Z PRVNÍ RUKY: 18. – 24. ledna 2021

Z PRVNÍ RUKY: 18. – 24. ledna 2021

 

 

 

Výběr z médií: těžší zkoušky pro cizince, bazén v Havlíčkově Brodě a zákon pomáhající vodákům

23. ledna – V sobotním tisku se dočtete, že od února platí novela pomáhající vodákům. Podle regionálního Deníku zákon zlepší průtok vody v řekách. V Havlíčkově Brodě začnou s úpravami bazénu, který je podle statika provozuschopný jen do roku 2024, píše Mf Dnes. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) řekl deníku Právo, že jeho resort letos opět uvažuje o zpřísnění zkoušky z češtiny pro cizince. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Do oranžové kategorie zemí se přesune Maďarsko a Rakousko

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí s nízkým rizikem nákazy. Od pondělí 25. 1. se do oranžové kategorie přesune Maďarsko a Rakousko. Čeští občané budou moci z těchto zemí cestovat bez omezení.

Maďarsko a Rakousko se nově přesunou do oranžové kategorie zemí, kde už nyní figuruje Lucembursko, Belgie, Bulharsko, Finsko, Island, Norsko, Řecko a Kanárské ostrovy. Po návratu z těchto zemí musí cizinci, kteří na území ČR pracují nebo studují, předložit výsledek PCR testu. A to před vstupem na pracoviště, případně před vstupem do vzdělávací instituce, kde studují.

Upozorňujeme však, že na základě rozhodnutí tamních úřadu je nyní dovolen vstup do Maďarska i Rakouska jen v omezených případech a s přísnými podmínkami pro pobyt na území těchto států. Bližší informace naleznete na webu www.mzv.cz.

Většina evropských zemí spadá i nadále do červené kategorie. Cestující, kteří v těchto zemích strávili v posledních 14 dnech dobu delší 12 hodin, jsou povinni před návratem do České republiky vyplnit příjezdový formulář. Do 5 dnů od vstupu na území České republiky se dotyčný musí podrobit PCR testu a výsledek musí být předložen do 7 dnů od příjezdu příslušné krajské hygienické stanici. 

Po návratu je možné předložit také výsledek PCR testu z jakékoliv země EU, který ale nesmí být starší 72 hodin. Tato povinnost se nevztahuje na osoby mladší 5 let. Před oznámením výsledku testu je nutné, aby se dotyční chovali obezřetně a omezovali kontakty se zranitelnými skupinami obyvatel, především pak se seniory. Měli by zároveň zvážit home office, pokud to povaha práce umožňuje.

Systém semaforu upravuje také kategorii zelených zemí, ve které žádná z těchto povinností neplatí. Vzhledem k aktuální epidemické situaci napříč Evropou je v této kategorii momentálně zařazen pouze Vatikánský městský stát.

Parametry a kritéria tzv. semaforu vychází z hodnocení epidemiologických kritérií a ukazatelů daných států.

Již od 20. prosince 2020 je omezen volný pohyb na území ČR pro osoby, které přicestovaly z Velké Británie a Severního Irska. Důvodem je především výskyt nové mutace koronaviru SARS-CoV-2.

Přicestování z Velké Británie včetně leteckou dopravou je umožněno všem osobám, které jsou ale povinné předtím podstoupit antigenní nebo PCR test s negativním výsledkem. První test je nutné podstoupit na území Velké Británie, a to nejpozději 72 hodin před započetím cesty. Druhý test (PCR test) je nutné podstoupit na území ČR, vzhledem k inkubační době onemocnění je povinnost podstoupit PCR test stanovena mezi pátým až sedmým dnem po návratu. Do té doby je dotyčným osobám omezen volný pohyb na území ČR.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

(tzmz)


 

Výběr z médií: zdravotníci odmítají očkování, levný návrh dostavby Invalidovny i práce u policie

22. ledna – V českém tisku se v pátek dočtete, že očkování proti koronaviru odmítla až polovina zdravotníků. Důvodem jsou obavy z nedostatečně vyzkoušené vakcíny nebo z možných zdravotních komplikací, píše Mf Dnes. Za architektonický návrh na dostavbu pražské Invalidovny zaplatil Národní památkový ústav necelých 650 tisíc korun. Jak ale upozorňuje Deník N, návrh dostavby je výrazně pod cenou. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Startuje soutěž pro města a obce Slepá místa 2021

Projekt Slepá místa dnes (21. ledna) spouští druhý ročník soutěže, v níž můžou obce vyhrát kamerový dohled nad vybranou problémovou lokalitou. Novinkou je kategorie pro města nad 10 tisíc obyvatel, zaměřená na chytrá řešení v duchu konceptu smart city. Obce můžou do soutěže hlásit pouze pověření zastupitelé, a to do 31. března.

Cílem soutěže je nejenom pomoct obcím vyřešit určitý problém, ale také dát jim možnost vyzkoušet v reálné instalaci nejnovější bezpečnostní technologie. Moderní kamerové systémy totiž umějí mnohem víc než jen dohled – zvládnou upozornit na dopravní nehody či zácpy, monitorovat rizikový vodní tok nebo čistotu ovzduší a mnoho dalšího. Soutěž se navíc nově dělí na dvě kategorie. V první kategorii soutěží obce s méně než 10 tisíci obyvateli, v druhé kategorii města nad 10 tisíc obyvatel.

Soutěž Slepá místa pořádá společnost Axis Communications. V prvním kole, které se konalo během loňského podzimu, zvítězilo v konkurenci 49 přihlášených projektů město Sokolov. Druhé kolo projektu Slepá místa startuje dnes. Problémové lokality mohou přihlásit starostové nebo jimi pověření zástupci obce do 31. března 2021 na webové stránce soutěže www.slepamista.cz.

PROTEXT


 

Covidem nás nakazili bezohlední turisté, zlobí se starosta Modravy

Šumavská Modrava je aktuálně koronavirem nejzasaženější obcí v Plzeňském kraji. Starosta je přesvědčen, že za to mohou turisté, kteří tam ve velkém přijíždějí. Covid-19 mají totiž lidé, kteří přicházejí do styku s veřejností. Pokud přijde další vlna, starosta je odhodlán uzavřít všechna parkoviště, aby příliv turistů omezil.

CELÝ ČLÁNEK


 

Bavorsko je připraveno část testů pro české pendlery hradit

Plzeň – Bavorsko je připraveno nad rámec jednoho testu týdně v Česku další testy českým pracovníkům hradit. Na dotaz ČTK to uvedlo ministerstvo zahraničí. Německo bude od neděle považovat ČR za epidemicky vysoce rizikovou oblast. ČTK se to dnes dozvěděla z diplomatických zdrojů. Zatímco Sasko přistoupí ke kompromisu v podobě dvou povinných testů na koronavirus pro přeshraniční pracovníky týdně, Bavorsko se chce vydat přísnější cestou – vyžadovat bude zřejmě rozbory každých 48 hodin.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: Zeman pro koalici ANO s ČSSD, skupování bytů a souhlas s pozdějším otevřením škol

21. ledna – V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že prezident Miloš Zeman by byl pro volební koalici ANO a ČSSD, píše Mf Dnes. Nové byty v Praze začínají podle Hospodářských novin skupovat fondy a velcí investoři. A ředitelé základních škol by uvítali, aby se školy znovu otevřely i třeba později, ale aby to tak už zůstalo, informuje Právo. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Otevření OČKOcentra pro veřejnost

Ve čtvrtek 21. ledna v 8:00 hodin se OČKOcentrum v Českých Budějovicích otevírá pro veřejnost. Předpokládaná provozní doba bude v tento den do 16:00 hodin. V dalších dnech pak bude flexibilní, dle dodávek vakcín.

Připomínáme, že provozovatelem OČKOcentra je Nemocnice České Budějovice a.s. Proto zde pro všechny platí stejná režimová opatření, jako v jakékoli jiné nemocniční ambulanci. Volný pohyb je možný pouze v prostorách typu čekárna před registrací. Pro podrobnější domluvu prosím kontaktujte mluvčí nemocnice Ivu Novákovou novakova.iva@nemcb.cz

(tzjč)


 

Distributorem Moderny bude společnost Avenier

V zadávacím řízení na distributora očkovací vakcíny proti onemocnění COVID-19 od společnosti Moderna, byla zdravotními pojišťovnami vybrána společnost Avenier a.s. Veřejnou zakázku zadávaly všechny zdravotní pojišťovny společně ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR, které zajišťuje nákup vakcín.

„Jsem rád, že se nám společně podařilo distributora vybrat v tak krátkém čase. Díky tomu se může v České republice zajistit distribuce vakcíny společnosti Moderna do všech potřebných míst, a to okamžitě jakmile k nám budou přicházet její jednotlivé dodávky“, uvedl k výběrovému řízení ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky Zdeněk Kabátek. „Těší mně, že výběr distributora proběhl naprosto bezproblémově, v nejkratší možné lhůtě, a hlavně v plné shodě všech pojišťoven“, dodává výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven České republiky Martin Balada.

Do výběrového řízení na distribuci očkovací látky proti onemocnění COVID-19 od společnosti Moderna, které probíhalo od 7. ledna letošního roku podalo nabídku celkem šest firem. Konkrétně to byly společnosti Be Bridge a.s., PHOENIX lékárenský velkoobchod, s.r.o., Alliance Healthcare s.r.o., JK-Trading spol. s.r.o., PHARMOS, a.s. a Avenier a.s. Jediným hodnotícím kritériem, byla nejnižší nabídková cena za distribuci jednoho balení vakcín.

Účastníci výběrového řízení museli splnit také další zadávací podmínky, které byly zaměřeny na bezpečné nakládání s očkovacími látkami a zajištění jejich přepravy do jednotlivých očkovacích míst podle požadavků krajských koordinátorů očkování po celé České republice. Společnost Avenier a.s. vyhověla všem podmínkám zadávacího řízení a současně nabídla i nejnižší cenu za distribuci jednoho balení vakcín, která je 70,-Kč bez DPH. Se společností Avenier a.s. bude uzavřena rámcová smlouva a stane se tak smluvním distributorem očkovacích vakcín společnosti Moderna v České republice, a to pro všechny zdravotní pojišťovny.

Všechny zdravotní pojišťovny ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR nyní připravují výběr distributora i pro další očkovací látky.

Společnými zadavateli jsou:

111 – Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky

201 – Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky

205 – Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

207 – Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví

209 – Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

211 – Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky

213 – RBP, zdravotní pojišťovna

(tzvzp)


 

Vir na vás přeskočí za sekundy, ne za patnáct minut, varuje imunolog Hel

Imunolog, biochemik a profesor patologie Zdeněk Hel je jedním ze zakladatelů apolitické Iniciativy Sníh, jež sdružuje experty, spolupracující mimo jiné na zmírnění dopadů pandemie SARS-CoV-2. V Rozstřelu hovořil o budoucím vývoji pandemie, o koronavirových mutacích, o ruské vakcíně Sputnik a vyvracel řadu mýtů. Mimo jiné i ten, že covidem se člověk nakazí po 15 minutách.

CELÝ ČLÁNEK


 

Starší zaměstnanci bývají zodpovědnější a loajálnější. Jejich výhody si začínají uvědomovat i firmy

Až do 31. ledna 2021 se mohou firmy z regionu jižních Čech přihlásit do 2. ročníku soutěže Společnost přátelská zaměstnávání osob 55+. Ta má za cíl mimo jiné motivovat ostatní společnosti k zaměstnávání těchto osob, které často bývají zodpovědnější a loajálnější než mladší pracovníci, což si začínají uvědomovat i mnozí zaměstnavatelé. Výherci soutěže pořádané Jihočeskou společností pro rozvoj lidských zdrojů mohou díky ocenění získat ceny v hodnotě až 62 000 Kč.

Podle ředitele krajské pobočky Úřadu práce v Českých Budějovicích Ivana Loukoty mají osoby starší 55 let bohaté dlouholeté pracovní a životní zkušenosti: „Praxe nám ukazuje, že v zaměstnání tito lidé cítí vyšší zodpovědnost a loajalitu vůči zaměstnavateli. Jsou uvážlivější a vyrovnanější při rozhodování, k jejich přednostem lze také dodat, že jsou spolehliví a méně fluktuují. Pro řadu zaměstnavatelů je také důležité to, že mají již odrostlé děti, tudíž mohou věnovat své práci více času a jsou flexibilnější.“

Ředitel Jihočeské hospodářské komory Luděk Keist tento názor kvituje a dodává: „V současné době se tímto fenoménem zabývá již mnoho firem a zjišťuje, že je dobré mít zaměstnané všechny věkové kategorie. A to i přesto, že starší zaměstnanci jsou specifičtí a mohou potřebovat jiné podmínky k práci než jejich mladší kolegové. Firmy si však začínají čím dál tím více uvědomovat jejich přednosti. Proto je třeba podporovat podobné soutěže.“

Ocenění Společnost přátelská zaměstnávání osob 55+, které už druhým rokem vyhlásila Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí, má podpořit firmy na jihu Čech, které se problematice starších osob v podnicích věnují a jednotlivé pracovní pozice dokážou těmto lidem přizpůsobit. Obecně se jedná se o pracovní pozice, které jsou spíše méně fyzicky náročné, často i pozice na zkrácený úvazek.

Do soutěže se mohou přihlásit podnikatelské subjekty, ale i veřejná a státní správa či neziskové organizace, které fungují nejméně 1 rok a mají sídlo společnosti či jeho pobočku na území Jihočeského kraje. Termín přihlášek je 31. ledna 2021, registrace je možná přes on-line přihlášku na webu www.jcpakt.cz. I letos mohou oceněné firmy získat hodnotné ceny od partnerů, a to celkově ve výši až 62 000 Kč, které mimo jiné zahrnují mediální prostor v tištěných médiích či poukazy na workshopy a vzdělávání.

Soutěž zaštítila ministryně práce a sociálních věcí Dipl.-Pol. Jana Maláčová, MSc., a také předchozí hejtmanka Jihočeského kraje Mgr. Ivana Stráská. Celý projekt podporují i významní partneři, jejich seznam je dostupný na www.jcpakt.cz. Soutěž probíhá v rámci projektu Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň.

(tzjslz)


 

Výběr z médií: problém s rozdělováním vakcín, nová databáze zločinců a připojištění na důchod

20. ledna – V českém tisku se ve středu dočtete, že rozdělování vakcín na covid-19 v krajích neodpovídá systému, které stanovilo ministerstvo zdravotnictví. Informuje o tom Deník N. Policie chce podle Práva novou databázi zločinců. A v Česku přibude další možnost, jak se připojistit na důchod, píše Mf Dnes. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Ministerstvo zdravotnictví podpořilo dotačním programem už 67 ordinací praktických lékařů a 34 ordinací zubních lékařů

Zájem o dotace z programu na podporu zřizování a udržení ordinací zubařů a praktických lékařů pro dospělé i děti v oblastech s omezenou dostupností zdravotních služeb stále roste. Dotační program pro praktické lékaře byl vyhlášený v roce 2016 a dotační program pro zubní lékaře byl vyhlášen v roce 2018 a v jejich rámci Ministerstvo zdravotnictví schválilo dotace v celkové výši 62 660 752,- Kč. Jen za rok 2020 Ministerstvo zdravotnictví podpořilo 18 ordinací praktických lékařů a 12 ordinací zubních lékařů. Celkově už podporu dostalo 101 ordinací.

Cílem dotačního programu je podpora zdravotní péče v lokalitách, kde je dostupnost zdravotních služeb omezená. Ministerstvo zdravotnictví za rok 2020 schválilo dotace pro praktické lékaře ve výši 6 258 317 Kč, pro zubní ordinace byly schválené dotace ve výši 13 975 116 Kč.

„Dostupnost kvalitní lékařské péče ve všech regionech napříč republikou je jedním z nejdůležitějších úkolů, které si musí Ministerstvo zdravotnictví stanovovat. Jsem proto velmi rád, že je o dotace v rámci dotačního programu pro praktické a zubní lékaře zájem. Díky tomu můžeme nejen podporovat stávající ordinace, ale rovněž podpořit vznik nových,” říká ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Z programu na podporu zubních lékařů v oblastech s omezenou dostupností zdravotních služeb bylo od jeho spuštění schváleno již 34 dotací v celkové výši cca 39,6 milionů korun. Program na podporu dostupnosti zdravotních služeb praktických lékařů pro dospělé i pro děti a dorost doposud rozdělil 67 dotací, jejichž hodnota byla cca 23 milionů korun.

Dotační program na podporu zubních lékařů v oblastech s omezenou dostupností zdravotních služeb je určen na krytí personálních nákladů, tedy na mzdu všeobecné sestry, dentální hygienistky nebo zubní instrumentářky. Maximální výše udělené dotace je 240 tisíc Kč za rok (12 měsíců) a 1,2 milionu korun za 5 let (60 měsíců) s tím, že finanční spoluúčast žadatele na celkovém rozpočtu projektu musí činit minimálně 30 %. Ministerstvo zdravotnictví do roku 2021 celkem vyčlení přes 100 mil. korun, dotace tak může být udělena až stovce žadatelů. Žadatelé o dotaci z programu musejí splňovat konkrétní podmínky programu zahrnující např. smlouvy s alespoň čtyřmi zdravotními pojišťovnami, závazek přijmout minimálně 1 500 pojištěnců, příslib ošetření i pro dětské pacienty či např. minimální rozsah 35 ordinačních hodin týdně.

Pro účely hodnocení žádostí do programu byly všechny obce s rozšířenou působností v ČR vyhodnoceny podle dostupnosti zubařské péče, která byla vypočtena na základě přepočtu objemu kontaktu pacientů na úvazek lékaře a demografických ukazatelů populace lékařů v kraji, se započtením případných obtíží pojišťovny při shánění nového lékaře pro obsazení nabízeného místa.

V roce 2020 byly schváleny dotace pro zubařské ordinace ve Svitavách, Novém Boru, Turnově, Volyni, Žďáru nad Sázavou, Strakonicích, Holoubkově, Holešově, Šlapanicích, Městečku Trnávka, Rýmařově nebo v Ostravě-Lhotce.

Podrobné informace k vyplaceným dotacím jsou zveřejněny zde. Metodiku a všechny další potřebné informace k dotačnímu programu naleznete na webových stránkách ministerstva.

Dotační program na podporu dostupnosti zdravotních služeb praktických lékařů pro dospělé i pro děti a dorost v oblastech s omezenou dostupností zdravotních služeb je určen na mzdu sestry nebo zdravotnického asistenta v maximální výši 250 tis. korun a na zajištění věcného a technického vybavení ordinace praktického lékaře rovněž v maximální výši 250 tis. korun. Celková výše jednorázové dotace z dotačního programu pro praktické lékaře je 500 tis. korun. Na dotační program je vyčleněno každý rok cca 8 mil. korun.

Žádost o poskytnutí dotace mohou předložit právnické nebo fyzické osoby, které plánují poskytovat nebo začaly poskytovat v předchozích 5 měsících před podáním žádosti zdravotní služby v místech, kde je zajištění těchto služeb podstatně omezeno. Minimální rozsah poskytovaných zdravotních služeb je 30 hodin týdně rozložených do 5 pracovních dnů včetně zajištění návštěvní služby.

Dotace pro ordinace praktických lékařů schválené v roce 2020 poputují do Zásady, Broumova, Kácova a Čestína, Loktu, Českého Těšína, Liběšice, Litoměřic, Týna nad Vltavou, Štěpánkovic, Brna-Píště, Vrd-Dolních Bučic, Liberce, Vsetína, Turnova, Brna-venkov, Vyškova, Rožnov pod Radhoštěm a do Dobříše.

Podrobné informace k vyplaceným dotacím jsou zveřejněny zde. Metodiku a všechny další potřebné informace k dotačnímu programu naleznete na webových stránkách ministerstva.

(tzmz)


 

Je to strašná nemoc, říká o covidu Martinová, jež přišla o pět členů rodiny

Věra Martinová (60) se fanouškům na sociálních sítích svěřila se smutnou zprávou. Přišla o pět členů rodiny, kteří se nakazili koronavirem a zemřeli. Kromě tetičky, sestřenice a bratrance zemřeli i její rodiče.

CELÝ ČLÁNEK


 

Chudí se mohou nakazit snáz i kvůli slevovým akcím a restaurace jsou zdaleka nejrizikovější, říká studie z metropolí

Základem úspěšného boje je poznání nepřítele. Covidová epidemie decimuje společnost a ekonomiku takovou silou i proto, že se o povaze a chování nového typu koronaviru stále málo ví. Část stínů odkryla studie vědců z několika amerických univerzit publikovaná v uznávaném oborovém časopisu Nature.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: neúspěšná stížnost proti rozhledně, méně volebních modelů a prodej luxusních hotelů

19. ledna – V českém tisku se v úterý dočtete, že čeští ekologové neuspěli v Bruselu se stížností proti stavbě rozhledny na Králickém Sněžníku. Informuje o tom Deník. Luxusních hotelů v nabídce realit přibývá, píšou Lidové noviny. A volebních modelů je podle Deníku N kvůli covidu méně. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Pozice SZPI k novele zákona o potravinách, která mj. řeší dozorové kompetence v restauracích

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podporuje pozměňovací návrh k novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích 110/1997 Sb., který přináší sjednocení dozoru nad požadavky potravinového práva v zařízeních společného stravování otevřeného typu (např. restaurace, bary, kavárny, rychlé občerstvení) pod Potravinářskou inspekci. O novele by měli poslanci PSP ČR hlasovat tento týden.

V ČR aktuálně existuje cca 45 000 provozoven společného stravování otevřeného typu, inspektoři SZPI mohou vykonávat kontroly pouze ve 30 000 z nich, kde dozor provádí namísto Krajských hygienických stanic již více než 6 let.

SZPI jako jediná dozorová organizace v ČR kontroluje celé spektrum požadavků potravinového práva: (1.) hygienické požadavky – zajištění provozní hygieny (pravidelný úklid, čištění a sanitace), prevence šíření onemocnění z potravin, postupy k regulaci škůdců, (2.) mikrobiologická kontrola – přítomnost zdraví škodlivých mikroorganismů např. Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Campylobacter spp., Escherichia coli, noroviry, mikrobiologická kritéria hygieny – koliformní bakterie, enterokoky, (3.) hygiena osobní – zdravotní způsobilost zaměstnanců, (4.) bezpečnost potravin – např. přepálené fritovací oleje, kontaminovaný led k přípravě nápojů, mikrobiologicky závadné zmrzliny, (5.) označování – např. alergeny, (6.) kvalita a falšování (šizení) potravin – např. záměna dražších druhů mas za levnější, vydávání rostlinných náhražek za sýr, smetanu, atd.

SZPI považuje za neudržitelné, aby 30 000 provozoven společného stravování bylo podrobováno komplexní kontrole od hygienických požadavků vč. zdravotního způsobilosti zaměstnanců, přes bezpečnost, falšování a jakost pokrmů až po označování a kontroly ve zbylých 15 000 provozovnách mimo kompetenci SZPI se zaměřovaly primárně na hygienu a ostatní aspekty potravinového práva včetně falšování zde hrály zcela okrajovou roli. To vytváří nerovné podmínky pro podnikatele a dvojí standard ochrany práv spotřebitelů.

Předmětná novela zákona o potravinách umožní inspektorům SZPI vstup i do zbývajících 15 000 provozoven, čímž dojde k logickému sjednocení kontrolních kompetencí pod jedním orgánem dozoru. To zajistí jednotnou kontrolní praxi napříč celým segmentem společného stravování otevřeného typu v ČR, a to v komplexní šíři potravinového práva včetně patřičného důrazu na problematiku falšování potravin a pokrmů. Změna zajistí i sjednocení výše pokut za jednotlivé právní kvalifikace.

Benefitovat budou jednak poctiví provozovatelé tím, že ve všech restauracích budou kontroly realizovány dle jednotných požadavků a jednak spotřebitelé tím, že ve všech restauracích bude zajištěn stejný standard bezpečnosti i jakosti pokrmů. Změnou nedojde k ohrožení zdraví spotřebitelů či k zanedbání prevence, když dozor SZPI je

na prevenci zaměřen a již od svého založení SZPI tento typ dozoru vykonává v rizikových provozech, jako je výroba potravin.

Krajské hygienické stanice i nadále budou vykonávat dozor v cca 15 000 provozovnách „uzavřeného“ stravování (např. stravování ve školách, školkách, domovech důchodců, nemocnicích, na dětských táborech). Oprávnění KHS k provádění epidemiologických šetření ve všech provozovnách potravinářských podniků (zejména výroby, maloobchod, restaurace) nebude dotčeno. SZPI s KHS v případě potřeby epidemiologického šetření plně spolupracuje a předává jí potřebné informace, případně se účastní společných kontrolních akcí.

SZPI, jako centrálně řízený úřad, provádí kontrolu požadavků potravinového práva v celé šíři napříč celou ČR na vysoké odborné úrovni, jednotně, předvídatelně a transparentně. Své výsledky systémově zveřejňuje na jednom místě – www.potravinynapranyri.cz a na přidružených účtech na sociálních sítích facebook twitter a instragram. Tato spotřebiteli velmi oblíbená a intenzivně využívaná aplikace byla několikrát oceněna jako nejlepší veřejně prospěšná aplikace roku v prestižní anketě Křišťálová lupa – Cena českého internetu.

(tzszpi)


 

Výběr z médií: ubývání učitelů, testování na covid-19 v továrnách i pozůstatky symbolů socialismu

18. ledna – V českém školství bude až do roku 2035 výrazně ubývat učitelů. Tématu ve věnuje týdeník Hrot. Vláda už měsíce otálí s plány, jak motivovat firmy k testování zaměstnanců na koronavirus. Upozorňuje na to Deník N. A i po více než třiceti letech od pádu socialismu můžou lidé na veřejných místech stále narazit na jeho symboly, píše Denik. Více ve výběrů z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

Již nejsou mezi námi

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulém týdnu rozloučili.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře