Z PRVNÍ RUKY: 9. srpna – 15. srpna 2021

Z PRVNÍ RUKY: 9. srpna – 15. srpna 2021

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

14. srpna – Výběr z médií: odškodnění za nákazu covidem, nález 6000 let starých koster a cesty do Chorvatska

Sobotní Mf Dnes píše o nálezu 6000 let starých koster, které mohou nyní slezští vědci zkoumat. Server zDopravy.cz informuje o konci dopravních omezení na železnici do Chorvatska. Deník Právo zase přináší podrobnosti o lidech, kteří žádají o odškodné za to, že se nakazili covidem na pracovišti. Hlavní skupinou, která o odškodnění žádá, jsou zdravotníci. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CEL=Z +CL=ANEK


 

San Marino, Litva, Belgie, Dánsko, Andorra a Švédsko budou nově v červené kategorii zemí podle míry rizika nákazy

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 16. srpna. Takzvaný semafor upravuje kategorie zemí, na které se při návratu do ČR vážou příslušná protiepidemická opatření. V červené kategorii bude nově San Marino, Švédsko, Litva, Belgie, Dánsko a Andorra. Oranžová kategorie se rozroste o Bulharsko, Slovinsko, Rakousko, Lichtenštejnsko, Norsko a také Madeiru.

Do kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy (zelená kategorie) patří Albánie, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Černá Hora, Kosovo, Lotyšsko, Maďarsko, Německo, Polsko, Severní Makedonie, Rumunsko, Slovensko, Srbsko, Vatikánský městský stát. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Brunej, Hongkong, Izrael, Japonsko, Jordánsko, Korea, Kanada, Katar, Libanon, Macao, Nový Zéland, Saudská Arábie, Singapur, USA nebo Tchaj-wan.

Další kategorií jsou země, které se vyznačují středním rizikem nákazy (oranžová kategorie). Do této kategorie zemí se řadí Bulharsko, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Rakousko, Itálie, Finsko, Norsko, Slovinsko, Švýcarsko a také portugalská Madeira.

Při návratu ze zemí zelené a oranžové kategorie je nutné vyplnit příjezdový formulář. Před vstupem na území ČR nebo nejpozději do 5 dní po vstupu je povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test.

Semafor zahrnuje také kategorii zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie). Do této kategorie aktuálně spadá Andorra, Belgie, Dánsko, Irsko, Island, Litva, Estonsko, Francie, Malta, Nizozemsko, Řecko, San Marino, Švédsko, Kanárské ostrovy a Portugalsko vč. Azorských ostrovů. Od 1. července platí pro návrat ze zemí z červené kategorie stejná pravidla jako při návratu z tmavě červené kategorie.

Do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená kategorie) spadají ostatní země. Osoby vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci. V případě cesty do ČR individuální přepravou, není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději však 14. den PCR test. Do doby výsledku je nutná samoizolace.

Podmínky testování a samoizolace při návratu se netýkají osob, které mají alespoň 14 dní po plném očkování (v případě dvoudávkového schématu 14 dní po druhé dávce, v případě jednodávkové vakcíny 14 dní po očkování) nebo těch, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář. Kompletní podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie covid-19 naleznete zde.

Vzhledem ke zhoršující se epidemické situaci v mimoevropských zemích může u vybraných států dojít ke změně podmínek nutných pro návrat do České republiky.

Od soboty 31. července se změnily podmínky návratu dětí od 6 do 12 let ze zemí s vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy (červených a tmavě červených zemí). Těmto dětem po příjezdu stačí absolvovat do 5 dnů PCR test. Pokud bude výsledek negativní, nemusí již potom podstoupit samoizolaci. Zároveň nemusí podstupovat test před příjezdem/ příletem do ČR při cestě hromadnou dopravou. Upozorňujeme však, že dopravce může stanovit přísnější pravidla, proto všem rodinám doporučujeme si před cestou pečlivě zjistit podmínky dopravce, se kterým cestují.

Z důvodu možného šíření nových variant viru Ministerstvo zdravotnictví důrazně nedoporučuje cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření těchto mutací (černá kategorie), pokud to není bezpodmínečně nutné. Konkrétně se jedná o Botswanu, Brazílii, Indii, Jihoafrickou republiku, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namibii, Nepál, Paraguay, Peru, Rusko, Svazijsko/Eswatini, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), TuniskoZambii a Zimbabwe. V případě návratu z těchto zemí mají osoby, které mají alespoň 14 dní po plném očkování nebo ty, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19, povinnost vyplnit Příjezdový formulář, nemusí však podstupovat testování a samoizolaci. Pro ostatní je nutné podstoupit před cestou na území ČR PCR test a následně setrvat 10 dní v samoizolaci zakončené negativním PCR testem.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

(tzmz)


 

13. srpna – Včera ráno klesla teplota na stanici Kořenov, Jizerka, rašeliniště slabě pod bod mrazu. Dnes ráno se tam teplota pohybuje nad nulou, slabě pod 2 °C

Také na ostatním území je zhruba o 3 °C tepleji. Páteční ranní teploty se pohybují v rozmezí 12 až 16 °C, v Pardubickém, Středočeském a Jihomoravském kraji je ojediněle až 18 °C.
Nejvyšší teplotu mají Seč (18,2 °C), Praha, Klementinum (17,8 °C) a Počátky (17,3 °C).
Vyšší ranní teploty jsou způsobeny vysokou oblačností, ze které sice neprší, přes den skrze ni prosvítá slunce, ale v noci tlumí radiační ochlazování zemského povrchu. Také v dalších dnech budou ranní teploty celkem vysoké a pod 15 °C budou na celém území klesat až od poloviny příštího týdne.
Zítřejší ranní teploty by měly po dnešním tropickém odpoledni ještě vyšší než dnes, ale tropická noc je málo pravděpodobná. Ranní minima by se měla pohybovat od 18 do 14 °C. Modelovou předpověď zítřejších minim ukazuje připojená mapa.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

13. srpna – Výběr z médií: nevýhodné investice do drahých kovů, medaile za vyšetřování vrbětické kauzy i lékové chyby

Drahé kovy jsou v posledních měsících ztrátovou investicí, například platina zlevnila od května o 21 procent, informuje deník E15. Policejní prezident Jan Švejdar ocenil vyšetřovatele, kteří pracovali na případu explozí ve Vrběticích z roku 2014, píší páteční Lidové noviny. A regionální deník se věnuje výsledkům průzkumu České lékárnické komory o tzv. lékových chybách na vydávaných receptech. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

12. srpna – Výběr z médií: stužky pro chronické pacienty, dotace na domy poškozené tornádem a mapy na nádražích

Stále více chronicky nemocných pacientů nosí speciální stužky nebo náramky, které popisují jejich zdravotní stav. Téma pro regionální Deník. Pouze 12 procent domácností zasažených tornádem podepsalo smlouvu na státní dotace, píší Hospodářské noviny. A z českých nádraží mohou zmizet turistické mapy. Informuje o tom deník Právo. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Příspěvek pět tisíc korun na psychosociální podporu je novým benefitem VZP. Čerpat ho mohou i školáci

Všeobecná zdravotní pojišťovna zařadila od 1. srpna 2021 do nabídky benefitů pro své klienty příspěvek na psychosociální podporu ve výši až 5 tisíc korun. „Pandemie se podepsala na počtech pacientů trpících stavy úzkosti či depresemi. Našim klientům proto ještě v letošním roce umožníme čerpat mimořádný bonus, který by jim měl pomoci lépe se vyrovnat se situací, kterou každý z nás prožíval jinak a s jinými důsledky. Řada lidí dnes váhá s návštěvou psychoterapeuta třeba i z finančních důvodů, i proto jsme se k tomuto kroku rozhodli,“ říká náměstek ředitele VZP ČR pro služby klientům Ivan Duškov.

Nově zařazený příspěvek na psychosociální podporu je stanoven na 500 Kč za jedno sezení u terapeuta, maximální částka, kterou lze čerpat, je 5 tisíc korun. O tento benefit mohou požádat také rodiče pro děti od sedmi let.

VZP tak navazuje na zkušenosti s pilotním projektem Zvýšení dostupnosti psychosociální podpory, který připravila ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví. Ten byl realizován v období od 7. prosince 2020 do 31. května 2021. Klienti starší 18 let v rámci něj mohli čerpat příspěvek ve výši až 7 000 korun na terapeutická sezení u odborníků. Této možnosti využilo 2 772 klientů, kterým pojišťovna vyplatila v součtu 14 786 160 korun.

„V průzkumu spokojenosti s tímto projektem 98 % klientů uvedlo, že byli se službami psychoterapeuta spokojeni a téměř všichni (99,6 %) by příspěvek uvítali ve stálé nabídce benefitů VZP,“ vysvětluje Ivan Duškov důvody, proč se VZP rozhodla s příspěvkem pokračovat i s následujících měsících.

Z průzkumu dále vyplynulo, že zatímco před absolvováním sezení polovina klientů (52,7 %) pociťovala středně těžké až závažné úzkosti, po ukončení jejich počet klesl na necelých 11 procent. K výraznému zlepšení psychického stavu u klientů došlo i v případě posouzení depresivity. Zatímco před terapií označilo závažnost deprese jako středně těžkou až těžkou 34,3 % klientů, po terapii jen 4,2 %. Až 61 % respondentů uvedlo, že navštívilo psychoterapeuta v souvislosti s výskytem epidemie Covid-19. Nejmladšímu klientovi, který využil příspěvek na psychosociální podporu, bylo 18 let, a nejstaršímu 87 let. Uváděná data jsou čerpaná ze studie Národního ústavu duševního zdraví, které se zúčastnilo 2 020 dotazovaných.

Terapeutická sezení nově vypsaného benefitu je nutné ukončit do 30. listopadu 2021. Žádosti o příspěvek se přijímají nejpozději do 15. prosince 2021. Příspěvek na psychosociální podporu mohou čerpat i klienti, kteří se zúčastnili pilotního projektu, a to bez ohledu na to, zda již jednou absolvovali všech 10 sezení. Podrobné informace o příspěvku a pravidlech, jak ho získat, jsou zveřejněny na webu.

(tzvzp)


 

Počet studentů IT oborů pomalu roste

V současné době u nás pracuje jako ICT odborník již 210 tisíc osob a jejich podíl na zaměstnané populaci se pohybuje okolo 4 %. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda činila v roce 2020 bezmála 62 tisíc korun a byla o 23 tisíc korun vyšší než průměrná mzda všech zaměstnanců v Česku.

„V Česku v roce 2020 studovalo ICT obory na vysokých školách 21 660 osob, což představovalo 7,2 % všech vysokoškolských studentů. Maximální počet vysokoškolských studentů ICT oborů byl v roce 2011 a to téměř 26 tisíc,“ říká Eva Myšková Skarlandtová, vedoucí oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ. Od roku 2011 docházelo k plynulému poklesu, který se zastavil v roce 2017 a od té doby opět počet vysokoškolských studentů ICT stoupá. Stejná situace nastala i v případě všech vysokoškolských studentů bez ohledu na obor studia. ICT obory na vysokých školách v Česku pak v roce 2020 absolvovalo téměř 3 700 studentů a na všech absolventech vysokých škol tvořili 5,8 %.

Výrazně vyšší zastoupení mužů než žen zaznamenáváme jak mezi osobami pracujícími jako ICT odborníci, tak mezi studenty ICT oborů, kteří na pracovní trh teprve vstoupí. V roce 2020 bylo mezi vysokoškolskými studenty ICT oborů 17 % žen, mezi absolventy ICT oborů vysokých škol byl v roce 2020 podíl žen dokonce 19 %. Zastoupení žen mezi ICT odborníky je však ještě nižší a dlouhodobě se pohybuje okolo 10 %.

Nejen mezi všemi zaměstnanci ale také mezi ICT odborníky jsou lépe odměňováni muži než ženy, avšak rozdíl je v případě ICT odborníků nižší. V roce 2019 dosáhly ICT odbornice na 87 % platu mužů, kdežto ženy zaměstnané napříč ostatními skupinami zaměstnání jen na 84 % platu mužů. Výrazný rozdíl ve výši mezd nalézáme i mezi jednotlivými skupinami ICT odborníků. Manažeři, inženýři a specialisté pobírají v průměru 73 645 Kč, technici, mechanici a opraváři v ICT pak 45 552 Kč.

„Nejvyšší částkou jsou odměňováni ICT odborníci v Praze, kde jejich průměrná hrubá měsíční mzda loni činila více než 70 tisíc korun. Za Prahou pak následují kraje Jihomoravský a Středočeský, kde dosahovala mzda ICT odborníků v průměru 58 respektive 52 tisíc korun. V ostatních krajích se již průměrná mzda IT odborníků pohybuje v rozmezí 43 až 48 tisíc korun,“ komentuje aktuální situaci Markéta Pištorová z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

Více informací a odkazy na zdrojová data ke statistice ICT odborníků a studentů ICT oborů na vysokých školách, včetně mezinárodního srovnání, naleznete v analýze na webu ČSÚ: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/lidske-zdroje-v-informacnich-technologiich-2020

(tzčsú)


 

Očekává se průměrná úroda obilovin, sklizeň máku bude příznivá

Na základě druhého letošního odhadu sklizně k 15. červenci se očekává úroda základních obilovin 6 995 tis. tun a řepky 1 079 tis. tun. V meziročním srovnání je úroda základních obilovin o 293 tis. tun nižší (−4,0 %) a řepky se sklidí o 166 tis. tun méně (−13,3 %). Naproti tomu předpokládaná sklizeň máku 31 tis. tun je nejvyšší za posledních deset let.„I přes výrazně pomalejší postup žní způsobený častými dešti byli zemědělci ve svých odhadech sklizně optimističtější než před měsícem. Proti prvnímu odhadu z června se v červenci, díky příznivějším hektarovým výnosům, odhad sklizně základních obilovin navýšil o  227 tis. tun na 7 mil. tun,“ uvedla Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

„Odhadovaná úroda máku 31 tisíc tun je nejvyšší za posledních deset let. Zatím rekordní sklizeň byla dosažena v roce 2008, kdy se sklidilo téměř 50 tisíc tun máku,“ uvedla Dagmar Lhotská z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Další podrobnosti přináší dnešní Rychlá informace: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/odhady-sklizni-cervenec-2021

(tzčsú)

11. srpna – Do střední Evropy se od jihozápadu rozšíří tlaková výše a bude se jen zvolná přesouvat k východu

Přinese počasí s malou oblačnosti a s letními teplotami většinou od 23 do 28 °C (Obr.1) .
O víkendu k nám začne proudit teplý a vlhčí vzduch od západu. Místy se budou vyskytovat přeháňky ojediněle i bouřky a teploty většinou dosáhnou i tropických 30 °C. (Obr 2.).
Začátkem příštího týdne bude přes naše území přecházet od severozápadu studená fronta a za ní k nám začne proudit chladnější a vlhčí vzduch od západu. Objeví se více srážek a teploty v odpoledních hodinách se budou pohybovat už jen kolem 20 °C. (obr. 3)

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

 


 

11. srpna – Výběr z médií: nárůst výroby pálenky z piva, zdražování materiálů i problémy dětí s plaváním

Pandemie koronaviru pomohla rozmachu výroby pálenek z piva. Téma pro středeční regionální Deník. Zdražování materiálů a komodit trápí české firmy, některé navíc musí omezit i svou výrobu, píší Hospodářské noviny. České děti mají problém s plaváním, řada dětí totiž neabsolvovala povinnou plaveckou výuku. Informuje o tom deník Mf Dnes. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

V červnu 2021 vzrostly vývozní ceny meziměsíčně o 0,6 %, dovozní o 1,2 %

Směnné relace dosáhly hodnoty 99,4 %. Meziročně vzrostly vývozní ceny o 3,4 %, dovozní o 5,1 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 98,4 %. „V červnu 2021 koruna meziměsíčně posílila vůči euru a mírně oslabila vůči dolaru, meziročně vůči oběma měnám posílila. Vývozní ceny vzrostly o 0,6 % a dovozní o 1,2 % oproti cenám v květnu. Ve vývozu i dovozu pokračoval značný růst cen minerálních paliv a ostatních surovin, což je zvlášť patrné v meziročním srovnání. Významně rostly ceny ropných výrobků, elektřiny, plynu, železa, oceli, kovového odpadu a dřeva,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Další informace jsou k dispozici na webu ČSÚ: https://www.czso.cz/…021

(tzčsú)


 

Spotřebitelské ceny vzrostly v červenci proti červnu o 1,0 %

Meziročně se ceny zvýšily o 3,4 %, což je nejvíce od července 2020. „Největší vliv na meziroční cenový růst měly potřetí za sebou ceny v dopravě. Ceny automobilů vzrostly o 5,4 %, pohonných hmot a olejů o 18,5 %. Například Natural 95 se v červenci u čerpacích stanic prodával průměrně za necelých 33,5 korun za litr, což byla nejvyšší hodnota od prosince 2014,“ uvádí Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/…021

(tzčsú)


 

10. srpna – Výběr z médií: falešná hodnocení na Amazonu, léčba lupénky v Česku a studium ve Spojených státech

Největší světový e-shop Amazon bojuje s falešnými hodnoceními na svých stránkách. Problém je v tom, že dává prostor i třetím stranám, píší Hospodářské noviny. Regionální Deník si všímá, že s lupénkou se u doktora léčí jen třetina Čechů. A americké školy projevily zájem o tuzemské studenty. Česká republika má podle nich silný systém středních škol. Informuje o tom Deník N. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

10. srpna – Nad Alpami se vytváří tlaková výše, která k nám postupně přinese slunečnější počasí a míň srážek

Ale koncem týdne přijdou od západu fronty a za nimi se slabě ochladí.
Další vlna veder, která ohrožuje jih Evropy, se nám naštěstí vyhne (viz anomálie teploty v hladině 850 hPa, tedy asi 1,5 km nad zemí).
Teplota vody v našich nádržích kolem 20 °C láká ke koupání, bohužel s její kvalitou už je to na některých místech horší, především z hlediska zvýšeného výskytu sinic nebo plžů.
Bodovou předpověď z modelu Aladin pro konkrétní vodní plochu najdete tady:
https://www.chmi.cz/…/ceska…/predpoved-pro-surfare

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Růst výroby masa pokračoval

Výroba masa ve 2. čtvrtletí 2021 dosáhla 116 277 tun, v meziročním srovnání to bylo o 4,3 % více, avšak převážně vlivem nízké srovnávací základny loňského roku. Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se meziročně zvedly o 3,3 % a jatečné drůbeže o 0,9 %. Ceny prasat opět zůstaly pod úrovní srovnatelného období loni (−17,7 %).

„Výroba masa se ve 2. čtvrtletí meziročně zvýšila o 4,3 %. Vzhledem k poslednímu srovnatelnému období před koronavirovou pandemií, 2. čtvrtletí roku 2019, vychází výsledek produkce masa vyšší o 2 %. Ceny jatečných prasat se odrazily od svého dna. Zemědělci prodávali jatečná prasata v průměru za 36,25 Kč za kg jatečné hmotnosti,“ říká Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví.

„Přestože výroba masa se v poslední době zvyšuje, zemědělci se potýkají s nepříznivou úrovní cen, za které prodávají jatečná zvířata, navíc ceny vstupů rostou mnohem rychleji. Tento trend se nejvíce projevuje v chovu prasat,“ dodává Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví.
Více v dnešní Rychlé informaci: https://www.czso.cz/…021

(tzčsú)


 

Návštěvnost se odrazila ode dna

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl ve 2. čtvrtletí roku 2021 celkem 4,2 milionu nocí, což bylo meziročně o 56,1 % více. Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve sledovaném období celkem 1,6 milionu hostů, meziročně to představovalo zvýšení o 51,3 %.

„Ve 2. čtvrtletí letošního roku se návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení dostala do kladných čísel. Stalo se tak po pěti čtvrtletích poklesu kvůli koronavirové krizi. Meziročně se zvýšil počet příjezdů o 51 % a počet přenocování o 56 %. V porovnání s předcovidovým rokem 2019 jsou ale výkony ubytování pouze třetinové,“ komentuje aktuální výsledky Pavel Vančura, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.
Další informace jsou k dispozici na webu ČSÚ: https://www.czso.cz/…021

(tzčsú)


 

Oživení ve službách

Ve 2. čtvrtletí se tržby zvýšily meziročně o 13,8 %, bez očištění o 14,8 %, mezičtvrtletně vzrostly o 3,4 %. Mezičtvrtletně i meziročně rostla všechna odvětví služeb.

„Čtvrtletní tržby ve službách vzrostly poprvé od konce roku 2019. Vysoká tempa růstu v odvětvích spojených s cestovním ruchem jsou důsledkem výrazných propadů v loňském roce. Například tržby letecké dopravy vzrostly na více než dvojnásobek loňských hodnot, tržby v ubytování se zvýšily téměř o třetinu. Tržby cestovních kanceláří a agentur byly v porovnání s loňskem více než pětinásobné,“ říká Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.
Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/…021

(tzčsú)


 

9. srpna – Výběr z médií: třetí nejdražší mobilní služby v Evropě, pocovidové vyhoření nebo nový druh brouka

Jedny z nejvyšších cen za mobilní služby v Evropě drží operátoři v Česku. Dražší poskytovatelé jsou pouze na Slovensku a Kypru, píše pondělní E15. Deník N si ve svém vydání všímá takzvaného pocovidového vyhoření – lidé dobrovolně odchází ze svých zaměstnání, protože zjistili, že je jejich práce nebaví. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

9. srpna – Včera dopoledne ještě dozníval déšť na pomezí Čech a Moravy, pak se začaly vytvářet přeháňky, později dorazily i bouřky

Bouřky měly rychlý postup a celé pásmo srážek se během první poloviny noci na dnešek přesunulo dále na východ.
Podle radarových odhadů napršelo nejvíc 20 mm. Nejvyšší srážkový úhrn zaznamenala stanice Karlova Ves u Rakovníka (16,2 mm). Kolem 15 mm spadlo také v bouřkách podél naší jihovýchodní hranice. Pod Krušnými horami a na Broumovsku téměř nekáplo (viz obrázek – srážky za 24 hod do dnešní 5:00 SELČ).
V dalších dnech čekáme srážky spíše výjimečně, nejvíc v úterý na slabé okluzní frontě.
Nejslunečnější a zatím nejteplejší se zdá být pátek.
Během víkendu přes naše území zase přejde studená fronta, její načasování budeme upřesňovat.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Ve středu 11. srpna nebude od půlnoci do šesté hodiny ranní dostupný signál z vysílače Vimperk – Mařský vrch. V době výluky nebude možné naladit DVB-T2 multiplex 21, multiplex 22 a multiplex 23. Důvodem výluky je pravidelná údržba. vysílače.

PARABOLA.CZ


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

ČTĚTE ZDE


 

Na Prachaticku nás opustili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulých dnech rozloučili.

ČTĚTE ZDE


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře