RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Roštěnky se sardelí (M. Konůpková-Dadáková, Kuchařka československé hospodyně, 1946)

Je to zajímavá chuť. Pozor se solí, sardelky jsou již slané. V předpisu je strouhaná cibulka, já jsem nakrájela na malé kostičky. Dělala jsem variantu bez smetany. Přepisuji originální znění receptu. Předpis byl bez gramáže. Použila jsem:
1 kg roštěnek, 20 dkg slaniny, 2 cibule, hladkou mouku, 2 sardelky (sardelová pasta), vývar (voda, maso je dost silné), 2 lžíce bílého vína, podle potřeby sůl, mletý pepř, tuk (sádlo)
“Tenké roštěnky se naklepou, opepří a protáhnou slaninou. Obalí se po obou stranách v mouce a rychle opekou v rozpáleném omastku. Když jsou po obou stranách červené, přidá se strouhaná cibulka, sardelka zbavená kostiček a utřená. Nebo přiměřeně sardelové pasty, podlejí se horkou polévkou nebo zeleninovou vodou a 2 lžícemi bílého vína (podlít jen lehce, aby byla omáčka, jinak budete muset zahušťovat). Teprve nyní dle potřeby přisolí a dusí do měkka. Mohou se pak zalít kyselou smetanou. Jsou-li bez smetany, hodí se k nim rýže nebo české zelí s brambory. K omáčce smetanové jsou vhodnější knedlíky.”
Měla jsem omáčku řidší, podlila jsem více vodou, ale nechtěla jsem ji zahušťovat.
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ
