JIHOČEŠTÍ ZÁCHRANÁŘI: Počty zásahů u tonoucích osob narůstají. V sobotu vyjely posádky...

JIHOČEŠTÍ ZÁCHRANÁŘI: Počty zásahů u tonoucích osob narůstají. V sobotu vyjely posádky čtyřikrát

V sobotu 8. srpna byli jihočeští záchranáři vysláni ke čtyřem tonoucím osobám!

K první nešťastné události došlo krátce před půl dvanáctou na řece Lužnici u obce Dráchov. Se dvěma vodáky se převrhla kánoe a zůstali v jezu pod vodou. Na místě zasahovaly dvě pozemní posádky záchranné služby, vrtulník LZS AČR a všechny složky IZS. Jednoho z vodáků se podařilo z řeky včas vytáhnout, a proto u něj nedošlo k selhání životních funkcí. Po poskytnutí nezbytné přednemocniční neodkladné péče byl ve stabilizovaném stavu transportován do nemocnice. Druhý z vodáků takové štěstí neměl a je doposud pohřešován.

Před třetí hodinou odpoledne bylo na Zdravotnické operační středisko ZZS JčK další tonutí, tentokrát v Orlické přehradě u kempu Radava. Podle prvních informací se jednalo o muže středního věku, který skočil do vody z člunu a nevyplaval. K události byla vyslány posádka ZZS Milevsko, Vodní záchranná služba Orlík a další složky IZS. Bohužel, ani v tomto případě nebylo pátrání po utonulém úspěšné a je stále pohřešován.

Zatím poslední sobotní případ se odehrál o hodinu později na Českokrumlovsku. Batolete spadlo do zahradním bazénu a po vytažení z vody bylo v bezvědomí a nedýchalo. K události vyjížděly dvě posádky záchranné služby. Díky, včasnému vytažení z vody a dobře poskytnuté první pomoci, bylo dítě při příjezdu záchranářů již při vědomí. Zdravotníci jeho stav stabilizovali a následně transportovali do nemocnice.

Od začátku června zasahovaly posádky Zdravotnické záchranné služby JčK celkem již u čtrnácti tonoucích osob. Z toho bylo:

Šest dětí. V drtivé většině batolata tonoucí v zahradním bazénu, nebo v jezírku! Jedno malé dítě v rybníku a jedna slečna v řece. Dvě děti na následky tonutí bohužel zemřely. V ostatních případech byla záchrana úspěšná.
Osm dospělých. Čtyři osoby tonuly v rybníku ev. přehradě a čtyři v řece. Většinu z nich se záchranářům podařilo zachránit, výjimkou jsou dnešní dva pohřešovaní.

(pk)

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře