ČESKOBUDĚJOVICKO: Hasičský čtyřboj trochu jinak. Pohár starosty Nákří zůstane rok u pořadatelů

ČESKOBUDĚJOVICKO: Hasičský čtyřboj trochu jinak. Pohár starosty Nákří zůstane rok u pořadatelů

 

Jedenáctý ročník netradičního hasičského čtyřboje o Pohár starosty, který se v sobotu 12. června uskutečnil v Nákří na Českobudějovicku, letos nemá vítěze. Putovní cena, navrácená před soutěží hasiči z Vlhlav, zatím posledními držiteli této trofeje, tak zůstane rok doma. Kvůli koronaviru. Přípravy závodů ovlivnila, podobně jako řadu jiných akcí, obava z toho že protiepidemická opatřením její konání znemožní. Počet účastníků tak byl zredukován.

Klání o Pohár starosty Nákří, jehož tradičním partnerem je Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ, se s problémy kvůli koronaviru potýkalo už loni. Jeho termín musel být posouván. Tehdejší desátý ročník nakonec nejlépe zvládli hasiči z Vlhlav, kteří „číši vítězů“ po roce sebrali kolegům z Olešníku. Nyní se pohár „bez boje“ vrací na rok domů do Nákří, kde byl naposled v roce 2017.

„Není tak úplně pravda, že by letošní pohár neměl vítěze. Vyhráli totiž všichni. Přesněji všechny čtyři domácí týmy, smíšený dětský, chlapecký, ženský i mužský. Vyhrál, byť mimo soutěž, i celek sousední Dřítně, který na místě spontánně sestavili ti, co se k nám přijeli pobavit. Vyhrála i naše spolupráce s temelínskou elektrárnou, která nás znovu podpořila,“ uvedl starosta Nákří Miloslav Jodl.

Podobně se vyjádřil i hlavní rozhodčí a organizátor v jedné osobě, starosta Sboru dobrovolných hasičů (SDH) Nákří Roman Mlynář. „V této soutěži není ani vítězů, ani poražených. Důležitá je spokojenost s příjemně stráveným letním odpolednem v okruhu přátel a známých,“ řekl Mlynář. Součástí letošního programu bylo slavnostní vyznamenávání zasloužilých členů místního SDH.

Nákeřský souboj sborů dobrovolných hasičů z okolí Jaderné elektrárny Temelín rozhodně není klasickým závodem v požárním sportu. Jejím základem je sice požární útok, ovšem další pravidla jsou různě upravována a s dobou se také mění či upravují. Ostatní i v jejím podtitulu je uvedeno, že jde o soutěž nejen v požárním sportu. Není rozdělena do kategorií, nemá ani žádná oficiální pravidla. Je skutečnou ukázkou pravého českého „srandamače“. Chybí-li někomu člen týmu, na místě se najde někdo, kdo zaskočí. Výjimkou není ani tým vzniklý přímo na místě. Podobné je to s disciplínami. Původně šlo o trojboj, jehož základem byl požární útok s upravenými pravidly, doplněný jízdou na kánoi po Plavnici a vypitím nealkoholického piva, v případě dětí limonády na čas. Předloni byl „závod, nezávod“ rozšířen na čtyřboj. Přibylo přeručkování rybníka s podporou paddleboardu.

Na louce u rybníka Plavnice se sešly bezmála dvě stovky lidí. Nechybělo, občerstvení ani kapela. Děti měly k dispozici vedle vodních radovánek také skákací hasičský vůz „v životní velikosti“. „Elektrárna Temelín stála u zrodu této akce. Její jedenáctý ročník, byť ovlivněný koronavirovou pandemií, je viditelným důkazem toho, že podpora podobných obecních aktivit v našem okolí dává smysl, je vítaná i oceňovaná,“ konstatovala Jitka Lhotská z Útvaru Jaderné komunikace ČEZ JE Temelín Jitka Lhotská


 

Obec Nákří leží zhruba 11 kilometrů severozápadně od Hluboké nad Vltavou v rovinaté, rybníky protkané krajině. V současné době zde žije 210 stálých obyvatel.


Text a foto: Petr POKORNÝ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře