RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Mřížkový koláč se švestkovou rozvárkou

Těsto na koláč je podobné lineckému a v kombinaci s rozvárkou má mírně nakyslou chuť. Rozvárku jsem použila z loňské zásoby. Pro ty, kteří si chtějí udělat z mražených nebo kompotovaných švestek, přikládám recept. (Vařit do zásoby budu zase až v období švestek.) Můžou se použít i povidla nebo jablka.
Těsto:
30 dkg hladké mouky
15 dkg másla
15 dkg práškového cukru
špetka soli
vanilkový cukr nebo kousek vanilky
1 prášek do pečiva
1 žloutek
1 vejce
Rozvárka:
Asi 1 kg švestek dáme do hrnce a vaříme půl hodiny. Potom přisypeme 1/2 kg cukru, 2 lžíce rumu a 1 vanilkový cukr. Necháme cukr rozpustit a sundáme z plotny.
Vypracujeme hladké těsto a dáme minimálně na půl hodiny do lednice. je opravdu měkké, tak ať se s ním dobře pracuje. 1/4 těsta dáme stranou a z ostatní části vyválíme placku, kterou přeneseme na vymazaný plech. Potřeme rozvárkou a poklademe proužky zbylého těsta. Dáme péct do růžova.
Připravuje Lucie KOHOUTOVÁ
Odebírat
Login
0 Komentáře
