ČESKÉ BUDĚJOVICE: Koupání v přírodě. Krajští hygienici kontrolovali jakost vody v jihočeských...

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Koupání v přírodě. Krajští hygienici kontrolovali jakost vody v jihočeských nádržích

Ilustrační foto: pixabay

 

Hygienici ve čtvrtek 17. června zveřejnili výsledky opakovaných kontrol ve třech lokalitách, kde byly v minulém týdnu zjištěny nadlimitní hodnoty klíčových ukazatelů jakosti vody, jako jsou sinice, chlorofyl a, případně vodní květ.

Voda pro mimořádnou kontrolu byla v pondělí odebrána na Orlíku u veřejného tábořiště Podolsko a u Radavy a dále v rekreačním rybníku Hejtman na Jindřichohradecku. V těchto lokalitách byly v minulém týdnu překročeny limity pro sinice a chlorofyl a. Na Podolsku byla opět zjištěna zhoršená jakost vody.

„Podle dnešních výsledků je voda u Podolska nevhodná ke koupání, protože zde byly výrazně překročeny hodnoty pro ukazatele sinice, chlorofyl a, pro vodní květ a též byla zaznamenána snížená průhlednost. Podle platné metodiky zde voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání či provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Na pětistupňové škále je voda hodnocena stupněm 4. Podobně byla hodnocena i vody v rekreačním rybníku Hejtman. Voda zde není vhodná ke koupání, dle dnešních výsledků rozboru zde byly výrazně překročeny limitní hodnoty pro ukazatele sinice a chlorofyl-a. Podobně jako u Podolska i na Hejtmanu voda neodpovídá hygienickým požadavkům, pro uživatele představuje zdravotní riziko a koupání či provozování vodních sportů zde nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem. Rovněž na Hejtmanu je pro tento týden voda hodnocena stupněm 4.

Velmi dobře naopak dopadla voda u autokempu Radava na Orlíku, která byla hodnocena stupněm 2. Voda zde je vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, dle aktuálního rozboru byla pouze překročena hodnota ukazatele vodní květ. Další odběry budou na všech sledovaných lokalitách uskutečněny v pondělí a výsledky rozborů budou k dispozici ve čtvrtek.


 

Vyhláška MZ č. 238/2011, o stanovení hygienických požadavků na koupaliště, sauny a hygienické limity písku v pískovištích venkovních hracích ploch, určuje lokality, kde je jakost vody v koupací sezóně sledována, a též frekvenci kontrol, způsob laboratorního testování a vyhodnocování vzorků atp. Monitorovací kalendář počítá s testováním jednou za dva týdny vždy v lichém týdnu, kdy v pondělí jsou odebírány vzorky a ve čtvrtek KHS zveřejňuje na svém webu a v médiích výsledky laboratorního šetření. Pokud v některé lokalitě dojde k významným zjištěním, znamenajícím například rizika ohrožení zdraví při vodní rekreaci, jsou mimo frekvenci monitorovacího kalendáře prováděny mimořádné odběry.


(tzkhs)

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře