RECEPTY Z KUCHYNĚ: Pečený králík a knedlíky z brambor a housek

RECEPTY Z KUCHYNĚ: Pečený králík a knedlíky z brambor a housek

 

Maso: Králíka naporcuju, zadní běhy a hřbet prošpikuju anglickou slaninou, břišní “plachty” odříznu a smotám do roládky taktéž s plátkem anglické, vše potřu důkladně marinádou a nechám do druhého dne odležet v lednici. Poté mírně podliju vodou a přiklopené v pekáči peču za občasného podlévání na 160 stupňů klidně tři hodinky (moji miláčkové si zvykli na to, že je masíčko krásně křehounké a jen se rozplývá na jazyku).

Marináda: 150 ml oleje, 2 lžičky soli, 2 lžičky kečupu, 2 lžičky plnotučné hořčice, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička sladké mleté papriky, 1 větší cibule (nadrobno), 5 stroužků česneku. Česnek utřít se solí, přidat zbytek surovin, důkladně rozmíchat.

Knedlíky: 4 velké syrové brambory (oloupat a najemno nastrouhat), 4 rohlíky (nejlépe z minulého dne, nakrájet na větší kostky), 100 g anglické slaniny (nadrobno), 2 vejce, sůl, strouhanka dle hustoty.

Brambory smíchat se solí, přisypat rohlíky a nechat chvilku odpočinout. Pak přidat vejce a strouhanku podle hustoty těsta (musí být tvárné a jen lehce lepkavé, prostě aby z něho držely ukoulené knedlíčky). Polévkovou lžící ukrajovat těsto z mísy a v dlaních koulet knedlíky cca o průměru 5cm (z tohoto množství udělám asi 20 knedlíků). Vhazovat do vroucí osolené vody, ode dna nadzvedávat vařečkou a v momentě, kdy začne voda opět vřít, snížit teplotu a vařit asi 25 minut.

Hotové vylovit z hrnce cedníkem, vhodit do velké mísy a po mírném zchladnutí zakápnout olejem a dobře promíchat, aby se neslepily.

 

Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ


 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře