ČESKOBUDĚJOVICKO: Třídenní pouť v Horním Bukovsku vyvrcholila mší a posezením s hudbou

ČESKOBUDĚJOVICKO: Třídenní pouť v Horním Bukovsku vyvrcholila mší a posezením s hudbou

 

Mší svatou v kostele sv. Štěpána a následným společenským posezením v doprovodu Hartmanické muziky vyvrcholila v neděli 11. července tradiční třídenní pouť v Horním Bukovsku, jedné z místních částí městyse Dolní Bukovsko na Českobudějovicku. Partnerem akce, která patří dlouhodobě k nejnavštěvovanějším událostem svého druhu v okolí, byla jako obvykle Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ.

„Tato pouťová slavnost se koná každoročně vždy druhý víkend v červenci a trvá tři dny. Je to zvyk, který udržujeme už proto, že její poměrně velmi bohatý program by se ani do jednoho dne nevešel,“ uvedla starostka Dolního Bukovska Ivana Makovičková.

Pouťový program odstartoval v pátek v 17 hodin taneční večer s Blaťáckou pětkou. Sobota patřila fotbalovému utkání týmů Bukovska a sousedních Hartmanic. Neděle pak už zmíněné mši svaté a společenskému posezení s Hartmanickou muzikou. Na návsi ovšem nechyběly ani klasické pouťové atrakce. Dětský řetízkový kolotoč, střelnice či stánek s perníkovými srdci. Děti se mohly vyřádit i na skákacím hradu se Sněhurkou a sedmi trpaslíky. Od 15 hodin v kostele vystoupila, „a Hartmanické muzice odpočinek umožnila“, českokrumlovská dívčí folková skupina Lakomá Barka.

„Pouť v Horním Bukovsku je dlouhodobě nedílnou součástí programu Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín a je nepochybné, že bez podpory Skupiny ČEZ, odkázáni pouze na vlastní rozpočet, bychom si takto pestrý doprovodný program mohli dovolit uspořádat jen velmi těžko,“ konstatovala starostka.

Start letošního Oranžového roku v Bukovsku zpozdila, stejně jako v celém okolí Temelína, protiepidemická opatření vyvolaná koronavirovou pandemií. Sportovní, kulturní a společenské akce nebyly realizovatelné, možné ovšem byla práce venku a tak vznikly takzvané „Oranžové brigády“.

„V Radonicích jsme takto s příspěvkem ČEZ postavili svépomocí rozhlednu a nyní podobně budujeme stezku v lesoparku mezi Dolním a Horním Bukovskem, kde z příspěvků ČEZ pokrýváme občerstvení pro brigádníky. Už jsme dokončili zpevněný povrch, který umožňuje pohodlnou a především bezpečnou jízdu na kole či chůzi mimo vozovku. Osadili jsme zde i první interaktivní zábavné prvky pro děti, které budeme postupně podle našich finančních možností rozšiřovat,“ poznamenala starostka


 

Městys Dolní Bukovsko se nachází na severním okraji Třeboňské pánve v oblasti Pšeničných blat. Leží poblíž dálnice D3 směřující z Českých Budějovic přes Veselí nad Lužnicí do Prahy, zhruba 25 kilometrů severně od Českých Budějovic. Dolní Bukovsko má spolu se svými dalšími sedmi místními částmi, Sedlíkovicemi, Pelejovicemi, Radonicemi, Hvozdnem, Popovicemi, Bzí a Horním Bukovskem, přibližně 1800 stálých obyvatel.


Text a foto: Petr POKORNÝ

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře