároveň ale nijak nelimituje budoucí rozvoj služeb elektronického zdravotnictví pomocí řady poskytovatelů a dodavatelů.

Zákon zároveň nabídne k bezplatnému využití vlastní resortní nástroje k přístupu oprávněných osob k centrální infrastruktuře – Integrovanému datovému rozhraní, kterými jsou resortní systémové a osobní certifikáty. Poskytne také důvěryhodné resortní služby, kterými mohou být resortní zaručená elektronická časová razítka či služby vzdáleného použití resortních zaručených elektronických pečetí nebo vydávání resortních podpisových certifikátů pro zaručený elektronický podpis.

Návrh zákona nepředpokládá vznik žádných centrální úložišť zdravotnické dokumentace. Počítá naopak s vytvořením jedné z centrálních služeb elektronického zdravotnictví, kterou budou služby výměnné sítě. Jedná se o státem garantovaný systém pro předávání kopií zdravotnické dokumentace a výpisu z ní, a to v elektronické podobě prostřednictvím bezpečného šifrovaného komunikačního kanálu. Ten budou oprávněni využívat pouze poskytovatelé zdravotních služeb a zdravotní pojišťovny k plnění jejich povinností podle právních předpisů, zejména zákona o zdravotních službách či zákona o veřejném zdravotním pojištění. Jedná se o proces, který již nyní v souladu s citovanými předpisy probíhá, návrh zákona však nastavuje nový bezpečný státem garantovaný komunikační kanál.

V návrhu zákona se počítá také s rozšířením práv pacientů, zajištění jejich přístupu ke všem údajům o nich vedených v Integrovaném datovém rozhraní resortu cestou Portálu elektronického zdravotnictví či zavedení možnosti získat výpis z údajů o nich vedených v Integrovaném datovém rozhraní prostřednictvím kontaktních míst veřejné správy.

Návrh zákona dnes schválil Senát, předloha nyní zamíří k podpisu prezidentem ČR.

(tzmz)


 

Mzda učitelů vzrostla o 9 % a překročila 43 tisíc Kč

V roce 2020 pobírali učitelé v průměru 43 318 Kč měsíčně hrubého. Meziročně si polepšili o více než 3 600 Kč. V porovnání se mzdou všech zaměstnanců to představuje 112 %, ale v relaci se zaměstnanci s vysokoškolským vzděláním pouze 74 %.

V letech 2018 a 2019 dosahovalo tempo růstu mezd učitelů v mateřských, základních a středních školách dvouciferných hodnot, v loňském roce došlo ke snížení na 9,2 %. Za poslední tři roky narostly mzdy učitelů o 40 % z 31 tis. Kč v roce 2017 na více než 43 tis. Kč v roce 2020.

Výdělky v předškolním vzdělávání rostou v posledních letech výrazněji v platové sféře. Např. v minulém roce vzrostl plat učitelek působících ve veřejných mateřských školách o 9,1 %, zatímco ve školkách soukromých nebo církevních o 1,3 %. Výrazně se tak rozevírají nůžky mezi těmito dvěma kategoriemi pedagogů, kdy v roce 2020 tento rozdíl činil již 10,5 tis. Kč.

V regionálním školství nejvíce vydělávali učitelé na středních školách, jejichž průměrná hrubá měsíční mzda dosáhla v minulém roce 45,8 tis. Kč. Nejméně naopak braly jejich kolegyně v mateřských školách (36,5 tis. Kč).

Mzdy učitelů v regionálním školství rostly mezi lety 2013 až 2017 pomaleji než mzdy všech zaměstnanců v platové sféře. Mezi roky 2017 až 2019 byl naopak nárůst dynamičtější u mezd učitelů. Loni však opět meziročně vzrostla o něco rychleji platová sféra. Přesto učitelé pobírají v průměru o téměř 10 tisíc méně než vysokoškolsky vzdělaní zaměstnanci v platové sféře.

Výše průměrné mzdy učitelů se významně odvíjí od jejich věku, resp. od délky praxe v oboru. „Učitelé v regionálním školství mladší 35 let v roce 2020 pobírali v průměru 37,6 tis. Kč, jejich kolegové starší 55 let vydělávali o 9 tis. Kč více. Nejvyšší růst mezd mezi roky 2015 až 2020 nastal u učitelů na základních školách ve věku 55 a více let. Polepšili si o 18 tis. Kč,“ říká Jitka Wichová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. Naopak nejmenšího absolutního progresu se dočkaly učitelky v mateřských školách ve věkové skupině do 34 let, a sice o 11 tis. Kč.

Rozdíly mezi mzdami učitelů v jednotlivých krajích jsou relativně malé. Nejvyšší mzdu v roce 2020 dostávali učitelé na Vysočině, a to 44,5 tis. Kč měsíčně. Nejnižší mzdy měli učitelé v Královéhradeckém (42,6 tis. Kč) a v Olomouckém kraji (42,7 tis. Kč). Zatímco učitelé v Praze i přes druhou nejvyšší mzdu dosahovali pouze na 92 % průměrné hrubé mzdy pražských zaměstnanců, v Karlovarském kraji mzda učitelů představovala 130 % průměrné celokrajské mzdy v národním hospodářství.

Podrobnější přehled o vývoji a výši mezd učitelů mezi lety 2013 až 2020 přináší publikace Mzdy učitelů v regionálním školství.

(tzčsú)


 

Veřejná výzva
Město Vimperk, se sídlem Vimperk, Steinbrenerova 6/2, PSČ 385 17, IČO: 00250805 vyhlašuje veřejnou výzvu na pracovní pozici – „řidič příležitostní přepravní služby TAXÍK MAXÍK“ – 0,5 pracovní úvazek.
Předpokládaný nástup: nejdříve 01.09.2021, na dobu neurčitou s 3 měsíční zkušební dobou
Přihlášku s požadovanými doklady zašlete nebo osobně doručte nejpozději do 30.08.2021 
do 14.00 hod., na adresu: Městský úřad Vimperk, Steinbrenerova 6, 385 17 Vimperk. Uzavřenou obálku označte heslem: „NEOTEVÍRAT, VEŘEJNÁ VÝZVA – ŘIDIČ“.
 
(Město Vimperk)

 

Jihočeský kraj uspořádá první autoškolskou konferenci

Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Jihočeského kraje uspořádá v úterý 31. srpna 2021 od 9:00 hod. svoji první autoškolskou konferenci.

Akce se uskuteční v kruhovém sále zastupitelstva kraje za příslušných bezpečnostních a hygienických opatření pro předem přihlášené účastníky z řad učitelů autoškol, provozovatelů a lektorů školicích středisek profesionálních řidičů a odborníků v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Formou moderované diskuze se budou probírat novinky a chystané změny v oblasti vzdělávání a zkoušení řidičů.

„Pro ty, kteří se nebudou nebo nechtějí zúčastnit prezenční formou, chystáme z konference online přenos pomocí aplikace MS Teams pro sledování na počítači a mobilu“, uvádl za odbor dopravy Luboš Rákosník a doplnil: „S cíleně zaměřenými prezentacemi vystoupí zástupci Asociace autoškol, krajského pracoviště BESIP, Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje a účast již potvrdili kolegové ze sousedních krajů Plzeňského, Středočeského a Vysočiny.“ Pravděpodobná je také přítomnost odborných pracovníků Ministerstva dopravy.

Podrobnější informace naleznete na facebooku BESIP Jihočeský kraj

(tzjč)


 

Jihočeský kraj podporuje Docela malý festival o autismu

Docela malý festival o autismu je akce, kterou pořádá nezisková organizace APLA Jižní Čechy, z. ú. v neděli 19. září od 16 hodin v prostorách Spolkového domu Střelnice v Táboře. Program, jehož součástí je divadlo, autorská tvorba, debata i výstava, se snaží přiblížit běžný život lidí s autismem, jejich odlišné vnímání a prožívání situací. 

V rámci festivalu se můžeme těšit na divadelní soubor herců s autismem Dr.amAs se svou třetí divadelní inscenací „Teď mluvím já“, ve které si každý řekne to své. Sedm herců vypráví sedm historek. Každá je jiná, stejně jako rozpětí poruchy autistického spektra, se kterou žijí. Vlastní tvorbu též představí Pavel Hlušička, pseudonymem Mhoháček Zgublačenko, který má s autismem osobní zkušenost. Následující debatou provede Kristina Vrkočová a těšíme se na vlakovou výstavu obrázků Péti s autismem.

Vstupné je dobrovolné, výtěžek bude použit na podporu rodin a dětí s autismem. Záštitu poskytl pan starosta města Tábor Ing. Štěpán Pavlík.

16:00          Zahájení
16:15          Dr.amAS – „Teď mluvím já“ – divadelní inscenace souboru herců s autismem
17:15          Mnoháček Zgublačenko – Pavel Hlušička, autor s autismem – vlastní tvorba
17:35          Docela malá diskuse – o autismu trochu jinak s Pavlem Hlušičkou

Organizace APLA Jižní Čechy, jejímž posláním je podporovat lidi s autismem a jejich rodiny k životu ve svém přirozeném prostředí, pracuje s lidmi s poruchou autistického spektra v celých jižních Čechách. Svým klientům poskytuje převážně poradenské, terapeutické a odlehčovací služby.

Péče o lidi s autismem je nesmírně náročná. V různých obdobích svého života potřebuje člověk s autismem i jeho rodina větší či menší podporu různého typu. Je proto důležité, aby veřejnost sdílela příklady ze života lidí s autismem a pochopila tuto problematiku, jen tak můžeme lidem s autismem lépe porozumět. Člověk s autismem je velice individuální a proto je důležité, aby si odborníci, asistenti i rodiče předávali zkušenosti a navzájem se poznávali. Lidí s poruchou autistického spektra obecně stále přibývá, podle posledních průzkumů je prevalence této poruchy v populaci 2%, přesto je informovanost o této problematice nedostatečná a snažíme se to změnit.

Organizace APLA Jižní Čechy, fungující od roku 2007 má své sídlo v Táboře, od minulého roku i pracoviště v Českých Budějovicích. Kromě ambulantních služeb poskytuje také služby terénní, a to na území celého Jihočeského kraje. APLA Jižní Čechy používá metody uznávané odbornou veřejností (mainstreamového) terapeutického proudu. Vychází z mnohaleté zkušenosti, zkušeností uznávaných odborníků v ČR i zahraničí.

(tzjč)


 

18. srpna – Dnes i v dalších dnech sice čekáme přeháňky nebo slabý déšť, ale pršet bude jen ojediněle a s větší pravděpodobností na horách

Většinou spadne do 3 mm srážek, dnes na Šumavě i kolem 10 mm za 24 hodin. Oproti modelovým předpokladům se ráno slabý déšť vyskytuje i na jižní Moravě. Větší příděl srážek dostaneme v pátek, bouřky se vrátí nejspíš až začátkem příštího týdne.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

18. srpna – Výběr z médií: státní podpora dětských skupin, novela zákona o léčivech a nedostatek parkovacích míst

V českých médiích se ve středu dočtete, že od příštího roku ze státní kasy půjdou peníze na dětské skupiny, informují Hospodářské noviny. V Poslanecké sněmovně čeká na schválení novela zákona o léčivech, připomíná E15. A v Česku podle Regionálního deníku chybí desítky tisíc parkovacích míst. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

17. srpna – Výběr z médií: vznik rezervace Lanžhotské pralesy, zpřísnění podmínek pro chov hadů a potíže s játry

Vznik přírodní rezervace Lanžhotské pralesy a přírodní památky Soutok se odkládá. Ministerstvo životního prostředí narazilo na odpor lesníků. Téma pro Hospodářské noviny. Nová vyhláška zřejmě zpřísní podmínky pro chov hadů a krokodýlů, informuje deník Právo. Čím dál víc Čechů se potýká s obtížemi s játry. Regionální Deník uvádí, že za to může zejména špatná strava a užívání alkoholu. Více ve výběru z médií od Radiožurnálu.

CELÝ ČLÁNEK


 

17. srpna – Zatímco na západě Čech byly včera teploty jen lehce nad 20 °C, na východě a jihovýchodě Moravy byly teploty vyšší

Nejvyšší teplota byla naměřena ve Strážnici 31,7 °C a v Olomouci-Holicích 30,7 °C. Odpoledne se začaly na Moravě vyskytovat první bouřky, celkem za 24 hodin napršelo v Pohořelicích 75 mm, v Brodu nad Dyjí 73 mm a ve Ždánicích 62 mm (obr). Na některých místech padaly kroupy pravděpodobně větší než 3 cm. Za studenou frontou, se kterou bouřky souvisely, k nám bude v příštích několika dnech proudit chladný vzduch od severozápadu. Oteplí se až v pátek a o víkendu se opět dočkáme letních 25 °C.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

16. srpna – Ministerstvo zdravotnictví připravilo manuál pro začátek školního roku, dnes ho projednala vláda

Vláda na svém dnešním jednání projednala materiál Ministerstva zdravotnictví k protiepidemickým opatřením ve školách. Manuál počítá s plošným preventivním testováním na začátku školního roku a definuje také pravidla pro nošení ochrany nosu a úst. Kabinet řešil také pravidla pro sportovní a kulturní akce nebo testování pro pravidelné aktivity jako jsou např. skautské oddíly.

Podrobnosti ohledně režimu ve školách přineseme na zítřejší tiskové konferenci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, ministra školství Roberta Plagy a hlavní hygieničky ČR Pavly Svrčinové, která bude na toto téma zaměřená.

Manuál pro školská zařízení, který platí od 31.8., zahrnuje plošné preventivní testování v prvních dvou týdnech po začátku školního roku. Jeho cílem je odhalit virovou nálož mezi žáky po končících prázdninách. Součástí materiálu je také opatření o nošení roušek, které obsahuje zejména nastavení režimu pro děti navštěvující tzv. přípravné ročníky.

„Hladký průběh školního roku je naší prioritou. Jeho začátek může být pro vývoj aktuální epidemiologické situace zcela klíčový. Vládě jsem proto navrhl, aby žáci ihned po začátku školního roku prošli plošným preventivním testováním. Díky tomu dokážeme včas zachytit případnou nákazu z prázdnin a zamezíme jejímu šíření,“ vysvětluje význam plošného testování ve školách ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vláda projednala také mimořádné opatření k maloobchodu s účinností od 1.9. Novinkou je navýšení počet osob u stolu v zařízeních stravovacích služeb, kde může nově sedět pohromadě až šest lidí. Rozšiřuje se také kapacita účastníků pěveckých sborů, které může nově navštívit až 50 osob.

Pro účastníky pravidelných aktivit, jako je třeba sportovní příprava a skautské oddíly, se zavádí také platnost antigenního testu na 7 dní. Platnost testů se ale vztahuje pouze na samotnou aktivitu, nikoliv např. na návštěvu restaurace. Tato změna platí od 1.9.

Od 1.9. se upravily se také podmínky pro využití kapacit sportovních a kulturních akcí. Akce s kapacitou do 3000 osob mohou být obsazeny účastníky, kteří splňují OTN (očkované osoby, testované osoby, osoby s prodělanou nemocí). Při vyšší kapacitě musí být nově minimálně polovina kapacity obsazena osobami, které jsou plně očkované nebo prodělaly onemocnění COVID-19. Zbylou část kapacity mohou obsadit také testované osoby.

Předmětem jednání kabinetu byla také úprava, která od 1.9. umožní využít online testování jako alternativu k testu na místě – např. v holičství, pro hromadné akce atd. Jedná se o testování, kdy se osoba sama otestuje pod dohledem zdravotnického pracovníka, který je připojen prostřednictvím webové kamery. Platnost testu bude následně 24 hodin.

Změny se s účinností od 23.8. týkají také seznamu zemí s extrémním rizikem nákazy nebo návratu rodinných příslušníků do ČR.

(tzmz)


 

Vláda rozhodla – 16. srpna

Plošné testování žáků a studentů na začátku školního roku začne 1. září, opakované testy proběhnou 6. a 9. září. Pokud bude škola testovat PCR testy, bude se testovat pouze 1. a 9. září. Testování se nebude týkat dětí, které mají ukončené očkování, prodělaly covid-19 nebo doloží potvrzení o provedení testu, antigenní nesmí být starší 72 hodin, PCR ne starší než 7 dní. Děti, které odmítnou testování, budou mít povinnost nosit ochranu dýchacích cest, a to jak v budově školy, tak venku, pokud nelze dodržet rozestupy alespoň 1,5 metru. Mimořádná opatření https://www.vlada.cz/…/screeningove-testovani-ve… a https://www.vlada.cz/…/ochrana-dychacich-cest-od-31-08….

Do zoologických zahrad, muzeí, galerií nebo třeba na hrady a zámky může nově může tolik lidí, aby bylo možné dodržet 1,5metrové rozestupy. Omezena nebude ani kapacita diváků na kulturních a sportovních akcích. Pokud bude počet diváků vyšší než 3 000, musí být minimálně polovina diváků očkována nebo po prodělání onemocnění covid-19. Mimořádné opatření https://www.vlada.cz/…/maloobchody-od-01-09-_final.pdf

Další informace v tiskové zprávě https://www.vlada.cz/…/vlada-schvalila-manual-pro…/
Podrobnosti k jednotlivým opatřením zítra v 10:00 na tiskové konferenci ministrů Adam Vojtěch a Roberta Plagy

(fbvláda)


 

Tempo růstu cen průmyslových výrobců zrychlilo

Meziměsíčně se zvýšily ceny průmyslových výrobců o 1,6 % a stavebních prací o 1,0 %, klesly ceny zemědělských výrobců o 1,8 % a ceny tržních služeb pro podniky o 0,8 %. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců vyšší o 5,2 %, ceny průmyslových výrobců o 7,8 %, stavebních prací o 5,6 % a tržních služeb pro podniky o 1,0 %.

„Ceny průmyslových výrobců v červenci meziměsíčně vzrostly nejvíce od ledna 2008, a to o 1,6 %. Zároveň je to již osmý meziměsíční růst v řadě. Meziročně se ceny zvýšily o 7,8 %, více ceny rostly naposledy v listopadu 2004. Výrazný vliv mají nadále ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných výrobků a ceny obecných kovů a kovodělných výrobků, které meziročně vzrostly o 20,0 %,“ říká Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyrobcu-cervenec-2021.

(tzčsú)


 

16. srpna – Během dnešního dne se na většině území vyskytnou přeháňky a bouřky

Ve východní polovině republiky budou i silné, doprovázené kroupami a nárazy větru kolem 70 km/h. Obrázek ilustruje, kde je největší pravděpodobnost dosažení maximálního CAPE větší než 1000 J/kg během dnešního dne. Bouřky budou od západu pozvolna slábnout, ale četné srážky se očekávají ještě i v noci na úterý.  Sledujte výstražný web a textové předpovědi meteorologů ČHMÚ.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

16. srpna – Dneska ještě teploty na východě dosáhnou na tropickou třicítku, ale zítra už bude chladněji

Nižší teploty vydrží do čtvrtka, v odpoledních hodinách by se měly pohybovat jen kolem 20 °C.
Ve druhé polovině týdne se začne oteplovat. V sobotu bude místy kolem letních 25 °C a v neděli by mohly teploty atakovat na některých místech tropickou třicítku.
Na obrázku je předpověď nejvyšších teplot v neděli (model ECMWF).

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

16. srpna – Výběr z médií: podpora družstevního bydlení, tesařík v pokácených bucích i plné lázně a penziony

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj doporučila Česku, aby se zaměřilo na podporu družstevního bydlení. Informuje o tom deník E15. Přísně chráněný tesařík alpský nakladl vajíčka do pokácených buků v Bílých Karpatech, dřevo tak na místě musí zůstat další tři roky, píše Deník N. Cestovnímu ruchu v Česku chybějí zahraniční turisté, plně je ale nahrazují ti čeští. Téma pro deník Právo. Více ve výběru z médií od Radiožurnálu.

CELÝ ČLÁNEK


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

Na Prachaticku nás opustili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulých dnech rozloučili.

CELÝ ČLÁNEK


 

Mikroinvestice do nemovitostí táhnou. Čtvrt roku od spuštění hlásí Investown.cz 10 000 uživatelů a vklady přes 50 milionů Kč

Více než 50 milionů korun dosud proinvestovalo 10 tisíc uživatelů prostřednictvím projektu Investown.cz, který umožňuje od letošního dubna investovat drobným investorům do rezidenčních nemovitostí. S Českou spořitelnou, která ve společnosti od loňského roku drží minoritní podíl, nyní Investown.cz pracuje na propojení s nejpoužívanějším bankovnictvím George. Tím nabídne možnost mikroinvestování více než 1,8 milionu klientů této bankovní aplikace.

Společnost Investown.cz spustila mikroinvestice do bytů na konci letošního dubna a klientům od té doby vyplatila zisky za více než 300 tisíc korun. „Nemovitosti jsou v Česku všeobecně považovány za zajímavou investici a my ji přiblížili lidem, kteří nemají k dispozici pro investování statisíce korun. Zájem o několikanásobně předčil naše očekávání. Průměrná výše investované částky na jednoho uživatele se blíží pěti tisícům korun. S přibývajícími nemovitostmi roste i částka, kterou každý měsíc investorům vyplácíme,“ uvádí spoluzakladatel a CEO Investownu Alan Pock s tím, že na konci září by tato částka měla přesáhnout dalších 400 tisíc korun.

V průběhu letošního července společnost představila mobilní aplikaci pro zařízení s operačním systémem iOS a Android. „Novou aplikací dáváme lidem nemovitosti do jejich kapsy. Naše jednoduchá a přehledná aplikace na investování je tak důležitým krokem, jak zvýšit komfort stávajících uživatelů a umožnit zapojení dalším. V tuto chvíli si mohou klienti vybírat z dvacítky investičních příležitostí, zejména v Praze, Brně, Plzni, Chomutově či Mostě. Postupně budou přibývat další nemovitosti napříč celou Českou republikou. Jejich výnos ve všech případech převyšuje hodnotu čtyř procent,“ vysvětluje Pock.

V dalším kroku je plánované propojení s Georgem

Investown vedle průběžné akvizice nových bytů intenzivně pracuje na projektu ve spolupráci s Českou spořitelnou. „V Investownu jsme od samého začátku viděli velký potenciál a projekt skvěle zapadá do naší strategie pomáhat klientům k větší prosperitě. Během následujících měsíců chceme možnost mikroinvestic do nemovitostí umožnit klientům přímo v našem bankovnictví George,“ vysvětluje lídr programu Seed Starter Jiří Skopový a na závěr dodává: „Právě napojení startupů na naši zákaznickou bázi je největší přidanou hodnotou, kterou mladým firmám přinášíme. Pro řadu z nich je to mnohem důležitější než samotná finanční investice. Tu mohou získat jednoduše u celé řady investorů.“

O programu Seed Starter

Program Seed Starter hledá podnikatelské záměry se silnou vizí a hodnotou pro zákazníky. Program nabízí investici do majetkového podílu ve fázi tzv. seedu, profesionální inkubaci a širokou síť partnerů a zákazníků, se kterými dokáže startupy propojit a pomoci jim se vstupem na reálný trh. Partnerem programu je inovační společnost Unicorn Attacks. Seed Starter cílí na české i zahraniční startupy, které by v ideálním případě mohly mít synergický efekt s Českou spořitelnou. Některé úspěšné startupy budou své produkty následně nabízet prostřednictvím rozsáhlé distribuční sítě České spořitelny.

O Investown.cz

Investown.cz je nová finanční technologie, která zprostředkovává možnost mikroinvestic do nemovitostí, bez nutnosti mít na účtě miliony. Cílem startupu Investown.cz je, aby měl každý přístup k ziskům z nemovitostí a mohl si tak efektivně a bezpečně zhodnocovat svoje peníze. Stačí se přihlásit do aplikace Investown.cz, vybrat si nemovitost, do které lze vložit částku již od 500 Kč a už další měsíc vám přijde poměrná část nájmu. Vše probíhá online, do 5 minut a bez starostí, o nemovitosti a nájemce se stará náš tým.

Text a foto: (tzspoř)

 

Na snímku zleva: Alan Pock a Filip Suk, spoluzakladatelé startupu Investown.cz

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře