VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA: Do kdy je třeba podat žádost o příspěvek?

VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA: Do kdy je třeba podat žádost o příspěvek?

OTÁZKA TÝDNE:
Do kdy je třeba podat žádost o příspěvek?
ODPOVĚĎ:

Žádost musíte u většiny příspěvků podat do 30. 11. 2020. Můžete tak učinit osobně na kterékoli pobočce VZP, nebo vložením Žádosti o příspěvek společně se všemi požadovanými doklady do sběrného boxu/poštovní schránky klientského pracoviště, předáním na podatelně VZP, ev. zasláním poštou, mailem či datovou schránkou. Většinou platí, že platební doklady nesmí být v den podání žádosti starší než 3 měsíce. Pročtete si pečlivě podmínky u konkrétního příspěvku, o který máte zájem, a také obecné podmínky pro získání příspěvků z fondu prevence. Vše potřebné najdete na stránce www.vzp.cz/vyhody.

Výjimka z termínu pro podání žádosti je jen u vybraných benefitů pro těhotné ženy a maminky a u příspěvku pro aktivní dárce krve. Specifické podmínky pak platí pro čerpání příspěvků na bezlepkovou či nízkobílkovinnou dietu a pro novorozence přihlášené k VZP. I když tyto příspěvky je možné čerpat až konce roku, prosíme, nenechávejte podání žádosti na poslední chvíli.

Těhotné ženy a maminky mohou do 31. 12. 2020 podat žádost o příspěvek na screeningová vyšetření a na kurz přípravy k porodu (poštou, mailem a datovou schránkou do 15. 12. 2020). Žádosti týkající se ostatních příspěvků (na vhodnou pohybovou aktivitu v těhotenství, služby laktačních poradkyň, pomůcky ke kojení, monitor dechu dítěte, dentální hygienu) je ale nutno podat do 30. 11. 2020. U všech příspěvků pro těhotné ženy a maminky neplatí podmínka, že platební doklad nesmí být starší než 3 měsíce, musí však být vystaven od 1. 10. 2019.

Žádost o příspěvek pro aktivní dárce krve, plazmy, krevních destiček a kostní dřeně stačí také předložit do 31. 12. 2020, spolu s potvrzením o bezplatném odběru a příslušnými platebními doklady. Pro dárce krve rovněž neplatí podmínka, že platební doklad nesmí být starší než 3 měsíce (musí však být vystaven od 1. 10. 2019). Při zaslání žádosti poštou, mailem či datovou schránkou musí být zásilka podána do 15. 12. 2020. Pozor, žádost o příspěvek pro neaktivní dárce krve musí být předložena do 30. 11. 2020; má jen zmiňovanou výjimku týkající se stáří platebního dokladu.

Pro žádosti o příspěvek na bezlepkovou dietu či nízkobílkovinnou dietu pro děti a pro studující do 26 let jsou stanoveny podmínky zcela samostatně, protože tyto žádosti se podávají 2x ročně, vždy za pololetí. V jednom kalendářním roce však nelze čerpat příspěvek na nízkobílkovinnou dietu pro vzácné vrozené metabolické vady i na bezlepkovou dietu při onemocnění celiakie. Žádost o vyplacení příspěvku za 2. pololetí (tj. na platební doklady z období od 1. 7. do 31. 12.) musí být podána od 1. do 31. 12. 2020. Písemná žádost, odeslaná se všemi potřebnými doklady poštou, mailem nebo datovou schránkou, musí být podána nejpozději 15. 12. 2020. Nevyzvednutou částku za 1. pololetí už nelze dočerpat.

U příspěvku pro novorozence na potřeby nebo pomůcky zakoupené v lékárně je závazný termín pro jeho uplatnění do 31. 12. 2020. U poukazů vystavených před 1. 11. 2020 platí zároveň podmínka uvedená na poukazu, který při registraci dítěte k VZP rodiče dostanou – poukaz je platný 2 měsíce od data vystavení. Poukaz vystavený po 1. 11. však musí být bez ohledu na uvedenou dvouměsíční platnost uplatněn do 31. 12. 2020.

(tzvzp)

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře