RECEPTY Z KUCHYNĚ: Řezy z křehkého těsta s jablky (A. B. Seidlová...

RECEPTY Z KUCHYNĚ: Řezy z křehkého těsta s jablky (A. B. Seidlová – Kuchařka „Lady“, 1924)

 

Recept je velmi jednoduchý. Těsto jsem dávala do koláčkové formy a bylo hodně tenké. Možná bude příště lepší zvýšit suroviny o 5 dkg. Pekla jsem na 185 °C cca 30 minut. Jablka jsem trochu osladila, protože jsem měla kyselejší. V receptu je i poleva, která se může dát, ale tu jsem nedělala. V receptu ji ale máte. Koláčovou formu jsem vymazala máslem. Jinak přepisuji originál receptu (to, pokud by někdo měl připomínky ohledně pravopisu).

12 dkg hladké mouky, 9 dkg másla, 1 žloutek, 1vrchovatá lžíce cukru, na špičku nože sůl, troška citronové kůry

Náplň: 3 jablka, pokud jsou tvrdá, tak podusit s cukrem a bílým vínem, pomerančová kůra (kandovaná)

Na vál dáme mouku. Rozmělní se v ní máslo, lžíce cukru, sůl, připojí se žloutek, citrónová kůra a těsto se dá lehce dohromady. Prodělá se, pak se z něj udělají dva stejné díly, a rozválí se do kulata na nůž silně a dají se na jednu plochu na lístky nebo kostky pokrájená jablka. Tři velká jablka postačí. Posypou se dle chuti cukrem, připojí se lžička drobně usekané, naložené pomerančové kůry. Rozválí se druhý díl těsta, pokryje se tím nádivka, pěkně kolem přimáčkneme, povrchu se pomaže rozkverlaným vejcem a posype drobně sekanými mandlemi. Peče se v troubě do růžova. Zatím se dá na talíř lžíce vody, lžička citrónové šťávy a půl lžičky rumu. Přidají se tři vrchovaté lžíce tlučeného (práškového) cukru a tře se to až je to husté. Potře se tím plocha koláče. Kdo si přeje míti řezy zcela křehké, připojí do těsta půl kávové lžičky utřeného amonia.
Koláč je opravdu moc dobrý.

 

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře