RECEPTY Z KUCHYNĚ: Pečená vepřová líčka s cuketovým zelím a bramborovým knedlíkem

Maso: Cca 1 kg vepřových líček, 1 středně velké cibule (nadrobno), 3 stroužky česneku (nadrobno), 1/2 lžičky mletého chilli, 1 lžíce medu, 250ml světlého piva, 250 ml masového vývaru, sůl, mletý černý pepř, sušený česnek, 1 lžička drceného kmínu, sádlo.
Maso očistíme, odblaníme a každý kousek překrojíme napůl a pak ještě naplocho napůl, ale tentokrát úplně nedokrojíme (vznikne nám vždy taková “tlamička”), osolíme, opepříme a posypeme sušeným česnekem. Můžeme rovnou zprudka opéct ze všech stran na sádle nebo, jako já, uložíme přes noc do chladna proležet (naložené maso je prostě podle mě o level výš, chutnější, křehčí).
Orestované kousky uložíme do pekáče a do výpeku vsypeme cibuli a česnek, zarestujeme, přidáme mleté chilli, med a poté zalijeme vývarem. Necháme odspodu “odvařit”, prostě všechno to přichycené pěkně vařečkou ode dna odškrábneme, důkladně promícháme, touto směsí zalijeme maso v pekáči, přidáme drcený kmín a přilijeme pivo. Neprodyšně uzavřeme poklicí nebo si můžeme ještě vypomoci alobalem a pečeme zvolna na 150 stupňů zhruba 2 a půl až 3 hodinky, prostě dokud není masíčko dokonale měkké, případně podlijeme vývarem a ve finále můžeme sosík lehce zahustit hotovou jíškou.
Cuketové zelí: 1 středně velká cibule (nadrobno), 1 středně velká cuketa (nahrubo nastrouhat), olej, cukr, ocet, kmín.
Na oleji nechám zezlátnou cibuli, vsypu cukr a nechám zkaramelizovat. Pak přidám nastrouhanou cuketu, sůl a kmín, přiklopím a nechám cuketu, aby pustila vodu. Promíchám, dochutím octem a dusím už jen krátce, aby se cuketa úplně nerozvařila. Podle potřeby zahustím už jen hotovou jíškou.
Knedlíky: 500 g den předem ve slupce uvařených brambor (oloupat), 200 g hrubé mouky, 50 g dětské krupičky, 1 vejce, 1 lžička soli.
Brambory nastrouháme nebo důkladně rozšťoucháme, přidáme vejce, sůl, mouku a krupičku a zpracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby ještě přidáme trochu mouky. Pracujeme rychle, bramborové těsto má tendenci dlouhým stáním řídnout! Rozdělíme na 3 stejně velké části, vyválíme šišky asi o průměru 6cm a vhazujeme do vroucí osolené vody. Ihned odspodu nadzvedneme vařečkou, aby nepřisedly ke dnu a za občasného promíchání vaříme asi 20 minut. Ještě teplé krájím nití na cca 1cm silné plátky a ukládám do nahřáté mísy.
Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ
