Z PRVNÍ RUKY: 26. července – 1. srpna

Z PRVNÍ RUKY: 26. července – 1. srpna

Vimperk – vpravo budova bývalého hotelu Centrál / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

31. července – Výběr z médií: bytové restaurace, překvapená zvířata v zoo i nové motoráky na Moravě

Zvířata v zoo překvapil návrat lidí po koronavirové uzávěře. Lidovým novinám to řekl ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek. Sobotní Deník se věnuje konceptu bytové restaurace. Na webu Zdopravy.cz se dočtěte o motorových vlacích nové řady 811, které by měly do konce září jezdit po Moravskoslezském kraji. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Sněmovna schválila s vyššími důchody i bonus za každé vychované dítě

Poslanecká sněmovna dnes vyslala hned několik dobrých zpráv jak pro stávající důchodce, tak i pro ty, kteří na penzi teprve čekají. Společně se zvýšením důchodů o 300 korun nad rámec zákonem stanové částky, poslanci odsouhlasili zvýšení penze o 500 korun pro ty, co vychovávali děti, obojí je z dílny ČSSD.

„Splnil se mi sen! Slíbila jsem spravedlivé důchody a Sněmovna právě teď odsouhlasila 300 korun navýšení penzí nad valorizaci a výchovné 500 korun za každé vychované dítě. V Senátu ještě doladíme předčasné důchody pro hasiče, záchranáře a další, a udělám vše pro to, aby Senát schválil i dřívější odchod do důchodu pro náročné profese, za který už dlouho bojuji,“ zdůraznila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Důchody porostou v příštím roce o 300 korun více, než by se zvýšily jen podle automaticky stanovené valorizace. Podle odhadů Ministerstva práce a sociálních věcí by měly důchody v příštím roce při zohlednění dodatečného zvýšení růst o 797 Kč (o 5,2 %). Průměrný důchod by tak měl být podle předběžných čísel zhruba 16 275 Kč a měl by dosahovat přibližně 43 % průměrné mzdy.

Poslanci schválili také pozměňovací návrh zástupce ČSSD na tzv. výchovné. Všem primárně pečujícím o děti by se podle návrhu měl důchod zvýšit o 500 Kč za každé vychované dítě. „Jedná se především o ženy, u nichž je průměrná výše důchodů o téměř tři tisíce korun nižší než u mužů. Přitom se zasloužily o výchovu nové generace, která ze svých příjmů mimo jiné přispívá i do důchodového systému,“ vysvětluje Jana Maláčová. Změny by se měly týkat současných i budoucích seniorek a seniorů.

Sněmovna dnes podpořila rovněž pozměňovací návrh na předčasné odchody do penze pro pracovníky integrovaného záchranného systému. „Přestože se záměrem návrhu o předčasném odchodu do důchodu za 20 let služby ve složkách IZS souhlasím, je zřejmé, že bude vyžadovat úpravu v Senátu. Z předlohy totiž není zřejmý přesný okruh pojištěnců, na které by se měl vztahovat,“ vysvětlila Jana Maláčová.

Novela nyní poputuje k projednání do Senátu.

(tzmpsv)


 

Andorra bude nově v tmavě červené kategorii podle míry rizika nákazy, Dánsko a Francie budou červené

Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 2. srpna. Takzvaný semafor upravuje kategorie zemí, na které se při návratu do ČR vážou příslušná protiepidemická opatření. V tmavě červené kategorii bude Andorra. Červená kategorie se rozšíří o Dánsko a Francii. Oranžový bude Island, Itálie a Švýcarsko. Naopak Lichtenštejnsko se nově zařadí do zelené.

Do kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy (zelená kategorie) patří Albánie, Bulharsko, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Černá Hora, Kosovo, Lotyšsko, Litva, Lichtenštejnsko, Maďarsko, Německo, Norsko, Polsko, Rakousko, San Marino, Severní Makedonie, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Švédsko, a Vatikánský městský stát. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Brunej, Hongkong, Izrael, Japonsko, Jordánsko, Korea, Kanada, Katar, Libanon, Macao, Nový Zéland, Saudská Arábie, Singapur, USA nebo Tchaj-wan.

Další kategorií jsou země, které se vyznačují středním rizikem nákazy (oranžová kategorie). Do této kategorie zemí se řadí Belgie, Estonsko, Island, Itálie, Finsko, Švýcarsko a ostrov Madeira.

Při návratu ze zemí zelené a oranžové kategorie je nutné vyplnit příjezdový formulář. Před vstupem na území ČR nebo nejpozději do 5 dní po vstupu je povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test.

Semafor zahrnuje také kategorii zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie). Do této kategorie aktuálně spadá Dánsko, Irsko, Francie, Malta, Monako, Řecko, Lucembursko, Kanárské ostrovy a Portugalsko vč. Azorských ostrovů. Od 1. července platí pro návrat ze zemí z červené kategorie stejná pravidla jako při návratu z tmavě červené kategorie.

Do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená kategorie) spadají ostatní země. Osoby vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci. V případě cesty do ČR individuální přepravou, není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději však 14. den PCR test. Do doby výsledku je nutná samoizolace.

Podmínky testování a samoizolace při návratu se netýkají osob, které mají alespoň 14 dní po plném očkování (v případě dvoudávkového schématu 14 dní po druhé dávce, v případě jednodávkové vakcíny 14 dní po očkování) nebo těch, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář. Kompletní podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie covid-19 naleznete zde.

Od soboty 31. července se mění podmínky návratu dětí od 6 do 12 let ze zemí s vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy (červených a tmavě červených zemí). Těmto dětem bude po příjezdu stačit absolvovat do 5 dnů PCR test. Pokud bude výsledek negativní, nemusí již potom podstoupit samoizolaci. Zároveň nemusí podstupovat test před příjezdem/ příletem do ČR při cestě hromadnou dopravou. Upozorňujeme však, že dopravce může stanovit přísnější pravidla, proto všem rodinám doporučujeme si před cestou pečlivě zjistit podmínky dopravce, se kterým cestují.

Z důvodu možného šíření nových variant viru Ministerstvo zdravotnictví důrazně nedoporučuje cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření těchto mutací (černá kategorie), pokud to není bezpodmínečně nutné. Konkrétně se jedná o Botswanu, Brazílii, Indii, Jihoafrickou republiku, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namibii, Nepál, Paraguay, Peru, Rusko, Svazijsko/Eswatini, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), TuniskoZambii a Zimbabwe. V případě návratu z těchto zemí mají osoby, které mají alespoň 14 dní po plném očkování nebo ty, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19, povinnost vyplnit Příjezdový formulář, nemusí však podstupovat testování a samoizolaci. Pro ostatní je nutné podstoupit před cestou na území ČR PCR test a následně setrvat 10 dní v samoizolaci zakončené negativním PCR testem.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

(tzmz)


 

Vláda schválila doplněné opatření o ochraně dýchacích cest a mírnější pravidla pro děti při návratu ze zahraničí

Vláda dnes schválila doplněné mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví o ochraně dýchacích cest, kterým resort reaguje na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Kabinet také souhlasil se dvěma dny placeného volna pro státní zaměstnance, kteří letos podstoupili nebo podstoupí  očkování. Souhlas vyjádřil i s mírnějšími podmínkami pro děti od 6 do 12 let při návratu ze zahraničí.

Ministerstvo zdravotnictví doplnilo odůvodnění mimořádného opatření o ochraně dýchacích cest podle požadavků Nejvyššího správního soudu. „Soud nezpochybnil samotné mimořádné opatření, ale požadoval jeho podrobnější zdůvodnění. Respektujeme jeho názor a snažili jsme se maximálně vyhovět jeho požadavkům. Odůvodnění jsme doplnili o data ze zahraničních odborných studií, které dokládají význam ochrany dýchacích cest a její pozitivní vliv na zmírňování šíření nákazy. Text doplněného opatření jsme konzultovali s odborníky. Poslali jsme ho k připomínkám hygienickým stanicím, zdravotním ústavům a expertům skupiny MeSES,“ vysvětluje doplnění ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Upravené mimořádné opatření nabývá účinnosti 31. července a navazuje na soudem zrušené opatření. Text nového odůvodnění obsahuje 20 stran odborných argumentů, které ministerstvo připravovalo s Centrálním řídícím týmem a úzce konzultovalo s řediteli hygienických stanic, zdravotních ústavů a zástupci skupiny MeSES.

Současně byla v návaznosti na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu doplněna výjimka z nošení ochranných prostředků pro osoby, které mají lékařské potvrzení o tom, že stanovenou ochranu nemohou používat ze závažných zdravotních důvodů. V takovém případě mají povinnost používat ochranu nižší třídy, ve výjimečných případech pak ani tu, nicméně musí to být explicitně uvedeno v lékařském potvrzení. Poskytovatelé zdravotních služeb mají povinnost vydat takové potvrzení pouze těm, kterým v používání ochranných prostředků skutečně brání závažné zdravotní důvody, a dále povinnost učinit o tom záznam, včetně uvedení diagnózy, do zdravotnické dokumentace.

Vláda dále na svém jednání podpořila dva dny placeného volna pro státní zaměstnance ve služebním poměru a také pro zaměstnance správních úřadů, kteří podstoupili nebo do konce roku 2021 podstoupí očkování proti onemocnění covid-19. Předseda vlády a zástupci odborů toto rozhodnutí stvrdili podpisem dodatku kolektivní dohody vyššího stupně. Kabinet současně uložil všem ministrům, aby zajistili pracovní volno dva dny po očkování také ostatním zaměstnancům, kteří nejsou pod služebním zákonem. Zaměstnanci se pouze prokáží národním certifikátem nebo aplikací Tečka. „Stát je velký zaměstnavatel a měl by proto motivovat k očkování své zaměstnance. Řada firem v soukromém sektoru již dnes nabízí svým zaměstnancům nejrůznější benefity. Věřím, že se naším nápadem placeného volna pro očkované inspirují i další zaměstnavatelé. A doporučíme to i všem krajům a obcím,“ zdůraznil ministr.

Další změna, kterou dnes vláda projednala, se týká změny ochranného opatření upravující vstup do ČR. Od soboty 31. července se mění podmínky návratu dětí od 6 do 12 let ze zemí s vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy (červených a tmavě červených zemí). Těmto dětem bude po příjezdu stačit absolvovat do 5 dnů PCR test. Pokud bude výsledek negativní, nemusí již potom podstoupit samoizolaci. Zároveň nemusí podstupovat test před příjezdem/ příletem do ČR při cestě hromadnou dopravou. Upozorňujeme však, že dopravce může stanovit přísnější pravidla, proto všem rodinám doporučujeme si před cestou pečlivě zjistit podmínky dopravce, se kterým cestují.

Ochranné opatření nově také obsahuje výjimku pro vysokoškolské studenty ze zahraničí, kteří do ČR míří studovat. S ohledem na blížící se začátek akademického roku na vysokých školách se umožňuje přijímat žádosti o dlouhodobá víza a dlouhodobé pobyty za účelem studia na vysoké škole v ČR i v zemích s extrémním rizikem nákazy.

V poslední řadě dnes vláda souhlasila s prodloužením účinnosti seznamu zemí s extrémním rizikem nákazy, který zůstává nezměněný, a to do 31. srpna.

(tzmz)


 

Vláda rozhodla – 30. července

• Od soboty nemusí mít děti od šesti do 12 let test před návratem z rizikových zemí. Hned po návratu mohou na PCR test místo samoizolace.
• Očkovaní státní zaměstnanci budou mít placené dva dny volna navíc. Premiér podepsal dodatek ke kolektivní smlouvě s odborovými svazy.
• Lidé, kteří nemohou ze zdravotních důvodů nosit respirátor, ho nebudou muset nosit. Musí mít ale potvrzení od lékaře.
• Vláda umožnila dlouhodobý pobyt studentům vysokých škol ze zemí s extrémním rizikem koronaviru. Jinak by ztratili další akademický rok.
• Vláda schválila program pomoci afghánským tlumočníkům spolupracujícím s českou armádou. Počítá s finanční pomocí i možností azylu.

(fbvláda)


 

Nálezce unikátního sekeromlatu a dalších 32 předmětů z doby bronzové získá od kraje odměnu 58 tisíc korun

Nálezce unikátního sekeromlatu a dalších 32 předmětů z doby bronzové na jihu Čech získá od kraje odměnu 58 tisíc korun. Tedy 10 procent z jejich kulturně historické hodnoty, která činí 580 tisíc. Rozhodnutí krajských radních ze čtvrtka 29. července potvrdil náměstek hejtmana pro kulturu Pavel Hroch.

Náhodný objev byl učiněn v katastru obce Všeteč na Českobudějovicku letos v dubnu. Jeho kulturně historická hodnota je vysoká i vzhledem ke skutečnosti, že nález byl ponechán in situ, tedy bez dalšího narušení, a mohl tak být prozkoumán a zdokumentován přímo v terénu. „Na základě zkoumání bylo stanoveno, že bronzové předměty jsou staré 3 200 až 3 300 let. To znamená, že spadají do střední doby bronzové. Soubor je výjimečný i svým typologickým složením, neboť obsahoval celé předměty. Konkrétně šperky v podobě jehlic a závěsků, nástroje v podobě dláta a sekery či zbraně v podobě kopí a sekeromlatu. Zejména nález zdobeného sekeromlatu s kotoučovým týlem nemá dosud v jižních Čechách obdoby,“ upřesnil Hroch.

Záchranný archeologický výzkum provedl archeolog Ondřej Chvojka z Jihočeského muzea, kde jsou zároveň celý nález a veškerá dokumentace uloženy. „Zřizovatelem muzea je Jihočeský kraj, tudíž je nález i jeho majetkem,“ uzavřel náměstek hejtmana pro kulturu.

Text a foto: (tzjč)

 


 

Obecná míra nezaměstnanosti očištěná od sezónních vlivů dosáhla v červnu letošního roku 2,9 % a meziročně se zvýšila o 0,1 procentního bodu

Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 2,4 %, míra nezaměstnanosti žen 3,6 %.
„I po skončení koronavirové krize a přes drobné zlepšování stavu vidíme výrazně horší ukazatele v případě nezaměstnanosti žen. Její nárůst je ve srovnání se začátkem roku 2020 násobně vyšší než u mužů. Stojí za tím i skutečnost, že ženy více pracovaly v odvětvích služeb postižených protiinfekčními opatřeními,“ komentuje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.
Více informací najdete v Rychlé informaci: https://www.czso.cz/…021

(tzčsú)


 

Podle předběžného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,6 % a meziročně o 7,8 %.

„Výkon české ekonomiky se oproti předchozímu čtvrtletí zvýšil o 0,6 %. Rozvolňování protiepidemických opatření umožnilo domácnostem částečně realizovat odloženou spotřebu. Zvýšily se i výdaje domácností za služby. Na druhou stranu kvůli nedostatku komponentů v řadě průmyslových odvětví vzrostly zásoby nedokončených výrobků, což mělo dopad i na vývoz zboží,“ říká Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.
Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/…021

(tzčsú)


 

30. července – Výběr z médií: neukáznění turisté v národních parcích, motivace k očkování i černý trh s cigaretami

Národní parky chtějí řešit situaci s neukázněnými turisty, kteří v chráněné přírodě rozdělávají oheň a nocují. Uvádí to regionální Deník. Pouze necelá třetina firem v Česku má naočkovanou alespoň polovinu zaměstnanců, píší Hospodářské noviny. A deník E15 se věnuje černému trhu s cigaretami – v Česku totiž vznikly nové výrobny. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

30. července – Dnešek bude ve znamení teplého a slunečného počasí, víkend přinese slunce i déšť

Sobota sice začne velkou oblačností a na mnoha místech i deštěm nebo bouřkami, během dne ale bude nejčastěji polojasno a teploty se budou pohybovat kolem 25 °C.
Zato neděle z velké části proprší a teploty zůstanou většinou pod 20 °C, tepleji bude jen na jihovýchodě republiky.
Na přiložených obrázcích je vidět srovnání sobotních a nedělních nejvyšších teplot.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 


 

Očkování bez registrace v OČKU ve Strakonicích

Strakonická nemocnice postupně rozšíří očkování osob bez nutnosti registrace. Již tento pátek 30. července se budou moci v Očkovacím centru v Lidické ulici ve Strakonicích očkovat neregistrovaní zájemci ve věku od 16 let v čase od 14:30 do 16:00 hod. K dispozici bude vakcína Comirnaty (Pfizer/Biontech).

K očkování je nutné si připravit občanský průkaz a kartičku zdravotní pojišťovny. Na místě pak vyplnit informovaný souhlas očkování a dotazník před očkováním.

Další termíny pro osoby bez předchozí registrace budou příští týden a budou včas oznámeny.

(tzjč)


 

29. července – Výběr z médií: platné předpovědi počasí, zbraňová amnestie a vzducholoď Zeppelin nad Českem

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že výstrahy meteorologů vychází zhruba v 70 procentech, píše Mf Dnes. O víkendu končí pátá zbraňová amnestie, upozorňuje Deník. A podle Práva proletí v pátek nad Českem vzducholoď Zeppelin. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Dnešní nejvyšší teploty se budou pohybovat nejčastěji mezi 24 až 28 °C, na jihovýchodě Moravy může být až 30 °C.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 


 

Farmářské trhy jsou v létě častým cílem kontrol veterinárního dozoru

Státní veterinární správa (SVS) v rámci své dozorové činnosti dlouhodobě kontroluje také prodej potravin živočišného původu na farmářských trzích. Přestože se počet závad při tomto druhu prodeje z dlouhodobého hlediska snižuje, je v porovnání s jinými oblastmi veterinárního dozoru stále poměrně vysoký.

V prvním pololetí letošního roku veterinární inspektoři provedli bezmála 170 kontrol prodejců na trzích. Závadu zjistili u sedmnácti procent z nich. V letním počasí nebezpečí spojená se stánkovým prodejem masných či mléčných produktů výrazně stoupají. Podstatná část kontrol proto připadá právě na toto období.

Nejčastějším prohřeškem v dosavadním průběhu roku je porušení takzvaných zásad výrobní a hygienické praxe. Mezi ně patří zejména nedodržování teplot nabízených výrobků či jejich nedostatečná ochrana před vnější kontaminací. Dalším frekventovaným porušením jsou chyby v označování nabízených potravin, porušení předpisů při manipulaci s produkty a také neznámý či nejasný původ zboží. V prvním pololetí loňského roku provedli veterinární inspektoři na trzích 209 kontrol z toho při 21 z nich zjistili nějakou závadu. Pořadí nejčastějších závad bylo obdobné jako letos.

„Velmi závažné zdravotní důsledky zejména při teplém počasí může pro spotřebitele mít nedodržení teplot při skladování a nabízení produktů. Povinností prodejců na trzích je udržovat zboží při stanovených teplotách. Na tuto skutečnost se při kontrolách veterinární inspektoři zejména v horkých dnech soustřeďují,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V Praze, kde se vyskytuje největší počet farmářských trhů, provedla SVS v první polovině letošního roku 48 kontrol prodejců na farmářských trzích, nějakou závadu zjistili u devíti z nich. „Nejčastějším problémem byly závady při manipulaci s nabízenými produkty a také chybějící či nedostatečné označení zboží. Někteří prodejci nedodrželi teploty potravin či prodávali zboží nejasného původu,“ sdělila ředitelka odboru veterinární hygieny Městské veterinární správy v Praze Kateřina Březinová.

Za celý loňský rok bylo ze strany SVS na trzích provedeno 430 kontrol, což bylo meziročně o 23 procent méně. Pokles počtu kontrol jednoznačně souvisel s pandemií COVID-19. Alespoň jednu závadu zjistili veterinární inspektoři loni v 57 případech. Podíl kontrol se závadou dosáhl podobně jako v roce 2019 zhruba třináct procent. Výše uložených pokut v roce 2020 přesáhla 370 000 Kč. Mezi nejčastější závady patřilo zejména porušení správné výrobní a hygienické praxe, mezi tato pochybení spadá například nedostatečná ochrana produktů vůči vnější kontaminaci či nedodržení teplotního řetězce a označování výrobků.

„Pravidelné kontroly farmářských trhů významně přispívají k tomu, aby si zákazníci mohli nakoupit zdravotně nezávadné a kvalitní potraviny živočišného původu. Zároveň by měly spotřebitele chránit před nekalými praktikami některých prodejců,“ uzavřel Semerád.

SVS prodejcům i nakupujícím pravidelně připomíná takzvané „Desatero“ k prodeji na farmářských trzích: http://www.svscr.cz/zivocisne-produkty/farmarske-trhy/.

(tzsvs)


 

Od vesnic po velká města. Podívejte se, jak se očkuje ve vaší obci

Svoji vakcínu dostalo více než 57 procent způsobilých Pražanů i Brňanů, v Ostravě je naočkovaných přibližně 52 procent občanů. Nejméně se očkuje v pohraničí, ukazují data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Některé kraje proto v Česku mění vakcinační strategii: chtějí více zapojit mobilní očkovací týmy. Na míru proočkovanosti v jednotlivých obcích se podívejte v interaktivní mapě.

MAPA ZDE


 

Dobrá zpráva pro rodiče malých dětí: díky zavedení stabilního státního financování budou dětské skupiny dostupnější

Péče o děti od šesti měsíců do zahájení povinné školní docházky bude šířeji dostupná díky zajištění stabilního a předvídatelného financování. Částka, kterou budou platit rodiče, bude zastropovaná, a to tak, aby byla pro většinu rodin finančně dostupná. V komplexním pozměňovacím návrhu je tato částka stanovena na maximálně 4000 korun pro rodiče dětí do tří let. Státní příspěvek se bude odvíjet od normativu pro soukromé mateřské školy a bude se lišit podle věku dítěte. Novelu zákona nyní schválila Poslanecká sněmovna a čeká ji ještě projednávání v Senátu.

Doplňují se také požadavky na zajištění personálu, např. bude povinnost mít vždy alespoň jednu pečující osobu se zdravotnickým vzděláním, a při péči o děti starší tří let je třeba, aby byla alespoň po dobu 20 hodin týdně zajištěna pečující osoba s pedagogickým vzděláním.

„Novela je průlom v zajištění péče o nejmenší děti. Zákon přináší stabilní financování a upravuje pravidla pro fungování zařízení, která pečují o děti od šesti měsíců do zahájení povinné školní docházky. Tato péče by měla být finančně i místně dostupná pro všechny rodiny, které ji chtějí nebo potřebují využít. Měla by zároveň splňovat požadované vyšší standardy kvality péče o děti. Zákon zjednoduší rodinám život a zároveň rozšíří možnosti, jak lépe propojit pracovní a rodinný život,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která dodává, že je ráda, že se podařilo po dlouhých debatách prosadit stávající podobu. „Podařilo se vyjednat kompromis takový, aby byla zajištěna péče o nejmenší děti a zároveň byla zachována její flexibilita,“ dodává.

Podle Jany Maláčové je přijetí zákona potřeba zejména proto, že během první poloviny roku 2022 skončí podpora dětských skupin z evropského sociálního fondu. „Je potřeba upravit způsob financování ze státního rozpočtu tak, aby mohly bez problémů pokračovat v činnosti i po tomto datu,“ vysvětluje ministryně. Jana Maláčová zároveň zdůraznila, že z Národního plánu obnovy bude vyčleněno 7 miliard korun na výstavbu nových dětských skupin a rekonstrukci stávajících, což mnohonásobně zvýší kapacity těchto zařízení. „V současné době se můžeme pochlubit více než 15 tisíci místy u 1143 poskytovatelů,“ přibližuje současný stav.

Podpora ze státního rozpočtu bude vázaná na smlouvy s rodiči, nebude se tedy odvíjet od skutečné docházky jako je tomu doposud, čímž odpadnou „sankce za nemocnost“ a zajistí se finanční stabilita zařízení.

Novela zákona o dětských skupinách zavádí nově také povinnost dalšího vzdělávání pečujících osob a standardy kvality poskytované péče. Upraví se odborná způsobilost pečujících osob se zaměřením na zdravotnické minimum a vytvoří se nová profesní kvalifikace „chůva pro děti v dětských skupinách“ s důrazem na zdravotnické vzdělání a vývojovou psychologii.

Na přizpůsobení se novým podmínkám bude pro stávající dětské skupiny ponecháno dostatek času. „Toto období je podle nás dostatečně dlouhé. Dětské skupiny se osvědčily, a proto si zaslouží další podporu,“ říká Jana Maláčová.

(tzmpsv)


 

Novela zpřístupní péči o nemocné, týká se také otcovské

Ti, co pečují o své blízké dlouhodobě nemocné, budou nyní mít snazší cestu k dlouhodobému ošetřovnému a ošetřovnému. Poslanecká sněmovna totiž schválila novelu zákona o nemocenském pojištění, která rozšiřuje možnosti získání obou dávek tak, aby lépe umožňovaly péče o blízké. Změny se týkají také otcovské, která byla prodloužena na dva týdny. Pokud změny schválí Senát a podepíše prezident, vejdou v účinnost od 1. 1. 2022.

„Praxe ukázala, že jsou třeba změny v nemocenských dávkách, aby doopravdy pomáhaly ve všech situacích, když potřebujeme pečovat o někoho ze svého nejbližšího okolí. Týká se především lidí, kteří jsou v závěrečné fázi svého života a je v zájmu nás všech, aby tito lidé mohli být, pokud možno, v domácím prostředí a v kruhu své rodiny,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). O dlouhodobé ošetřovné bude možné požádat už za předpokladu, kdy nemocný pobýval v zařízení lůžkové péče alespoň čtyři kalendářní dny (nyní je podmínka 7 kalendářních dnů). Navíc, požádat o vydání rozhodnutí o vzniku potřeby dlouhodobé péče, bude možné až do 8 dnů po skončení hospitalizace. „Nebude nutné žádat už v den, kdy byla hospitalizace ukončena, jako tomu je nyní,“ poukazuje Jana Maláčová na tvrdost současného zákona. Pokud jde o péči o osoby v takzvaném inkurabilním stavu (pacient vyžaduje paliativní péči a je možné o něj pečovat v domácím prostředí), pak podmínka hospitalizace pro poskytnutí dlouhodobého ošetřovného odpadá úplně.

Spolu s touto úpravou se rozšiřuje i okruh lidí, kteří mohou čerpat ošetřovné. „Nebude se vztahovat už jen na ty, co žijí ve společné domácnosti, ale ošetřovné budou moci čerpat i blízcí příbuzní, kteří se budou o nemocného starat,“ vyzdvihuje ministryně. „U dítěte to může být například babička nebo dědeček, přestože s rodinou jinak nebydlí,“ dodává Jana Maláčová.

Další změna se týká dávky otcovské poporodní péče, zjednodušeně otcovské. Poslanecká sněmovna schválila prodloužení otcovské ze současného jednoho týdne na týdny dva. Dojde také k prodloužení období, v němž může být dávka poskytována, v případě, kdy bylo dítě hospitalizováno v období prvých 6 týdnů života o dobu hospitalizace. „Tatínek bude mít možnost si vybrat, jestli ji bude čerpat v prvních šesti týdnech po narození dítěte nebo až v šesti týdnech poté, co jeho potomek bude propuštěný z nemocnice,“ vysvětluje Jana Maláčová. Podle ní tak novela myslí i na případy, kdy je dítě například v inkubátoru a otec se s ním prakticky neodstane do styku, aby dovolenou čerpal až bude maminka s dítětem z nemocnice doma.

(tzmpsv)


 

Přídavky na děti jsou vyšší a pro více rodin. Kde, kdo a jak o ně může požádat?

Přídavky na děti se zvyšují od letošního července o více než čtvrtinu. Spolu s tím se rozšíří i okruh rodin, které na ně budou mít nárok. Nově na přídavky dosáhne přibližně půl milionu dětí, což je zhruba dvakrát více než jich bylo doposud. „Na přídavek dosáhlo do teď jen jedno dítě z deseti, což je špatně.

Především pracující rodiny s nízkými příjmy musí vědět, že jim je stát schopný podat pomocnou ruku,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a dodává: „Rozšířením nároku ukončíme absurdní situaci, kdy na přídavek na dítě nedosáhnou ani děti, jejichž rodiče pracují za minimální mzdu.“

Mám nárok na přídavek na dítě?

Nárok na přídavek se odvozuje od 3,4násobku životního minima rodiny (dříve měl koeficient hodnotu 2,7). Nárok na přídavek na dítě má nezaopatřené dítě, pokud má rodina „čistý“ příjem nižší, než je 3,4násobek životního minima. Příklady nejvyššího příjmu s nárokem na přídavek na dítě najdete v následující tabulce:

Musím žádat o zvýšení přídavku na dítě?

Pokud přídavek na dítě pobíráte, nemusíte o zvýšení nikde žádat. Navýší se Vám automaticky od července 2021. Jelikož se pro nárok na přídavek každé čtvrtletí dokládají příjmy, nezapomeňte, že abyste mohli pokračovat v pobírání přídavku od července, musíte doložit rozhodné příjmy za 2. čtvrtletí.

Pokud Vaše dítě přídavek na dítě doposud nepobíralo, pro vznik nároku na výplatu je třeba podat od července 2021 žádost o přídavek na dítě.

Co všechno musím dokládat?

Formuláře, včetně jejich vyplněných vzorů, jsou k dispozici na tomto odkazu. V případě dotazů Vám pak poradí operátoři Call centra ÚP ČR (tel. 800 779 900 bezplatná linka, e-mail: callcentrum@mpsv.cz, kontaktni.centrum@mpsv.cz, rodicak@uradprace.cz).

Aby Úřad práce ČR lidem ještě více zjednodušil proces vyplňování žádostí, postupně umístil na svých webových stránkách a Facebooku videospoty. V nich najdete nejen návod na vyplňování žádostí, ale také se dozvíte, jaké jsou základní podmínky pro získání přídavku na dítě. Na webových stránkách ÚP ČR (www.uradprace.cz) jsou zájemcům k dispozici i další praktické podrobnosti, včetně „virtuálního asistenta“. Tzv. chatbot komunikuje s lidmi na základě definovaných, a tedy nejvíce frekventovaných, otázek z oblasti nepojistných sociálních dávek i zaměstnanosti.

Kam mám přijít s žádostí?

Vše potřebné vyřídí na úřadu práce. Nově je žádost možné podávat na kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR podle místa skutečného pobytu. Tedy tam, kde příjemci dávek nebo ti, kteří o ně nově žádají, žijí. V tomto ohledu už tedy nebude platit, že místně příslušné k vyřízení zmíněných dávek je pracoviště Úřadu práce ČR podle místa trvalého pobytu. Kontakty na jednotlivá pracoviště Úřadu práce ČR můžete najít ZDE.

Jak vysoký bude přídavek

Přídavky na děti se od července 2021 zvyšují na tyto částky:

Zvýšená výměra přídavku na dítě náleží pracujícím rodinám. Tedy pokud jeden z rodičů pracuje nebo podniká, má nárok na zvýšenou výměru přídavku na dítě.

Další změny v novele zákona o státní sociální podpoře

Započítávání příjmu nezaopatřených dětí do nároku na dávky státní sociální podpory: Nově se nebude příjem nezaopatřených dětí například z brigády, praxe, práce na dohodu apod. započítávat do rozhodného příjmu rodiny pro účely stanovení nároku na dávky státní sociální podpory.

Jednorázové dočerpání rodičovského příspěvku: Nově Úřad práce ČR vyplatí jednorázově zbývající část rodičovského příspěvku, který rodina, z důvodu narození dalšího dítěte, nestačila vyčerpat do zákonem stanovené celkové výše (300 tis. Kč, u vícerčat 450 tis. Kč). Platí to pro rodiny, kterým se dítě narodilo nejdříve v den účinnosti novely, tedy v červenci 2021. Jednorázová výplata rodičovského příspěvku proběhne poté, co rodič oznámí Úřadu práce ČR, že se do rodiny narodilo další (nové) nejmladší dítě. Podmínkou jednorázové výplaty částky je, že alespoň jednomu z rodičů lze k datu narození dalšího nejmladšího dítěte v rodině stanovit denní vyměřovací základ, nebo že je alespoň jeden z rodičů k tomuto datu samostatně výdělečně činný.

(tzmpsv)


 

28. července – Výběr z médií: kratší pracovní doba, zájem o očkování bez registrace i nízká návštěvnost hradů a zámků

Některé české firmy se rozhodly vyzkoušet kratší pracovní dobu pro své zaměstnance. Slibují si od toho zvýšení produktivity, píše deník Mf Dnes. Zájem o očkování bez registrace nadále roste, ministerstvo zdravotnictví tak chystá otevření dalších center. Téma pro Hospodářské noviny. A regionální Deník se ve svém středečním vydání věnuje nízké návštěvnosti českých hradů a zámků. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

28. července – Probudili jsme se do teplého rána s teplotami převážně 19 až 15 °C. S výjimkou východu ČR převládá velká oblačnost a v Čechách místy prší

Déšť se bude vyskytovat místy i během dne a na východě území se později odpoledne a večer vyskytnou i bouřky.
Teploty vzduchu vystoupí na 24 až 28 °C, na jižní a východní Moravě až na 31 °C.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Respirátor je stále nutný i na kulturních akcích venku. Organizátoři přiznávají, že to nedokáží uhlídat

Festivalová louka pod širým nebem, kelímek piva v ruce a uvolněná atmosféra. I za takové situace si lidé musí zakrýt ústa. Alespoň podle opatření ministerstva zdravotnictví dýchací cesty. A na nošení respirátorů by měli dohlížet organizátoři akcí. Ti ale tvrdí, že to v průběhu akce uhlídat nelze. Změna se přitom zatím nechystá.

CELÝ ČLÁNEK


 

U českých hranic ubodal Somálec bezdomovce. Uřízl mu hlavu

Německé městečko Regen, které leží nedaleko českých hranic a je oblíbeným místem nákupů lidí z Klatovska, vzrušila brutální vražda. Tamní policie v pondělí potvrdila, že v útulku pro bezdomovce byl před týdnem ubodán 52letý muž, kterému pachatel poté ještě uřízl hlavu.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vyšší přídavky na dítě a větší komfort při podání žádostí, nejen to přináší novela zákona o státní sociální podpoře

Zvýšení měsíční částky u přídavku na dítě, možnost podání žádostí o tuto dávku a dále o příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek, porodné a pohřebné v místě, kde žadatel skutečně žije nebo jednorázové doplacení rodičovského příspěvku. To vše přináší novela zákona o státní sociální podpoře, která nabyla účinnosti dne 27. 7. 2021.

Zvýšení přídavku na dítě

Nová právní úprava zvyšuje měsíční částky u přídavku na dítě. Nadále platí, že pokud některý člen domácnosti např. pracuje, podniká, pobírá nemocenskou apod., může dávka v daném měsíci vzrůst na tzv. zvýšenou výměru. Ke změně výše měsíčních částek dochází od července 2021 automaticky, není tedy třeba na Úřadu práce ČR o zvýšení dávky speciálně žádat.

Novela zároveň rozšiřuje okruh nezaopatřených dětí, které budou mít na dávku nárok. Doposud byl hranicí 2,7násobek životního minima rodiny, nově to je 3,4násobek. Informace o tom, jak o dávku žádat, jaké jsou podmínky pro vznik nároku či kde jsou dostupné formuláře, včetně videospotu s praktickými radami, jsou uvedeny na webových stránkách Úřadu práce ČR (https://www.uradprace.cz/web/cz/pridavek-na-dite1).

Změna místní příslušnosti

Novela umožňuje podávat podklady a žádosti týkající se výše uvedených dávek na kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR podle místa skutečného pobytu. Tedy tam, kde příjemci dávek nebo ti, kteří o ně nově žádají, žijí. V tomto ohledu už tedy nebude platit, že místně příslušné k vyřízení zmíněných dávek je pracoviště Úřadu práce ČR podle místa trvalého pobytu. Obdobně je tomu v případě podání žádostí o zprostředkování zaměstnání a podporu v nezaměstnanosti.

„Cílem této změny je snaha zajistit lepší dostupnost služeb Úřadu práce ČR a vyšší komfort všem, kteří o dávky chtějí žádat,“ uvádí generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon a dodává: „Lidé navíc nemusí na úřad vždy osobně. Žádosti mohou podávat z pohodlí domova a využít elektronickou cestu (prostřednictvím datové schránky nebo e-mailu se zaručeným elektronickým podpisem). Další možností je zaslat formuláře poštou nebo je odevzdat na podatelně příslušného kontaktního pracoviště ÚP ČR.“

V rámci přívětivého přístupu nabízí ÚP ČR i možnost objednat se na určitý termín online. Odkaz na online objednání najdete u každého pracoviště pod úředními hodinami (https://www.uradprace.cz/web/cz/kontakty-2).

Jednorázové doplacení rodičovského příspěvku

Novela zákona zavádí i další opatření v podobě jednorázového doplacení rodičovského příspěvku. To se bude týkat rodin, u kterých se nejmladší dítě narodí nejdříve v den účinnosti novely, tedy 27. 7. 2021. V praxi to znamená, že Úřad práce ČR vyplatí zbývající část rodičovského příspěvku, který rodina nestačila vyčerpat do zákonem stanovené celkové výše (330 tis. Kč, u vícerčat 450 tis. Kč). Jednorázová výplata rodičovského příspěvku proběhne poté, co rodič oznámí ÚP ČR, že se do rodiny narodilo nové nejmladší dítě. Podmínkou jednorázové výplaty částky je, že alespoň jednomu z rodičů lze k datu narození dalšího nejmladšího dítěte v rodině stanovit denní vyměřovací základ, nebo že je alespoň jeden z rodičů k tomuto datu samostatně výdělečně činný. O jednorázové výplatě částky nevede ÚP ČR řízení, ani nevydává rozhodnutí. ÚP ČR zašle oprávněné osobě o této skutečnosti oznámení. Proti tomuto postupu je možné podat písemné námitky.

Nezapočítávání příjmů nezaopatřených dětí

Zároveň nebude Úřad práce ČR u nezaopatřených dětí nově započítávat příjem ze závislé činnosti (zaměstnání na základě uzavřené pracovní smlouvy  dohoda o pracích konaných mimo pracovní poměr), a to v případě dávek státní sociální podpory vázaných na příjem (příspěvek na bydlení, přídavek na dítě a porodné).

Kde lidé najdou potřebné informace

Požádá-li člověk o jakoukoli dávku vyplácenou Úřadem práce ČR, je třeba, aby do žádosti uvedl také telefonní a e-mailové spojení. Zaměstnanci ÚP ČR jej tak, v případě nutnosti, mohou kontaktovat a předejít případným nesrovnalostem. Formuláře, včetně jejich vyplněných vzorů, jsou k dispozici na https://www.mpsv.cz/web/cz/formulare.

Aby Úřad práce ČR lidem ještě více zjednodušil proces vyplňování žádostí, postupně umístil na svých webových stránkách (https://www.uradprace.cz/web/cz/prakticke-rady-informacni-letaky-videa) a Facebooku návodné videospoty. V jejich rámci lidem radí nejen jak na vyplňování žádostí, ale diváci se také dozví, jaké jsou základní podmínky pro získání nároku na konkrétní dávku nebo kde najdou potřebné informace. Na webových stránkách ÚP ČR – www.uradprace.cz – jsou zájemcům k dispozici i další praktické podrobnosti, včetně „virtuálního asistenta“. Tzv. chatbot komunikuje s lidmi na základě definovaných, a tedy nejvíce frekventovaných, otázek z oblasti nepojistných sociálních dávek i zaměstnanosti. V případě obecných dotazů pak klientům poradí operátoři Call centra ÚP ČR (tel. 800 779 900 bezplatná linka, e-mail: callcentrum@mpsv.cz, kontaktni.centrum@mpsv.cz, rodicak@uradprace.cz).

(tzúp)


 

V krizi pomohli právníci sítě ESC lidem získat zpět 104 milionů

Rekordní počet 170 000 spotřebitelů využil bezplatné služby sítě Evropských spotřebitelských center (ESC) v roce pandemie koronaviru. Její právníci jim buď poradili, nebo přímo pomohli řešit jejich spor s podnikatelem z jiné země EU a získat zpět v přepočtu více než 104 miliony korun. Často šlo o nevrácení peněz za zrušené lety, zájezdy a ubytování, ale také o problémy při nákupech přes internet. Síť třiceti center zřizuje Evropská komise a třicet zúčastněných států, české centrum působí při České obchodní inspekci.

„Stávalo se, že cestující sice měli zákonné právo na vrácení zaplacené částky v případě zrušeného letu nebo zájezdu kvůli protiepidemickým opatřením, ale od zahraničních podnikatelů dostali pouze část peněz nebo vůbec nic. Případně jim byl nabídnut poukaz na použití v budoucnu, což mnozí spotřebitelé odmítali. Celé segmenty ekonomiky byly ve velkých finančních potížích, ale přesto se nám jako síti center dařilo mimosoudně vyjednat řešení v téměř 70 % přeshraničních sporů souvisejících s koronavirovou krizí,“ popisuje Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra Česko.

Od března 2020 do března 2021 obdržela síť ESC 170 000 dotazů od spotřebitelů z celé Evropské unie, jejichž spotřebitelská práva byla porušena nebo kteří měli dotaz týkající se souvisejícího evropského práva. To bylo o 44 % více než ve stejném období předchozího roku.

Kromě problémů v cestovním ruchu lidé také nemohli využívat různé jiné služby objednané v zahraničí. Jednou z nich byl i let balónem, který si pro rodinu objednal český spotřebitel v Německu. Poukaz zakoupený už v roce 2019 nebylo možné v roce 2020 využít kvůli protiepidemickým opatřením na české i německé straně.

„Domluvené termíny hatilo nepříznivé počasí a jediný uskutečnitelný termín podnikatel nahlásil krátce předem, a tedy nebylo pro Čecha reálné se za hranice dostavit. Proto spotřebitel požádal o vrácení peněz, ale podnikatel přestal odpovídat na e-maily. Díky spolupráci českého a německého centra se podařilo vyjednat vrácení peněz s 30% storno poplatkem dle uzavřené smlouvy, protože poukaz zůstával dle německého práva dále platným a využitelným. Čech tak dostal zpět 70 % původní ceny, tedy 467 eur, což bylo přes 12 000 korun,“ uvedl Ondřej Tichota z ESC Česko.

Některé problémy se týkaly nedodání zboží, případně dodání jiných než objednaných produktů. Časté byly případy nákupů v tzv. internetových galeriích, jejichž provozovatelé se zříkají odpovědnosti a tvrdí, že jsou jen zprostředkovateli nákupu od jiných prodejců, především z Číny. Další spory souvisely s nedoručením objednaných roušek a respirátorů či s dodáním nekvalitní dezinfekce a podobně.

„Mnozí spotřebitelé, především senioři, byli při dlouhodobém uzavření tzv. kamenných obchodů nuceni poprvé nakoupit na internetu. Někteří se ovšem napálili a naletěli podvodníkům. Takoví nováčci, ač ve zralém věku, by se měli před prvním nákupem raději poradit s někým ze svých blízkých, kteří s nákupy online zkušenosti mají,“ doporučil Ondřej Tichota.

Lidé se při přeshraničních sporech mohou obrátit na Evropské spotřebitelské centrum způsobem uvedeným na jeho webu www.evropskyspotrebitel.cz/stiznost. To případ posoudí a postoupí partnerskému centru v zemi podnikatele, které podnikatele vyzve k mimosoudnímu řešení. Pokud se to nepodaří, odkazují centra na zjednodušené přeshraniční soudní nástroje dostupné v Evropské unii.

(tzesc)


 

27. července – K rannímu příspěvku doplňujeme kombinovaný radarovo-srážkoměrný odhad srážek za uplynulé 2 dny (25. 7. 08:00 až 27. 7. 08:00)

Z mapky je patrné, že se srážky (bouřky) vyskytly zejména ve střední s východní části ČR.
Nejvíce srážek srážkoměry zaznamenaly v jižní části Šumavy a na Vysočině, kde to bylo i přes 60 mm.
Lokální, ne tak plošné rozsáhlé bouřky zasály i severozápad ČR, na řadě míst se zde ale tato srážková epizoda vůbec neprojevila.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Od srpna dojde ke zmírnění protiepidemických opatření v oblasti maloobchodu a služeb

Vláda na svém pondělním jednání schválila zmírnění některých protiepidemických opatření. Začátkem srpna se tak navýší maximální počet osob na hromadných akcích, v klubech se povolí tanec a kapacita bazénů a koupališť bude nově neomezená.

Od 1. srpna je umožněno pořadatelům zpřístupnit sportovní a kulturní akce většímu počtu účastníků a diváků. Ve venkovních prostorách se maximální kapacita akce zvyšuje z 5 000 na 7 000 osob a ve vnitřních prostorách z počtu 2 000 na 3 000 osob. U vnitřních kulturních a sportovních akcí umožňujeme navýšit počet usazených diváků nad limit 3 000, a to až na 100 % kapacity za podmínky, že všichni tito diváci nad stanovený limit (nad kapacitu 3 000 osob) jsou plně očkovaní nebo do 180 dní po prodělání onemocnění covid-19. U venkovních kulturních a sportovních akcí umožňujeme navýšit počet usazených diváků nad limit 7 000, a to až na 100 % kapacity za podmínky, že všichni diváci nad 3 000 jsou plně očkovaní nebo do 180 dní po prodělání onemocnění covid-19 (příklad: venkovní akce pro 10 000 sedících diváků = 3 000 míst je pro diváky s OTN (očkování, test, prodělání nemoci) a 7 000 míst pro diváky, kteří jsou plně očkovaní nebo do 180 dní po prodělání onemocnění covid-19).

Současně se zmenšuje prostor na jednoho stojícího diváka z 4 m2 na 2 m2. Nově bude umožněno v klubech a na dalších akcích tanec pro osoby, které splňují podmínky systému OTN (Očkování, Test, prodělání Nemoci), kde upozorňujeme, že výsledek negativního testu je osoba povinna mít ne starší než 24 hodin od odběru.

„Mám radost, že nám situace dovoluje stále zmírňovat protiepidemická opatření. Pozitivní vliv má jednoznačně postupující očkování, díky kterému máme minimum hospitalizací, protože lidé jsou chráněni před těžkým průběhem onemocnění,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

U dětských rekreací, táborů, vzdělávacích a volnočasových aktivit se navyšuje počet účastníků z 1 000 na 2 000 ve venkovních prostorách a následně v těch vnitřních z počtu 500 na 1 000 dětí. „Zatím máme od kolegů hygieniků v regionech dobré zprávy. Dětské akce se zatím obešly bez výraznějšího šíření onemocnění. Jsem ráda, že jsme proto mohli k tomuto kroku přistoupit, a tak umožnit většímu počtu dětí užívat volný čas,“ vysvětlila hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

Dochází také ke změně velikosti skupiny z 10 osob na 20 osob, které nemusí splňovat podmínky OTN. Příkladem mohou být například hromadné prohlídky při návštěvě hradů, zámků a zoologických zahrad. Tato změna platí i pro konání zkoušek na školách, vysokých školách a při akademických obřadech.

U vnitřních prostor zoologických a botanických zahrad, muzeí, galerií, výstavních prostor, hradů, zámků a obdobných historických nebo kulturních objektů, hvězdáren a planetárií a veletrhů a prodejních hospodářských výstav se k současně platnému požadavku 1 osoba na 10 m2 nově přidává alternativa v podobě možnosti využít nejvýše 75 % kapacity. Provozovatel si bude moci vybrat dle uspořádání objektu, co je z hlediska provozu pro něj vhodnější.

Povinný rozestup v provozovnách či na hromadných akcích mezi zákazníky, účastníky či návštěvníky se mění ze vzdálenosti 2 metru na vzdálenost alespoň 1,5 metru, kde připomínáme stále platná hygienická doporučení v podobě dezinfekce místa po každém zákazníkovi a dodržování povinnosti ochrany dýchacích cest všude tam, kde to způsob poskytované služby dovoluje. Odstup 2 metry zůstal u produkce živé hudby v restauracích a klubech, u vzdálenosti diváků od jeviště nebo jiného místa určeného pro vystupující nebo od sportovní plochy, mezi stánky, stolky nebo jinými prodejními místy v tržnicích a na tržištích a u rozestupů mezi skupinami účastníků shromáždění podle zákona o právu shromažďovacím.

Se začátkem srpna se zruší omezení kapacity obsazenosti bazénů a koupališť, které bylo doposud stanoveno maximálně na 75 % kapacity areálu. Připomínáme, že i nadále je vstup podmíněn splněním systému OTN. Dále vláda schválila zrušení omezení počtu osob ve skupině sportovců v rámci sportovní přípravy, které bylo doposud stanoveno na maximálně 50 osob.

Od 27. července budou poskytovatelé mobilních služeb při překročení hranice ČR rozesílat přijíždějícím informativní SMS zprávu s upozorněním o povinnosti vyplnění Příjezdového formuláře. „Cílem je zvýšit informovanost mezi občany, kteří přijíždějí z dovolené, o povinnosti vyplnit Příjezdový formulář. Upozorňuji, že ta se týká i plně očkovaných cestovatelů,“ dodal ministr.

Celé znění mimořádných opatření naleznete během dnešního dne na webu Ministerstva zdravotnictví.

(tzmz)


 

27. července – Výběr z médií: riziko klíšťové encefalitidy, nákup nemovitostí v Praze a letní utrácení v obchodech

V dalších týdnech by mohlo přibývat případů klíšťové encefalitidy, například na Vysočině aktuálně platí vysoké riziko, že si lidé z lesa přinesou klíště. Píše to úterní vydání deníku Mf Dnes. Praha zaplatila loni za nemovitosti rekordních 154 milionů korun. Informuje o tom deník E15. A Češi utrácejí v polovině roku více než před Vánoci. Všímají si toho Hospodářské noviny. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

27. července – V pondělí odpoledne, večer a v noci na dnešek se na většině našeho území od jihozápadu vyskytovaly přeháňky a místy i bouřky, které byly ojediněle i silné nebo velmi silné

Na Moravě byly bouřky ojediněle doprovázené zejména většími kroupami (dle radarové odrazivosti mohly dosahovat velikosti i kolem 3 cm). Na východě Čech byly v bouřkách zaznamenány nárazy větru mezi 70 a 80 km/h a úhrny kolem 30 mm za hodinu.
Srážkově tak byla tato bouřková epizoda slabší než ta předešlá (nedělní), při které například na Šumavě napršelo ojediněle i přes 50 mm za hodinu.
Dle modelových podkladů přitom měla být co do množství srážek srovnatelná.
Dnešní počasí:
Dnes bude na obloze nejčastěji polojasno nebo oblačno, jen místy přechodně i zataženo. Srážky ve formě přeháněk a bouřek se budou vyskytovat jen ojediněle, zpočátku hlavně na východě a severovýchodě. Odpolední teploty vystoupí většinou na 24 až 28 °C, na jihu Moravy až k 30 °C.
Mapky: srážky mezi 6 a 18 UTC, dnešní sluneční svit a tmax.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

 


 

Vláda jmenovala hlavní hygieničkou ČR Pavlu Svrčinovou

Na pozici hlavní hygieničky ČR a také náměstkyně ministra zdravotnictví pro řízení sekce ochrany a podpory veřejného zdraví vláda s účinností od 27. července jmenovala Pavlu Svrčinovou, která byla výkonem funkce pověřena od března letošního roku.

Jmenování proběhlo na základě stanoviska výběrové komise, která v souladu se zákonem o státní službě doporučila Pavlu Svrčinovou vládě k rozhodnutí o jmenování. Státní tajemník společně s ministrem zdravotnictví tak učinili v návaznosti na výběrové řízení, které bylo vypsané od 2. června a možnost pro podání přihlášek byla do 2. července 2021.

„Paní doktorka má dlouholetou praxi z krajské hygienické stanice a také bohaté zkušenosti ze zahraničí a určitě má hygienické službě co nabídnout. U řešení pandemie koronaviru je od začátku a je tedy v situaci zcela zorientovaná. Díky tomu bude zachována kontinuita vedení hygienické služby, která potřebuje rozvíjet a modernizovat. Paní doktorka je důležitým členem mnou ustanovené pracovní skupiny, která se věnuje reformě systému institucí zabývající se ochranou veřejného zdraví, ve kterém mají hygienické stanice svou nezastupitelnou roli,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Naší absolutní prioritou je nyní očkování proti covid-19 a samozřejmě také včasná detekce mutací. Na druhou stranu, není jen covid a my se musíme dívat do budoucna. Proto pan ministr Vojtěch sezval panel odborníků, v rámci kterého připravíme koncept reformy systému ochrany veřejného zdraví, a to i v návaznosti na zkušenosti, které jsme získali v průběhu pandemie. Jsem ráda, že mohu v této započaté práci pokračovat a podílet se na takto důležitých projektech. Velmi si vážím důvěry, kterou mi vláda svěřila,“ uvedla nově jmenovaná hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

(tzmz)


 

ČR daruje 2,4 milionu vakcín proti covidu-19 zemím, které to potřebují

Vláda schválila materiál Ministerstva zdravotnictví, který počítá s darováním a prodejem přebytečných vakcín proti onemocnění COVID-19 do zahraničí. ČR má zajištěno dostatek očkovací látky pro své občany, může tak některé dodávky poskytnout zemím, které je potřebují.

S ohledem na příslib Evropské Rady, že EU daruje třetím zemím nejméně 100 milion dávek očkovacích látek, poskytne Česká republika skrze evropskou iniciativu COVAX (mezinárodní mechanismus pro darování očkovacích látek) nejméně 2,39 milionu dávek.

„Covid-19 porazíme jen tehdy, pokud se dostatečně naočkuje celý svět. Musíme proto pomoci státům, které nemají dostatek vakcín. Vhledem k tomu, že Česká republika má přebytek očkovacích látek, společně s ostatními členskými zeměmi EU daruje vakcíny těm státům, které je potřebují,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Státy měly možnost určit prioritní země, do kterých chtějí vakcíny poslat. ČR tak dar směřuje do balkánských zemí a zemí Afriky a Asie. Jsou mezi nimi například Ukrajina, Gruzie, Severní Makedonie, Bosna a Hercegovina, Mali, Thajsko či Bhútán. Vakcíny objednané ČR a určené jako dar budou dopraveny od výrobce rovnou do cílových zemí. Náklady na dopravu budou sdíleny v rámci všech států EU.

Mimo evropskou iniciativu COVAX Ministerstvo zdravotnictví ČR daruje 250 000 očkovacích dávek Vietnamu a 30 000 očkovacích dávek Tchaj-wanu. „Jsme moc rádi, že můžeme pomoci zemím, které to potřebují,“ dodal ministr.

Vláda také schválila možnost prodeje očkovacích látek, které nebudou mít využití v ČR. Předkládaný materiál navrhuje přenechání části objednávky očkovací látky Comirnaty ve výši jednoho milionu dávek Slovensku. ČR za tyto očkovací látky nezaplatila žádnou zálohu a může tedy jednoduše snížit objem původní objednávky. Cílem není, aby ČR z prodeje realizovala zisk, ale aby nebyl nákup vakcín, které ČR nespotřebuje, na úkor státního rozpočtu.

(tzmz)


 

Kraje na dofinancování sociálních služeb dostanou přes 890 milionů korun

Na dofinancování sociálních služeb poskytovaných v období epidemie Covid-19 dostanou kraje celkem 893 185 744 korun. Vláda dnes rozhodla o tom, že tato částka bude směřovat do sítí spravovaných kraji z nedočerpaných mimořádných finančních prostředků, které byly v dotačních titulech vyčleněny rovněž na podporu sociálních služeb v období boje s epidemií.

„Na účelném využití zbylých mimořádných finančních prostředků, které nebyly v sociálních službách vyčerpány v rámci dotačních titulů, jsme se dohodli společně s kraji. Šlo o velmi náročný rok,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová s zdůrazňuje: „Chtěla bych také znovu poděkovat všem zaměstnancům v sociálních službách, kteří častokrát i s nasazením svého zdraví pomáhali klientům.“

„Věřím, že kraje nyní co nejrychleji zahájí všechny administrativní procesy, tak, aby se finanční prostředky co nejrychleji dostaly do konkrétních sociálních služeb,“ uzavírá Jana Maláčová.

(tzmpsv)


 

Vláda schválila konkrétní plán, jak zlepšit situaci ohrožených dětí

Několik desítek opatření, jimiž by měl být postupně zlepšený systém péče o ohrožené děti v České republice, je součástí prvního Akčního plánu k Národní strategii ochrany práv dětí 2021-2029 na období 2021-2024. Vláda tento dokument schválila na dnešním jednání.

Cíle, které akční plán obsahuje, jsou rozpracovány do šesti oblastí tak, aby bylo možné na změnách efektivně spolupracovat, a mezi resorty nevznikala v systému bílá místa. Plán určuje, jak se tyto cíle budou naplňovat, jaká bude odpovědnost jednotlivých resortů a organizací a jaké jsou stanovené termíny. „Záměrem akčního plánu je zaměřit se více na prevenci a intenzivněji pracovat s jednotlivými ohroženými skupinami,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Plán počítá zejména s vytvořením garantované sítě služeb pro rodiny s dětmi, včetně služeb pro děti a rodiny se specifickými potřebami (např. zdravotní znevýhodnění; duševní onemocnění; závislostní chování, týrané a zneužívané děti; rodiče, jimž bylo dítě odebráno z péče, nezletilí bez doprovodu, děti s rodiči ve výkonu trestu odnětí svobody atd.). Zároveň plán jasně stanoví, kdo za nastavení této sítě odpovídá a jakým způsobem bude zajištěno udržitelné financování.

Do akčního plánu se zapojí především odborníci z oblasti sociální, školské a zdravotní. „Budou definovány rizikové faktory, které vedou k ohrožení, znevýhodňování, týrání a zanedbávání dětí, což umožní předcházet krizovým situacím, do kterých se děti mohou dostat,“ zdůrazňuje ministryně.

Nezbytnou součástí naplnění základních práv dětí je vytvoření prostředí přátelského k dětem. To závisí jednak na technických, organizačních a personálních předpokladech, ale i na potřebných dovednostech odpovědných pracovníků. Významnou součástí budování povědomí o respektování dětí a jejich názorů je práce s mediálním prostředím. Kultivace tohoto prostředí může probíhat za podpory neziskového sektoru a občanské společnosti, jež se důsledně zasazují o prosazování práv dětí a jejich potřeby „být slyšet“.

Základním východiskem akčního plánu je mezioborová spolupráce, většina opatření by tedy měla probíhat prostřednictvím pracovních skupin složených z odborníků z praxe a široké škály specializací. „Tímto způsobem je možné překlenout dosavadní zásadní překážku, kterou je mezirezortní roztříštěnost,“ dodává Jana Maláčová.

Na první akční plán naváže další, v jehož rámci budou realizovány náročnější změny, převážně systémového charakteru.

(tzmpsv)


 

Vláda rozhodla – 26. července

Česká republika daruje 250 000 dávek vakcín do Vietnamu a 20 000 dávek Tchaj-wanu. Mezi dalšími zeměmi, kam Česko daruje vakcíny bude třeba Ukrajina, Indie nebo Tunisko. Jeden milion vakcín od společností Pfizer/BioNTech z nasmlouvaných dodávek pak přenecháme ve třetím a čtvrtém čtvrtletí Slovensku.

Každý, kdo od zítřka přijede do ČR ze zahraničí dostane od operátora v uvítací SMS informaci o povinnosti vyplnit elektronický příjezdový formulář. Od 1. srpna také dojde k mírnému rozvolnění opatření. Na diskotékách, v klubech či restauracích bude možné tančit a zmenší se například minimální povolené rozestupy zákazníků v kadeřnictvích.

Testování žáků po návratu z prázdnin PCR testy. Školám, které této možnosti využijí, stát proplatí za jeden vykázaný PCR test 200 korun. Škol se týká i plánované rozvolnění od 1. srpna, dosavadní limit používaný ve školství, například pro pravidla u zkoušek se totiž zvýší ze současných nanejvýš deseti osob na dvojnásobek.
Co dalšího vláda projednala https://www.vlada.cz/…/ceska-republika-daruje…/

(fbvláda)


 

26. července – V noci na dnešek zasáhly jihovýchodní polovinu našeho území bouřky

Začaly se objevovat včera večer nad Šumavou, pak se přes jižní Čechy přesouvaly dále nad Vysočinu a nad jižní Moravu. V průběhu noci bouřková aktivita slábla a srážky přešly do deště, který ustal nad ránem. Také se při nich objevily silné nárazy větru, na Letišti v Brně-Tuřanech zaznamenali náraz kolem 90 km/h.
Přiložený obrázek zobrazuje celkové úhrny za noc, lokálně srážkové úhrny byly i kolem 50 mm (Prostějov, Brno-Žabovřesky, Plechý).
Silné bouřky a deště by se měly objevovat i během dnešního večera a noci na úterý, již nyní před nimi varuje výstraha, ale nejspíše se bude ještě během dneška upravovat.
Druhý přiložený obrázek ukazuje předpokládané srážky do zítřejšího rána.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 


 

26. července – Výběr z médií: rostoucí tržby restaurací, nejasnosti kolem onkocentra v Praze i zájem o stavební pozemky

Tržby v gastronomii se vrací na úroveň před pandemií koronaviru, naopak nočním klubům se kvůli omezením i nadále nedaří. Uvádí to pondělní Hospodářské noviny. Vybudování onkologického institutu v Praze nadále provází nejistota, to je téma pro Deník N. A deník E15 se v pondělním vydání věnuje zájmu o stavební pozemky – ten navzdory zvyšujícím se cenám nadále roste. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

V tomto týdnu nás na Prachaticku opustili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulém týdnu rozloučili.

CELÝ ČLÁNEK


 

Na sázení stromů MŽP přidává dalších 350 milionů korun

Už od 2. srpna bude pokračovat úspěšný program Ministerstva životního prostředí (MŽP) zaměřený na sázení listnatých stromů po celé republice. Díky němu MŽP opět podpoří individuální výsadby zeleně v obcích i v komunitách jako doposud, nově MŽP podpoří i velké výsadbové projekty realizované neziskovými organizacemi nebo Místními akčními skupinami se zkušeností se sázením stromů. Pokračování dotačních aktivit na sázení stromů je snahou Ministerstva životního prostředí ozdravit českou krajinu a města a obce a lépe je tak adaptovat na probíhající změnu klimatu. A zároveň podpořit celonárodní iniciativu „Sázíme budoucnost“, která si klade za cíl vysázet v Česku během pěti let 10 milionů stromů. Na webových stránkách této iniciativy www.sazimebudoucnost.cz je i mapa se všemi vysazenými stromy.

„Každý, kdo má chuť a příležitost sázet, ať nezaváhá.  Tato naše dotační aktivita se, jak známo, těší obrovskému zájmu. Při poslední naší výzvě vyčerpali zájemci všechny prostředky dva týdny před jejím oficiálním ukončením. Míra naší podpory bude i tentokrát až stoprocentní a zájemcům jako vždy zafinancujeme nejen nákup materiálu a výsadbu, ale i následnou péči o nové stromy. Dodávám ještě, že si vážím každé takové dobrovolné aktivity, každého vysazeného stromku. Je totiž obrovským přínosem pro krajinu, přírodu ale díky setkávání lidí při výsadbě hraje i velkou společenskou roli. Sázení stromů prostě lidi spojuje,“ zdůrazňuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Díky předešlé finanční podpoře Ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí ČR se za poslední dva roky vysadilo na 70 tisíc nových stromů. Dnes zveřejněnými výzvami na malé i velké výsadby se jejich počet zněkolikanásobí.
„V srpnu letošního roku příjem žádostí rozeběhneme a pokud se alokace nevyčerpá dříve, výzvy ukončíme na konci roku 2023. Malé výsadby mohou od nás získat podporu na projekt maximálně ve výši 250 tisíc korun, u velkých výsadeb to bude až 5 milionů korun. U nich navíc chceme znásobit naši snahu a budeme od organizací požadovat navýšení sumy na výsadbu v poměru minimálně 1:1 vůči naší podpoře,” doplňuje ministr.  

Individuální výsadby

Dotace navazují na úspěšné výzvy MŽP minulých dvou let, podporují komunitní výsadbu v obcích a městech. Pomáhají dobrovolníkům osadit listnatými stromy veřejně přístupná místa měst a obcí, umístěná přímo v zástavbě a v jejím okolí. Výsadby zkvalitňují veřejný prostor, vyrovnávají sídelní teplotní extrémy a zlepšují kvalitu ovzduší a zadržování vody.
Tyto prostředky pomohou dobrovolníkům osadit listnatými stromy vhodná, veřejně přístupná místa měst a obcí, umístěná přímo v zástavbě a v jejím okolí. Financována bude také výsadba listnáčů v uzavřených vnitroblocích či společných dvorech bytových domů. Dotační program je otevřen širokému spektru žadatelů. Ucházet se o příspěvek mohou místní organizace, úřady, firmy, školy, komunity, spolky, skupiny aktivních lidí i jednotlivci. Jediné zásadní kritérium, které musí žadatel splnit, je prokázat legitimní vztah k místu výsadby,“ doplňuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman. Tuto podmínku může zájemce z řad fyzických osob prokázat trvalým bydlištěm, nájemní smlouvou, nebo vlastnictvím pozemku, v případě právnických osob bude úřad požadovat sídlo nebo působnost v místě výsadby, případně vlastnictví pozemku.
Podmínkou dotace je také registrace výsadby do mapy výsadeb na portálu www.sazimebudoucnost.cz.
Výzva č.4/2021 výsadba stromů – individuální projekty
Velké výsadby
Připravovaná výzva míří na podporu výsadby díky poskytnutí grantů neziskovému sektoru. Díky ní ještě více znásobíme množství výsadeb stromů v terénu. O dotace mohou žádat mohou neziskové organizace se zkušeností se sázením stromů a Místní akční skupiny s tím, že na jeden projekt získají dotaci MŽP ve výši až 5 milionů korun (navíc obdrží 10 % na režijní náklady), které dostanou na účet zálohově. K této finanční sumě musí pak neziskové organizace přidat prostředky v poměru 1:1 a zajistit tak vysázení stromů ve dvojnásobném doložitelném rozsahu, než je obdržená dotace. Zdroje, které mohou nositelé grantů použít na doplnění financí, jsou například dary soukromých společností, příspěvky státních podniků či fyzických osob nebo zahraniční zdroje.
Výsadby listnáčů musí proběhnout na veřejně přístupných prostranstvích, případně v komunitně užívaných vnitroblocích bytových domů, a povinně zaregistrovány na  portálu www.sazimebudoucnost.cz.
U výzev na malé i velké výsadby stále platí, že projekty nesmí konkurovat dotačním výzvám MŽP na výsadbu v Programu péče o krajinu a programu Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny.
Výzva č.5/2021 výsadba stromů – grantové schéma

(tzmžp)


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře