RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Slavnostní koláč (1922) – koláčová forma, původní text
7 dkg másla, 2 žloutky, špetka skořice, trocha tlučeného hřebíčku, 5 lžic smetany, 7 dkg tlučeného (moučkového) cukru, sníh ze 2 bílků, 7 dkg neloupaných strouhaných mandlí, 7 dkg strouhané housky, 1 lžička amonia. (kypřící prášek)
Másla utřeme, přidáme žloutky, skořici, hřebíček, cukr se sněhem, mandle, housku, smetanu a amonium. Těsto opatrně rozestřeme do vymaštěné, houskou vysypané formy. Pečeme v teplé troubě (190°C/cca 12 minut), upečené potřeme zavařeninou a na to šlehanou smetanou nebo krémem z bílků, slazeným. Šlehačku na koláč upravíme ze čtvrt litru smetany, nebo krém ze dvou bílků a 8 dkg tlučeného cukru, jež do tuhého sněhu postupně zašleháme. (Pozn. sníh je dobrý ušlehat nad parou a potom teplý vyšlehat s cukrem)
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ