DAVID MARTINEK KOMENTUJE: Krajské volby 2020

DAVID MARTINEK KOMENTUJE: Krajské volby 2020

Pokud měly být krajské volby “referendem” o Babišovi, pak odpověď je zřejmá. Babišovu vládu si lidé přejí. Chápu, že toto prosté konstatování faktu spoustu lidí nadzdvihne ze židle. Ale až opadnou emoce, soudný člověk si snadno spočítá, proč vlastně ANO a Babiš vyhrává volby a proč je jeho hnutí úspěšné.

Ve skutečnosti je to proto, že předchozí polistopadové vlády vyloučily z veřejného života zájmy milionů lidí. Babiš přišel s programem, který mizerně nastavený politický i společenský proces veřejných politik dokázal změnit. A prosadil změnu.
Babišova vláda lidem pomohla.
Je mi upřímně jedno, kolik lidí touhle větou rozpálím doběla.
Mě zajímají výsledky.

Vláda docílila zvýšení platů. Přidáno dostali jak lékaři, tak hasiči, policisté, tak učitelé. Což je velmi důležité. Pokud má stát fungovat, práce a náročná služba pro stát musí lidem protihodnotou zajistit odpovídají ohodnocení. To se stalo realitou. V reakci na to začaly růst platy i privátním sektoru. Což je ještě důležitější. Protože my tu nejsme od toho, abychom vlastním životem vydělávali na tabulkové výsledky zahraničním korporacím. Chodíme do práce proto, abychom si slušně vydělali za dobře odvedenou práci. A zajistili rodiny a děti. Aby to bylo všem konečně jasné.

Vláda navýšila minimální mzdu, s cílem vymanit nízkopříjmové z životních pastí, z nastavení, které sloužily pouze k plošnému vytěžování. A životní mizérii statisíců lidí. Dík za to je možné přičíst p. Maláčové a ČSSD.

Nově přišel například zákon o exekucích a chráněném účtu. Pro stovky tisíc lidí a rodin je to šance na důstojnější život. Možnost, jak se vymanit z těžkých životních podmínek. Přičemž, když si člověk uvědomí zákulisí, za jakých vznikaly zákony, jako například tento exekuční, z jakých pohnutek a motivů, uvědomí si hrůzu, nedbalost a nedostatek úcty k životu lidí, jen zakroutí hlavou. Co všechno mohlo v téhle zemi projít. Ochrana věřitelů motivem zcela určitě nebyla. Pokud by byla, měli bychom dávno ekvivalent dánských nebo evropských zákonů, které fungují. A lidé by tolik a zbytečně netrpěli.

Babišova vláda zdvihla důchody. Velmi silně si toho cením. Chci, aby generace rodičů a prarodičů žila v pořádku. Za život se nadřeli dost. A dobrý důchod si jistě zaslouží. Solidarita mezi generacemi je základní hodnotou dobré společnosti.
Upřímně nesnáším lidi, kteří tohle snažení napadají. Společnost je provázaný ekosystém. Když necháte 10% lidí ve státě třít bídu s nouzí, společnost se rozpadne. Vzniknou nebezpečné alternativy, protože lidé se budou přirozeně bránit špatným podmínkám. Stejně tak platí, když neplatíte dobře lidi ve státní správě, výkon státu začne rychle upadat. Náklady můžete umenšovat pomocí procesů, moderních inovací, ale nikoliv nízkým ohodnocením lidí.

Na těchto pár příkladech je možné ilustrovat způsob, jakým současná vláda postupně napravuje lapsy předchozích vlád.
Dalo by i říct, že předchozí vlády v tomto ohledu vytvořily dostatečný prostor.
Nebudu rozvíjet fakt, že namísto špičkové průmyslové země jsme montovnou. Zatím.
Nebudu se donekonečna zabývat tím, že namísto poctivé práce a obnově průmyslu, infrastruktury, polistopadoví politici tunelovali a podíleli se na rozkrádání a a rozbíjení infrastruktury. To už víme.
Sleduji, že premiér každý týden skládá lidem účty. Napřímo.
Ministr Havlíček osobně referuje o stavu budování infrastrukturních staveb. Je to velmi přímočaré. A funguje to. Je vidět, na čem se pracuje.
2017 začala změna. Doba billboardových pozérů, udržujících extraktivní režim, za podpory panáků v médiích skončila. Lidé sledují, jak a co vláda dělá. Vláda jim naopak skládá účty, v on-line režimu. Je to korektní a účinné.

Takže, zbývají jen dvě otázky.
První je. Kdo bude vládnou s ANO po volbách v příštím roce?
Druhá: Vytáhnou si šéfové opozičních stran hlavu z vlastních zadků nebo ze zadku donorů .. a začnou se konečně ptát lidí, co skutečně a opravdu potřebují? Co pro ně mohou udělat?

Cestou je pozitivní program. Potřebujeme budovat, pracovat, rozvíjet se. Vydělávat. Mít se dobře. Žít. Ne živořit.
Možností jak rozvíjet stát je obrovské množství. Cesta pro politiky i pro nás ostatní vede tudy. Přes pozitivní příklady, konkrétní počiny a projekty, které rozvíjí společnost, život každého člověka i stát.
Cesta nevede přes destrukci a věčné hašteření.
Chce to výsledky a jasné odpovědi na otázku:
Co jste pro nás a pro stát udělali?

Pak teprve můžete čekat hlasy ve volebních urnách.

 

David MARTINEKrežisér, producent ve společnosti David Martinek Production

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře